Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Prírodná pamiatka

Szelestei Arborétum

Prírodná pamiatka · Szelestei arborétum természetvédelmi terület
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - Partner Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Szelestei Arborétum
  / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, MTSZ - Partner
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: facebook.com/szelesteikastely
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, MTSZ - Partner
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, MTSZ - Partner

Több mint 500 féle növénykülönlegességet rejt ez a gyönyörű arborétum, amiben megbújik a Festetich-kastély elegáns épülete is.

Két lelkes tulajdonos

1873-ban Gróf Festetich Andor alapította a szelestei arborétumot 9 hektárnyi területen. Az angolkertek mintájára kialakított park növényeinek nagy részét egyenesen a Bécsi Világkiállításról hozatta, a különleges fenyőféléket pedig Erfurtból szállíttatta a helyszínre. A kastély körül szinteltolásos teraszokat hozott létre.

1910-ben új, gondos és lelkes tulajdonosa lett a területnek Baich Mihály báró személyében. Az országon végigsöprő filoxérajárványnak köszönhetően könnyen lehetett új területekhez jutni a kipusztult szőlők helyén; a környező földek megvásárlásával és átalakításával 13 hektárnyira bővítette, majd arborétummá fejlesztette a parkot. Az épülettől távolabbi részeken felváltva ligetes területeket, réteket és sűrűbb erdőket alakíttatott ki. Itt sétálva néhol vegyes fenyvesben visz az utunk, máskor tiszafák szegélyezik az ösvényt, liliomfák között sétálhatunk, vagy szelídgesztenye-ligetet szelünk át. Baichnak köszönhetjük az üvegházakat és a világ minden tájáról betelepített növényeket.

A báró igencsak szerette a kertészkedést; szoros barátságot ápolt a kámoni és jeli arborétum kialakítóival. A parkot nagy gonddal és kellő odafigyeléssel alakította ki; a hasonló igényű fajok egymás mellé telepítése megkönnyítette a gondozást. Még arra is kiterjedt a figyelme, hogy a rekkenő nyári melegben az itt sétálók fölé mindig hűs árnyékot adjon a fák lombkoronája. A pázsiton kanyargó utak mentén virágszőnyeg pompázott.

Világhír

Egy érdekesség, hogy az ezüsthárs legszebb magyarországi fajtáját az arborétum egyik pompás példányáról szaporították le; a világszerte ismertté vált növény latin elnevezésébe is bekerült a település neve: Tilia tomentosa Szeleste.

A fák mellett számos évelő növény lelt itt otthonra. Ritka példányokkal is találkozhatunk, mint például a kockás liliom, a tavaszi hérics vagy az illir királyné gyertyája.

Jelenkor

A szabadon látogatható parkot, amely napjainkban a Szelestei Önkormányzat gondozásában áll, már 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították. A 2010-es években rendezték a területet, feltárták a régi sziklakertet, és jó néhány ritka, különleges növényt telepítettek. A látogatók előzetes kérésére a főkertész egyórányi szakvezetéssel bemutatja a park növényeit, és az arborétum történelmét is feleleveníti. A legpazarabb időszak a látogatásra a nyár a sok évelő miatt, de az őszi színpompa miatt is megéri visszatérni.

A kastély épülete ma termálfürdőként és szállóként üzemel.

Otváracia doba

Egész évben látogatható.

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Gabriella Döméné Király
Aktualizované: 2019-07-29

Verejná doprava

 • Az arborétumnak több bejárata is van. A távolsági buszról a Szeleste alsó, a Szeleste, Berzsenyi utca vagy a Szeleste, autóbusz-váróterem nevű megállóban szálljunk le!

prístup

 • A Szeleste, alsó buszmegállóból keleti irányba induljunk a Szombathelyi utcán, majd 100 méter múlva forduljunk balra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 250 m). 
 • A Berzsenyi utcai megállóból tegyünk néhány lépést északi irányba a kereszteződésig, majd térjünk balra a Szombathelyi utcára. 350 méter után forduljunk jobbra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 450 m);
  vagy a kereszteződésben jobbra térve a Berzsenyi Dániel utcára kell 450 méternyit sétálnunk az Országos Kéktúra K jelzéseit követve, majd a posta előtt balra kanyarodni az ösvényen az arborétumig (összesen 480 m).
 • Az autóbusz-váróterem megállójából északi irányba induljunk a Berzsenyi Dániel utcán a K jelzéseken, majd 260 m után, a posta előtt térjünk balra (összesen 300 m). 

Parkovisko

 • A posta és a néhány méterrel északabbra található polgármesteri hivatal előtt ingyenesen parkolhatunk. 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Szelestei Arborétum

9622 Szeleste
Telefón +36 95 365 002
Webová stránka http://szeleste.hu/hu...

Štítky

turistický cieľ rodiny