Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Prírodná pamiatka

Soroksári Botanikus Kert

Prírodná pamiatka · Budapest und Umgebung
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Soroksári Botanikus Kert
  / Soroksári Botanikus Kert
  Fotografia: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Soroksári Botanikus Kert
  Fotografia: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • /
  Fotografia: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Soroksári Botanikus Kert
  Fotografia: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Soroksári Botanikus Kert
  Fotografia: Magyar Természetjáró Szövetség

A Szent István Egyetemhez tartozó kert a dél-pesti Soroksáron található, ahol egykor sváb gazdák földparcellái sorakoztak. Legizgalmasabb részei a mai napig természetközeli állapotban megmaradt láprét-rezervátum és az alföldi homokpusztagyepek. 

A Kert története

A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja elsődlegesen az volt, hogy helyszínt és növényanyagot biztosítson a növénytani gyakorlati oktatás számára, segítve a leendő kertészmérnökök növénytani ismereteinek elmélyítését. A területen valaha a soroksári gazdák kisparcellás földjei és kaszálói helyezkedtek el. Ezek jelentős részén az 1940-es évek végén, az államosítást követően különböző fafajú erdészeti ültetvényeket telepítettek. Számos állományuk ma is a botanikus kert meghatározó élőhely foltjait alkotja.

A korábban csak kevésbé művelt, inkább legeltetett, mélyebb fekvésű területeken természetközeli állapotban maradtak fenn a Turjánvidékre jellemző láprét foltok.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A Kert tíz nagyobb gyűjteménye négy csoportba tagolódik.

 • A növényföldrajzi egységeket öt kollekció mutatja be: Észak-Amerika; Kelet-Ázsia; Közép-Ázsia és Kaukázus; Kelet-, Közép- és Dél-Európa; Kárpátok.
 • A génalaptartalékokat és élőgyűjteményeket a honos évelők-, a vadrózsák- és a vadgyümölcsök gyűjteményei képviselik.
 • A fontosabb növénytársulások alatt berendezett sziklakerti gyűjtemény nem a hagyományos értelemben vett „sziklakert”, hanem a közép-hegységeinkre jellemző karsztbokorerdők, sziklagyepek és lejtősztyepprétek növényfajait gyűjti egybe.
 • Mediterrán és szubtrópusi növények csoportját alkotja az a 120 fa- és cserjefajból álló kollekció, amely növényházi tartást nem igényel, azaz szabadföldön telel.

Kiemelkedő értékű a Borostyángyűjtemény. A nálunk is ismert borostyánnak világszerte mintegy 800 fajtája ismert, ebből a Kertben 140 fajta, valamint további 11 borostyánfaj található meg.

Külön szót kell ejteni a Kert eredeti növénytársulásairól. Legértékesebb és egyben legsérülékenyebb a Rezervátum terület, amely egy töredékekben fennmaradt, meszes talajú száradó láprét, a Duna–Tisza közére jellemző társulás. A közel 12 ha nagyságú terület természetes állapotában őrzi ritka és védett növényfajok nagy egyedszámú populációit, mint pl. a szibériai nőszirom vagy a fehér zászpa. 

A láprét csak szakmai vezetővel és a kijelölt tanösvényeken látogatható. Egyes fokozottan védett részei, a növény- és állatvilág védelme érdekében, egyáltalán nem látogathatók.

Másik karakteres elem az Alföldi homokpusztagyepek területe. Karakteres elemei az árvalányhajak, a kései- és a magyar szegfű, a homoki nőszirom.

A Kert igen változatos élőhelyeihez alkalmazkodva a nagygombák is sokszínű képet mutatnak. Az eddigi kutatások során több mint 400 faj(!) jelenlétét sikerült igazolni. Legértékesebbek a meszes homoktalajokhoz kötődő, „pöfetegszerű” fajok, de előfordul itt a védett óriás bocskorosgomba vagy az olyan jóval közönségesebb, de látványos fajok, mint a változékony tinóru.

Oktatás, kutatás és ismeretterjesztés

A létrehozott élőgyűjtemények a kert céljaként eredetileg meghatározott egyetemi oktatást és botanikai kutatásokat jelenleg is szolgálják. Ugyanakkor a kert ma már egyre inkább köznevelési, ismeretterjesztési és turisztikai feladatokat is ellát. Rendszeres programok: májusban a Növények nemzetközi napja és családi nyílt nap; szeptemberben a Kutatók Éjszakája; októberben pedig a természetvédelmi vetélkedő általános iskolásoknak. 

Természetvédelem

1977 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület a Soroksári Botanikus Kert, ahol számos védett növényfaj eredeti élőhelyén, őshonos állományként is megtalálható. Ilyenek például a fent már említetteken túl a kígyónyelv páfrány, a buglyos szegfű vagy az északi galaj, melyeknek sok ezer tövet számláló populációi élnek a láprét rezervátumában.

Ugyancsak itt virítanak az orchideafélék is, mint a szúnyoglábú bibircsvirág, a mocsári nőszőfű, a mocsári kosbor és a fehér madársisak. A kertben a védett növényfajok ex-situ megőrzésének is jelentős hagyományai vannak. Ennek eredményeképp jelentős egyedszámú állományai vannak a magyar zergevirágnak, a réti kardvirágnak, a tavaszi tőzikének, illír sáfránynak, bókoló zsályának, de látható még a mocsári kockásliliom, a kakasmandikó, a bánáti bazsarózsa, a babér boroszlán, az óriás útifű, a fekete galagonya vagy a szentendrei rózsa is, sok további védett faj mellett.

 

2012-ben, a kert alapításának 50. évfordulóján adták át a természeti értékek és a gyűjtemények bemutatására kialakított tanösvényt. Így a Soroksári Botanikus Kert ma már önállóan, vezetés nélkül is látogatható az érdeklődő közönség számára.

Otváracia doba

Hétfő - péntek:

 • 8:00 - 16:00

Szombat:

 • 9:00 - 16:00

Ceny:

 • Felnőtt jegy: 800Ft
 • Kedvezményes jegy (gyermek és nyugdíjas): 500Ft
 • Fotózás: +400 Ft
 • 10 alkalmas felnőtt bérlet: 7000Ft
 • 10 alkalmas kedvezményes bérlet: 4000Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Autor
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Aktualizované: 2020-03-27

Verejná doprava

 • A 166-os busszal a Kertészeti Egyetem megállóig utazzunk.

prístup

 • Rögtön a buszmegállótól indul a botanikus kert bekötőútja.

Parkovisko

 • A botanikus kert találunk parkolót.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Soroksári Botanikus Kert

Péteri-major 
1238 Budapest, Soroksár
Telefón +36 1 287 2432

Štítky

turistický cieľ rodiny
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky