Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Priemyselná pamiatka

Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Priemyselná pamiatka • Zalai-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  / A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Fotografia: MTDMSz/Cartographia, funiQ.hu
 • Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  / Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Fotografia: Báthory Péter, funiQ.hu
 • Ma múzeum és vendégház az egykori vízimalom Szécsiszigeten
  / Ma múzeum és vendégház az egykori vízimalom Szécsiszigeten
  Fotografia: Báthory Péter, funiQ.hu
Mapa / Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Az egykor a Szapáry–Andrássy-kastélyhoz tartozó vízimalom az utolsó megmaradt képviselője a régen a Kerka partján dolgozó 28 malomnak. A barokk malmot akkor zárták be, amikor a Kerka szabályozása folytán a folyó 200 méterrel odébb került a településtől és a malomtól. Az épület ma múzeumként üzemel.

A Kerka folyó partján régen huszonnyolc vízimalom állt, mára ezekből csak egy maradt meg épen: a szécsiszigeti vízimalom, amely egykor az Szapáry–Andrássy-kastély területéhez tartozott. A műemléki védelem alatt álló malom első írásos említése a 17. századból való, jelenlegi barokk stílusjegyeit azonban csak a Szapáry család megjelenése után nyerte el.

A 20. század elején a vízimalom három darab, öt méteres átmérővel bíró, alulcsapott vízkerékkel járt. Az alulcsapott vízkerék azt jelenti, hogy a víz, ez esetben a Kerka vize a malomkerék alatt haladt át. Egy tűzvészt követően egy hét méteres és egy másfél méteres kerék kapott helyet benne. Az 1950-es években államosították, majd korszerűsítették a vízimalmot, ekkor egy régi turbinával váltották fel a vízkerekeket. Ennek oka a község és a fűrészüzem áramellátásának biztosítása volt.

1963-ban aztán bezárták a malmot, a Kerkát ugyanis szabályozták, aminek következtében a folyó 200 méterrel keletebbre, a településen kívülre került. Az épület még egy darabig géptárolóként működött, ám aztán elhanyagolták, állapota gyors romlásnak indult.

2002-ben lett új tulajdonosa, egy építész házaspár, akik a Kerka Vízimalom Egyesület segítségével felújították az épületet, amely 2006 őszén újra megnyitotta kapuit. A kétemeletes vízimalom ma múzeumként és szálláshelyként működik. Az épület alsó szintjén a korhűen rekonstruált malom szerkezeti elemeivel, mondhatni a „szívével” ismerkedhetünk meg. A Kerka Vízimalom Múzeum második szintjén lévő kiállításon a molnárok használati tárgyai, archív fotókon pedig a zalai folyókon működő egykori vízimalmok láthatók. Emellett a felső szinteken hálószobák várják a vendégeket.

Az országos szinten is jelentős, műemléki védelem alatt álló malom talán egyszer még újra vizet fog hajtani, ugyanis a Kerka Vízimalom Egyesület azt tervezi, hogy a Kerkából átemelő zsilipek segítségével megoldják a malom vízellátását.

Otváracia doba

A múzeum előzetes bejelentkezés után látogatható!

Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Komunita

 Komentár
outdooractive.com User
Zverejniť

Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

 Szécsisziget
Telefón +36 30 687 7518

Štítky

turistický cieľ