Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Prameň

A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút)

· 1 review · Prameň · Bakony-vidék
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - Partner Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A bakonybéli Borostyán-kút kápolnája
  / A bakonybéli Borostyán-kút kápolnája
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szent Gellért szobra a tó mellett
  Fotografia: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a Borostyán-kút mellett
  Fotografia: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló kápolna a bakonybéli monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket.

A keresztény remeteség intézménye a XI. század második felétől kezdve vált egyre népszerűbbé Európa nyugati tájain, s kicsivel később már remeték szorgoskodtak a mai Magyarország erdeinek mélyén is. A Bakony rengetegének első „legendás” lakói is a remeték voltak. Szent István 1018 körül alapította Bakonybélen a bencés monostort, az innen szűk kilométerre található Borostyán-kút (Szent-kút) pedig állítólag Szent Günthernek, a béli monostor alapítójának volt a remetelakja.

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló, Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket, aki 1023-1030 között – Szent István udvarában tett nyolc évnyi szolgálatot követően - vezette az intézményt, s remeteként szívesen időzött a karsztforrásnál.

A szent emlékét szobor is őrzi: Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása Szent Gellértet egy szarvasborjú mellett ábrázolja. Ez egy legenda jelenetét ábrázolja: amikor Szent Gellért Bakonybél erdőiben élte remeteéletét, egy napon elaludt, később arra ébredt, hogy egy szarvastehén és borja mellé feküdt. Egyszer csak egy másik szarvas rontott ki a fák közül, mivel egy farkas kergette. A szarvastehén erre megijedt és elmenekült, a borjú pedig egyedül maradt. Miután megetette az állatot, az nem hagyta el, társa maradt. Egy másik napon egy sebesült farkas várta otthona előtt - a remete bekötözte a sebet, mire a farkas a szarvas mellé telepedett, mellyel attól fogva békében éltek.

IX. Gergely pápa 1230-ban kelt bullája már megemlíti a Borostyán-kő tetején álló kápolnát, amelyből azonban a 19. század elejére már csak az alapok maradtak. A festői tó partján ma látható kápolna 1824-ben épült a helyi plébános kezdeményezésére, az itt fakadó három forrás vízgyűjtő medencéje pedig 1889-ben épült a hegyoldalban látható Kálváriával együtt. A kápolna mellett lépcsősor vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint ebben a barlangban remetéskedtek a szentek.

A falu összefogásával 1996-ban újították meg a kápolna környékét, ekkor készült a tó is a források vizének felduzzasztásával.

Otváracia doba

Egész évben szabadon látogatható

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
MTSZ
Aktualizované: 2020-06-03

Verejná doprava

 • A Borostyán-kút felkereséséhez a legjobb választás ha Bakonybél központjában, a Petőfi Sándor utca buszmegállónál szállunk le a távolsági buszról. Bakonybélre Zircről, Pápáról, Veszprémből, sőt, közvetlenül Budapestről is mennek buszok. 

prístup

 • Bakonybélen a buszmegállóból a Petőfi Sándor utcán induljunk el a S és a P+ jelzéseket követve (nem egészen 1 km alatt jutunk a forráshoz).

Parkovisko

 • Bakonybélt Zirc, vagy Pápa felől tudjuk megközelíteni és a falu központjában a Petőfi Sándor utcára fordulva, kavicsos úton érjük el a Borostyán-kutat, ahol parkolni is tudunk. 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,0
(1)
Zsuzsanna Pápai
2019-11-04 · Community
2019. november 4., hétfő 18:37:41
Fotografia: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:37:59
Fotografia: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:26
Fotografia: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:46
Fotografia: Zsuzsanna Pápai, Közösség

Fotografie iných


Štítky

turistický cieľ rodiny
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Peší výlet · Öreg-Bakony

Indiánok és hippik nyomában a Bakonyban

2019-01-16
Stredná Otvorené
27,9 km
7:50 hod
750 m
751 m
Van egy titkos hely a Bakony rengetegében, amely a történelem egy egészen különleges mozzanata miatt maradt meg hazánk egyik legnagyobb erdős ...
1
od MTSZ,   MTSZ - Partner
 • 1 Výlety v tejto oblasti