Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Mešita

Malkocs bej dzsámija

Mešita · Dél-Dunántúl
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Malkocs bej dzsámija
  / Malkocs bej dzsámija
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Malkocs bej dzsámija
  / Malkocs bej dzsámija
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Malkocs bej dzsámija
  / Malkocs bej dzsámija
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Malkocs bej dzsámija

Baranya török emlékekben bővelkedő vidékéhez Siklós egy szépen helyreállított dzsámival járul hozzá, mely lassan öt évszázada dacol az idővel.

A névadó klisszai Malkocs bej a 16. század közepén jelentős szerepet játszott a magyarországi török harcokban, így Siklós 1543-as elfoglalásában is. A nevét viselő imahely valamikor a következő két évtizedben épülhetett, pontos adat nincs róla. Siklós török kori életéről egyébként is kevés információval rendelkezünk, de a városban talált régészeti emlékek, illetve a híres utazó, Evlia Cselebi leírása alapján Pécshez és Szigetvárhoz hasonlóan telhettek itt is a napok a hódoltság időszakában.

Malkocs bej dzsámija egy volt a legalább négy siklósi dzsámi közül. A török kort követően többször átépítették, a 19. században lakóházként szolgált, majd szinte teljesen feledésbe merült a létezése is. Feltárása 1969-ben kezdődött meg, a műemléki helyreállításra pedig az 1990-es évek elején került sor (ezért Europa Nostra díjban is részesült). Ennek köszönhető, hogy szinte teljesen régi fényében ragyog az épület (bár előcsarnoka és minaretje hiányzik). A 12,2×12,2 méteres épületbelsőben rögtön feltűnik a tizenkétszög-záródású mihráb, azaz a Mekka felé tájolt imafülke, a tompa csúcsíves záródású, illetve a jellegzetes szamárhátíves tükörrel ellátott ablaknyílások. Az épület számos balkáni dzsámival mutat erős hasonlóságot, mint például a szarajevói Ali pasa dzsámi, a mosztári Koski Mehmed pasa dzsámi, vagy épp a pocsitelji Siáman Ibrahim dzsámi. További érdekesség, hogy eredeti rendeltetésének megfelelően (is) működik.

Otváracia doba

Tavasztól őszig látogatható! A téli időszakban zárva tart, de előzetes bejelentkezés alapján 20 illetve 20 fő feletti csoportokat fogadnak!

 • hétfő-vasárnap: 9:00 - 17:00

Belépőjegy árak: Felnőtt: 350 Ft Diák (6-18) nyugíjas: 250 Ft Tárlatvezetés: 1000 Ft/csoport, előzetes bejelentkezéssel!

Ceny:

 • felnőtt: 450 Ft
 • diák (6-18 év) és nyugdíjas: 350 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2019-09-17

Verejná doprava

 • A dzsámihoz legközelebb található Siklós, Városháza buszmegállóból Pécs, Mohács, Villány irányába indul napi néhány járat.
 • A néhány száz méterre található autóbusz-állomásról óránként 2-3 járat is megy Pécsre, és közvetlen budapesti buszjárt is megáll itt.

prístup

 • A városháza melletti buszmegállóból keleti irányba induljunk a Széchenyi utcán! 90 méter után, az első kereszteződésben jobbra már látjuk a néhány méterre álló dzsámi épületét.
 • Az autóbusz-állomásról keleti irányba induljunk el a Szent István térről! A Felszabadulás utca (a város főutcája) egyenesen a dzsámihoz vezet, amit a Kossuth téren álló városháza mögött kell keresni 10 percnyi sétát követően (összesen 900 méter).

Parkovisko

 • A művelődési ház parkolójában lehet megállni közvetlenül a dzsámi mellett (bár a kihelyezett tábla szerint erre az intézmény kávézójában kell engedélyt kérni), vagy a Széchenyi utcán lehet megállni a közelben.
 • Siklós egyes területein fizetős a parkolás - további információ a linkajánlónkban található.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Malkocs bej dzsámija

Vörösmarty utca 2.
7800 Siklós
Telefón +36 72 579 090

Štítky

turistický cieľ tip pre zlé počasie
 • 1 Výlety v tejto oblasti
2019-09-25
Stredná
18,5 km
5:10 hod
427 m
441 m
od MTSZ ,   MTSZ - Partner
 • 1 Výlety v tejto oblasti