Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Les

Sarvalyi erdő

Les · Pannonien · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Sarvaly középkori falu templomának romjai
  / Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvalyi erdő
  Fotografia: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Odvas keltikék a Sarvalyi erdőben
  Fotografia: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu templomának romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sarvaly középkori falu romjai
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Itt lehet bemenni a sarvalyi romfalu felé
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Nem is gondolnánk, mennyi érdekességet rejt ez a kis erdő. Találunk itt csörgedező forrást, egy középkorú falu és templomának maradványait, különleges nevű, formájú ősöreg bükköt, egy túramozgalom pecsételő helyét, vadászházat, erdészházat – és a természet végtelen nyugalmát, amely mindezt körülöleli.  

A bazalttal borított felszínen egy Sarvaly nevű falucska lakói élték itt mindennapjaikat a középkorban. A XVI. század első harmadában a település elpusztult ugyan, de két lelkes kutatónak, Parádi Nándornak és Holl Imrének köszönhetően magunk elé képzelhetjük a régi, hosszúkás, sokszor 30 méternél is hosszabb házakat, mert kitartó munkával feltárták a romokat. Az ő munkásságuknak köszönhetően tudjuk, hogy három-öt helyiséggel rendelkező házakban éltek az akkori emberek. Az épületek alatt az ezen a vidéken ritkán fellelhető pincéket alakítottak ki, valószínűleg a bor tárolására. A feltárás nagymértékben hozzájárult ahhoz is, hogy általános ismereteket szerezhessünk középkori falvainkról és azok életéről. A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítás bemutatja az itt előkerült leleteket és a falu makettjét is.  

Az erdőt átszeli az Országos Kéktúra K jelzése. Ezen északi irányban közel van egy erdészház, amelynek kerítésén helyezték el a túramozgalom igazoló bélyegzőjét. A megadott koordinátától a K jelzésen dél felé, negyven méter után a jobbra leágazó ösvényre térve a Sarvaly-forrás is megközelíthető. Ha egy időgéppel visszautazhatnánk az 1930-as évek előtti időkbe, ezen a helyen egy bő vizű forrásra bukkannánk, amelynek foglalata felett egy homokkőből faragott házikó áll. A neoromán stílusú épületet az akkori veszprémi püspök, Makray Antal építtette. A bazalt közül csörgedező víz medrét kivájták, így a vízlelő hely mellett egy szemet gyönyörködtető tavacska jött létre. Napjainkra ennek medre sajnos már feltöltődött, és a forrás hajdan állandó vízhozama is időszakosra csökkent a közeli bányásztevékenység miatt – de még így is elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a közelben lévő két épület, a vadászház és az erdészház teljes vízellátását. Aszálymentes időszakban lehet számítani a finom, hideg frissítőre. A forrásnál asztal, padok és szalonnasütő helyek is vannak.

Innen az út felé indulva egy fakeresztet láthatunk, amelyet Kocsis István fafaragó újított fel még 1999-ben, a Sümegi Városvédő Egyesület felkérésére.

A középkorú falu megmaradt romjai sincsenek messze a forrástól. A terület jelenleg vaddisznóskert, ezért körbe van kerítve, de egy kapun át megközelíthető. A legépebben maradt épület a falu temploma, ennek az alapjai és néhány falmaradványa is látható.

A jelzett útvonal még egy érdekes, matuzsálem korú fát is rejteget: a forráshoz tartó ösvény és a K jelzés találkozásától fél kilométernyit dél felé sétálva egy több mint 200 éves, 30 méternél magasabb, 3 méteres törzsátmérőjű bükkfára bukkanunk, amelyet "Ördögigafa" néven tartanak számon. Idős kora mellett a formája sem mindennapi: törzse kétfelé ágazik, majd ismét egybeforr, feljebb pedig három nagyobb ágra válik szét.

Otváracia doba

dnes otvorené

Egész évben látogatható, de romok egy vaddisznóskertben vannak, a megközelítésükhez át kell jutnunk egy kerítésen.

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Eszter Szabó
Aktualizované: 2020-03-23

Verejná doprava

 • A Keszthely és Sümeg között közlekedő autóbuszról a Sümeg, bazaltbánya nevű megállóban szálljunk le. 
 • Ha vonattal érkezünk, a Sümegi bazaltbánya nevű megállóig utazzunk. 

prístup

 • A buszmegállóból dél felé induljunk az út mentén! Néhány méter múlva egy ötös elágazáshoz érkezünk, ahol a dél felé tartó (vagyis a jobb oldali) K jelzéseket kell követnünk, melyek az erdőig vezetnek (1,9 km). 
 • A vasúti megállóhelytől nyugati irányba induljunk el. Néhány lépés után megtaláljuk a bekötőutat, amelyen a K jelzések segítségével a bánya területéről a műútra jutunk, onnan tovább követve pedig a célpontig kalauzolnak bennünket.
 • A romok megközelítéséhez a K jelzésből a Sarvaly erdészháztól délre lévő derékszögű kanyarban leágazó P jelzést kell követnünk kb. 200 méteren át. Amikor balra meglátunk egy kaput a vaddisznóskert kerítésén, az azon túl folytatódó úton kell sétálnunk még kb. 200 métert délkeleti irányban, hogy a domboldalban megpillantsuk a fák között rejtőző romokat. A térképen ezek hozzávetőleges pozícióját jelöltük meg.

Parkovisko

 • Sümeget a délnyugati oldalán található Tátika utcán hagyjuk el, majd a Sümeg végét jelző tábla után rögtön térjünk a balra Sümegprága irányába! Ezen 2,6 km után egy ötös elágazáshoz érünk. Itt jobbról a második utcát válasszuk. Tájékozódási pontnak keressük a K jelzéseket, valamint a Sarvalyi vadászház (Jaghaus Sarvaly) táblát. 
 • Az erdészház mellett tudunk parkolni. Innen a behajtani tilos tábla már tiltja a továbbautózást. 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
Konštrukcia 3 Sümeg - Keszthely (OKT-03.)  ›
44,9 km
12:40 hod
835 m
890 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Diaľková turistika · Pannonien

Sümeg - Keszthely (OKT-03.)

2017-04-05
Ľahká Konštrukcia 3 Otvorené
44,9 km
12:40 hod
835 m
890 m
Hradný vrch Sümegu sa vzďaľuje ako strážna veža pohoria Bakony, keď dorazíme do horskej časti Modrej trasy. Rovina postupne prechádza svahmi do ...
4
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Výlety v tejto oblasti