Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Kostol

Váci székesegyház

Kostol · Budapest and surroundings
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • /
  Fotografia: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • /
  Fotografia: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
Mapa / Váci székesegyház

Vácott a 11. század óta áll székesegyház, még ha nem is mindig ugyanaz. A ma is látható templom Migazzi Kristóf Antal váci püspök megbízásából 1761 és 1777 között épült klasszicizáló későbarokk stílusban, és méreteiről sokat elárul az a tény, hogy ez hazánk harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza.

A város első székesegyházát a 11. században I. Géza király építtette, akinek később temetkezési helyéül is szolgált. Ez a mai Géza király téren állt, azonban a tatárjárás során leégett. Később reneszánsz stílusban egy újabb bazilika épült, amit viszont a törökök pusztítottak el. A török kiűzése után új helyen, a mai Március 15. tér déli részén álló, nagyon rossz állapotban lévő Szent Mihály-templomot használták székesegyháznak.

Végül Eszterházy Károly püspök elhatározta, hogy az állandóan javításra szoruló templom helyett új székesegyházat építtet. A tervek elkészítésével Franz Anton Pilgram osztrák építészt bízta meg. Pilgram tervei szerint egy gazdagon díszített templom épült volna, a római Szent Péter bazilika kicsinyített mása. Ahhoz hasonlóan íves, oszlopos kolonnád kötötte volna össze a szemközt álló püspöki palotával. Azonban Eszterházyt áthelyezték az egri püspökség élére, a vácit pedig Migazzi Kristóf bécsi hercegérseknek adták, aki a terveket túl drágának találta. Ezért egy másik építészt, a Bécsben élő francia Isidor Canavalét bízta meg - aki később a váci diadalívet is tervezte -, hogy a már meglévő alapokra új katedrálist tervezzen. Így épült meg a mai, klasszicizáló, későbarokk ízlésű székesegyház.

Az építkezést 1761-ben kezdték el, 1772-ben szentelték fel a templomot, de a belső munkálatokat csak 1777-ben fejezték be. A székesegyház méreteivel is kiemelkedik a magyar műemlékek közül: külső hossza 72 méter, belső hossza 60 méter, magassága pedig 55 méter, és ezzel Magyarország harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza az esztergomi és az egri után.

A Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelt nagytemplom főhomlokzatán a tornyok közötti hat korinthoszi oszloppáros előcsarnok dominál. A választó párkány felett Bechert József váci szobrász alkotásai láthatók: Péter, Pál, Szűz Mária, József, János és Jakab figurái. Az előcsarnok falán stukkó domborművek láthatók, amelyek Migazzi címerét és evangéliumi jeleneteket ábrázolnak. Az egyhajós templom belseje későbarokk stílusú, a főoltár és a kupola freskóját a 18. század legjelentősebb osztrák festője, Franz Anton Maulbertsch készítette.

A főoltárkép Szűz Máriának Szent Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja, a kupolafreskó pedig a menyország lakóit, köztük a magyar szenteket. A főoltár falképét elkészülte után két évvel Migazzi püspök Johann Martin Schmidt Keresztre feszítést ábrázoló vászonképével letakartatta - teológiai okokból. A freskót 170 év múlva 1944-ben szabadították ki és restaurálták.

A főoltárt a hajótól reneszánsz korlát választja el, amelynek érdekessége, hogy a törökök által elpusztított reneszánsz bazilikából maradt ránk. A kereszthajóban álló oltárok vászonképei olasz templomokban lévő festmények másolatai, a másik két mellékoltár képeit Johann Martin Schmidt készítette. Az 1940-es évekig a két Maulbertsch freskón kívül más falfestmény nem volt a katedrálisban. Ekkor azonban a kereszthajó négy hatalmas falfelületére kerültek a mezőkövesdi Takács István freskói, a szentély félkupolájába Kontuly Béla falképe.

A helyiek tévedésből sokszor csak dómnak hívják a székesegyházat, mivel a homlokzaton hatalmas betűkkel a latin "Deo Optimo Maximo" kifejezés rövidítése látható (D.O.M.). A volt váci püspökről elnevezett, hatalmas és szellős Schuszter Konstantin tér kellő teret ad a Duna irányába néző, monumentális épület befogadására.

A székesegyházban rendszeresen tartanak Istentiszteletet, szívesen választják házasságkötés vagy keresztelő színhelyéül, és ünnepnapokon, kivételes akusztikája miatt hangversenyeknek is otthont ad.

Otváracia doba

Március 1. és november 1. között

 • Hétfő - szombat 10:00-12:00 és 14:00-17:00

Miserend

 • vasárnap: 10:00, 11:30, 18:00
 • minden nap: 18:00

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Ceny:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualizované: 2019-09-18

Verejná doprava

 • A buszról a Vác, Konstantin tér megállónál szálljunk le.

prístup

 • A busz a székesegyház előtti térnél tesz le.

Parkovisko

 • A székesegyház két oldalán tudunk parkolni.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Váci székesegyház

2600 Vác

Štítky

turistický cieľ tip pre zlé počasie