Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Kostol

Túrony Árpád-kori temploma

Kostol · Pannonien · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Túrony, Árpád-kori templom
  / Túrony, Árpád-kori templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

A Tenkes nyugati lábánál fekvő kis település, Túrony, egy 13. századi alapokkal büszkélkedő templomot rejt, a főúttól alig 200 méternyi távolságra.

Az 58-as út felől a templom felé közeledve impozáns méretű épület ötlik szemünkbe, főleg ahhoz képest, hogy egy több mint 700 éves istenházáról van szó. Persze a több száz éves múlt meglehetősen kalandos.

Túrony község eredeti temploma már a 13. században létezett valószínűleg, legalábbis erre utal az, hogy a mai templom hajójánál lévő keleti fal egy jó tíz méter hosszú részlete ebből a korból származik. A templomot a 14. században egy kápolnával bővítették, és még ugyanebben a században lebontották eredeti szentélyét. Helyette sokszögzáródású, támpilléres, gótikus szentélyt építettek, amely csúcsíves diadalívvel nyílik a szentéllyel csaknem azonos szélességű hajóba. A poligon mindegyik falába fülkéket építettek, amelyek ereklyék és egyházi kincsek bemutatására szolgáltak.

A pécsi káptalanhoz, illetve préposthoz tartozó települést a törökök igen hamar elfoglalták.  Ekkoriban (a 16. század első felében) kezdett el terjedni a vidéken a református vallás is, és a település is lakói is áttértek az új istenhitre. Valószínűleg ezt követően bontották le a kápolnát és a sekrestyét, és festették ki újra a templomot, eltakarva-eltávolítva a korábbi díszítést.

A falu a török kor idején még nem, de az 1706-os „rácdúlást” (a Rákóczi-szabadságharc alatt fosztogató rácok dúlták végig a vidéket) követően elnéptelenedett, temploma egyre romosabb állapotba került. Később a visszaköltöző lakosság a falakat kőlábakkal, támpillérekkel erősítette meg, a kazettás mennyezet is a 18. században készült. A barokk stílusú torony 1827-ben épült - sokáig emiatt hitték a művészettörténészek, hogy egy "fiatal" templomot látunk - csak az ezredfordulón derült az épület középkori eredete, egy alapos régészeti átvizsgálás során. 

1730-ban készült harangját 1915-ben hadügyi célokra lefoglalták, azaz a környék más harangjaival egyetemben beöntötték, és hadianyag lett belőle. 

A túronyi templom 2004-ben felkerült a World Monuments Fund listájára is, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezet a támogatásra érdemes, a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta. 2006-ban egy több évig tartó teljes rekonstrukciót követően kívül-belül megújult a templom.

Ma a templom és környezete kifejezetten békés, csöndes szemlélődésre csábít, érdemes időt szánni az apró részletek felfedezésére.

Otváracia doba

dnes otvorené
pondelok08:00–17:00
utorok08:00–17:00
streda08:00–17:00
štvrtok08:00–17:00
piatok08:00–17:00
sobota08:00–17:00
nedeľa08:00–17:00

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-03-30

Verejná doprava

 • A Pécs és Siklós között közlekedő helyközi autóbuszokról Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyen kell leszállni.

prístup

 • Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyről az 58-as főúton déli irányba indulva kb. 50 méter megtétele után fordulj balra, a Kossuth Lajos utcába, majd további 200 méter sétával érhető el a templom.

Parkovisko

 • A Kossuth Lajos utcán, a templom előtti parkolóban lehet megállni.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Túrony Árpád-kori temploma

Kossuth Lajos utca 19.
7811 Túrony
Telefón +36 72 424 727

Štítky

turistický cieľ tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky