Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Kostol

Szent Jakab-templom, Lébény

Kostol · Pannonien · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Lébény, Szent Jakab-templom
  / Lébény, Szent Jakab-templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lébény, Szent Jakab-templom
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A lébényi Szent Jakab-templom díszes kapuja
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A főoltáron Szent Jakab szobra áll a lébényi Szent Jakab-templomban
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Lébény felé közeledve messziről feltűnik a kisalföldi tájból kimagasló masszív kettős templomtorony, megérkezve az épülethez pedig elsőre annak tökéletes arányai tűnnek szembe. Az Árpád-kori templom a román kori magyar templomépítészet egyik legszebb és leginkább épen fennmaradt példája.

A környező házak közül kimagasló templom méreteivel elüt környezetétől, de ez nem csoda, mert egykor tartozott hozzá egy monostor is, melynek alapítói a Győr nemzetségbeli Pot ispán és Csépán nádor voltak valószínűleg – legalábbis erre utal az, hogy II. András 1208-ban kiállított oklevele megerősítette a monostornak tett adományokat. Maga a templom, legalább is falai 1206-ban már minden bizonnyal álltak, ugyanis ezt az évszámot lehet megtalálni a külső falba vésve.

A Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt Benedek-rendi apátsági templom a monostorral egybeépítve jelentős erődöt képezett, ellenséges betörések idején általában védelmet nyújtott a nemzetség tagjainak, az ott élő szerzeteseknek és a környékbeli lakosságnak is. Általában, de nem mindig: már a 13. században feldúlták előbb a tatárok, utána Ottokár cseh király hadai, majd 1529-ben a Bécs ellen vonuló törökök gyújtották fel, és ugyanígy tettek Kara Musztafa seregei is 1683-ban. A kolostort és a templomot a jezsuiták hozták rendbe, de Mária Terézia jezsuita közösségeket feloszlató 1773-as rendelete után a templom és a kolostor elnéptelenedett. Utóbbit 1830-ban bontották le, köveit pedig a komáromi vár építésénél használták fel (egyébként kis híján maga a templom is így járt, amikor 1563-ban a győri várkapitány adott parancsot köveinek a győri vár erősítésében való felhasználására, ami szerencsére elmaradt végül). Végül a templomot mint plébániatemplomot állították helyre 1862-65 között – ez tekinthető hazánk első műemléki felújításának.

A nehézségekben, fordulatokban bővelkedő történettel bíró templom ma teljes pompájában fogadja a látogatót. Mielőtt belépnénk, érdemes körbejárni az épületet, megcsodálni tökéletesnek mondható arányait, a tornyok félköríves záródású román ikerablakait, a főhajó homlokfalát díszítő körablakot, a vízköpőket a magasban, kicsit közelebb pedig a bélletes kapukat, melyekben az oszlopok közötti falmezőt rendkívül gazdag inda- és akantuszlevél-faragás tölti ki. A falak kváderkövei egyébként nagyrészt a fertőrákosi kőbányából származnak valószínűleg, bár Margitbányáról (a térképen a Lajtán túl, St. Margarethen néven érdemes keresni) is kerülhetett ide éptőanyag.

Az épületbe lépve impozáns belső tér látványa fogadja a látogatót: a háromhajós, 11. századi itáliai bazilikás stílust mutató alaprajzú templom mellékhajóit a magasabb főhajótól masszív oszlopsor választja el. A fény a magasan elhelyezett színes üvegablakokon keresztül szűrődik be, díszítést nem nagyon találunk a falakon (eltekintve az oszlopfőktől), de ez nem is hiányzik ebben a templomban.

A templom névadója idősebb Jakab apostol, akit Heródes Agrippa király öletett meg 41-42-ben. Ő lett az első vértanú az apostolok között. Jakab földi maradványait valószínűleg az arabok pusztítása elől menekítették Jeruzsálemből Hispániába a 7. század elején. Sírja zarándokhely lett, a Bizánctól Európán átvezető zarándoklat magyar földön húzódó útvonalát 1018 táján Szent István jelölte ki egyes források szerint, és már akkor is érintette Lébényt. A zarándokok ma is megszállhatnak itt: az egyszerű zarándokszálláson szívesen fogadják őket.

Otváracia doba

dnes otvorené
Od 09:00–18:00 otvorené od Apr 01, 2020 do Oct 31, 2020.
Od 10:00–17:00 otvorené od Nov 01, 2020 do Mar 31, 2021.
Od 09:00–18:00 otvorené od Apr 01, 2021 do Oct 31, 2021.
Od 10:00–17:00 otvorené od Nov 01, 2021 do Mar 31, 2022.

Nyitvatartás naponta:

Április 1. – Október 31.:

 • 9.00 - 18.00

November 1. – Március 31.

 • 10.00 - 17.00 

Pénztárzárás fél órával a nyitvatartási idő vége előtt.

Egyéb időpontban a templom zárva tart, és csak szentmisék alkalmával látogatható.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Cena:

Templomlátogatás idegenvezetés nélkül:

 • Felnőtt: 600 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 400 Ft 

Idegenvezetés a Szent Jakab-templomban:

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 800 Ft

A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. Az idegenvezetés minimális díja 3000 Ft, előzetes regisztráció ajánlott!

A Szent Jakab templom részletes bemutatása:

 • Felnőtt: 1500 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 1200 Ft

A látogatók az idegenvezetővel kívül-belül körüljárják a templom épületét, behatóan megismerhetik annak kalandos múltját, történelmét, építészeti és művészeti értékeit. Érdekes történeteket, legendákat hallgathatnak meg, illetve megtekinthetik a templom sekrestyéjét, ahol a Szent Jakab ereklyét őrzik, és felmehetnek a kórusra, ahol az orgona található. A látogatás időtartama 1,5 óra. Az idegenvezetés minimális díja 5000 Ft, előzetes regisztráció szükséges!

A jegyeket a templom melletti látogatóközpontban lehet megvenni, innen indul a templomlátogatás is.

outdooractive.com User
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-07-20

Verejná doprava

 • A helyközi autóbuszjáratokról Lébény, ABC megállóhelyen célszerű leszállni.

prístup

 • Lébény, ABC megállóhelytől körülbelül 200 métert kell sétálni a Fő utcán északnyugati irányba a Templom térig.
 • A Szent Jakab zarándokút mindkét hazai ága (Camino Húngaro: Budapest-Győr-Pozsony, illetve Camino Benedictus: Tihany-Bakonybél-Pannonhalma-Lébény-Pozsony) érinti Lébényt.
 • A P és S turistajelzéseken északnyugati irányba indulva a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon fekvő Kimle-Károlyháza vasútállomás érhető el (9-10 kilométer), déli irányban Győrsövényháza felé vezetnek a jelzések.

Parkovisko

 • A templom mögött, a Fő utca felől megközelíthető parkolóban lehet megállni a Templom téren.

Súradnice

DD
47.737363, 17.387734
DMS
47°44'14.5"N 17°23'15.8"E
UTM
33T 679011 5289871
w3w 
///flap.upwards.overstuffed
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Szent Jakab-templom, Lébény

Templom tér 2.
9155 Lébény
Telefón +36 30 255 1343

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky