Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Jazero

Vajai-őstó

Jazero · Vajai-tó Természetvédelmi Terület · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Vajai-őstó csónakkikötője
  / A Vajai-őstó csónakkikötője
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kerékpáros turisták a Vajai-őstó csónakkikötőjében
  / Kerékpáros turisták a Vajai-őstó csónakkikötőjében
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Úszólápsziget és tavirózsa a Vajai-őstóban
  / Úszólápsziget és tavirózsa a Vajai-őstóban
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Vajai-őstó
  / A Vajai-őstó
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kerékpáros túrázók a Vajai-őstó és a Vay Ádám múzeum közötti úton
  / Kerékpáros túrázók a Vajai-őstó és a Vay Ádám múzeum közötti úton
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Vajai-őstó
  / A Vajai-őstó
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vajai-őstó csónakkikötője
  Fotografia: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség

A falu délnyugati szélén különleges természeti kincs rejtőzik, melynek története egészen az utolsó jégkorszakig nyúlik vissza. Vonzerejét a víz felszínén úszó tőzeglápszigetek adják. Habár oltalom alatt áll, szabadon látogatható – sőt engedély birtokában még horgászhatunk is.

Az Ős-Tisza hordalékkúpjai

A Közép-Nyírségben, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben, Vaja határában találjuk a 78 hektárnyi területű tavat. A Kállósemlyénben található Mohos-tóhoz hasonlóan ez is egy jégkorszakból itt maradt reliktum. Keletkezésének története azonban még jóval korábbra nyúlik vissza, amikor a Kárpátok vizét összegyűjtő Tisza a sík területre érve, a mozgási energiáját elvesztve lerakta apró hordalékát, amiből a szél aztán különféle kiemelkedéseket, buckákat épített. A közöttük kialakult, zárt mélyedésekben felgyülemlő csapadék- és talajvízből olyan tavacskák jöttek létre, melyeknek nem volt vízelvezetése. A csapadék mennyiségétől függően folyton változó méretű, elmocsarasodott területek lehetetlenné tették a földművelést. Ennek kiküszöbölésére az 1800-as évek végén a Tiszába torkolló csatornák építésével szabályozták be a vízszintet. A napjainkra "kordában tartott" Vajai-őstó átlagmélysége 1,5 méter, de a nyílt részeken akár 5 méternél is mélyebbre nyúlik a tófenék.

Úszó tőzeglápszigetek

Hazánkban ritkaságnak számítanak az úszó lápi szigetek. Felbecsülhetetlen értéküket a rajtuk megtelepedett, jégkorszakból fennmaradt növényritkaságoknak köszönhetik.

A szigetek úgy keletkeztek, hogy a vízinövények tóba nyúló, fiatal hajtásain fennakadtak a víz felszínén úszó növényi részek. Erre a vékony, úszó rétegre a szél földet, homokot, szerves anyagokat és magvakat hordott, tornyozott. A súlyánál fogva a víz alá süllyedő, levegőtől elzárt terület lassan eltőzegesedett, táptalajt adva a tetején lévő magvaknak, melyek kikeltek. Gyökerük csak az úszó tőzeges talajba kapaszkodik, és onnan veszi fel a táplálékot; a szigetek alatt a tó vize hullámzik.

A szigetek különlegessége, hogy úsznak a vízen, tehát a helyüket folyton változtatják.

Különleges növény- és állatvilág

A tónál számos növényritkaság telepedett meg. Itt van például a tarajos pajzsika legnagyobb hazai állománya – ezen kívül csak két-három helyen találunk belőle kisebb mennyiséget az országban. A kúszócsalán különlegességét az adja, hogy a jégkorszaki Ős-Tisza idejétől fogva ezen a területen él. Szintén ritka, itt kihalófélben levő faj a hagymaburok, ami a Vajai-őstavon kívül csak a Velencei-tóban és a Fertő-tóban található meg. Az úszó tőzeglápszigeteken ritka orchideafajok is megtelepedtek. Virágzáskor gyönyörű látványt nyújt a vízfelszínt borító tavirózsák látványa is.

A betelepített, horgászható halak (ponty, amur, keszeg, törpeharcsa és lápi csík) mellett számos különleges állatot rejt a tó vidéke. Magyarországon ez az egyetlen előfordulási helye az óriás csíbornak. A part közelében találhatunk mocsári teknőst, számtalan békafélét, siklót, a tóban víziskorpiót, kagylókat, vízicsigákat. A part mentén számtalan vízimadár talál otthonra, például a fehér gólya, az őszapó és a függőcinege.

Üdülőterület

A zegzugos medrű tó különleges horgásztudást igényel – ráadásul a védett területen számtalan szabállyal kell számolnia annak, aki itt akar pecázni. Az elragadó szépségű vízpart tavirózsákkal díszített felszíne idilli környezetet, nyugodt kikapcsolódást ígér az erre járóknak. Aki felfedezi, azt könnyen rabul ejti a békés környezet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a partján üdülőövezet épült ki hétvégi pihenőházakkal.

Otváracia doba

dnes otvorené
Pondelok00:00–24:00
Utorok00:00–24:00
Streda00:00–24:00
Štvrtok00:00–24:00
Piatok00:00–24:00
Sobota00:00–24:00
Nedeľa00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Eszter Szabó
Aktualizované: 2019-08-07

Verejná doprava

 • A tóhoz a Vaja, művelődési ház nevű buszmegálló van a legközelebb.
 • A Nyíregyháza és Vásárosnamény között közlekedő vonatról a Vaja-Rohod nevű állomáson szálljunk le!

prístup

 • A buszmegállóból déli irányba induljunk a Tulipán úton, majd a T-elágazásban forduljunk jobbra! Innen a P jelzéseket kell követnünk a tóig, amihez idővel a K jelzés is csatlakozik (összesen 2 km).
 • A vasútállomásról déli irányba induljunk a bekötőúton, majd térjünk balra a P jelzéseket követve! 3 km után a K jelzések csatlakoznak hozzánk a főút mentén haladva (ne térjünk jobbra!), amit a tóig kell követni (a csónakkikötőig összesen 3,7 km).

Parkovisko

 • A csónakkikötő melletti homokos-füves fövenyen, közvetlenül a tó mellett tudjuk leparkolni az autót.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Vajai-őstó

külterület 
4562 Vaja

Štítky

turistický cieľ