Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Jazero

Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

Jazero · Sopron-Vasi-síkság · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - Partner Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  / Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • Csónakázó-tó, Szombathely - Kilátás északnyugat felé
  / Csónakázó-tó, Szombathely - Kilátás északnyugat felé
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • Csónakázó-tó, Szombathely - horgász-állások
  / Csónakázó-tó, Szombathely - horgász-állások
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • Csónakázó-tó, Szombathely - A sziget és az új híd
  / Csónakázó-tó, Szombathely - A sziget és az új híd
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • Csónakázó-tó, Szombathely - a csónakház és a Deck bisztró
  / Csónakázó-tó, Szombathely - a csónakház és a Deck bisztró
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
Mapa / Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

A két, egymás mellett fekvő mesterséges tó Szombathely igazi rekreációs központja. A városiak szemében a népszerű „Csótó” nagy vonzerőt jelent, akár pihenésről, sétáról, futásról vagy horgászatról van szó. Szép időben pedig - nevéhez méltóan – csónakázhatunk vagy vízibiciklizhetünk a tavon, de akár fagyizhatunk és friss kávét is kortyolhatunk a partján.

A Szombathelyi Csónakázó-tavat a város zöldövezeti részében találjuk csendes, nyugodt környéken, friss levegővel és visszafogott autóforgalommal a két szélén. A mesterséges tómedret 1961-ben egy hatalmas agyaggödör helyén létesítették. Vizének táplálásáért az Arany-patak a felelős, ami nyugati irányból (a Kőszegi-hegység felől) érkezik ide. A környék az évtizedek során Szombathely közkedvelt pihenőövezetévé vált. A tavat és környezetét többször felújították, karbantartották; legutóbb, 2015-ben átadták az új csónakházat, új horgászstégeket és parkolókat létesítettek, a kis sziget pedig általános rendezésen esett át.

Az északra található kisebb, 4,5 hektáros tavat hívják Horgásztónak. Nevének megfelelően a pecások birodalma: nem alkalmas sem strandolásra, sem egyéb kikapcsolódásra. Déli oldalát egy gát és egy földnyelv választja el a Csónakázó-tótól. Itt találjuk a Tóvendéglőt, ahol minőségi ételek-italok közül választhatunk, teraszán pedig pompás kilátást kapunk ráadásként. Északi irányból a skanzen (Vasi Múzeumfalu) szegélyezi, amire szép rálátást nyújt, de a partján nincsenek ösvények, sétányok, mindössze horgászállások, stégek. Leggyakoribb kifogható halfajtái a ponty, az amur, a keszeg, a csuka és a süllő, rendszeres utánpótlással.

A Csónakázó-tó területe 12 hektár, átlagos vízmélysége két méter. Kialakítása után, 1967-ben a környékbeli arborétumoknak hála, sok díszfát és cserjét ültethettek a környékére, melyeket azóta is folyamatosan gondoznak. Látványuk különösen ősszel megkapó. Fürdésre és strandolásra a tó nem alkalmas - erre (strandszezonban) az út másik oldalán található Strandfürdő  ajánlott, ami télen korcsolyapályaként is üzemel. Az új csónakházban 13 vízibicikli és 17 csónak várja a kölcsönzőket. Alsó szintjén fagyizó, fent pedig bisztró és kávézó található, teraszáról kitűnő panorámával.

A tó déli részén egy kis sziget nyújt újabb lehetőségeket nézelődésre, sétára, pihenésre vagy aktív mozgásra. Két irányból is megközelíthető. A parkoló mellől a mindkét végén lépcsős, régi híd visz ide (amit 1964-ben építettek); szép kovácsoltvas korlátján sok-sok lakat tanúsítja az itt megfordult párok látogatását. Az új, 2015-ben elkészített társa viszont akadálymentes: kerékpárral, kerekesszékkel, rollerrel egyaránt könnyen járható.

A szigetet romantikusan girbegurba, aprókavicsos ösvényeken lehet bebarangolni. Díszfák és bokrok, virágágyások, az Emberpár-szobor és padok nyújtanak felüdülést testnek és léleknek. Nyugati oldalában fából készített napozóágyak kínálják magukat egész éven át, ahol egyébként csónakkal is ki lehet kötni. A sziget minden részéről kellemes a kilátás, de különösen az északiról, ahonnan a Kőszegi-hegység vonulata is remekül kivehető.

A hely egyben horgásztó is: állománya kisebb testvéréhez hasonló. Mindezeken túl sport- és kulturális események helyszíne: a Szombathelyi Futóklub rendszeresen szervez közösségi futásokat, illetve minden nyáron megrendezik a látványos Sárkányhajó Fesztivált is. Júniusban, Szentivánéjkor (illetve az ahhoz legközelebb eső szombaton) pedig az éjszakába nyúló programsorozat várja a látogatókat („Szentivánéji Vigasságok”). A tó pompás hátteret ad az éjféli tűzijátéknak.

Otváracia doba

dnes otvorené
pondelok00:00–24:00
utorok00:00–24:00
streda00:00–24:00
štvrtok00:00–24:00
piatok00:00–24:00
sobota00:00–24:00
nedeľa00:00–24:00

A tó látogatása mindig ingyenes. A csónakbérlés árjegyzéke a linkajánlóban található.

Ceny:

 • A két tó látogatása ingyenes.
 • A csónakbérlés árjegyzéke a linkajánlóban található.
outdooractive.com User
Autor
Kálmán Gombos
Aktualizované: 2019-06-20

Verejná doprava

 • A szombathelyi helyijáratos autóbuszok több irányból is megközelítik a két tavat. Leginkább a 22A, 29A és 29C Fedett uszoda nevű megállója ajánlott.
 • Pár perces sétát jelent csak az 5 és 30Y jelzésű buszok Haladás-stadion nevű megállója is.

prístup

 •  Az uszoda megállójával szemben már rálátunk a tóra. A szálloda felé induljunk, majd a gyalogátkelőhelyen keresztezzük a körutat; így a tó délkeleti sarkához érkezünk.
 • A Haladás-stadion megállótól a Rohonci úton tartsunk északnyugatnak, majd kb. száz méter után térjünk balra, át a kis parkon! Innen a Bartók Béla körúton kb. háromszáz méternyi sétával érkezünk a tóhoz.

Parkovisko

 • A Csónakázó-tó (ingyenes) parkolója a tó délkeleti sarkánál található. Legkönnyebben a Bartók Béla körúton közelíthető meg.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

Kenderesi utca 
9700 Szombathely

Štítky

turistický cieľ bezbariérové rodiny
 • 1 Výlety v tejto oblasti
2019-06-19
Ľahká Otvorené
11,8 km
3:15 hod
143 m
141 m
od Kálmán Gombos,   MTSZ - Partner
 • 1 Výlety v tejto oblasti