Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Jaskyne

Öreg-lyuk barlang (Bajna)

Jaskyne · Gerecsei kismedencék
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - Partner Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A bajnai Öreg-lyuk
  / A bajnai Öreg-lyuk
  Fotografia: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A bajnai Öreg-lyuk bejárata
  Fotografia: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner

A Gerecse központibb elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó, látványos sasbércei mellett méltatlanul kevés figyelmet kapnak a hegység kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai. Az egyik ilyen a festői Bajna fölötti Őr-hegy, amely a látványos Öreg-lyuk barlangot és a Gerecse ezen - ismeretlen - részének egyetlen turistaútját rejti.

Ha ránézünk a terület turistatérképére, rögtön szembetűnik, hogy Bajna tágabb környezetében, Héregtől Bajnán át Zsámbékig igazából nincs egyetlen turistaút sem az Őr-hegy 347 m magas bércére Epöl határából felvezető Z▲ kivételével. Már csak ezért is megérné eljönni ide! Különösen, hogy a turistaút elején, mindössze 500 méterre a falutól találjuk a Gerecse híres barlangjai mellett (a Bajót melletti Jankovich-barlang, a Tatabánya feletti Szelim-barlang) talán kevésbé látványos, de mindenképpen méltatlanul háttérbe szorult Öreg-lyuk tátongó üregét.

Az Öreg-lyuk széles szájú bejáratához pár méteres, egyértelműen jelzett kitérő vezet a turistaútról. A tekintélyes méretű barlangnyílás mögött egyenletes lejtéssel vezet a mélybe a tágas folyosó, ahova könnyedén besétálhatunk. Először kicsit, majd egyre jobban le kell hajolnunk, de a járat mintegy háromnegyedénél egy hatalmas gömbfülkét találunk a fejünk felett, ahol újra kényelmesen felegyesedhetünk.

Mivel a barlangnak csak egy bejárata van, és a folyosó lejt, ezért a hideg levegő látványosan beszorul a járatba, nyáron a hőmérsékletkülönbség ezen a pár tíz méteren is jelentős lehet. Természetesen itt is találtak őskori és római kori cserépmaradványokat, még ha nem is olyan jelentős emlékeket, mint a fent említett barlangokban. A barlang mennyezetén több helyütt megfigyelhető ún. gömbüstöket az egykoron itt buzgó meleg víz oldotta ki.

Ha már itt járunk, érdemes felkapaszkodni az Őr-hegy csúcsára is, ahonnan szép panoráma tárul elénk a Gerecse központi tömbjére meg a környező, kevésbé ismert sasbércekre, bár a kilátást egyre jobban takarja az ég felé nyújtózkodó vegetáció. A közúttól 1,3 km alatt, 172 m emelkedéssel érünk fel a csúcsra.

Otváracia doba

 • A barlang egész évben látogatható.

Ceny:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Ferenc Szigeti
Aktualizované: 2020-03-30

Verejná doprava

 • Az Epölön megálló távolsági buszokról az Epöl, faluszéle elnevezésű megállónál szálljunk le.

prístup

 • A buszmegállótól Bajna felé induljunk el a főúton, a megállótól 450 méterre találjuk a fali legszélső házát, amely mellett indul a Z▲ turistaút. 

Parkovisko

 • Autóval a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni a faluban. Az Epöl táblánál találunk parkolót, ahol a Z▲ indul.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Čas
Stúpanie
Klesanie
77,3 km
6:00 hod
963 m
1004 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Öreg-lyuk barlang (Bajna)

 Bajna

Štítky

turistický cieľ rodiny
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Cyklovýlet · Gerecsei Tájvédelmi Körzet

Gerecse nagy kör, avagy ami a Turul mögött van

2020-03-30
Ťažká
77,3 km
6:00 hod
963 m
1004 m
Ezen a páratlanul sokszínű kerékpártúrán először a tájegység szelídebb, kevésbé ismert dombjai között kerekezünk, majd a Gerecse szívén, Tardoson ...
od Ferenc Szigeti,   MTSZ - Partner
 • 1 Výlety v tejto oblasti