Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Zrúcanina

Szent Miklós kolostor romja, Vállus

Zrúcanina · Keszthelyi-hegység · 380 m
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
  • Fotografia: Báthory Péter, funiQ.hu
A Keszthelyi-hegység erdejében állt egykor a Szent Miklós kolostor, amiről szinte semmit sem tudunk. 2016 nyarán volt egy ásatás, amikor előkerült a kolostor falának egy szakasza, a templom szentélye és egy szerzetes sírja. A romokból azonban szinte semmi sem látható, csak néhány kőhalom.

A Keszthelyi-hegység erdejében, Vállus közigazgatási határán belül áll az egykori Szent Miklós kolostor, más néven Szentmiklóskút romja. A Szent Miklós szurdokvölgyben rejtőző kolostorról szinte semmit sem tudunk; a régi korokból fennmaradt dokumentumok közül mindössze egy 1429-ben kelt oklevél említi.Válluson azonban egy legenda is kering, amelyben jelentős szerepe van a kolostornak: a helyi Szent Mihály-templomban van egy nehéz kőszobor, amely a Szűzanyát ábrázolja gyermekével. Ezt a szobrot a legenda szerint egy nagy eső során lezúduló vízmennyiség hozta le magával a hegyi kolostorból a községbe.

2016 augusztusában két héten át tartó feltáró munkákat végeztek a romoknál a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai, pécsi régészhallgatók közreműködésével. Munkájukat Guzsik Tamás építészettörténész és Fehérváry Rudolf építész 1978-ban készült dokumentumai segítették, amikor is azonosították a földfelszín alatti romokat, és megrajzolták a kolostor feltételezett alaprajzát. Ennek segítségével és egy 30 méter mély kutatóárok ásásával sikerült többet megtudni az egykori épületről.

A feltárás során előkerült a kolostor keleti falának egy közel 90 cm vastag falszakasza és a rendházhoz tartozó egyhajós templom támpillérekkel megerősített sokszögletű szentélye is. Ez utóbbi leglátványosabb bizonyítéka a sekrestyéből nyíló, kőből faragott vízelvezető vályú. Ennek közelében kerámiatöredékeket, faragott köveket és szétszóródott emberi csontokat is találtak. A kerengő keresése közben egy szerzetes sírját is megtalálták. Az árkokban talált leletek között kályhaszemek és vasszegek is voltak, de előkerült egy horog is, ami megerősíti a kutatók elképzelését, miszerint a Szent Miklós-forrásnál egy halastó is volt, ez bizonyítja, hogy a szerzetesek önellátóak voltak.

Az egyetlen magyar alapítású - 1250 körül Boldog Özséb által létrehozott - férfi szerzetesrend tagjai elvonultan, lakott helyektől távol éltek, ezért minden bizonnyal Vállus közelében is önellátásra rendezkedtek be. A feltárások alapján a történészek a 14. század elejére teszik a kolostor alapítási idejét. A talált cseréptöredékek alapján 150-200 éven át használhatták az épületet, mielőtt a 16. század elején elpusztult. A régészek bíznak benne, hogy a későbbi feltárások során az alapító szerzetes sírját, a kolostor konyháját vagy épp az egykori hulladékgödröt is sikerül megtalálniuk, ezek ugyanis sokat segítenének a kolostor múltjának megértésében.

A későbbi célok között szerepel a romok bemutathatóvá alakítása, ami a térség turisztikájára is jó hatással lehetne. A környéken halad az Országos Kéktúra (K) útvonala, valamint számos látnivaló is található a romok közelében, köztük a Katonai kutyatemető is. Ám 2017 őszén még csak néhány kőhalmot fedezhettünk fel az erdőben, amelyeket helyenként fekete fólia övezett, jelezve, hogy nem régen feltárásokat folytattak a romoknál. A romok közelében található a Szent Miklós-forrás, amelynek hűs, tiszta vizével enyhíthetjük szomjunkat.

Otváracia doba

Egész évben szabadon látogatható.

Cena:

Ingyenes.
Profilový obrázok používateľa funiQ
Autor
funiQ
Aktualizované: 2022-02-10

Verejná doprava

  • A Tapolca és Keszthely között közlekedő busszal a Vállus, autóbusz-forduló megállóig utazzunk!

Prístup

  • Válluson a buszmegállótól a Rákóczi utcán induljunk el, majd a Z+ jelzést kövessük (vigyázat, ne a K-t kövessük az elágazásnál!) végig (3,7 km, 160 m szint).

Parkovisko

  • Válluson a temető mellett (Rákóczi utca) találunk parkolót.

Súradnice

DD
46.823410, 17.321494
DMS
46°49'24.3"N 17°19'17.4"E
UTM
33T 677070 5188157
what3words 
///overstating.unimportant.comically
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 11,9 km
Trvanie 3:45 hod
Stúpanie 450 m
Klesanie 450 m

Balaton-felvidéki panorámával, katonai kutyatemetővel, valamint a Szent Miklós-forrás és a mellette lévő pálos kolostor romjának érintésével tesz ...

3
od Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 11,9 km
Trvanie 3:30 hod
Stúpanie 325 m
Klesanie 325 m

Panorámákkal tűzdelt körtúra a Keszthelyi-hegység dolomit régiójának északkeleti szegletében a katonai kutyatemetőhöz, Vállusszentmiklós elpusztult ...

4
od Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Szent Miklós kolostor romja, Vállus

8316 Vállus

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
  • Obsah
  • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
  • 8 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp