Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Zámok

Esterházy-kastély, Tata

Zámok · Pannonien
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • /
  Fotografia: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Fotografia: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Fotografia: funiQ.hu
A tatai vártól nem messze, a Hősök terén található a barokk Esterházy-kastély. A 18. századi főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes, egykor volt várszínházát még Gustav Klimt is megfestette.

Az Öregvártól nem messze délnyugati irányban, a Hősök terén található a barokk stílusban épített Esterházy-kastély. Az épület 1765-69 között, Fellner Jakab tervei alapján épült. A saroktornyos főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes. Az épület homlokzata a német és osztrák barokk stílusjegyeit mutatja.

A kastély kapufülkéjében állt egykor Jakob Christoph Schletterer Immaculata-szobra, amelyet jelenleg a várban található Kuny Domokos Múzeumban tekinthetünk meg.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkora volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt. A tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla egy fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit és hiteles reprodukciót készíteni. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amelyben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

A kastély védett angolkertjében egy 1800 körüli, késő barokk faragott szökőkút található, mely Schweiger Antal alkotása. A parkban sétálva láthatjuk még egy medaliont tartó nőalak 19. századi klasszicista szobrát.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált Schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921-ben pedig Esterházy Ferenc ezen a helyen látta vendégül IV. Károlyt visszatérési kísérletekor. 

Az épületet évtizedekig kórházi célokra használták, ezalatt igencsak leromlott az állapota. A kastély és park felújítása és restaurálása 2018-ban elkezdődött, várhatóan 2020-ra fejeződik be.

Otváracia doba

A kastély a felújítás alatt nem látogatható, nyitás várhatóan 2021 elején.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilový obrázok používateľa funiQ
Autor
funiQ
Aktualizované: 2020-08-05

Verejná doprava

 • Számos helyi és helyközi autóbusz végállomása Tata, autóbusz-állomás.

prístup

 • Az autóbusz-pályaudvartól elsétálunk a művelődési ház előtt, a vár felé. A vár mellett kisétálunk a tópartra, majd ott jobbra fordulva hamarosan a kastélyhoz érünk.

Parkovisko

 • A Hősök terénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.

Súradnice

DD
47.646724, 18.317829
DMS
47°38'48.2"N 18°19'04.2"E
UTM
34T 298566 5280521
what3words 
///latest.without.pepper
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
7,1 km
1:40 hod
40 m
40 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Esterházy-kastély, Tata

2890 Tata

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Top Ľahká Otvorené
7,1 km
1:40 hod
40 m
40 m

Ak ste ešte nenavštívili mesto Tata, mesto vôd a máte radi prírodu, vodný svet a príjemné prechádzky v blízkosti vody, určite aspoň raz musíte ...

7
od Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp