Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Vyhliadka

Könnycsepp-tó és pálos kolostorrom (Óhuta)

· 1 recenzia · Vyhliadka · Slanské vrchy · 320 m
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Könnycsepp-tó idilli pihenőhely
  A Könnycsepp-tó idilli pihenőhely
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Óhuta szélén, már erdőparaván rejtekében, festői fekvésű réten fekszenek a pálos kolostor romjai és a pihenőhelyekkel körülvett, forrásból táplált Könnycsepp-tó.

Idilli pihenőhely a hegyek ölelésében

Az Óhutát Regéccel összekapcsoló völgy és autóút mentén, mégis a rajta közlekedők szeme elől elrejtve hosszú kaszálórét nyújtózik. Rajta pálos kolostor romjai tűnnek fel, egy szépen foglalt forrás előtt pedig apró tavacska vize tükrözi a fák lombjait. A szép fekvésű, hegyek vigyázta réten asztalokkal és padokkal ellátott pihenőhelyek, tűzrakó és hintaágy áll a kényelem szolgálatában, a hűs és iható vízfakadás pedig felfrissülést kínál. A gyönyörű és páratlan látványt nyújtó, meredek lejtőkre tekintő kaszáló békés helyszín, amely minden adottságával hosszas időtöltésre csábít.

A tavacskát övező rét északi oldalában, a lejtőn nemzeti zászló jelzi a Barát-pihenőt, ahová a fantasztikus kilátás miatt érdemes ellátogatni.

A hutafalvak völgyét minden irányból meredek lejtők keretezik, e nyugtalan hegyvidéki terepen pedig valóságos kincset ért az olyan lapos, hosszúkás karéj, mint a Cser-kő és a Kis-Királyos oldalában kanyarodó tereplépcső. Mivel bővizű forrása is volt, évszázadokon keresztül a falu szántójaként, legelőjeként és kaszálójaként hasznosult az erdőtől elhódított irtásrét. Formáiban egyébként tetten érhetők a hajdan kialakított grádicsok (teraszok, lépcsők) is, amelyekkel a lemosódástól védték, és növénytermesztésre is alkalmassá tették a talajt, de a régi gyümölcsösök foltjai és magányos fái is felfedezhetők még.

Az elveszett kolostor

A tó és környezete régebb óta vonzotta az embert, mint a falvakkal bélelt völgy: a 13-14. század fordulóján épült a Szent Fülöp és Jakab-kolostor, amelyet az oklevelek és a történetírás regéci pálos kolostorként örökítettek meg (hiszen ez volt a legközelebbi település). A völgy falvai ugyanis csak évszázadokkal később, a kolostor pusztulása után népesültek be, így a vélhetően 4-6 pálos rendi barát teljes békében és elszigeteltségben, ám viszonylagos kényelemben élhetett itt, hiszen a forrás elé gátat építettek, ezzel halastavat létesítve. A szerzetesek adományként szőlőt és szántókat kaptak Tolcsva határában, malmot a Tolcsva-patakon, később pedig udvarhelyet Erdőhorvátiban - ezen felül szőlőik után a 14. század végétől nem kellett kilencedet fizetniük, majd a vámkötelezettség alól is mentesültek. A rendház alapítóinak és támogatóinak kiléte nem ismert, és pozíciója sem segít eldönteni a kérdést, mivel épp úgy tartozhatott a regéci Abák területéhez, mint a komlóskai Pusztavárat birtokló Tolcsvákhoz. Falai között hitelesített Szent László-ereklyéket (ujjakat) is őriztek.

A 16. század közepén Ferdinánd király hadmestere, Serédy Gáspár felgyújtotta az épületet, és bár később még feléledt a kolostor, mindössze rövid ideig használták már a szerzetesek, akik a 17. század elejére el is hagyták a helyszínt. Ezt követően a romok feledésbe merültek, és egészen a legutolsó időkig, a 21. század kezdetéig homály fedte a „regéci pálos kolostor" pontos helyét - hiába maradt fenn a Barátok-dűlő elnevezés. A romot a köves, hepehupás talaj miatt elkerülte a mezőgazdálkodás, így fák nőttek rajta, furcsamód egyszerre elfedve és kirajzolva a múlt árulkodó szilánkját. A feltárás a háromhutai önkormányzat és a miskolci Herman Ottó Múzeum együttműködésében indult meg, s a 2020-as évekre tetemes mennyiségű falmaradvány mutatkozik a felszínen. A riolittufából faragott kövekből és omladékból egy fazsindelyes tetejű, gótikus templom körvonalazódott, amelynek több oltára lehetett.

A rét felfedezői

A Pálos-forráshoz vezető utakat Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) alakította ki, akinek nyaralója Óhután állt. Hosszú évek munkájával létrehozta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. A Könnycsepp-tavat mai formájában azonban Tarnóczi Bernát, helyi lakos és egykori polgármester hozta létre.

Otváracia doba

Egész évben szabadon látogatható (de magánterületen fekszik).

Cena:

Ingyenes
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2022-01-17

Verejná doprava

A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak Háromhutára.

 • Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín.

Prístup

 • Az Óhuta Regéc felőli végén lévő parkolótól az út túloldalán az erdőbe vezető dózerúton, a P+ jelzésen kaptathatunk fel egy rét széléig, ahol a korlátnál balra térve leljük meg a Könnycsepp-tavat és a romot (0,7 km, 48 m szintemelkedés).
 • Óhuta központjából Regéc felé kell követni a P◼ jeleket, majd a falu széle után egy dózerúton jobbra, a P+ jeleken juthatunk föl a pálos kolostorromhoz és a Könnycsepp-tóhoz (1,2 km, 65 m szintemelkedés).

Parkovisko

 • Parkolni Óhután az Erdei iskola mellett vagy a falu Regéc felőli végén található placcon lehet.

Súradnice

DD
48.384306, 21.389678
DMS
48°23'03.5"N 21°23'22.8"E
UTM
34U 528851 5359089
what3words 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

Peší výlet · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 8,8 km
Trvanie 3:05 hod
Stúpanie 526 m
Klesanie 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
od Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(1)
Réka Sebők
2022-04-24 · Community
Gyönyörű rét, vonzó a nyugalom, amit áraszt. Jó itt lenni!
Zobraziť viac

Fotografie iných


Könnycsepp-tó és pálos kolostorrom (Óhuta)

 Háromhuta (Óhuta)

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 8 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp