Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Rozhľadňa

Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó

Rozhľadňa · Jeli arborétum természetvédelmi terület · 228 m
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó
  A Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó
  Fotografia: Kálmán Gombos, MTSZ - együttműködő szervezetek
A Jeli Varázskert területén égig érő fák, vadregényes szurdok és különleges növények között bújik meg egy kilátó, ahonnan csodás panoráma tárul fel nem csak az arborétum lenyűgöző növényvilágára, de a Vasi Hegyhát szelíd lankáira, környékére is.

A faszerkezetű erdei kilátó a közkedvelt és méltán híres Jeli Varázskert egyik legmagasabb pontjára épült. Alakja a vasi haranglábak formáját idézi, anyaga vörösfenyő. Teljes egészében megegyezik az Országos Kéktúra vonalától nem messze eső, Káld melletti Farkas-erdőben épült Scherg Lőrinc-kilátóval. A Szombathelyi Erdészet építtette közjóléti fejlesztésének keretében (37 millió forintos költséggel), átadása 2015. májusában volt. Teljes magassága közel húsz méter, járószintje 11,5 méter magasan van (ahol egyidejűleg akár tizenöten is csodálhatják a kilátást). Nevét a kert alapítójáról, gróf Ambrózy-Migazzi Istvánról kapta.

A kilátó elhelyezése nem csak a magas építési pont miatt, de környezete révén is különleges. Az Arborétum egyik lenyűgöző részére, a japánkert és az észak-amerikai Sziklás-hegységet idéző erdőfolt közé került. Körülötte havasszépék és azáleák nyílnak, de meghagyták például azt a lövészárkot is, amit a 2. világháború alatt ásattak ide a leventékkel.

A panoráma a fentiek miatt egészen különleges és egyedi. Teljesen más látvány nyílik a két irányba: nyugat felé a Sziklás-hegység erdeit, fáit csodálhatjuk meg, míg kelet felé (még az irányok is megfelelő tájolásúak!) a Japán-kert lenyűgöző harmóniája és kis tavacskája vonzza a tekintetet. Távolabb nézve a Vasi-hegyhát dimbes-dombos vidékét pásztázhatjuk végig, felfedezve még Szemenye templomtornyát is. A kilátótól pár perces gyaloglással eljutunk a 2019-ben átadott - közel 130 méter hosszú - lombkorona sétányhoz, melyről 10 méteres magasságból csodálhatjuk meg az "Óriások erdejét".

A környék vadregényes voltát több különlegesség adja. Történelmi hátterét a rómaiak alapozták meg ("Katonák útja"), a későbbi korokat pedig a Borhordó út idézi fel (ahol a szőlők termését vitték a Rába-völgy felé, kenyérért cserébe). Közel hetven apró forrás található itt, egy látványos szurdok, valamint a Kaponyás-patak. Ez a vidék vörös kavicsos, mészmentes, savanyú talajú (pH értéke 3,6 - 5 között van), ami kitűnő az erdei növények számára - de csak azoknak. Gazdasági értéke tehát kevés volt, botanikai célokra azonban nagyon is alkalmas. Nem csoda tehát, hogy 1919-ben a gróf a közeli Tana községből felfigyelt erre a területre, amelyet Jeliháláspuszta néven ismertek. A világlátott, botanikai szenvedélyét holtáig őrző Ambrózy ezen a területen valósította meg igazán azt az álmát, amit ma a Jeli Varázskert nyújt a látogatóknak. Végső nyughelyét is itt jelölte ki - sírja az Arborétumtól néhány méternyire található.

Otváracia doba

Az arborétum nyitvatartási idejében látogatható 15 óráig.

Cena:

A kilátó látogatása ingyenes, de mivel az Arborétum (Jeli Varázskert) területén belül található, megközelíteni csak az oda érvényes belépőjeggyel lehet (a belépő ára tartalmazza a lombkorona sétány használatát):

 • Felnőtteknek 15 főig: 1500 Ft
 • Felnőtt 16 főtől: 1200 Ft/fő
 • Gyermek-, diák- és nyugdíjas-belépőjegy: 1200 Ft/fő
 • Gyermek, diák és nyugdíjas csoportos 16 főtől: 900 Ft/fő
 • 3 éves kor alatti gyermekeknek és fogyatékkal élőknek az arborétum látogatása ingyenes.
 • Kedvezményes családi jegy (2 felnőtt és legalább egy gyermek esetén): 3000 Ft/család

A belépőjegy árából 25 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára!

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Kérjük, érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltatóhely honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilový obrázok používateľa Kálmán Gombos
Autor
Kálmán Gombos
Aktualizované: 2022-03-17

Verejná doprava

 • Szombathelyről menetrend szerinti autóbusszal a Kám, autóbusz-forduló megállóig.

Prístup

 • A megállótól induljunk keleti irányba, és (megfelelő óvatossággal) keljünk át a 8-as főúton. Itt - az Arborétumot jelző táblánál - induljunk el jobbra, végig az úton. Az arborétumig kb. 3,5 kilométert kell séltálnunk.
 • A kilátót az Arborétum területén belül jól látható táblák jelzik. Kavicsos (jelzetlen) gyalogösvényen jutunk oda kb. tizenöt-húsz perces sétával.

Parkovisko

 •  A 8-as főútról Kám község mellett, a táblával jelzett kereszteződésben kell letérni, majd kb. a 3,5 km-es út vezet el az Arborétumig.

 • Parkolni a bejárattal szemben, ingyenesen lehet.

Súradnice

DD
47.078534, 16.885160
DMS
47°04'42.7"N 16°53'06.6"E
UTM
33T 643108 5215615
what3words 
///commentator.cheaply.hunks
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

Peší výlet · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Halogy-Vasvár szakasz)
Obtiažnosť Ťažká
Trasa 28,7 km
Trvanie 7:19 hod
Stúpanie 147 m
Klesanie 189 m

od Flóra Kata Debreczeniné Késmárky ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Peší výlet · Nyugat-Dunántúl
Mária út (Vasvár-Csehimindszent szakasz)
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná
Trasa 14,2 km
Trvanie 3:37 hod
Stúpanie 143 m
Klesanie 111 m

od Flóra Kata Debreczeniné Késmárky ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó

külterület 0275 hrsz.
9841 Kám
Telefón +36 94 572 060

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Rodiny
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 2 Výlety v tejto oblasti
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp