Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Rozhľadňa

Fattyúszerkő-kilátó (Tisza-tó)

Rozhľadňa · Theiß-See · 85 m · dnes otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Fattyúszerkő-kilátóhoz csak vízi úton juthatunk el
  A Fattyúszerkő-kilátóhoz csak vízi úton juthatunk el
  Fotografia: Krisztina Pálvölgyi
A Tisza-tavon vízitúrázóknak ideális kikötési pont lehet a közelben fészkelő vízimadárról elnevezett, kizárólag a vízről megközelíthető kilátó.

A kilátóhoz kizárólag vízen lehet eljutni, kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy bármilyen evezős hajóval. Kikötésre a közeli stég alkalmas, ahonnan fapallón keresztül sétálhatunk a földnyelven álló toronyhoz. A kilenc méter magas kilátó felső szintjéről a Poroszlói-medence nádasokkal tarkított vízfelületére látunk rá. A kilátó a Tisza-tavon kibontakozó vízi turizmus infrastruktúráját bővíti, hiszen a tó belső területein hiánypótlóak a kikötő- és a pihenőhelyek. Itt, a Csapói-Holt-Tisza mentén remekül ki is használhatjuk a lehetőséget, akár madármegfigyeléssel egybekötve.

A Tisza-tavon két új kilátó épült 2021-ben, mindkettő a környéken fészkelő, védett vízimadárról kapta a nevét, és egyaránt csak a vízről érhetők el. A Fattyúszerkő-kilátó helyén korábban is állt madárles ugyanezzel a névvel, de a karbantartás hiánya miatt állapota annyira leromlott, hogy el kellett bontani. A Komáromi Tas tervezte, új tornyot a Békatutaj Egyesület építette, fenntartásáért és megóvásáért a környék szolgáltatói fogtak össze. A masszív szerkezetet horgonyzott acélcsavarokkal rögzítették a talajhoz, a víz feletti része pedig vörösfenyőből készült, amit acélhorgonyok tartanak egyben.

A kilátó névadóját, a fokozottan védett fattyúszerkőt jellegzetes, vizet súroló röptéről ismerhetjük fel. Május közepétől június végéig költ, fészkét a víztükrön úszó növényekre, például a kilátó közelében is látható tündérrózsákra helyezi. Ezért költési időszakban nagyon ügyeljünk, hogy ne zavarjuk meg a fiókákkal teli fészkeket!

A kilátó tövében egy hatalmas nyugágyra emlékeztető „bútordarab”, vízen álló fakeretre kifeszített háló ad lehetőséget a pihenésre, csöndes szemlélődésre.

Tipp:

A kilátóhoz közeli településeken, Poroszlón, Sarudon és Tiszafüreden is bérelhetünk vízisporteszközöket, illetve befizethetünk vezetett vízitúrákra. A kikötői kölcsönzők általában április és október között tartanak nyitva. A teljesség igénye nélkül: 

Sarudon:

Újlőrincfalván:

Poroszlón:

Tiszafüreden:

Otváracia doba

dnes otvorené
nedeľa00:00–24:00
pondelok00:00–24:00
utorok00:00–24:00
streda00:00–24:00
štvrtok00:00–24:00
piatok00:00–24:00
sobota00:00–24:00
Szabadon látogatható.

Cena:

Ingyenes
Profilový obrázok používateľa Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualizované: 2022-04-22

Verejná doprava

A kilátót kizárólag a vízről lehet megközelíteni. A part menti települések közül a kilátó Poroszlóhoz esik a legközelebb, ide vonattal és busszal is eljuthatunk.

 • A Debrecen és Füzesabony között közlekedő vonatokról a Poroszló vasútállomáson szálljunk le. 
 • Busszal érkezve a Poroszló, református templom vagy a Poroszló, Ökocentrum megállónál szálljunk le.
 • Ugyancsak a Debrecen és Füzesabony között közlekedő vonat áll meg Tiszafüred vasútállomáson is, a Tisza-tó „központjában".

Prístup

 • Poroszlóról indulva a Kis-Tiszán és a Csapói-Holt-Tiszán keresztül jutunk a kilátóhoz. A vízitúra-útvonalak mentén irányjelző táblák segítenek a tájékozódásban.

Parkovisko

 • Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum parkolójában hagyhatjuk az autót. A főbejáratnál lévő parkoló hétvégéken, majd áprilistól októberig folyamatosan fizetős minden nap 8:00 órától 18:00 óráig. A 2-es számú kapunál lévő parkoló április elejétől október végéig működik, szintén fizetős.

Súradnice

DD
47.623481, 20.666227
DMS
47°37'24.5"N 20°39'58.4"E
UTM
34T 474921 5274507
what3words 
///luminous.limousines.gelled
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

Peší výlet · Közép-Tisza-vidék
Ártéri dagonya
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ľahká Otvorené
Trasa 4,7 km
Trvanie 2:30 hod
Stúpanie 17 m
Klesanie 12 m

Ezen a különleges, mocsaras útvonalon a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvénnyel és az  Örvényi pákász tanösvénnyel ismerkedhettek meg egy rövid, ...

3
od Richárd Kállai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Cyklovýlet · Közép-Tisza-vidék
Tisza-tó kör: egy igazi klasszikus
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ľahká
Trasa 64,3 km
Trvanie 5:00 hod
Stúpanie 164 m
Klesanie 164 m

A Tisza-tó télen-nyáron egyaránt kiváló célpont a kerékpáros túrázóknak – családdal, barátokkal, párban vagy egyedül egyaránt, ráadásul a Poroszló ...

7
od Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Fattyúszerkő-kilátó (Tisza-tó)

 Poroszló

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Rodiny
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 2 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp