Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Prírodná pamiatka

Szelestei Arborétum

Prírodná pamiatka · Szelestei arborétum természetvédelmi terület
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Szelestei Arborétum
  / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: facebook.com/szelesteikastely
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek
 • / A Szelestei Arborétum
  Fotografia: Döméné Király Gabriella, Együttműködő szervezetek
Gyönyörű ezüsthársak, fenyves-csoportok, ősfás sétányok és gondosan kialakított teraszok közt sétálhatunk a község közepén található gyönyörű kertben, mely körülveszi a ma szállodaként működő egykori Festetich-kastélyt.

Két lelkes tulajdonos

1873-ban gróf Festetich Andor alapította a szelestei arborétumot 9 hektárnyi területen. Az angolkertek mintájára kialakított park növényeinek nagy részét egyenesen a Bécsi Világkiállításról hozatta, a különleges fenyőféléket pedig Erfurtból szállíttatta a helyszínre. A kastély körül szinteltolásos teraszokat hozott létre.

1910-ben új, gondos és lelkes tulajdonosa lett a területnek Baich Mihály báró személyében. Az országon végigsöprő filoxérajárványnak köszönhetően könnyen lehetett új területekhez jutni a kipusztult szőlők helyén; a környező földek megvásárlásával és átalakításával 13 hektárnyira bővítette, majd arborétummá fejlesztette a parkot. Az épülettől távolabbi részeken felváltva ligetes területeket, réteket és sűrűbb erdőket alakíttatott ki. Itt sétálva néhol vegyes fenyvesben visz az utunk, máskor tiszafák szegélyezik az ösvényt, liliomfák között sétálhatunk, vagy szelídgesztenye-ligetet szelünk át. Baichnak köszönhetjük az üvegházakat és a világ minden tájáról betelepített növényeket.

A báró igencsak szerette a kertészkedést; szoros barátságot ápolt a kámoni és jeli arborétum kialakítóival. A parkot nagy gonddal és kellő odafigyeléssel alakította ki; a hasonló igényű fajok egymás mellé telepítése megkönnyítette a gondozást. Még arra is kiterjedt a figyelme, hogy a rekkenő nyári melegben az itt sétálók fölé mindig hűs árnyékot adjon a fák lombkoronája. A pázsiton kanyargó utak mentén virágszőnyeg pompázott.

Kivitelezés előtt a várható forma- és színharmónia legtökéletesebb megvalósítása érdekében az elképzelt részleteket megfesttette Kleiner Oszkár festővel. A tulajdonos annyira kertjének élt, hogy birtokát is bérbe adta, jövedelmének tekintélyes részét az arborétum kialakítására fordítva. Az 1920-as évekre már 80 fenyő- és mintegy 2000 lombos fa- és cserjefaj, valamint virágos növény díszeiben gyönyörködhettek a parkba látogatók. A park nem mellesleg nyitva állt a falu lakossága előtt is, akik így magukénak érezték, és a legínségesebb háborús időkben sem tettek kárt benne.

A háború után a területet kiosztották négy gazdának, akik rövid ideig a gyepfelületeket használták. A kis kastély Baich Mihály tulajdonában maradt, aki felajánlotta iskola céljára, maga pedig volt alkalmazottjánál húzódott meg egészen haláláig. A Kert értékét a világháború után is nyilvántartották, így 1952-ben védettséget kapott. Ugyan Baich kezéből kikerülve a kert nem károsodott jelentősen, de megnyugtató és hozzáértő fenntartásban csak 1969-től részesült ismét.

Az arborétum történetének szereplői közül ki kell emelni Papp József főiskolai tanár nevét, aki már 1953-ban elkészítette a kert növényjegyzékét, mintegy 1000 taxont írt le, és később is féltő gonddal ügyelt a gyűjteményes kert állapotára, értékeire. Hasonlóan odaadó munkát végzett Molnár Gyula kertész, az arborétum vezetője, aki 1924-től 1973-ban bekövetkezett haláláig volt annak gondos őre. 1973-tól ifj. Bánó István vezette az arborétumban folyó munkákat.

Világhír

Egy érdekesség, hogy az ezüsthárs legszebb magyarországi fajtáját az arborétum egyik pompás példányáról szaporították le; a világszerte ismertté vált növény latin elnevezésébe is bekerült a település neve: Tilia tomentosa Szeleste.

Botanikai értékek

Az arborétum tájképi kert, értékét elsősorban a gazdag, ősfás sétányokon elénk táruló látványban találjuk. Több fajból álló fenyves csoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, gesztenye-liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek várják a látogatót. Kiemelkedőek az idős, vastag törzsű egyedek, melyekre néhány példa: kilikiai és numidiai jegenyefenyő, hegyeslevelű liliomfa, zsindelyes tölgy, kislevelű- és ezüsthárs, magas kőris. Szintén hatalmasak, és még gróf Festetics Andor előttről származnak a park szelídgesztenyéi – egyikük korát 300 évre becsülik. A déli bejárat közelében található a villám sújtotta óriás jegenyefenyő, amely a park legmagasabb (34 m) fája.

A kastély előtt a négy szinten kialakított teraszokat lucok, tuják, álciprusok szegélyezik. Az itt álló álciprus nevezetes fája a parknak, fennállásának 100. évfordulójára kiadott emlékbélyegen és plaketten is ezt a fát örökítették meg. Az 1928-tól kialakított évelőkertben még ma is nagyon sok évelő díszlik. Látványos a 60-80 éves példányokat is tartalmazó borókagyűjtemény is. A tölgy-gyűjteményben fehér-, fűzlevelű-, libanoni-, festőtölgyet találunk. Itt áll a park egyik legkülönlegesebb ritkasága, a hatalmas, rózsaszín levélszegélyű bükk.

Természetvédelem

A park országosan védett természetvédelmi terület. A területen több ritka, védett, szép lágyszárú is él. A leglátványosabb fajok között találjuk a kockásliliomot és a genyőtét - szebben csengő nevén királyné gyertyáját.

Jelenkor

A szabadon látogatható parkot, amely napjainkban a Szelestei Önkormányzat gondozásában áll, már 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították. A 2010-es években rendezték a területet, feltárták a régi sziklakertet, és jó néhány ritka, különleges növényt telepítettek. A látogatók előzetes kérésére a főkertész egyórányi szakvezetéssel bemutatja a park növényeit, és az arborétum történelmét is feleleveníti. A legpazarabb időszak a látogatásra a nyár a sok évelő miatt, de az őszi színpompa miatt is megéri visszatérni.

A park közepén álló kastély épülete ma termálfürdőként és szállóként üzemel.

Otváracia doba

Egész évben látogatható.

Cena:

Ingyenes
Profilový obrázok používateľa Döméné Király Gabriella / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Autor
Döméné Király Gabriella / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Aktualizované: 2020-03-09

Verejná doprava

 • Az arborétumnak több bejárata is van. A távolsági buszról a Szeleste alsó, a Szeleste, Berzsenyi utca vagy a Szeleste, autóbusz-váróterem nevű megállóban szálljunk le!

Prístup

 • A Szeleste, alsó buszmegállóból keleti irányba induljunk a Szombathelyi utcán, majd 100 méter múlva forduljunk balra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 250 m). 
 • A Berzsenyi utcai megállóból tegyünk néhány lépést északi irányba a kereszteződésig, majd térjünk balra a Szombathelyi utcára. 350 méter után forduljunk jobbra a Fenyő utcára az arborétum bejáratáig (összesen 450 m);
  vagy a kereszteződésben jobbra térve a Berzsenyi Dániel utcára kell 450 méternyit sétálnunk az Országos Kéktúra K jelzéseit követve, majd a posta előtt balra kanyarodni az ösvényen az arborétumig (összesen 480 m).
 • Az autóbusz-váróterem megállójából északi irányba induljunk a Berzsenyi Dániel utcán a K jelzéseken, majd 260 m után, a posta előtt térjünk balra (összesen 300 m). 

Parkovisko

 • A posta és a néhány méterrel északabbra található polgármesteri hivatal előtt ingyenesen parkolhatunk. 

Súradnice

DD
47.308769, 16.831784
DMS
47°18'31.6"N 16°49'54.4"E
UTM
33T 638456 5241104
what3words 
///thereby.wifely.breathing
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety na toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
15,8 km
1:05 hod
11 m
50 m
12,7 km
0:55 hod
49 m
38 m
Top Túra s fázami Termálfüzér, Balf - Barcs
325 km
22:25 hod
1 114 m
1 164 m
Top Konštrukcia 1 Írott-kő - Sárvár (OKT-01.)
70,7 km
18:30 hod
565 m
1 290 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Szelestei Arborétum

Berzsenyi u. 40.
9622 Szeleste
Telefón +36 95 365 002

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Rodiny
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
 • 4 Výlety v tejto oblasti
Cyklovýlet · Kemeneshát
Termáltúra, Szeleste - Sárvár
Top Ľahká Konštrukcia 4
15,8 km
1:05 hod
11 m
50 m

Szelestei gyógyfürdőt és Sárvárfürdőt összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező településeket összeköt.

od Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Cyklovýlet · Sopron-Vasi-síkság
Termáltúra, Bükfürdő - Szeleste
Top Ľahká Konštrukcia 3
12,7 km
0:55 hod
49 m
38 m

Bükfürdőt és a Szelestei gyógyfürdőt összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező településeket összeköt.

od Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Cykloturistika · Nyugat-Dunántúl
Termálfüzér, Balf - Barcs
Top Ťažká Túra s fázami
325 km
22:25 hod
1 114 m
1 164 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Nyugati felének 16 termálfürdőjét köti össze egy ...

od Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Diaľková turistika · Koszegi-hegység
Írott-kő - Sárvár (OKT-01.)
Top Stredná Konštrukcia 1 Otvorené
70,7 km
18:30 hod
565 m
1 290 m

Východzím bodom 1166 km dlhého úseku Modrej trasy je Írott-kő (Písaný kameň) , ktorý je zároveň najvyšším bodom Zadunajska. V Kőszegi- hegység ...

13
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp