Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Kostol

Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

Kostol · Alpokalja
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  / A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  Fotografia: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • /
  Fotografia: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A soproni Szent Mihály főangyal-templom tornya
  Fotografia: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • / Kálvária stációk a soproni Szent Mihály főangyal-templom kertjében
  Fotografia: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Sírkövek a soproni Szent Mihály főangyal-templom mögött
  Fotografia: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A soproni Szent Mihály főangyal-templom a Tűztoronyból
  Fotografia: Veszelovszki Luca, funiQ.hu

A belvárostól északra, a városfalon kívül találjuk az eredetileg a 13. században épített Szent Mihály főangyal-templomot. A 15. században gótikus, a 18. században neogótikus formában átalakított templom méreteivel a budapesti Mátyás-templom után hazánk második legjelentősebb gótikus alkotása.

A kora középkor építészeti szokásai szerint a templomot a városfalon kívül, a temetőben építették fel. Sopron legkorábbi plébániatemploma, a Szent Mihály főangyal-templom eredetije a 13. században épült, román stílusban. A templom első írásos említése egy 1278-ban kelt dokumentumból származik, ettől az évtől kezdve ismerjük a helyi plébánosok nevét is.

Első jelentős átalakítására a 15. században került sor, amikor gótikus stílusúra formálták. A 18. század első felében az épületet barokk jegyekkel gazdagították. Ennek nyomait id. Storno Ferenc tervei alapján tüntették el, és ő alakította ki a ma is látható neogótikus stíluselemeket is a templomon.

A Szent Mihály-templom méreteivel és arányaival a budapesti Mátyás-templom után Magyarország második legjelentősebb gótikus alkotása. Imponáló méreteivel könnyedén észrevehető a soproni Tűztorony kilátószintjéről is. A templom külsején és belső kialakításán egyaránt fellelhetőek az eredeti gótikus és a 19. századi neogótikus jellemzők. Középkori például a torony alsó szintje, a hajó támpillérei és az ülőfülkék, a bejárat béllete azonban már 19. századi, ahogy a torony felső szintje is a csúcsíves ablakokkal és a kőcsipkés, körbefutó erkéllyel.

A templomon belül több, 15. századból fennmaradt falfestmény látható, habár ezeknek nagy részét az évszázadok során felújították. Van viszont itt egy, az 1460-70-es években készült fa Madonna-szobor, amely eredeti szépségében látható. A barokk korból egyedül a főoltárkép maradt meg, a mellékoltárok képeit többnyire Storno Ferenc festette az 1860-as években.

A templom mellett áll a 13. században épült, román stílusjegyeket őrző Szent Jakab-kápolna. A szabályos nyolcszög alaprajzú rotundát gótikus ablakok díszítik, amelyek a fertőrákosi püspöki kastélyban működő üvegfestő műhelyben készültek 1860 és 1867 között. A templom felé néző bélletes kapu timpanonjában egy életfát, annak két oldalán pedig egy-egy sárkány domborművét láthatjuk. A hangulatos templomkertben a keresztút stációit és szép, régi sírköveket találunk. Érdekességként elmondható, hogy a Szent Mihály főangyal-templomban minden hónap utolsó vasárnapján horvát nyelvű misét tartanak.

A templom csak a vasárnap délelőtti mise idején, illetve rendezvény esetén van nyitva, de az előtérből be lehet kukucskálni a belső térbe. A templomkertbe azonban be lehet menni, így a templomot és a kápolnát is szabadon körüljárhatjuk.

Otváracia doba

A vasárnapi mise és rendezvények ideje alatt látogatható.

Cena:

Ingyenes.

Profilový obrázok používateľa funiQ
Autor
funiQ
Aktualizované: 2020-03-10

Verejná doprava

 • A helyi buszjáratról a Kőrösi Csoma Sándor utca (temető) megállónál szálljun le.

prístup

 • A megállóból induljunk a körforgalom felé, majd onnan a Szent Mihály utcába forduljunk, és rögtön meglátjuk a templomot.

Parkovisko

 • A templom melletti utcában tudunk parkolni.

Súradnice

DD
47.689085, 16.598035
DMS
47°41'20.7"N 16°35'52.9"E
UTM
33T 619919 5282981
what3words 
///payer.flaking.when
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.

Profilový obrázok

Fotografie iných


Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

9400 Sopron

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Stredná Konštrukcia 5
19 km
4:52 hod
204 m
107 m
Auf Wiedersehen Neusiedler See: Ein letztes Mal durch den Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel zu den kulturellen Highlights Römersteinbruch, ...
od Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp