Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Kostol

Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Kostol · Felső-Tisza-vidék · 117 m· dnes otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)
  / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy gótikus templom, ami volt várfal, várkapu, katolikus és református istentiszteletek színhelye, továbbá közvetetten része egy összeesküvésnek, ráadásul egy magyar szent ereklyéit őrzik itt – ez mind a sárospataki bazilika.

A Sárospatak egyik büszkeségének tartott gótikus bazilika története messzire nyúlik vissza az időben. I. András idején Patak már királyi szállásbirtok volt, és a király egy körülbelül 9 méter átmérőjű kis rotundát (körkápolnát) építtetett a mai templom helyén. Egy évszázaddal később már egy jóval nagyobb, román stílusú épületet emeltek, a rotunda pedig ennek az osszáriuma (csontháza) lett. Ennek a templomnak a sok átépítés során az alapjai is eltűntek (a körkápolnáé még megvan), a ma látható gótikus székesegyház 1492-re készült el. Későbbi története meglehetősen viharos volt, szorosan összefüggött a pataki vár körüli eseményekkel, néhány epizódot érdemes is kiemelni az elmúlt évszázadok eseményei közül.

Nem sokkal a gótikus templom építését követően, a mohácsi vész után elkezdték megerősíteni az ország várait védőfalakkal – így történt ez Patakon is. Az azonban biztosan nem volt mindennapi megoldás, ami itt történt, a templom északi fala ugyanis a várfal részévé vált, így megvastagították, és ágyúkilövőket, lőréseket vágtak bele. A templom látogatói, azaz a hívek viszonylag gyakran váltogatták egymást egy ideig, attól függően, hogy éppen ki volt a vár ura: a „cuius regio, eius religio” (akié a föld, azé a vallás) elv alapján ugyanis a jobbágyság vallási hovatartozása attól függött, hogy a földesúr milyen vallást követett. Ennek megfelelően hol katolikus, hol református istentisztelet volt a templomban; a gyakorlatnak Báthory Zsófia, Rákóczi György felesége vetett véget, aki végleg visszaadta a bazilikát a katolikusoknak.

A következő nem mindennapi esemény a Wesselényi-féle összeesküvéshez köthető. A pataki vár Sub Rosa termében tartották ugyanis a lázadók szűkebb körű titkos tárgyalásait a hagyomány szerint; az biztos azonban, hogy az összeesküvő főurakat egy kivétellel fej- és jószágvesztésre ítélték - a kivétel pedig I. Rákóczi Ferenc volt, akinek édesanyja, a már említett Báthory Zsófia kért (vásárolt) kegyelmet. A sárospataki várat azonban megszállták a császári csapatok, fővezérük, Stahrenberg kapitány az összes várkaput befalaztatta, és a templom északi és déli falán két nagy boltíves kaput vágatott: ezen az egy bejáraton lehetett belépni a várba tizenkét évig, amíg Thököly Imre fel nem szabadította azt. (Az északi kaput később befalazták, a helyén egy 4 méter magas, hársfából faragott dombormű látható: egy helyi fafaragó népművész, Mezei Tamás faragta ki a karácsony titkairól szóló művet.)

1737-ben a városban hatalmas tűzvész pusztított, ekkor szakadt be a templom gótikus boltozata, és gótikus berendezése is ekkor lett a tűz martalékává. Ennek következtében ma meg kell elégednünk a barokk dongaboltozattal és a barokk templombelsővel, bár a mérműves ablakoknak vagy az épület belső elrendezésének köszönhetően visszaköszön a gótika is.

A templom Szent Erzsébet nevét viseli (de emlegetik Vártemplomként is): a magyar szent 1207-ben Sárospatakon született, és itt is keresztelték meg. A keleti falon egy talapzaton látható egy kis szekrényke, amely Szent Erzsébet ereklyéjét őrzi: egy picinyke darabkát a koponyacsontjából és egy tenyérnyi nagyságú selyem-brokát ruha darabját. Az ereklye egy évben egyszer van nyitva: pünkösd második napján, amikor Erzsébet szentté avatásának évfordulóját ünneplik. A templom 2007-ben elnyerte a basilica minor rangot. Innen indul a Sárospataktól a Zemplénen át Kassára vezető Szent Erzsébet út.

Otváracia doba

dnes otvorené
nedeľa08:30–16:00
pondelok08:30–16:00
utorok08:30–16:00
streda08:30–16:00
štvrtok08:30–16:00
piatok08:30–16:00
sobota08:30–16:00

Cena:

Ingyenesen látogatható
Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2021-09-23

Verejná doprava

 • A helyközi autóbuszjáratokról Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen célszerű leszállni.

Prístup

 • Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen leszállva a Rákóczi úton indulj el délnyugati irányba (a lámpás kereszteződés felé), majd a második utcánál (Szent Erzsébet utca) fordulj balra, és haladj egyenesen, míg eléred a templomot (összesen kb. 300 méter séta).

Parkovisko

 • A Szent Erzsébet utcán lehet megállni.

Súradnice

DD
48.318400, 21.568700
DMS
48°19'06.2"N 21°34'07.3"E
UTM
34U 542160 5351846
what3words 
///lists.camera.compose
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 18,8 km
Trvanie 5:50 hod
Stúpanie 693 m
Klesanie 677 m

A Tokaji-hegység jelentős részét felfűző Rákóczi-túra bevezető szakasza a Bodrog partjáról vezet a közeli hegyoldalakra, majd Komlóska medencéjébe ...

od Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Cyklovýlet · Slanské vrchy
Vártól várig a Zemplénben
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ťažká
Trasa 89,4 km
Trvanie 7:10 hod
Stúpanie 1 711 m
Klesanie 1 695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

od Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Szent Erzsébet út 15.
3950 Sárospatak
Telefón +36 47 311 183

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Tip pre zlé počasie
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 8 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp