Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
Naplánovať výlet
Vložiť
Kostol

Ócsai református templom (premontrei prépostság)

Kostol · Budapest und Umgebung
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Ócsai református templom
  / Ócsai református templom
  Fotografia: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ócsai református templom
  Fotografia: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ócsai református templom
  Fotografia: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség

Az ócsai református templomot a 13. század elején építették, és bár számtalan átépítésen és felújításon esett át az évszázadok alatt, mégis ez középkori, román stílusú templomépítészetünk egyik legépebben megmaradt emléke. Nem csak látványa lenyűgöző, de a szentélyében feltárt Árpád-kori freskók is egyedülállóak.

A hatalmas, lenyűgöző precizitással tervezett és épített templom pontos keletkezési idejét és alapítóját nem ismerjük, de feltételezhetően a 13. század elején történt, mivel egy 1234-ben született egyházi iratban már megemlítik. Ekkoriban Ócsa környéke királyi birtok volt, ezért lehetséges, hogy II. András alapította a francia premontreiek kolostorát.

Az 1120-ban, Franciaországban alapított rend nagyon hamar megjelent Magyarországon is. A legrégibb ismert premontrei monostorjegyzék szerint 1235-ben a magyarországi rendtartomány húsz férfi- és két női monostorból állt. A rend jellemzően városokban vagy forgalmas helyek közelében építkezett, és feladatuk közé tartozott a prédikálás és a lelkipásztori szolgálat ellátása is. Az 1200-as évek elején épült, Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt ócsai templom ezért a rend előírásainak megfelelően a plébániatemplom szerepét is betöltötte.

A háromhajós, keresztházas bazilika nyugati homlokzatán két tekintélyes torony emelkedik, de szokatlan módon nem itt, hanem az északi és déli mellékhajóból nyíló kapukon keresztül lehet belépni a templomba. Keleten a főszentélyt két alacsonyabb mellékszentély veszi körül. Az északi és déli homlokzatot a kereszthajó faltömbje osztja két-két szakaszra. Nyugat felé mindkét oldalon egy-egy sekrestye csatlakozik a keresztház tömbjéhez. Belül a 36 és fél méter hosszú főhajót oszlopos árkádsorok választják el a mellékhajóktól: négy nyolcszögű és négy hengeres tagozású pillért figyelhetünk meg.

A templom története

A tatárjárás után – amely hatalmas pusztítást okozott az épületben – IV. Béla visszatelepítette a premontreieket, akik kora gótikus stílusban építették újjá a templomot. A kolostor, hasonlóan a többi premontrei prépostsághoz, a 15. századra fokozatosan elnéptelenedett, részben a törökök előrenyomulása, részben a reformáció térnyerése miatt.

A romos, rossz állapotban lévő, elhanyagolt templom 1560-ban került a reformátusok tulajdonába, az 1600-as évek elejére az egész falu református hitre tért. A török megszállást az épület szerencsére túlélte, volt, hogy mecsetként használták.

Mikor 1664-ben tatár csapatok felgyújtották a tetőszerkezetet, a károkat anyagi fedezet hiányában nem tudták helyrehozni, így több évtizeden keresztül az épület nagy része, többek közt a templomhajók fedetlenül álltak.

A megmenekülő műemlék

Az 1770-es években következett be a fordulat, amikor a faluban újra kialakuló katolikus közösség a középkori templom köveit szerette volna felhasználni új templomuk építéséhez. Szerencsére gróf Teleki József ekkoriban vásárolt telket Ócsán, és szívügyének érezte a templom sorsát. Támogatásával - és Mária Terézia királynő személyes engedélyével - a református egyház 1773 és 1777 között restaurálta az épületet, és bizonyos részeit újjáépítette. Valószínűleg nem kis részben ennek is köszönhető, hogy ma nem romként láthatjuk ezt a csodás műemléket, hanem működő templomként.

A sors azonban továbbra sem volt kegyes, mivel hol villámcsapás, hol tűzvész vagy tetőbeomlás nehezítette az állagmegóvást. A 19. század végén és a 20. század elején több helyreállítási munka is folyt, az egyik alkalmával a nyugati tornyokat egy emelettel megemelték.

1902-ben egy nem várt felfedezést is hozott a főszentély meszelése. A festékréteg alatt a templommal nagyjából egyidős, tehát 13. századi freskó maradványai kerültek elő. Az összefüggő falképegyüttes az apostolokat ábrázolja, a szentély északi ívén pedig Szent Miklós, a délin Szent György látható. A presbitérium északi falán a Szent László-legenda jeleneteit ábrázolták, vele szemben az Utolsó ítélet töredékes ábrázolása látható.

Az alapos régészeti feltárásra és műemléki helyreállításra csak a 20. század vége felé került sor. 1986 és 1994 között nyolc évre bezárták a templomot, eközben új tetőszerkezetet kapott, kijavították az összes faragott kődíszt, helyreállították a freskót és a padozatot is. Az ásatás során a templom északnyugati végénél találták meg a mára már teljesen elpusztult kolostor nyomait. A különálló, emeletes épületet a reformátusok feltehetően parókiának használták, amelyet keskeny körítőfal kötött össze a templommal.

A templom restaurálásával egy időben a templomkertet és a körítőfal több részletét is feltárták, rendezték a templom környezetét, valamint kialakították a belső parkot is.

Érdekességek:

 • A templom építőköveinek nagy része mészkő és homokkő, melyet a Budai-hegységből szállítottak ide. Ez úgy volt lehetséges, hogy a Duna később elmocsarasodott, majd kiszáradt medre még hajózható volt a 13. században, így vízen tudták szállítani a hatalmas köveket a budai bányákból. 
 • A templombelsőben egymást váltogatják a gótikus és a román stílusú oszlopok és stílusjegyek, a két oldalhajó egyike román, a másik gótikus stílusban készült el. Ugyanakkor a 18. századi felújításnak köszönhetően a karzaton és a szószéken a barokk elemei is felfedezhetőek. 
 • 1995-ben Europa Nostra díjjal tüntették ki Ócsa református műemléktemplomát a pontos és körültekintő, a lehető legeredetibb állapot szerinti helyreállításért.
 • 2009 és 2010 között Ócsán forgatták a Ken Follett "Katedrális" című regénye alapján készült nyolcrészes tévéfilmsorozatot.
 • A premontrei rend egyik legismertebb magyarországi emléke a Zsámbéki templom(rom), amit nagyjából az ócsaival egy időben építettek.

Otváracia doba

A templomot belülről kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni. Hétfőnként zárva.

 • Március 1. - október 31.: 9-17 óra között 
 • November 1. - február 28.: előzetes egyeztetés alapján

Cena:

Előzetes bejelentkezés után lehetőség van tárlatvezetésre, egyéni és csoportos látogatásra is.

 • Belépő: 800 Ft
Profilový obrázok používateľa Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualizované: 2020-07-17

Verejná doprava

 • A Budapest, Népligetből induló buszokról az Ócsa, városháza megállónál szálljunk le.

 

 

prístup

 • A parkolótól és a buszmegállóból kicsit továbbsétálunk a Kiss János utca kereszteződéséig. Ott jobbra fordulunk, és már látjuk is a templomot (kb. 150 m).

Parkovisko

 • Parkolni a Tourinform és az önkormányzat épülete előtt tudunk Ócsán.

Súradnice

DD
47.289728, 19.227088
DMS
47°17'23.0"N 19°13'37.5"E
UTM
34T 365945 5238885
what3words 
///sympathies.nestled.trustees
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.

Profilový obrázok

Fotografie iných


Ócsai református templom (premontrei prépostság)

Dr. Békési Panyik Andor utca 9.
2364 Ócsa
Telefón 06 20 886 1424

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Rodiny Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp