Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Hrad

Ozorai Pipo vára

Hrad · Pannonien · Zatvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Ozorai Pipo vára
  / Ozorai Pipo vára
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo vára
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várának belső udvara akár a korabeli Itáliában is lehetne
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várában gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával is találkozhatunk a fegyverteremben
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Valódi reneszánsz vár-élmény a Sió partján, a szelíd tolnai dombok között – Ozora nem csak a híres-hírhedt fesztiválról ismert, hanem egyedi erődítményéről és annak kalandos életű építtetőjéről is.

A Tolna megyei község mai hírnevét a 15. század elején alapozta meg egy jeles talján férfiú. Filippo Scolari (magyarosan Ozorai Pipo) Firenzéből került kereskedősegédként Budára, ahol előbb az esztergomi érsek szolgálatába állt, majd a Kanizsaiak simontornyai várnagya lett a 14. század legvégén. Így fordulhatott elő, hogy a szomszédos Ozorán élő Borbálát, Ozorai András lányát jegyezte el, ami együtt járt a leány fiúsításával is, azaz lehetővé vált apja halála esetén a birtok öröklése. Így is történt.

Közben Filippo egyre magasabbra lépdelt Luxemburgi Zsigmond királyi udvarában a ranglétrán: volt a királyi sókamarák ispánja, temesi ispán, majd Csanád, Arad, Krassó és Keve, Csongrád, Zaránd és Fejér megyék ispánsági tisztjét is betöltötte egy darabig – főkincstartó, szörényi bán, alapító tagja az egyetlen magyar lovagrendnek.

Végül 1416-ban kapott engedélyt vár építésére a Sió partján. Mint a fenti életútból látható, anyagi gátak nem állhattak útjába, ráadásul tapasztalt, világot látott emberről volt szó, így inkább reneszánsz palotát építtetett, mint a korban megszokott erődítményt – díszítése, belső elrendezése itáliai mintákat követett. A négyzet alaprajzú várkastély építése gótikus stílusban kezdődött, várfallal vették körül, a várárokba a Sió vizét vezették. 1423-ban Pipo itt látta vendégül Zsigmond királyt. Halála után Borbálára szállt a vár tulajdonjoga, aki azt Hédervári Lőrinc nádorra hagyta.

A 16. század elején reneszánsz stílusban építették át akkori tulajdonosai, majd rövid ideig Török Bálint is birtokolta, 1545-ben pedig a budai pasa foglalta el, akitől 1686-ban ostrommal vették vissza - a délnyugati szárny le is omlott. A várat a tulajdonos Eszterházyak 1727-1733 között tiszttartói központtá alakították, a leomlott szárnyat barokk stílusban építették újjá, a várfalakat pedig lebontották. Az 1800-as évek elején a kastélyt magtárrá alakították, így várta a jobb időket sokáig.

Ma a vár – eltekintve a délnyugati szárnytól – a reneszánsz korszakot idézi fel. Az erődítmény udvarára látogatókat a barokk kapuzaton lélegzetelállító látvány fogadja. Az emeleti függőfolyosó alatt szépen rendben tartott növények burjánzanak, az oszlopfőket reneszánsz faragványok díszítik. Az udvarból az egyik ajtón korabeli konyhába nyithatunk be, a másikon belépve pedig vártörténeti kiállításon tudhatunk meg mindent az épületről és tulajdonosairól. A vezetett látogatás során az emeleti helyiségek közül bekukkanthatunk Borbála hálószobájába, a fegyverteremben megcsodálható Ozorai Pipo rekonstruált páncélja, a kandallós trónterem,  egy reneszánsz ebédlő, illetve néhány teremnyi enteriőr az Eszterházyak korából. Az igazi kaland azonban a várkastélyban éjszakázás lehet, ugyanis nyolc, történelmi bútorokkal berendezett, reneszánsz hangulatú vendégszobában meg is lehet szállni a látogatók elől elzárt részeken.

Otváracia doba

dnes zatvorené
pondelokZatvorené
utorok09:00–17:00
streda09:00–17:00
štvrtok09:00–17:00
piatok09:00–17:00
sobota09:00–17:00
nedeľa09:00–17:00
Az ünnepi nyitvatartás eltérő lehet.

Cena:

 • Belépő: 2000 Ft
 • Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft
 • Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
 • Ingyenes belépésre jogosultak: 70 év feletti látogatók, pedagógusok, fogyatékkal élők

A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-10-14

Verejná doprava

A helyközi autóbuszjáratokról Ozora, községháza megállóhelyen kell leszállni.

prístup

Ozora, községháza megállóhelytől a templom és az iskola előtt elsétálva kell balra fordulni, majd az iskola épületét elhagyva érjük el a várat (kb. 300 méter séta).

Parkovisko

A Várhegy utcában található parkolóban (ha itt nincs hely, akkor a Hunyadi utcán) lehet megállni.

Súradnice

DD
46.752711, 18.401072
DMS
46°45'09.8"N 18°24'03.9"E
UTM
34T 301509 5180964
what3words 
///withholding.exchanged.elevations
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety cez toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
54,4 km
3:39 hod
93 m
100 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Ozorai Pipo vára

Várhegy utca 1.
7086 Ozora
Telefón +36 74 498 652

Špeciálne vlastnosti

Rodiny Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Cyklovýlet · Balaton (Plattensee)
Bringával a Sió mentén
Stredná
54,4 km
3:39 hod
93 m
100 m

Mountain bike túra síkon, egy csatorna mellett? Elsőre biztosan furcsán hangzik, mégis van benne kihívás – és menet közben néhány érdekesség –, ...

od Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp