Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Hrad

Diósgyőri vár

· 4 reviews · Hrad · Bükk-vidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Diósgyőri vár légifotója
  / A Diósgyőri vár légifotója
  Fotografia: Civertan Stúdió / legifoto.com
 • / Diósgyőri vár
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Diósgyőri vár
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A diósgyőri vár
  Fotografia: Kupcsik Sarolta, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A diósgyőri vár
  Fotografia: Kupcsik Sarolta, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A diósgyőri vár
  Fotografia: Laczy Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A diósgyőri vár
  Fotografia: Laczy Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
Ha egy olyan várat szeretnél meglátogatni, amit szépen felújítottak, érdekes kiállításokkal rendeztek be, és rendszeresen szerveznek különféle programokat is, a diósgyőri nagyon jó választás. A királynék vára a Bükk ölelésében található, Miskolc belvárosától mintegy 5 kilométerre. Legutóbb 2014-ben újították fel; két szintet építettek vissza és egy lovagtermet is kialakítottak. Ha még több érdekességre vágysz, akár vezetett jelmezes vártúrára is benevezhetsz.

Ahogy Diósgyőr felé akár autóval, villamossal vagy busszal elhagyjuk Miskolc belvárosát, megváltozik a település képe. Közeledünk a Bükk kékesszürke vonulatai felé, és itt igenis elnézzük az itt-ott felbukkanó lakótelepeket, mert a látvány mindenért kárpótol. Különösen akkor, amikor egyszer csak bal kéz felől feltűnik a nemrég megújult diósgyőri vár, amelyet a magyarországi műemlékvédelemben példa nélküli rekonstrukció eredményeként 2014-ben a délnyugati szárny kivételével két szint magasságáig építettek vissza. Az eredmény önmagáért beszél: a 14. századi, Nagy Lajos korabeli királyi székhely impozáns tereiben – például Közép-Európa legnagyobb lovagtermében – adhatod át magad a fényes lakomákkal, lovagi tornákkal, cselszövésekkel fűszerezett történelmi idők hangulatának. Az időutazást jelmezes animációval kísért vártúrák vagy szervezett programok keretében többek között a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatói színesítik.

A várat történelmi források 1340-ben már királynéi javadalomként említik. Ekkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus épület királyi pompájú kiépítése. Nagy Lajos 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá építtetett ki. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, s különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel trónt is elfoglalta. Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása.

Lajos király halála után Diósgyőr a királynék javadalma volt - ezért is emlegették a diósgyőrit a királynék váraként. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált.

Az 1526-os mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is jelentős fordulópont volt: ettől kezdve zálogos bérlőké lett, majd Eger eleste után végvárrá alakult. 1702-ben a kincstár tulajdonába került, de újjáépítése elmaradt. Miután minden hadászati értékét elvesztette, elhagyatottan állt – a 19. századi metszetek már csak romokat mutatnak.

A vár felújítása a jövőben folytatódik: tervezik a külső vár, a várteraszok, a királyné füvészkertje, a konyha, az ötszögletű bástyatorony és a vizesárok rekonstrukcióját is.

Otváracia doba

október 1. - től:

 • kedd - vasárnap: 8:45 - 17:00

Cena:

Jegyárak:

 • felnőtt (jelmezes tárlatvezetéssel): 1500 Ft
 • gyermek/diák/nyugdíjas (jelmezes tárlatvezetéssel): 1200 Ft
 • csoportos jegy (20 főtől, jelmezes tárlatvezetéssel): 1400 Ft

Kedvezmények:

 • 50%-os felnőtt (tárlatvezetés nélkül): 750 Ft
  (18-26 éves korig személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával; vagy legalább két gyermeket kísérő, legfeljebb két felnőttnek)
 • 50°-os gyermek/diák/nyugdíjas (tárlatvezetés nélkül): 600 Ft 
  (6-18 év, valamint 62-70 év között személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával)
 • 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes (tárlatvezetés nélkül)
 • MiskolcPass kártyával ingyenes (jelmezes tárlatvezetéssel)

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilový obrázok používateľa Brigitta Hidvégi
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualizované: 2020-10-13

Verejná doprava

 • Vonattal a Miskolc-Tiszai pályaudvarig utazhatunk; onnan a Felsőmajláth felé közlekedő, 1V jelzésű villamosra kell átszállni Diósgyőr városközpontig. 
 • A Miskolc és a környező települések között közlekedő távolsági buszokról szintén Diósgyőr városközpontban kell leszállni. 
 • Az 1-es, 15-ös, 54-es, 69-es helyijáratokkal is elérhető Diósgyőr városközpont

Prístup

 • Diósgyőr városközpontból nyugati irányba induljunk az Árpád úton, az első lehetőségnél (a park előtt) térjünk balra, majd a következő sarkon ismét balra a Nagy Lajos király útjára. Az első utcán forduljunk jobbra a Vár utcába, ami a célig vezet (600 m).  

 

Parkovisko

 • Diósgyőr Miskolc nyugati szélén található. A belvárosból a Lillafüred felé vezető táblákat követve jutunk az Árpád úton Diósgyőr városközpontjába. A centrum után közvetlenül, a villamossíneket keresztezve forduljunk balra, majd a következő kereszteződésben ismét balra a Nagy Lajos király útjára. Az első jobb oldali keresztutcán térjünk a Vár utcába a célig.  
 • Ingyenes parkolási lehetőség a Tapolcarét úton, illetve a Bartók közben (a Bartók Béla utca és a János utca között) van. A várhoz közeli utcákon kijelölt parkolóhelyek díjkötelesek.

Súradnice

DD
48.097787, 20.689402
DMS
48°05'52.0"N 20°41'21.8"E
UTM
34U 476874 5327215
what3words 
///stones.diarists.brightening
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

4,8
(4)
Péter Bajnóczi
2019-09-06 · Community
Diósgyőri vár
Fotografia: Péter Bajnóczi, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

Diósgyőri vár

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ Rodiny Tip pre zlé počasie
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 3 Výlety v tejto oblasti
Peší výlet · Déli-Bükk
A diósgyőri vár kapujától a Bükkbe
Top Stredná Otvorené
15,9 km
4:55 hod
677 m
677 m

Körtúránk teljes útvonala az egykori diósgyőri koronauradalom területén vezet. A középkori vár falai mellett lépünk a Bükk erdőibe, majd ...

od András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top Stredná
37,3 km
5:00 hod
939 m
939 m

A viszonylag rövid túra sok szintemelkedést, meredek lejtőket, egy középkori várat, két barlangot, és szinte megszámlálhatatlan mennyiségű ...

od Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Cyklovýlet · Bükk-vidék
Termáltúra, Miskolctapolca - Bogács
Top Stredná Konštrukcia 5
44 km
3:50 hod
558 m
492 m

A Miskolctapolcai fürdőt és a Bogácsi fürdőt összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező településeket ...

od Márton Leitold,   Outdooractive Editors
 • 3 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp