Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Cirkevná stavba

Városlődi kálvária

Cirkevná stavba · Bakony-vidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A városlődi kálvária
  / A városlődi kálvária
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Városlőd fölötti réteken
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Városlőd feletti kálvária az újratelepült település első fatemplomának helyén
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A hangulatos bakonyi falu mozgalmas múltját idézi fel az erdős dombon álló, 19. századi kálvária.

Városlőd elődje, Loedl, majd később Leweld néven már az Árpád-korban is létezett, és a királyi erdőőrök székhelye volt. A Bakonyt keletről nyugatra átszelő Veszprém-Devecseri árok hágójában fekvő település a fontos közlekedési folyosó védelmére emelte Hölgykő várát a 13. században. Később Nagy Lajos király a települést a várral együtt a karthauzi szerzeteseknek adományozta - az egykori rablóvárat felrobbantva, annak köveiből építtetett nekik kolostort az 1360-as években.

1552-ben, Veszprém eleste után a törökök pusztításai révén a kolostor és a falu is megsemmisült, elnéptelenedett. A 18. században főként német származású telepesekkel élesztették újjá a falut, akik azonban már nem a régi házak helyén, a hágóban, hanem a lerombolt kolostor körül telepedtek meg a Torna-patak völgyében.

A falu ma is álló, Szent Mihály nevét viselő temploma a kolostor köveiből épült, amelyek így közvetve még Hölgykő várából származtak. Előtte azonban a völgy szemközti domján építettek egy fatemplomot haranglábbal, ennek helyét szemelték ki később a kálváriának. 

A kálvária építését a betelepült sváb lakosok már elhatározták a 19. század elején, de a stációkat csak a jelentős áldozatokat szedő kolerajárvány után, a század derekán emelték. A stációk közti kis tisztással, melyet a környező öreg erdő beboruló lombkoronája árnyékol, rendkívül hangulatos szakrális helyet alakítottak ki. 1860-ban szentelték fel az akkor hat stációs kálváriát, amelyet az 1870-es években bővítettek 14-re. Az utolsó vacsorát ábrázoló, 15. stációt a domb lábánál találjuk.

Az eredeti, festett bádoglemezek elkoptak, így az 1970-es évek elején Farkas Tibor domborművei kerültek a kis fülkékbe. Hagyomány, hogy az egyes stációknak egy-egy helyi család viseli gondját, és húsvét közeledtével rendbe teszik, kitisztítják a mívesen kidolgozott, fehérre meszelt kis építményeket.

1941-ben még a közel kétezer lelket számláló település 86 százaléka vallotta magát német anyanyelvűnek a népszámláláskor. A háború után azonban közel 500 lakost „visszatelepítettek” Németországba, helyükre felvidéki magyarok érkeztek, akiket szintén kitelepítettek szülőfalujukból. Városlőd máig őrzi a sváb hagyományokat, ami a kálvária ápolásában éppúgy, mint a településképben is megmutatkozik; a múltról pedig a Német Nemzetiségi Tájházban kaphatunk színesebb képet.

A kálvária dombján, az öreg fákkal övezett, meghitt tisztás végén kápolna áll, amely mellől rálátunk erre a gazdag múltú településre.

Cena:

Ingyenes

Verejná doprava

 • A vonatról Városlőd vasútállomáson kell leszállnunk.
 • A többségében Veszprémből vagy Ajkáról induló távolsági buszról a Városlőd, forduló megállónál érdemes leszállni.

Prístup

 • A vasútállomástól déli irányba indulunk a Petőfi utcán. Az erdőszélre érkezve balra egy lépcsősor vezet a fák közé, melyen a S jelzés nyomvonalán a kálvária irányába fordulunk (180 m). 
 • A templomtól a Kossuth Lajos utcán kövesssük a Szent Jakab zarándokút jelzését, keljünk át a patakon és a síneken, majd jobbra meglátjuk a lépcsőt, ami a kálváriához vezet (400 m).

Parkovisko

 • Parkolni a Polgármesteri hivatal előtt érdemes, a Szent Mihály-templom mellett, ahol a buszforduló is van.

Súradnice

DD
47.142694, 17.653575
DMS
47°08'33.7"N 17°39'12.9"E
UTM
33T 701196 5224438
what3words 
///same.smoking.cube
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety na toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
Top Konštrukcia 8 Városlőd - Zirc (OKT-08.)
41 km
12:10 hod
1 085 m
990 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Városlődi kálvária

Petőfi Sándor utca
8445 Városlőd

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Diaľková turistika · Bakony-vidék
Városlőd - Zirc (OKT-08.)
Top Stredná Konštrukcia 8 Otvorené
41 km
12:10 hod
1 085 m
990 m

Na tejto časti Modrej trasy prídeme k najvyšším častiam pohoria Bakony. Čakajú nás dlhé a strmé svahy, rozsiahle bučiny, ktoré sa striedajú s ...

4
od Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Výlety v tejto oblasti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp