Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Cintorín

Balatonudvari temető

Cintorín · Bakony-vidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  / Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatonudvari temető
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A Balaton északi partján található kis temető szív alakú sírköveiről ismert. Olyannyira ritkának számít a halottak emlékezetének ilyen módon való őrzése, hogy az ország négy védett temetőjének egyike a balatonudvari.

A szív alakú sírkövekről ismert temető története a 18. századig nyúlik vissza. Az 1700-as években, a török időket követően kezdett növekedni a reformátusok száma a faluban, akik kezdetben a falu régi, 13. századi, romos templomát, és a hozzá tartozó régi temetőt kezdték használni. 1790-re megépült azonban új templomuk, és ezzel párhuzamosan a temetőnek is új helyet jelöltek ki, ekkor kezdett kialakulni a mai sírkert.

A szív alakú sírkövek kicsit később, az 1800-es évek elején kezdtek feltünedezni, és egyre inkább elterjedtek, ma is legalább öttucatnyit lehet megszámolni belőlük. Eredetük azonban homályba vész, a helybéliek között legalább három verzió él arról, ki és miért kezdett szív alakú sírkövek faragásába. “Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.” – írta Eötvös József A balatoni út vége című munkájában.

„Az udvari halászgazdának volt egy igen szép lánya, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül is beevezett a vízre. A Bakony felől hirtelen jött meg a vihar és a leány nem tudott kievezni a partra a zivatar elől. A vihar felborította a csónakját és a leány Balatonba fulladt. A falu népe sajnálta a leányt, de a szeretője, egy kőműveslegény különösen. A legény elhatározta, hogy szív alakú sírkövet készít kedvese sírjára. Az udvariaknak nagyon megtetszett a szív alakú sírkő és halottjaik számára ők is készítettek hasonlót. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel benépesítette az udvari temetőt.” – szól a másik monda.

A mondáknál kicsit profánabb magyarázat szerint a kőfaragásban és helyesírásban járatlan helyi kőfaragók készíthették ezeket a különleges alakú sírköveket. Eredettől függetlenül erre az igazán különleges kultúrtörténeti emlékre érdemes szánni egy kis időt például egy balatoni nyaralás során, vagy a 71-es úton autózva, esetleg egy bringatúra részeként.

Otváracia doba

Egész évben szabadon látogatható.

Cena:

Ingyenes.
Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-03-05

Verejná doprava

 • Vonattal érkezve a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonal Balatonudvari megállóhelyénél szálljunk le
 • Helyközi busszal érkezve Balatonudvari, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni.

Prístup

 • Balatonudvari megállóhelyen a vonatról leszállva a vasúti átjárónál indulj északra a Kerkápoly utcán, majd a 71-es főúton átkelve fordulj jobbra, a gyalog- és kerékpárúton kb. 100 métert kell megtenni a temetőig.
 • A helyközi buszok Balatonudvari, autóbusz-váróterem megállóhelyéről indulj a 71-es főút mellett kelet (Balatonfüred) irányába, kb. 200 méter kell sétálni a temetőig.

Parkovisko

 • A temető parkolójában lehet autóval megállni.

Súradnice

DD
46.907445, 17.807524
DMS
46°54'26.8"N 17°48'27.1"E
UTM
33T 713806 5198705
what3words 
///semesters.agencies.sage
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Výlety na toto miesto

Typ
Meno
Trasa
Trvanie
Stúpanie
Klesanie
43,1 km
3:30 hod
485 m
486 m
Ukázať na mape

Zaujímavé miesta v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Balatonudvari temető

71-es út mentén, a sportpálya mellett
8242 Balatonudvari
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
Mapy a chodníky
 • 1 Trasa v blízkosti
Cyklovýlet · Balaton-felvidék és kismedencék
Balaton-felvidéki dimbes-dombos kalandozás
Top Stredná Otvorené
43,1 km
3:30 hod
485 m
486 m

A Balaton környéke nem csak nyáron, hanem bármelyik évszakban felfedezésre csábít. A közepes nehézségű túrán több száz éves templomromok, a ...

od Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Trasa v blízkosti
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp