Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Architektúra

Köveskáli mosóház

Architektúra · Balaton-felvidék és kismedencék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Köveskál, mosóház
  / Köveskál, mosóház
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Köveskál, mosóház
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A Káli-medencében (illetve a Balaton-felvidék közeli völgyeiben) unikális építészeti különlegességekre bukkanhatunk néhány faluban: az úgynevezett mosóházak egy része még ma is áll.

Magyarországon sehol máshol nem találunk hasonló építményeket, a közelben azonban több településen (Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Alsóörs, Kővágóörs, Taliándörögd, Nyirád és Óbudavár) voltak mosóházak, melyeknek egy része ma is áll. (Európában máshol egyébként Ausztriában, Franciaországban, Svájban és Németországban találhatók mosóházak.)

A mosóházak, mosógödrök a Káli-medencében és környékén általában egy forrásra épültek akár a faluban, akár azon kívül, attól függően, hol bukkant a felszínre a víz. A nagyobb mosóházak többnyire egy-egy falut szolgáltak, míg a mosógödrök lehettek „magán” intézmények is, ha a forrás egy ház hátsó kertjében volt például, de a szomszédsággal, rokonsággal ebben az esetben is osztoztak a tulajdonosok. A mosógödör rendszerint valóban egy, a forrás köré mélyített gödör volt, sokszor még falazattal sem feltétlenül rendelkezett.

A mosóházak bővizűbb források, a „városkutak” fölé épültek, és a teljes közösséget szolgálták változatos módon: mosásra, itatásra, öntözésre, vízvételezésre használták az építményeket, de épülhetett rá rituális fürdő (a kővágóörsi zsidók használták 1945-ig) is akár. Szentbékkálla határában betonozott fürdőmedencét alakított ki a tulajdonos, de a vizet természetesen pálinkafőzésre is lehetett használni sok más funkció mellett.

Az elsődleges funkció mellett a közösségek életében is fontos szerepet töltöttek be a mosógödrök, mosóházak: az asszonyok a hét meghatározott napjain jártak mosni, és ennek természetes velejárója volt az információcsere, a pletykálkodás is. A szennyes vászonneműt a háznál melegített vízzel szapulták, majd teknőben a mosóhoz vitték, ahol alaposan megcsapkodták, majd átöblögették a ruhát. A mosógödrök felett vastag deszkákat fektettek keresztbe, ezen guggoltak az asszonyok, akik nagyon nem szerették, ha a falubeli gyerekek lementek fürdeni a mosógödrökbe, mert ezzel falkavarták a vizet.

Köveskálon a mosóház a falu központjában található, ahol a két templom szomszédságában szépen felújítva emlékeztet egy régi korra.

Otváracia doba

dnes otvorené
pondelok00:00–24:00
utorok00:00–24:00
streda00:00–24:00
štvrtok00:00–24:00
piatok00:00–24:00
sobota00:00–24:00
nedeľa00:00–24:00

Cena:

Ingyenesen látogatható.
Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-07-13

Verejná doprava

 • A helyközi autóbuszokról Köveskál, városkút megállóhelyen kell leszállni.

prístup

 • A buszmegállótól körülbelül 100 métert kell sétálni északi irányba a Városkút utcán.

Parkovisko

 • A Városkút utcán közvetlenül a mosóház közelében lehet megállni.

Súradnice

DD
46.882437, 17.604400
DMS
46°52'56.8"N 17°36'15.8"E
UTM
33T 698430 5195393
what3words 
///seaweeds.perspective.tides
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Köveskáli mosóház

Városkút utca 4.
8274 Köveskál

Špeciálne vlastnosti

turistický cieľ
 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp