Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk

TÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Gerincúton a Kis-Fátrában, a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) ormaivan szemben

Szlovákia területén található az Északnyugati-Kárpátok javarésze. A táji választék páratlanul színes: az erdős középhegységektől a gyephavasi gerincű magashegységeken át egészen a vad sziklavilágig, a Kárpátok legmagasabb hegységéig terjed a skála. Folyamatosan bővülő túrakínálatunk minden jellemző terepet bemutat: vízesésfüzérekkel telített szurdokokat, valódi vadonokat rejtő erdővidékeket és láncos turistautakon járható, zord ormokat egyaránt.

TÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Láncra vert sziklavilág – át a Vörös-torony-hágón

A Magas-Tátra sajátos túratípusa a hágótúrázás: a hegység legizgalmasabb útvonalai a sziklafogas gerincek bevágásaiban, láncokkal biztosított ösvényeken vezetnek.

Az Alacsony-Tátra kétezresein

Az Alacsony-Tátra legmagasabb, turistaúton is elérhető csúcsait felfűző, látványos körtúra menedékházakat, szédítő kilátásokat és kényelmes hegyi ösvényeket, de a végén egy kíméletlenül meredek kapaszkodást is tartogat.

Szlovákia legkönnyebb magashegyi körtúrája

A festői Vrátna-völgy végén üzemelő kabinos felvonó lehetővé teszi, hogy egy könnyű kapaszkodással hódítsuk meg a Kis-Fátra főcsúcsát, az 1709 méter magas Nagy-Krivánt, s egy rövid körtúrával ízelítőt kapjunk a magashegyek csodálatos hangulatából is.

Az aranyat termő hegyek hátán, körtúra a Kojsói-havasra

A látványos panorámákkal kecsegtető Kojsói-havast és a Gömör-Szepesi-érchegység főgerincét látogatjuk meg a nagy múltú Aranyidából. Utunk során kárpáti bükkösöket, áfonyás fenyőligeteket és egy igazi hegyi hotelt is érintünk karnyújtásnyira a határtól, Kassa városától.

Csúcstúra a Kojsói-havasra a Kassa feletti gerincen

Egy sportértékkel bíró, múltidéző gerincúttal kapaszkodunk fel a Kassa feletti Kojsói-havas fenyőligetes, panorámás csúcsára, és félúton egy felújított menedékház étkezési- és szálláslehetőségével is élhetünk.

Élménydús erőpróba a Szlovák Paradicsom északi oldalán

A Szlovák Paradicsom északi fennsíkja, Kláštorisko tátrai kilátásával, éttermével és fekvésével a hegység „stratégiai" csomópontja, ahová a legegyszerűbb, mégis kalandos útvonal a Hernád-áttörésen és a Kláštorská roklina (Kolostor-szakadék) létrákkal kiépített hasadékán át vezet. E túra egyszerű ...

A Hernád-áttörés teljes egészében

A Hernád romantikus és egyben rapszodikus látványvilágú szurdokban tör át a Szlovák Paradicsom, avagy a Káposztafalvi-karszt peremén.

A Szlovák Paradicsom próbája, ízelítő a karsztfennsíkból

Kényelmes, látványos, izgalmakat is tartogató körtúrát teszünk a Szlovák Paradicsom déli oldalán, az üdülőturizmusáról ismert Dedinkyből a karsztfennsík fenyőligetes rétjére, a Geravy hegyi hotel étteremmel is kecsegtető szállásához, ahol érdemes eltölteni az éjszakát.

Három és fél szurdok a Szlovák Paradicsom vadonjában

A tömegeket vonzó, jól kiépített szurdokok izgalmai mellett ezúttal a Szlovák Paradicsom központi, eldugott zugainak őserdei hangulatába is belekóstolunk. Vízesésekben és szédítő sziklatáblákban a félreeső Kyseľ szurdok felső szakaszán sem lesz hiány.

Kalandtúra a Suchá Belá kaszkádjai között

A Szlovák Paradicsom legnépszerűbb szurdoka a leglátványosabb is egyben: festői vízesései, zegzugos kaszkádjai és roppant méretű sziklafalai között kalandos vezetésű, létrákban és fémtálcákban bővelkedő turistaút nyújtja a nemzeti park legintenzívebb szurdokélményét.

A Hernád-áttörés kényelmes oldala

E túra a Szlovák Paradicsom leglátványosabb kilátópontjára vezet, majd ízelítőt nyújt a karsztvidék szurdokainak hangulatából, miközben semmilyen technikai kihívás elé nem állít - így könnyed kirándulásba csomagolva csillantja meg a nemzeti park vonzerejét.

Túrakaland Szlovákia első vasalt útján

Ezen a páratlan túrán először egy vad, hegyi patak mentén kapaszkodunk, majd ferrata-felszerelést öltve, a vízeséseket szinte megérintve mászunk fel a havasi rétekkel és fenyvesekkel tagolt hegytetőre, Martinské hole üdülőtelepére.

Árva és Liptó határának őrbástyája, a Šíp

Egykor a térség őreként is emlegették a Fátrák peremén magasodó, mészkőkoronájától jellegzetes megjelenésű Šíp hegyet.

Tátrai anzix

Rövid kirándulásunk amolyan képeslap a Magas-Tátra világából, hiszen ezen az útvonalon a távoli szemlélő kényelméből csodáljuk meg a hegység festői sziklavilágát, az annak tövében zúgó vízeséseket, a romantikus hangulatú menedékházak múltját és jelenét, valamint a hajdanán áthatolhatatlan ...

A Magas-Tátra ékkövei mentén, túra az északi tengerszemek katlanjába

A Magas-Tátra északkeleti zugába, a drámai méretű gránitfalakkal határolt Zöld-tó katlanjába gyalogolunk egy meseszép hegyi réteket, fenyőligeteket, tengerszemeket felfűző havasi túrán.

Kalandozás a Kis-Fátra szirtjein, körtúra a Nagy-Rozsutec ormára

Látványos kalandtúrát teszünk a Kis-Fátra délceg vezérszirtjére, a Nagy-Rozsutec sziklakoronás tetejére.

Kalandtúra a Kis-Fátra legészakibb szirtjére

A hegy lábától, mélyen bevágódott sziklás szurdokokból kapaszkodunk a Kis-Fátra legészakibb kilátópontjáig, az impozáns sziklasüvegben tetőző Kis-Rozsutec csúcsára, majd az északi oldal ősi bükkösében ereszkedünk vissza a hegyi kaszálórétektől tarka tanyavilágba.

Panorámatúra a sólymok kastélyába

Méreteiben és formáiban is megdöbbentő sziklavilágot járunk be a szlovák nemzeti hőssé emelt Jánošík betyár szülőfaluja felett. A bizarr kőtornyokon túl a Sokolie csúcsára teszünk rövid kitérőt a Kis-Fátra főgerincére nyíló, csodás panorámáért.

Magasságok és mélységek a Kis-Fátrában, átmenő túra a két Rozsutec dolomitszirtjein

Kalandos és látványos túrán járjuk körül a Kis- és a Nagy-Rozsutec csúcsait, utunkat tágas panorámák, vad sziklavilág, sűrű fenyvesek és bükkerdők fűszerezik.

Séta a gerincen a Kárpátok szívében

Népszerű körtúra az Alacsony-Tátra látványos, mégis barátságos, kétezresekkel tűzdelt gerincszakaszán, a legmagasabb csúcsok között. A hegytetőről indulva az erdőzónába is leereszkedünk, és az őserdők hangulatát is felfedezzük. A túra nehéz része kiváltható felvonóval.

A havasok koronáján

Klasszikus körtúra a hegylábról a havasok koronájára, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsaira.

A Szilicei-fennsík rejtőzködő csodái, túra a karsztvíz útja mentén

Túránk a Szilicei-fennsík karsztos tündérvilágát járja végig egy könnyú, szelíden hullámzó útvonalon. A befolyástól, a fennsíki Papverme-tótól a felszínen követjük a mélyben törekvő víz útját a Sajó-völgyi kifolyásig, a hegylábi égerligetben felszínre bukkanó Fekete-patakig.

Szlovákia egyetlen „krátertavától” a Szinnai-kőre egy kárpáti ősbükkösben

Ez a rövid, de roppant látványos túra az ismeretlen Vihorlát országos viszonylatban is egyedülálló helyszínein kalauzol végig.

Selmecbánya kincsei

Félnapos, könnyű kiránduláson fűzzük fel a (Mikszáth szavaival élve) „természet által kikövezett város" festői utcácskáit, amiket zöld környezetre cserélve erdei tavakban csobbanhatunk.

Kárpáti vidékek mezsgyéjén, a Szitnya ösvényein

A kárpáti havasoktól még távol, de már sűrűn hullámzó középhegységi terepből magaslik ki a Szitnya.

Otvorené
A Pogányvárba fel, a Bagolyvárba le

A Novohrad-Nógrád Geopark határon túli részének legszebb településéről, Ajnácskőről (Hajnáčka) először a fantasztikus panorámájáról és szikláiról nevezetes Pogányvárba (Pohanský Hrad) kapaszkodunk fel, majd Sőregre (Šurice) ereszkedünk, hogy a túrát a különleges Bagolyvár (Soví hrad) ...

Otvorené
Vulkántúra Ajnácskő körül

Négy különleges és roppant látványos vulkánt mászunk meg Ajnácskő, a Nógrád-Gömöri bazaltvidék legszebb falva körül. Bazaltoszlopok, erdőrezervátumok, lávafolyások és kőtengerek kísérik kilátásban is gazdag utunkat.


SZLOVÁKIAI TÚRÁINK TÉRKÉPEN


HASZNOS INFORMÁCIÓK A MEDVÉS TERÜLETEKEN TÖRTÉNŐ TÚRÁZÁSRÓL

Szlovákia hegységeiben a becslések szerint 1-2000 barna medve él. Mennyiségük az egyes tájegységek között változó, az ország központi területein fordulnak elő a legnagyobb számban, gyakoriságuk az egyes hegységrészek között is jelentős eltéréseket mutat. Az embert kerülik, és ösztönösen félnek tőle, ráadásul a legrejtettebb, háborítatlan erdőségeket részesítik előnyben. A medvés találkozások kifejezetten ritkák, az embert érő medvetámadások száma elenyésző (rendszerint évi néhány eset). Mivel a szlovákiai medvék nincsenek az ember közelségéhez szokva, a problémásan viselkedő (a településeket rendszeresen felkereső, vagy a túrázókat élelemért „zaklató”) egyedeket pedig rendszerint befogják vagy kilövik, túráink során nem kell félnünk tőlük. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően távolról érzékelik az ember közeledtét, és általában továbbállnak, mielőtt egyáltalán kiszúrhatnánk őket.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel csaknem bizonyosan elkerülhetjük a medvés találkozást, és magunkat is megnyugtathatjuk. A medvék által gyakran járt és sűrűn lakott területeken Szlovákiában mindenhol szlovák és angol nyelvű, feltűnő táblák hívják fel a figyelmet a potenciális veszélyre. Különösen ezeken a helyszíneken fontos betartanunk az alábbi néhány szabályt.

  • Túrázzunk párban vagy csoportosan, és beszélgessünk! A zaj jelenti a legbiztosabb védelmet, hiszen távol tartja a mackókat.
  • Hordjunk medvecsengőt! A magyarországi túraboltok többségében is kapható a táskánkra vagy övünkre rögzíthető kis fémlabda, amely a benne lévő golyó segítségével folyamatos hangot kiadva riasztja el a medvéket.
  • Ne térjünk le a jelzett turistautakról, és túrázzunk nappal! A medvék többnyire kerülik az emberek által gyakran járt ösvényeket és helyszíneket, ezért a legnagyobb eséllyel mélyen az erdőben, mindentől távol futhatunk össze velük.
  • Pakoljuk el ételeinket és azok kiürült csomagolását is! A medvék kiszagolhatják a finom falatokat, és bár az ilyen eset extrém ritka, az illatok felkelthetik egyik-másik példány érdeklődését.

A medvét biztonságos távolságból megpillantani fejedelmi élmény. Ha mégis szerencsétlenül járnánk, és egy fatális véletlen folytán közeli találkozásra kerülne sor, tartsunk észben néhány szabályt:

  • Ne fussunk a medve elől! A macik sokkal gyorsabbak nálunk, esélyünk sincs lefutni őket.
  • Helyette óvatosan, csöndben és lassan hátráljunk, de ne fordítsunk hátat az állatnak! Ha nem látott meg, akkor igyekezzünk észrevétlenek maradni.
  • Ne nézzünk a medve szemébe! Az állatok ezt provokációnak érzékelik, és felbőszítheti őket.
  • Ha a medve felénk futna, vessük magunkat hasra, és takarjuk az arcunkat. Ha mozdulatlanok maradunk, továbbállhat.
  • Ha sokan vagyunk, kezeinket a fejünk fölé emelve, egyszerre sokan kiabálva jó eséllyel elijeszthetjük az érdeklődő állatot.
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség  Overený partner  Výber prieskumníkov 
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp