Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Erdőlátogatási korlátozás

Erdőlátogatási tilalom és korlátozás

Az erdészetek az év több kiemelt időszakában erdőlátogatási tilalmat, részleges tilalmat vagy korlátozásokat szoktak bevezetni, illetve figyelmeztetéseket kiadni. Ennek oka az intenzív vadásztatáson keresztül a fakitermelésen át a különleges természeti jelenségig terjed, de minden esetben érinti az erdőlátogatókat.

Ezért összeszedtük az aktuális, érvényben lévő erdőlátogatási tilalmakat és korlátozásokat Magyarország területén, hogy a természetjárók felkészülten induljanak neki az erdőknek.

Verejná zbierka
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 

Formát zobrazenia
Oznámenia · Visegrádi-hegység
Erdei kerékpárút-felújítás
1
2022-06-15

Június közepén erdei kerékpárút-felújítás indul Pilis Bike hálózaton, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak.  A Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert, nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érint, továbbá a burkolat mellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. 

A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.

 

A felújítások által érintett hat útszakasz:

 Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg

Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)

„Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló

Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka

Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló

Piliscsaba–Pilisszentiván

A munkálatok jellegéből adódóan az érintett erdei kerékpárutakon 2022 nyarán és kora őszén a felújítás időtartama alatt szakaszos lezárások várhatók. Ezekről a Pilisi Parkerdő folyamatosan és az aktuális helyzetnek megfelelően saját információs csatornáin (facebook.com/pilisiparkerdo/, parkerdo.hu)t ájékoztatja a kerékpárosokat. Az erdei kerékpárutak sajátosságaiból adódóan alternatív útvonalakat nem lehetséges kijelölni. Az átmeneti kényelmetlenségért kárpótol majd a felújított erdei kerékpárutak biztonságosabb útburkolata és jobb kerékpározhatósága. A munkálatok időtartama alatt – 2022. június 15. és október 15. között – a Pilisi Parkerdő kéri a kerékpáros-társadalom türelmét, együttműködését és megértését.

2022-06-15 – 2022-10-15
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-06-20

Ahogy korábban jeleztük, nagyszabású erdei kerékpárút-felújítás kezdődik a Pilis Bike útjain.

Elindultak a munkálatok a Pilismarót–Királykúti-nyereg útvonalon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeken az útvonalakon átmenetileg nem lehet kerékpározni, de a felújítás végén kényelmesebb, biztonságosabb utakat kaptok majd vissza.

od 2022-06-20
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-06-20

Ahogy korábban jeleztük, nagyszabású erdei kerékpárút-felújítás kezdődik a Pilis Bike útjain.

Elindultak a munkálatok a Piliscsaba–Pilisszentiván útvonalon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeken az útvonalakon átmenetileg nem lehet kerékpározni, de a felújítás végén kényelmesebb, biztonságosabb utakat kaptok majd vissza.

od 2022-06-20
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-09-01

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., mint vadászatra jogosult a csatolt térkép szerinti üzemi vadászterületén a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel ismét bevezeti az erdőlátogatási korlátozást.

A korlátozás időszaka: 2022. szeptember 1. -  október 15. között., 9:00 óra előtt és 16:00 óra után.

Az erdőterületet nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja.

A korlátozás a kijelölt turista és kerékpár utakra is érvényes!

Eseti rendezvények, szervezett, vezetett túrák a szükséges hatósági engedélyek, ill. előzetes

egyeztetés követő erdőgazdálkodói hozzájárulás birtokában tarthatóak meg.

 

VERGA Zrt.

2022-09-01 – 2022-10-15
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-09-20

A DALERD Délalföldi Erdészeti ZRT. ezúton tájékoztatja a tisztelt lakosságot és az erdőjárókat, hogy 2022. szeptember 20-tól 2022. november 15-ig a gyulai vadászterületén erdőlátogatási tilalmat rendel el. Az érintett erdőterületekről térkép nyújt tájékoztatást, továbbá figyeljék a főbb erdei utak mentén kihelyezett figyelmeztető táblákat.

 A korlátozás a szeptemberben kezdődő vadászatok során fellépő fokozott balesetveszély miatt szükséges.

 

Megértésüket ezúton is köszönjük!

2022-09-20 – 2022-11-15
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Nyomvonalváltozás - K▲ - Mogyoró-hegy, Visegrád
2021-09-03

A Pilisi Parkerdő Visegrádi Erdészete tájékoztatja az erdőjárókat, hogy a visegrádi Mogyoró-hegy és 11-es főút között futó K▲ jelzésű turistaúton található függőhidat műszaki okok miatt lezárták. Emiatt a függőhíd és a Boglárka-forrás között új nyomvonalat alakítottak ki, a tájékozódást a helyszínen jelölések segítik. A lezárás ideje bizonytalan, de várhatóan hosszabb ideig érvényben lesz. A Parkerdő kéri a természetjárók megértését és türelmét.

od 2021-09-03
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-10-01

 A NEFAG Zrt., tekintettel a dám szaporodási időszakára, valamint a vadászatra jogosult által végzett dámbika szelekciós hasznosítására, 2022. soktóber 1.. és 2022. október 30. közötti időszakban, a erdőlátogatási korlátozást vezet be Pusztavacs, Mikebuda, Csemő, Nagykőrös, Táborfalva községhatárában. Ezen időszak alatt kérjük, ne hajtsanak be a korlátozó táblával jelölt erdei utakra. Az érintett területekre vezető utak mentén kihelyezett figyelmeztető táblákkal, a önkormányzatok hirdetőtábláján írásos tájékoztatással értesítjük a természet iránt érdeklődőket.

Az erdőlátogatás korlátozása nem vonatkozik a jelzéssel ellátott turista utak használatára.

 

forrás: https://www.nefag.hu/erdolatogatasi-korlatozas10-01-10-30/ 

2022-10-01 – 2022-10-30
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Útlezárás Mátraháza és Mátrafüred között
2021-10-21

A Hotel Residence Ózon****superior beruházási munkálatai miatt átmenetileg lezárták a S jelzésű turistaútnak a hotel területén vezető szakaszát.

Az építkezés várhatóan 2022. márciusáig tart.

2021-10-21 – 2022-10-31
od Katalin Sarkadi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Balesetveszélyes a Kékes-Észak Erdőrezervátum S+ útja
2022-03-01

Továbbra is balesetveszélyes a Kékes-Észak Erdőrezervátum sárga+ útja

Már több éve figyelmezteti az EGERERDŐ Zrt. a kirándulókat, hogy balesetveszélyes a túrázás a Kékes-Észak Erdőrezervátumban futó sárga kereszt ösvényen. A kalandvágyó túrázók közül - a figyelmeztetés ellenére - mégis sokan nekivágnak a kidőlt fákkal „nehezített” kirándulásnak.

A jól járható turistaúthoz szokott kirándulók fejében biztos megfogalmazódott már a kérdés, hogy: Miért nem tesz rendet az útvonalon az erdőgazdálkodó?

Erre a válasz pont az erdőrezervátum szóban keresendő! Az erdőrezervátum olyan, jellemzően vegyes korú, változatos fafajú erdő, melyben ökológus kutatókvizsgálják a természetes erdődinamikai folyamatokat. Az erdőgazdálkodó semmilyen tevékenységetnem végez a rezervátumban, a kutatók viszont évről évre felmérik az erdő természetes életét, a fajoktermészetes változását. A több száz éves, esetleg korhadt belsejű fák kidőlése a természeteserdődinamikai folyamat része, melyet olykor a szélviharok hatása felgyorsít. Ezután is fontos szerepükvan a földre hullott faóriásoknak, hiszen a kidőlt fák holtfaként szolgálják tovább az erdeiéletközösséget. Erdei szervesanyagként többek között számos korhadéklakó fajnak, gombának ésrovarnak kínálnak táplálékot és élőhelyet.

Az EGERERDŐ Zrt. területén összesen 8 db erdőrezervátum található. Az itt zajló vizsgálatokeredményei segítik az erdőgazdálkodót, hogy egyre természetközelibb erdőkezelési módokatalkalmazzon erdeibe.

A változatos erdőkép, a több száz éves fák, a mohos sziklák és kőfolyások valóban csodás látványtnyújthatnak. A pazar erdőkép csalogató szava mellett viszont óvatosságra int a balesetveszély.

 A fákkal bedőlt útszakasz az idősebb korosztály számára nehéz akadályt jelenthet. A jól felkészülttúrázóknak viszont kalandokkal és élményekkel teli túrázást ígér a sárga kereszt turistaút.

Az EGERERDŐ Zrt. balesetveszélyre figyelmeztető tájékoztatása a magterület két szélén találhatók. Asárga kereszt útvonal kiváltására a piros kereszt vagy a sárga vagy kék sáv jelzést ajánljuk.Balesetmentes túrázást kívánunk!

EGERERDŐ Zrt.

od 2022-03-01
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mapa / Erdei kerékpárút-lezárás: Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka
2022-06-30

 Ahogy korábban jeleztük, nagyszabású erdei kerékpárút-felújítás kezdődik a Pilis Bike útjain.

Elindulnak a munkálatok a Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka útvonalon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeken az útvonalakon átmenetileg nem lehet kerékpározni, de a felújítás végén kényelmesebb, biztonságosabb utakat kaptok majd vissza.

od 2022-06-30
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-09-01

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. üzemi vadászterületén a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel ismét bevezeti az erdőlátogatási korlátozást. A korlátozás célja, hogy a gímszarvas állomány számára fontos párzási időszakban az erdő- és vadgazdálkodók megfelelő nyugalmat tudjanak biztosítani az erdőkben.

korlátozás időszaka: 2022. szeptember 1. - 2022. október 15. között., 9:00 óra előtt és 16:00 óra után. Az erdőterületet nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja. A korlátozás a kijelölt turista és kerékpár utakra is érvényes!

Eseti rendezvények, szervezett, vezetett túrák a szükséges hatósági engedélyek, ill. előzetes egyeztetés követő erdőgazdálkodói hozzájárulás birtokában tarthatóak meg. Fontos tudni, hogy a vadászterületek egybeesnek a MH Bakony Harckiképző Központ lő- és gyakorló tereivel. A szeptemberi-októberi időszakban is aktív katonai igénybevétel és éleslövészetek zajlanak, ezért mindenképp szükséges tájékozódni az érintett katonai szervezettől a túrázási lehetőségekről.

2022-09-01 – 2022-10-15
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Oznámenia · Belső-Somogy
Intenzív vadásztatás Kasznónál
2
2022-08-25

A Kaszó Zrt. kezelésében álló, térképen jelölt területen 2022. augusztus 25. és október 30. között, járművel (ide értve a kerékpárt is) tilos a behajtás, illetve a gyalogos természetjárás minden nap csak 9 óra és 15 óra között engedélyezett a területen zajló vadásztatás balesetveszélye miatt. A társaság a kutyasétáltatókat is megkéri, hogy az erdőben csak pórázon sétáltassanak.

Nem tartoznak a korlátozás alá : 

A Kaszó település körül rajzolt pirosvonalon belüli területrészek, így a Lombkorona Tanösvény, Fafaj -és Vadismereti Tanösvény, Vadaspark, Dr. Marián Miklós sétány.

 

2022-08-25 – 2022-10-30
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Uzávierka · Visegrádi-hegység
P↺ útlezárás a Miklós-deák-völgyben
1
2022-09-01

A Pilisi Parkerdő Visegrádi Erdészete tájékoztatja az erdőjárókat, hogy a Pilismarót, Miklós-deák-völgyben futó P↺ (piros kör) jelzésű turistaút erdőgazdasági munkálatok miatt átmenetileg lezárásra került. Elkerülő útvonalként a szilárd burkolatú erdészeti úton haladó P (piros sáv) jelzésű turistautat használhatják. A munkák várható befejezési ideje 2023.03.31. Az erdészet köszöni a kirándulók türelmét és megértését.

2022-09-01 – 2023-03-31
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
2022-09-05

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a Királykúti Vadásztársaság területére a csatolt térkép szerinti területen a gímszarvas párzási időszakára való tekintettel ismét bevezeti az erdőlátogatási korlátozást.

A korlátozás célja, hogy a gímszarvas állomány számára fontos párzási időszakban az erdő- és vadgazdálkodók megfelelő nyugalmat tudjanak biztosítani az erdőkben.

A korlátozás időszaka: 2022. szeptember 5. - 2022. október 15. között,  előtt és 16:00 óraától reggel 9:00 óráig.

Az erdőterületet nappali időszakban gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja.

A korlátozás a kijelölt turista és kerékpár utakra is érvényes!

Eseti rendezvények, szervezett, vezetett túrák a szükséges hatósági engedélyek, ill. előzetes egyeztetés követő erdőgazdálkodói hozzájárulás birtokában tarthatóak meg.

Fontos tudni, hogy a vadászterületek egybeesnek a MH Bakony Harckiképző Központ lő- és gyakorló tereivel. A szeptemberi-októberi időszakban is aktív katonai igénybevétel és éleslövészetek zajlanak, ezért mindenképp szükséges tájékozódni az érintett katonai szervezettől a túrázási lehetőségekről.

2022-09-05 – 2022-10-15
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Oznámenia · Nyugati-Cserhát
Darázsveszély - Lokó pihenő
Mapa / Darázsveszély - Lokó pihenő
2022-09-12

Az utóbbi napokban turisták darazsakat észleltek a Lokó pihenőnél!

A darazsak természetes élőhelye az erdő, ők ott vannak otthon, így fokozott óvatosságra és figyelemre van szükség erdőjárás, kirándulás, kéktúrázás során. Alább néhány jó tanács és szabály, amivel minimalizálhatjuk a találkozás okozta kellemetlenségeket:

Lehetőség szerint csak a kijelölt turistaúton közlekedj!

Kerüld a természetes és mesterséges üregekbe nyúlkálást, vagy azok piszkálását!

Ha a kéktúra mentén kihelyezett bélyegződobozokba nyúlsz, előtte mindig nézz bele, nincs-e darázs a dobozban. Ha bármelyikben találkozol darázsfészekkel, akkor ne erőltesd a bélyegzést! Elég egy távolabbi fotó, amin látszol Te és a bélyegzőhely, így hitelt érdemlő módon igazolhatod a bélyegzőhely felkeresését.

Természetesen, ha jelzed felénk a darázsveszélyt (itt is jól jöhet egy fotó) kollégáink intézkednek az elhárításról.

Mielőtt a letelepednél akár a földre, akár egy pihenőhelyen, nézd meg, hogy a fűben, a padok és az asztalok körül, földi üregekben nem láthatóak-e darazsak. Ha étkezni kezdesz, akkor mindig nézd, mibe is harapsz!

Ha darázs közelít feléd, akkor kerüld a csapkodást, hadonászást, mert a mozdulatokat veszélyként érzékelik, agresszívabbá válnak tőle. Az izzadtság vagy egy már elpusztított darázs által kibocsátott illatanyag további támadásra ingerelheti a rovart!

Ha valaki allergiás a darázscsípésre, az ne induljon erdei túrára gyógyszer, önadagolós adrenalin injektáló toll nélkül.

Baj esetén, hívjunk segítséget (112), amihez a feltöltött telefon mindig legyen kéznél!

od 2022-09-12
od Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp