Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet
Táborenie

Fári-kúti táborozóhely

Táborenie · Visegrádi-hegység · 206 m
LogoMagyar Állami Erdőgazdaságok
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • /
  Fotografia: Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • /
  Fotografia: Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • /
  Fotografia: Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • /
  Fotografia: Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • /
  Fotografia: Magyar Állami Erdőgazdaságok

A vadkempingezés próbálható ki legálisan az Esztergomhoz közeli Fári-kútnál. A Pilisi Parkerdő itteni táborozóhelyén ne keressünk gazdag infrastruktúrát, nomád módban töltekezhetünk, ha itt verünk sátrat. Egy-egy éjszakára jó helyszín, autóval is megközelíthető

 

Ha nyugatról szeretném bevenni a Visegrádi-hegységet reggel 6-os indulással, Fári-kúton aludnék rá a túrára. Hűs táborhelyet ad a forrás melletti placc. Körülbelül 30 fő sátorozásához van hely. Asztal és pad korlátozott számban áll rendelkezésre, fedett beülő nincs, tüzet rakhatunk, ha éppen nincs tiltva. Vizet a Fári-forrásból vételezhetünk, ami a Vaskapu-hegy tövében fakad. Félkör alakú támfallal körbevett foglalata fölött régi tábla emlékezik feltáróiról. A vascsövön kifolyó víz kellemes, és sokszor még a nyári szárazságok idején is csordogál.  Nem, ez nem Fári vére, határozottan vizet kapunk a kútból. A legenda azonban felidézhető, ha már itt járunk: a Vaskapu-kastély urának lányát hívták Fárinak, aki ennél a kútnál szerelmeskedett egy pásztorlegénnyel, míg az apja rajta nem kapta. A dühös atya hirtelen felindulásból megölte lányát. Amikor eltemette Fárit, a sírból forrás fakadt, ez lett a Fári-kút. És ha ez nem csak legenda lenne, Fári halálának minden évfordulóján véres hab folyna a csövön. Szerencsére ilyet még senki nem tapasztalt.

Mint ahogy minden Pilisi Parkerdőhöz tartozó táborozóhely, ez is természetvédelmi területen van, így csak előre egyeztetett és engedélyezett időpontban vehető igénybe. Bejelentkezés után viszont mindenképpen legálisan pihenhetünk, az itteni sátrazást ugyanis a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az ÁNTSZ is engedélyezte.

Adottságok:

 • fogyasztható forrásvíz
 • pad-asztal garnitúra
 • tűzrakóhely

Látnivalók a közelben:

Otváracia doba

A táborhely évente május 1-től augusztus 31-ig vehető igénybe.

počet lôžok

žiadny

Funkcie

Domáce zvieratá povolené

Ceny

Ingyenes

Adresa

Fári-kúti táborozóhely
külterület
2500 Esztergom

Dostupnosť

Autom

Verejná doprava

 • A Budapest Árpád hídi buszpályaudvarról induló, Dorogon át Esztergom buszpályaudvarig közlekedő 800-as járatszámú busz 70 perc alatt teszi meg az utat, reggel 6 és este 23 óra között 30 percenként indul.
 • A másik buszos lehetőség a Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról induló, Szentendrén és Visegrádon át közlekedő 880-as járatszámú busz, amivel Esztergom-Búbánatvölgy megállóhelyig 105 perc a menetidő. Nagyjából óránként indul 6:35 és 19:45 között.
 • Vonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról 30 percenként indulnak járatok, 65-74 perc menetidővel. Leszállás a végállomáson, Esztergomban.

Prístup

 • Esztergomban az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás közvetlenül egymás mellett található. Az esztergomi vasútállomásról a Bem térre lépünk ki, amin alig 150 métert teszünk meg észak felé, és rákanyarodunk az Áchim András utcára, jobbra. Itt még együtt halad a P és az S jelzés, de a Tesco-Shell párosnál szétválik. A körforgalomnál jobbra az S jelzést követjük, ami hamarosan balra betér a házak közé. Ez már a Galagonyás út, amely kivezet Esztergomból. A városon túl elhagyjuk a Csurgó-kutat, majd balra fordulunk az S▲  jelzésre. Rövidesen (kb. 600 m) kereszteződéshez érkezünk, ahonnan a Kᵯ jelzésen folytatjuk a sétát a Mély-völgy mellett. Ez a szakasz már közvetlenül a Fári-kúthoz vezet. A mögöttünk hagyott táv bő 4,5 km.
 • Esztergom, Búbánatvölgy megállótól Budapest felé indulunk a 11-es út mellett, majd jobbra fordulunk a Fárikúti útra. Az első keresztutca jobbra az Őrtorony utca. Ebből nyílik balra a Szarvaskői út, ahonnan a P+ jelzéseit követhetjük. A tavakat elhagyva jobbra tartva térünk rá a P jelzésre. Kb. 4,1 km után a P jelzés élesen balra kanyarodik, mi itt térünk le róla egyenesen folytatva az utunk, még kb. 100 métert.

Parkovisko

 • Autóval a 11-es főúton hajthatunk, majd az 59-es kilométerkőnél forduljunk déli irányba, a Búbánatvölgy felé. A jobboldalon kisebb horgásztavak, majd a baloldalon egy nagyobb tó mellett vezet utunk. Utóbbit elhagyva kövessük a P+, majd egy jobbra kanyarodó ívvel, az újabb kanyarokkal bőven tűzdelt P jelzést, ami egyben a Fárikúti út. A „40-teherautó-zsákutca” táblahármasnál jobbra fordulva, továbbra is a P jelzést követve érjük el a zen templomot, ahonnan 150 méterre jobbra lesz a Fári-kúthoz vezető bekötőút. Ez az útvonal a 11-estől több mint 4 km hosszú.
 • Autóval egészen a kútig hajthatunk a földúton, a behajtásért nem kell fizetni. Az út az utolsó szakaszon göröngyössé válik; érdemes lejjebb, a lovastanya sarkánál hagyni járgányunkat.

Súradnice

DD
47.785195, 18.789946
DMS
47°47'06.7"N 18°47'23.8"E
UTM
34T 334460 5294791
what3words 
///distances.sufficiently.these

Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania v okolí

Peší výlet · Börzsönyvidék
Bánatos partokon a folyópatkó kapujában
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ľahká Otvorené
Trasa 9,9 km
Trvanie 3:00 hod
Stúpanie 321 m
Klesanie 277 m

Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység ...

17
od Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Peší výlet · Komárom-Esztergomi-síkság
Keresztül az esztergomi Vaskapun
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 13,4 km
Trvanie 4:00 hod
Stúpanie 466 m
Klesanie 466 m

Az esztergomi természetjárás ikonikus helyszínét, a Vaskapu hegy tömbjét látogatjuk meg. Felkeressük az ország egyetlen, klasszikus panorámaterassza ...

4
od Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kanoistika · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Vízitúra a Dunakanyarban
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ľahká
Trasa 23,8 km
Trvanie 5:00 hod
Stúpanie 0 m
Klesanie 0 m

Kedvcsinálónak vajon kell-e, lehet-e többet mondanunk annál, mint hogy ez Magyarország egyértelműen legszebb Duna-szakasza?

od Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kanoistika · Komárom-Esztergomi-síkság
Esztergom-Budapest vízitúra
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná Otvorené
Trasa 61,3 km
Trvanie 12:00 hod
Stúpanie 1 m
Klesanie 3 m

Élménydús lapátolós program hétvégére: evezz le Esztergomból Budapestig!

od Attila Malárik,   Magyar Természetjáró Szövetség
Peší výlet · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
A Burdától a Visegrádi-hegységig (Bazilika-Burda tt 40)
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ťažká Otvorené
Trasa 38,1 km
Trvanie 10:00 hod
Stúpanie 890 m
Klesanie 890 m

Ezen a túrán átszeljük a Dunát, bebarangoljuk a szlovák oldalon emelkedő vonulatok egy részét, majd hazatérve a Visegrádi-hegység erdőiben rejtőző ...

2
od Regina Hegedűs,   Magyar Természetjáró Szövetség
odporúčaný výlet Obtiažnosť Stredná
Trasa 14,3 km
Trvanie 4:17 hod
Stúpanie 413 m
Klesanie 413 m

A Kétágú-hegy nyugatra néző fehér bérceit még a sziklamászók és a siklóernyősök is megbecsülik. Erre és az Öreg-szirtre vezet ez a 14 km-es, ...

od Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Peší výlet · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Kerekesszékes „autópálya” az Ipoly mentén
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ľahká
Trasa 10,5 km
Trvanie 4:00 hod
Stúpanie 93 m
Klesanie 93 m

A Szobot Ipolydamásddal összekötő kerékpárút kiváló túrázási lehetőséget biztosít a kerekesszékeseknek is.

od Zsuzsa Lévai,   MTSZ - együttműködő szervezetek
MTB · Pilis-hegység
Sármentesen a Pilis tetejére
odporúčaný výlet Obtiažnosť Ťažká Otvorené
Trasa 43,7 km
Trvanie 4:51 hod
Stúpanie 826 m
Klesanie 826 m

Bringáznál egy jót az erdőben, az autóktól távol? Esetleg sokat esett, de nincs kedved a sárhoz, a nap végén pedig a bringapucoláshoz?

1
od Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség

Zobraziť na mape všetko

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Špeciálne vlastnosti

Domáce zvieratá povolené Autom

Fári-kúti táborozóhely

külterület
2500 Esztergom
Telefón +36 26 347 528
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp