Tengerszem (Jósvafő)

Tó · Aggteleki-hegység
Ajánlott látnivaló Családoknak
Megnyitás az alkalmazásban
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
A smaragdzöld színű Tengerszem sűrű erdőben, egy szűk völgy alján fekszik Jósvafő határában. Egykor malom működött itt, ma tökéletes célpontja egy könnyű erdei sétának, de remek pihenőhelye lehet egy komolyabb túrának is.

A víztükörre hajló fák, a gáton lecsobogó vízesés és a parkos környezet varázslatos összhangban forr össze a Tengerszem körül. Jósvafő neve a tóhoz közeli Jósva-forrásból ered - ez pedig szláv nyelven égerfákkal szegélyezett vízfolyást jelöl. Kezdetben tó nem volt itt, csak a mai ország területének legnagyobb vízhozamú forrására épített malom az 1840-es évektől, a Klein család jóvoltából. Később villanytelepet is felhúztak a vízfolyásra, mely 1917-től a falu házainak biztosított áramot. A völgyzáró gát 1935-ben épült, ekkor létesült a Tengerszem tó és a turbina is, mely a barlangnak megtermelte a világításhoz nélkülözhetetlen elektromosságot. A megvalósítást Kessler Hubert, a Baradla-barlang akkori igazgatója, jelentős barlangász és karszthidrológus felügyelte - neki köszönhetjük sok egyéb mellett a Tengerszem Szállót és a mai nemzeti parki igazgatósági épületet is.

A mesterséges tavacska neve valójában félrevezető: tengerszemnek a magashegységekben, jég által vájt mederben felgyűlő állóvizeket szokás nevezni. Smaragdzöld színét a közeli források hűs, tiszta vizének köszönheti. A tó délkeleti csücskénél méretes stég nyúlik be a nyílt vízfelület fölé, és láthatunk egy kihasználatlan betonmedencét is. Ha a parton följebb sétálunk, kellemes parkba érkezünk. Balra fakad az ország legnagyobb vízhozamú, hideg vizű forrása, a Jósva. Másodpercenként 7-8000 liter vízzel gazdagítja a Jósva-patakot.

Mutass többet!
Nyitva
Egész évben szabadon látogatható.
Ingyenes.
Gyalogtúra · Aggteleki Nemzeti Park

Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben

2018-06-13
könnyű nyitva
15,9 km
5:00 óra
377 m
377 m
Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös ...
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
2019-06-04
könnyű nyitva
10,3 km
3:00 óra
256 m
256 m
Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota ...
Szerző: Várnai László,   Együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Aggteleki Nemzeti Park

A barlangok hátán

2020-02-11
könnyű nyitva
8,7 km
2:30 óra
259 m
379 m
Rövid, könnyű túránk az Aggteleki-karszt gyomrában tekergőző járatok fölött vezet, és mintegy geosétaként mutatja be a mészkő területek ...
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Észak-Magyarország

Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)

2017-04-05
közepes Szakasz 24
63,1 km
18:40 óra
1700 m
1690 m
Minden ízében egyedi, karakteres Kéktúraszakaszon járunk. A fátlan, gyepes dombhátak hullámzása közül extremitásoktól sem mentes karsztvidékre, ...
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Tömegközlekedéssel

 • A Jósvafő, szálló bejárati út a legideálisabb kiindulópont a legtöbb járatról.
 • A Jósvafő, autóbusz-váróterem a falu központjához van közelebb, innen is gyorsan elérhető a Tengerszem.
 • Néhány busz a Jósvafő, Szálló megállóhelyig is fölmegy, ez egészen közel tesz le a tóhoz.

Megközelítés

 • A Jósvafő, szálló bejárati út megállótól a S jelzésen kell visszafelé indulnunk az úton, és a fák közé kanyarodó turistautat követve érjük el a tavat (500 m).
 • Ha a falu buszmegállójából startolunk, keljünk át a patakon a Petőfi Sándor utcán, majd a kisbolt mellett menjünk tovább egyenesen az újabb hídon át! Annak végénél forduljunk jobbra a Dózsa György utcán, aztán arról az első lehetőségnél, a templom alatt térjünk balra a P jelzésre! Ez elvezet a Tengerszemhez (700 m).
 • A Jósvafő, Szálló megállótól és a barlanghoz tartozó parkolótól a P és S jelzésű, együtt futó turistautak vezetnek el a tóhoz (400 m).
 • Ha Jósvafőn parkolunk, a P jelzésű turistautat kell követnünk (600 m).

Autóval

 • Legközelebb a Baradla-barlang bejáratánál tudunk parkolni.
 • Jósvafőn a központban, a bolt előtt, vagy a Rákóczi és a Táncsics utca kereszteződésénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.
Navigáció Google Térképpel
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség 
outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-06-18

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


 • 2D 3D
 • A térképem
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése