Bence-hegyi kilátó

Kilátó · Vértes-Velencei-hegyvidék
Ajánlott látnivaló Családoknak
Megnyitás az alkalmazásban
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide

A 2018 tavaszán átadott új kilátó stratégiai fontosságú, különösen szép panorámájú magaslatra épült: nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet, és a Vértes, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatjuk, ha elég tiszta az idő.

A Bencze Istvánról, a környék első sikeres szőlőtermesztőjéről elnevezett Bence-hegyen 1988-ig már állt kilátó, konkrétan egy korábbi olajfúró torony. Ezt 1988-ban, miután egy német turista lezuhant róla, felrobbantották – egyszerűen lebontani ugyanis a szerkezete miatt nem lehetett, írja „A Bence-hegyi kilátó” című helytörténeti kiadvány –, így három évtizeden át csak a hegytetőről lehetett szemügyre venni az alant terpeszkedő Velencei-tavat. A hely kivételes adottságai azonban nem maradhattak kihasználatlanul: 2014 végén pályázatot írtak ki egy új kilátóra, amelyet aztán 2018 márciusában nyitottak meg.

A velencei lakosok szavazatai alapján a Kruppa Gábor-Merkel Tamás páros alkotása épülhetett fel. A kőből és színezett betonból készült, sajátos formájú – a pályázatra „Betonvirág” fantázianéven benyújtott, a megálmodói szerint „a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra, esetleg kígyó vagy vízisikló fejére emlékeztető” – organikus építmény a Velencei-tó körül jóformán bárhonnan nézve azonnal magára vonja a figyelmet. Különlegessége, hogy minden irányból más alakúnak tűnik.

A csaknem 20 méter magas kilátószintre 118 lépcsőfok vezet fel. Amikor a zárt, a környék élővilágát nagyméretű fényképeken bemutató lépcsőházból a rendszerint igencsak erős széllel dacolva a nyitott teraszra lépünk, lélegzetelállító 360 fokos panoráma tárul elénk. Csak északi irányban akadályozza kissé a kilátást a Bence-hegy közvetlen szomszédja, a 351 méter magas Meleg-hegy; az innen valószerűtlenül kicsinek tűnő, felületének jelentős részén nádassal színezett Velencei-tavat teljes egészében áttekinthetjük, a szemközti csücskén túl lévő Dinnyési Fertőig.

Alattunk Velence házai, a túlparton Gárdony katonás rendben sorakozó nyaralói terülnek el. Észak-északkeletre, az alacsony, de kackiás Csúcsos-hegy előtt a szintezési ősjegyéről híres Nadap uralja a látványt, közepén az 1904-ben épült, neogót stílusú Palermói Szent Rozália-templommal. Északkelet felé, a Cseplek-hegy szelíd lejtőitől balra feltűnnek a Budai-hegység magaslatai, köztük a Nagy-Kopasz és a János-hegy, míg jobbra kivehetjük Százhalombatta olajfinomítóját is. Északra, a Templom-hegy és a Csúcsos-hegy közötti résen átsejlik a Vértes keleti szélének a kontúrja, északnyugatra pedig tiszta időben megpillanthatjuk a Bakony távolabbi hegyeit.

Mutass többet!

Nyitva: keddtől vasárnapig

 • január 1. – március 31.: 10:00 – 17:00
 • április 1. – április 30.: 10:00 – 18:00
 • május 1. – augusztus 31.: 10:00 - 20:00
 • szeptember 1. – október 26.: 10:00 – 19:00
 • október 27. – december 31.: 10:00 – 17:00

Szélsőséges időjárási körülmények között ( eső, zivatar, viharos szél, villámlás, havas, jeges időszakok) a kilátó látogatása TILOS!

Nyitvatartásról érdeklődni a 06 70 566 7399-es telefonszámon lehet.

 • Belépőjegy ára: 500 Ft
 • 5 év alatt ingyenes.

A kilátó aljánál automata beléptető rendszer működik.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Hegyikerékpározás · Vértes-Velencei-hegyvidék

Víztározók mentén a Velencei-hegységben

2018-12-14
közepes nyitva
39,5 km
3:38 óra
582 m
582 m
Ha nem elégszünk meg a tókörrel, és inkább terepre húz a szívünk, akkor útvonalkeresés közben óhatatlanul szemet szúrhatnak a kisebb-nagyobb ...
1
készítette Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Velencei-hegység

Velencei-tó kerülés kerékpárral

2016-08-23
könnyű nyitva
29,4 km
2:01 óra
90 m
90 m
Ideális program családosoknak: minimális a szintemelkedés és sok a pihenési lehetőség (büfé, strand, stb.) meg a látnivaló. Kisgyerekekkel is ...
13
készítette Nógrádi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Tömegközlekedéssel

 • A Velence, Enyedi utca buszmegálló esik a legközelebb a kilátóhoz. Ide a velencei vasútállomástól juthatunk el a Sukoró felé közlekedő busszal.
 • A velencei vasútállomástól is megközelíthetjük az építményt, de így jóval hosszabb lesz az utunk, mert át kell sétálnunk a településen.

Megközelítés

 • A Velence, Enyedi utca buszmegállótól a S jelzésen kell elindulnunk északi irányba, az M7-es autópálya alatt. A jelzésről csak közvetlenül a kilátó közelében kell letérnünk (2,2 km, 104 m szintemelkedés).
 • A velencei vasútállomástól szintén a S jelzést kell követnünk kezdetben északnyugati irányban, egészen a Bence-hegy tetejéig (5,7 km, 114 m szintemelkedés).

Autóval

 • Autóval az M7-esen érkezve a Velence kihajtónál kell elhagyni az autópályát, majd a MOL benzinkút mögött elhajtva rá kell kanyarodni a Nadapi útra, arról pedig a Panoráma útra, végül jobbra a Mély útra, amelyet a hegy tetejéig követve a kilátó alatti ingyenes parkolóig jutunk.
Navigáció Google Térképpel

Bence-hegyi kilátó

Panoráma út 
2481 Velence
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség 
outdooractive.com User
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2020-04-03

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

3,5
(4)
Rehák Renáta
2019-06-09 · Közösség
Szép a kilátás, de fizetős, és kár hogy betonból van.
Mutass többet!
Madarász Mónika
2019-03-31 · Közösség
Megépítették ezt a betonszörnyet, még egy ok, hogy pénzt tudjanak bezsebelni. A kilátásért???.... Undorító! A következő project gondolom a fizetős parkoló lesz, ... Évtizedekig erre jártunk túrázni gyalog a geodéziai toronyhoz, és tovább Angelika forrás, Bodza-völgy stb, és gyönyörű volt a kilátás a kilátó nélkül is!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei


 • 2D 3D
 • Az én térképem
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése