Teve-szikla

Geotop · Dunazug-hegyvidék
Ausflugsziel Familien
In App öffnen
Teilen
Merken
Drucken

A környezetéből merészen kiálló, kettős ágú szirt, a Teve-szikla közvetlen közelében látványos földtani képzödményeket tár elénk egy kőfejtő fala, amelynek tetejéről kilátást is élvezhetünk. A sziklafalat közelebbről megvizsgálva érdekes földtani megfigyeléseket tehetünk.

A megfelelő szögből nézve, némi fantáziát is mozgósítva a Teve-szikla legmagasabb, kettős ágú szirtje a névadó állatra emlékeztet. A dolomitból álló tömböket korábban hévizes oldatok járták át, és kalcittal különösen ellenállóvá cementálták. A kemény kőzet ezért gyorsabban pusztuló környezetéből lassacskán kiemelkedett. Emellett, ahogy az egyből szembetűnik a helyszínen, a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot murvának fejtették, így persze a sziklafalban látható üregek is mind mesterséges eredetűek. A helyenként vöröses bemosódások vastartalmú oldatokról árulkodnak.

A kőfejtő falát közelebbről, valamely törmelékkúp tetejéről szemlélve észrevehetjük, hogy különböző rétegek települnek egymásra. Alul a fehér dolomit nyitja a sort, melyet jóval kialakulása után elöntött a tenger, és a sekély, partmenti vízben kavicsos, törmelékes összlet rakódott rá. Ezt a színében is elütő sávot nagy kavicsszemcséiről ismerhetjük fel. Legfölül a tenger mélyülésének idejéből hátramaradt (hárshegyi) homokkő látható, mely a lerakódott kvarchomokból és kavicsokból épül fel, keménységét pedig forró, kovás oldatoknak köszönheti.

A kőfejtő falának peremére állva kilátást élvezhetünk a Szénások és a Kutya-hegy csoportja felé, melyek alján a hegyoldalra felkúszó Pilisvörösvár tetői piroslanak.

mehr zeigen
Heute geöffnet

Egész évben szabadon látogatható.

Ingyenes.

Wanderung · Budapest und Umgebung

Rozália Ziegelfabrik- Dobogókő (OKT-15.)

28.03.2017
mittel Etappe 15 geöffnet
22,9 km
7:30 h
1065 hm
495 hm
4
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mountainbike · Pilisi medencék

Erdei ösvényeken a Pilis lábánál

25.01.2019
S2 mittel geöffnet
41,5 km
4:30 h
676 hm
676 hm
1
von Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség

Öffentliche Verkehrsmittel

  • A Pilisborosjenő, autóbusz-forduló buszmegállóba a Budapest, Árpád híd buszállomásról induló járatokkal juthatunk el.

Anfahrt

  • A buszfordulótól a Dózsa György utcán nyugat felé indulva kell kisétálnunk a faluból. A település szélén is tartsuk ezt az irányt, haladjunk az óvóda és a levendulamező közti kék bicikliút jelzésű földúton tovább! Az erdőbe lépve jobbra feltűnik egy kereszt (Gröschl-kereszt), ezután bal felé indul egy ösvény egy tisztásra, melynek túlfelén fenyők állnak egy kilátást is nyújtó sziklafal tetején. Az itt lefelé tekergő, csúszós ösvényeken jutunk le a Teve-szikla és a kőfejtő falai alá (1,1 km, 39 m szintemelkedés).
  • A buszfordulótól balra, visszafelé is indulhatunk a Bodza utcán, mely egy sarokkal később már Föld utca néven folytatódik. Ennek végén jobbra kövessük a Kéktúra K jelzéseit! Egy kőfejtő fala előtt a Kéktúra jobbra halad tovább, a bal felé ágazó földúton juthatunk a Teve-szikla alá (1,5 km, 41 m szintemelkedés).

Parken

  • Autóval hajtsunk a Dózsa György utca végéig, ahol az óvóda mellett tudunk parkolni. Innen az 1. megközelítési utat követve jutunk a sziklához.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség 
outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 09.09.2019

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(2)
András Boruzs
06.04.2019 · Community
A szikla tenyleg olyan mint egy teve.
mehr zeigen
  • 2019. április 6., szombat 14:46
    Foto: András Boruzs, Közösség
  • 2019. április 6., szombat 14:46
    Foto: András Boruzs, Közösség
???contribution.reviews.info???

Fotos von anderen

+ 4