Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Vízitúra a Szigetköz vadregényes labirintusában

· 1 értékelés · Vízitúrák · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A szélesebb ágak között néha keskeny átjárókon közlekedünk
  A szélesebb ágak között néha keskeny átjárókon közlekedünk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
Nyugodt, csendes túra a Szigetköz legendás vízi labirintusában. A Cikola-ágrendszer szövevényes rengetegét a vízen bolyongva bebarangolni különleges élmény. A nádasokkal, ártéri ligeterdőkkel dúsan benőtt vadon kiváló alkalmat kínál a csendes szemlélődésre, valódi kikapcsolódás a természet szerelmeseinek.
könnyű
Hossz 12 km
4:00 óra
0 m
0 m
123 m
123 m

Túránk útvonala váltakozva halad hol folyónyi széles, hol egészen keskeny, patakszerű vízi útvonalakon. Nemcsak a folyóágak szélessége, hanem áramlásuk erőssége és iránya is változatos. Ezek és a zavarba ejtően szerteágazó ágrendszer teszik ezt a vízitúrát igazán érdekessé és kalandossá. Az ország legnagyobb szigete - vagy inkább szigetei - Rajkától Vénekig, mintegy 400 négyzetkilométeren terül el. E hatalmas kiterjedésű vízi vadonnak egy részét, a Cikola-ágrendszert barangoljuk most be. A fél napos programot lazább haladással, hosszabb nézelődésekkel és megállókkal még egy-két órával megnyújthatjuk. Különösebb nehézséggel az útvonalon nem kell számolnunk, ezért kezdőknek is ajánlható. Mivel a Cikola-ágrendszer vízi vadonjában infrastruktúrát nem találunk, étellel és itallal felszerelkezve induljunk útnak, a kikötési- és pihenőpontokon ezeket el tudjuk fogyasztani. Autóval a vízrerakó- és kiszállóhely is egyszerűen és kényelmesen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, a helyszínen felszerelés bérelhető
 • Kikötési lehetőségek:
  • Denkpál-hallépcső
  • Jakabi zárás
  • Hajdani csőszház

A szerző tippje

 • A vízállástól függően a túra útvonala módosulhat, mert az igen keskeny ágak kis víznél nem evezhetők.
 • A vadon háborítatlan csendjét zajongással, lármával feleslegesen ne zavarjuk meg.
 • Vízreszálláskor a többi túrázóval legyünk udvariasak és segítsük egymást.
 • Akik nem biztosak magukban, kérjék ki helyi vezető tanácsát, vagy olyan társsal túrázzanak, aki ismeri a területet.
 • A mesterséges ágvégzáró gátakat, küszöböket, bukógátakat mindig nagy körültekintéssel közelítsük meg vagy kerüljük el.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

 

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-03
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdőpont

Dunasziget, Kisvesszősi kenukikötő (121 m)
Koordináták:
DD
47.936431, 17.380300
DMS
47°56'11.2"N 17°22'49.1"E
UTM
33T 677772 5311977
w3w 
///végleges.lehulló.népiesen

Végpont

Dunasziget, Kisvesszősi kenukikötő

Útleírás

Túránk kezdő- és egyben végpontján széles, lapos, kavicsos partszakaszon tehetjük vízre hajóinkat, amelynek használata ingyenes. Indulásunk után a széles, csendes Kisvesszősi-Dunán déli, délkeleti irányba evezve körülbelül 700 métert teszünk meg, amíg a baloldalon egy rövid, keskenyebb átjárót találunk. Ezen átevezve érkezünk egy másik, a Kisvesszősihez hasonlóan szélesebb, lassan mozgó ágra: a Jakabi-Dunára. Itt jobbra fordulva mintegy 600 métert követően a nádas mentén figyelmesen kell haladnunk. A bal oldalon a sűrű nádban megbújva egy keskeny kis bejáratot találunk: ezen keresztül egy két-három méter szélességű kanyargós csatornát találunk. Kalandos, izgalmas evezés vár itt ránk: belógó ágak, bedőlt fák akadályrendszerét kell leküzdenünk, de kis ügyességgel és kellő manőverezéssel át tudunk jutni a közel egy km-es, tekervényes „dzsungelpatakon”.

A nyitottabb részre kiérve jobbra fordulunk, és egy bedőlt fát elkerülve egy széles, szellős folyóágra, a Barkási-Dunára jutunk. Ezen 1,5 km túrázást követően egyre hangosabb robajra leszünk figyelmesek: megérkeztünk a Denkpál-hallépcsőhöz. A mesterséges kőből épített ágvégzáró-gáton épített zúgón az áthaladás tilos és életveszélyes, ezért balra tartva nagy távolságban elkerüljük, és a töltés bal oldalán kialakított, betonozott kiszállónál kikötünk. Néhány méter séta után az áteresz felett kialakított hídról csodálhatjuk az alábukó vizet. A hídon túloldalán egy érdekes „hal-labirintust”, és egy ebből induló patakágat találunk, amely kikerüli a veszélyes zúgót. Ez az 1998-ban épített hallépcső az ország első természetes jellegű hallépcsője volt. Részletes leírást a közelben elhelyezett tájékoztató táblán találunk.

Pihenőnk után visszafelé indulunk, és végig a jobb parthoz tartva egy jobbra nyíló ágon érdemes beeveznünk. Ez az ág ugyan „zsákutca”, de különlegesen tiszta vize miatt érdemes ezt a néhány száz méteres kitérőt megtennünk. Egészen mélyre lelátva megfigyelhetjük a vízinövények között cikázó halak mozgását. A mellékág bejáratától körülbelül 600 méterre a jobb oldalon egy rejtett öblöt, tavacskát találunk, óvatosan érdemes ide is beeveznünk.

A kitérőnk után visszamegyünk az első, jobb oldalon található leágazásig, és ezen áthaladva 200 m után egy kicsivel szélesebb ágba kerülünk. Ezen északnyugati irányba evezve a jobb parthoz tartva, a gyenge áramlással szemben haladunk az egyre keskenyedő folyóágon 1 km-t. Az áramlás – akár keskeny, akár szélesebb az ág – nem számottevő, még a sodrással szemben haladva sem érezhető. A csatorna végén nádassal egészen sűrűn benőtt keskeny kijáraton át jutunk ki újra a Barkási-Duna szélesebb ágára.

Itt jobbra tekintve egy bukógátat láthatunk, és az áteső víz robaját is hallhatjuk. Átevezünk az ág másik partjára, és itt jobbra bekanyarodva újra egy keskenyebb, vadregényesebb szakaszhoz érkezünk. A már ismert bedőlt fát elkerülve körülbelül 50 m-re egy újabb bukógátat, a jakabi zárást találjuk. Ezen általában nem folyik át a víz, ezért át kell emelnünk hajóinkat, egyben rövid pihenőt is tarthatunk.

Folytatva túránkat, mintegy kétszáz métert evezünk, és újra a szélesebb Jakabi-Duna-ágra lelünk. Itt jobbra fordulunk, és az enyhe sodrással ellentétesen négyszáz métert túrázunk, majd a még szélesebb Csákányi-ágba jutunk. Itt jobbra rézsút átevezünk a túlsó partra, ahol egy kavicsos, sólyás kikötőhelyet találunk, és tarthatunk egy utolsó pihenőt. Közvetlenül mellette egy lábakon álló, hajdani csőszház is van, amelyben a helyi faunát és flórát bemutató táblákat találunk.

Visszaevezünk a szemben lévő oldalra, majd a Disznós- és az Akali sziget jobb oldalán vezető, hangulatos mellékágon fölfelé haladva megkerüljük azokat, majd így a Csákányi-ágba följebb visszajutva délkeletnek fordulunk. Egy víz alatti padkán, a kisvesszősi bukón átevezve, a sodrással megegyező irányban 1,5 km megtételét követően érkezünk vissza utunk kiindulópontjára, a Kisvesszősi kenukikötőhöz.

Tömegközlekedéssel

 • Ez a túra tömegközlekedéssel nem megközelíthető.

Parkolás

 • A parkolás ingyenes, de csak a töltés falu felőli oldalán lehet. A töltésen a kikötőbe áthajtani csak a le- és felpakolás idejére lehetséges.

Koordináták

DD
47.936431, 17.380300
DMS
47°56'11.2"N 17°22'49.1"E
UTM
33T 677772 5311977
w3w 
///végleges.lehulló.népiesen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
12 km
Időtartam
4:00 óra
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Körtúra Család- és gyerekbarát Növénytani érdekességek Fauna

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp