Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Mosonmagyaróvári városnézés a vízről

Vízitúrák · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Mosoni-Dunáról indulva hamar a Lajtára váltunk
  A Mosoni-Dunáról indulva hamar a Lajtára váltunk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 126 124 122 120 118 116 114 10 8 6 4 2 km
Kalandos körtúra keskeny, kanyargós vízfolyásokon egy város szívén át, mégis a természet közelében. A három folyón át vezető, érdekes és változatos evezés különleges élményt nyújt a vízitúrázóknak: a Mosoni-Duna, a Lajta és a Malomági-Lajta Magyarországon egyedülálló túraútvonalat alkotva visz keresztül Mosonmagyaróvár belvárosán és környékén.
közepes
Hossz 10,6 km
4:00 óra
4 m
4 m
123 m
119 m

A túra első és utolsó néhány száz métere a Mosoni-Dunán, a túlnyomó része a Lajtán és a Lajta mellékágán, a Malomágon vezet. Az útvonalunk fele sodrással megegyező irányban, a másik fele álló, alig mozgó vízen vagy éppen áramlással szemben visz minket. A 10 km-es táv nagy részét a városon belül tesszük meg, ahol számos újonnan épített kiszállóstég áll rendelkezésünkre. Ezért elemózsiával nem kell készülnünk, hisz bárhol könnyűszerrel kiköthetünk, és beszerezhetjük a szükséges enni- és innivalót. A túratáv ugyan nem túlzottan hosszú, de a sok kikötőhely, látnivaló és vendéglátóhely megállásra készteti a túrázót, így a fél napos túra akár egész napunkat is kitöltheti.

Kezdőknek csak akkor ajánlott, ha van társaságukban tapasztaltabb vízitúrázó. Az ellentétes sodrású szakaszok miatt pedig elkél az erő is. A kiinduló- és egyben érkezőhely autóval könnyen és kényelmesen megközelíthető. A parkoló a parttól néhány méterre található és ingyenes.

Általános tudnivalók:

 • Tapasztaltabb túrázóknak ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • a Malomági-Lajtán, a város területén 9 kiszállóhely is található

A szerző tippje

 • Érdemes a jól kiépített kiszállópontokat kihasználva pihenőket tartani, és élvezni ezt a különleges, élményekben gazdag és Magyarországon egyedülálló vízi útvonalat.
 • Az átereszek kezdőbbek számára is teljesíthetők, de szükséges az odafigyelés.
 • A belvárosban a Jókai utcai hídnál a gazdag infrastruktúra miatt érdemes kiszállni.
 • Indulás előtt tájékozódjunk az aktuális vízállásról: magas víz esetén erős lehet az említett Lajta-szakasz ellenáramlása.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-02
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
119 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

 

 

Kezdőpont

Mosonmagyaróvár, Strand utca, a Mosoni-Duna partján található Itató szabadstrand (118 m)
Koordináták:
DD
47.875342, 17.291262
DMS
47°52'31.2"N 17°17'28.5"E
UTM
33T 671324 5304986
w3w 
///induló.polip.kiürül

Végpont

Mosonmagyaróvár, Strand utca, a Mosoni-Duna partján található Itató szabadstrand

Útleírás

Indulásunk helyszínén, a Mosoni-Duna partján található városszéli szabadstrandon kiváló körülmények fogadnak. A széles, lapos, homokos-kavicsos parton könnyen vízre tudunk szállni, a füves szabadstrandon pedig játszóteret és büfét is találunk. Túránkat a Mosoni-Dunán a sodrással megegyező irányban kezdjük meg. A lassan mozgó folyó mindkét partján nyaralók és lakóházak sorakoznak.

800 m evezés után a jobb oldalon nyílik a Lajta torkolata, itt befordulunk, és innentől már a Lajtán folytatjuk túránkat. Ugyan a folyásiránnyal szemben haladunk, de ebből nem veszünk észre semmit, mert a Lajta ezen a szakaszon szinte állóvíz. Mintegy 300 méter evezés után haladunk át a Kiserdő utcai közúti híd alatt, majd a folyó töltések között, csendes, családi házas övezeten visz minket keresztül. Rövidesen elérjük a Wittmann parkot, amelynek zöld függönye 500 m-en keresztül jobbról kísér minket.

A park után a 150-es út hídját elhagyva már kezd érezhetővé válni a Lajta szembe áramló vizének ereje. Az alig több, mint egy kilométeres szakasz második fele megdolgoztatja izmainkat; itt a folyó nyílegyenes töltések között haladva már egyre intenzívebben mozog. A part mindkét oldalon mesterségesen kövekkel megerősített, a kikötés csak nehézségek árán lehetséges. Magasabb vízállás esetén a sodrás erősödik. A sportos szakasz végén a Lajta Duzzasztó állja utunkat, de előtte  50 m-rel, a bal parton kiépített kiszálló várja a túrázókat.

Miután kifújtuk magunkat, a szárazföldön kell átvinnünk hajóinkat a töltésen keresztül a körülbelül 80 m-re, balra található Malomág szintén szépen kiépített beszállójához. Itt infrastruktúrát nem találunk, így érdemes mielőbb folytatni a túránkat. Mindkét oldalon van jól kiépített beszálló, de érdemes a bal oldalit használni, ez valamivel alacsonyabb, így kényelmesebb a beülés. A Malomágon az eddigiekhez képest már más kép fogadja a túrázót: a csak néhány méter széles folyócska bujkálva kanyarog a buja partmenti növényzet vagy éppen a városi házak kertjeinek végében. Néhány száz méterenként összesen kilenc jól kiépített kiszállási lehetőség áll rendelkezésünkre - többek között találunk kiszállót a Gát utcai játszótérnél, a Part Rendezvényháznál és a „Macis” játszótérnél is.

Néhány kanyarulatot követően, Mosonmagyaróvár belvárosához érve következik a legizgalmasabb rész. Egy éles balkanyar után a folyó bal oldalán egy kiépített, lejtős áteresz, „vízi csúszda” teszi még érdekesebbé az eddig sem unalmas túránkat. Itt a víz erősen felgyorsul, meglódítja a hajókat, de hála a biztonságos kialakításának, az áthaladás nem tartogat veszélyeket. Alig hagyjuk el az élvezetes átereszt, és evezünk át a Deák Ferenc tér közúti hídja alatt, újabb kaland vár. 30 m-re előttünk, szintén a bal oldalon újabb csúszka következik. Különlegessége, hogy egy malom alatt található, így áthaladáskor a környezet néhány pillanatra elsötétedik. A malom után a bal oldalon kényelmes kikötőhely áll rendelkezésre.

Folytatva evezésünket, a városban gyaloghidak alatt áthaladva, 150 m-t követően újabb érdekességnél érdemes megállnunk egy pillanatra. A Malomszer és a Kolbai Károly utca sarkával egy vonalban, balról ömlik a Malomágba a közelben található termáfürdő langyos vize. A hűvös, hideg időben gőzölgő termálvíz mini vízesése érdekes látványt nyújt. Innen nem messze, a Jókai utcai hídnál újabb kiszállót találunk. Amennyiben itt tartunk pihenőt, úgy gyalog könnyen megközelíthetjük az óvárost, ahol vendéglátóhelyeket és boltokat is találunk. A következő jól kiépített kiszállót innen 1 km-re, a Károly utcai híd közelében találjuk. Ezután már csak 300 m evezés, és a Malomág és a Lajta találkozásához érkezünk. A Lajtán a már korábban evezett szakaszon, de ezúttal a sodrással megegyező irányban haladunk a körülbelül 700 m-re lévő torkolatig. Előtte balra, a lépcsős partfalnál egy utolsó kiszállópontot találunk. A két folyó találkozásánál balra fordulva a Mosoni-Dunán a folyásiránnyal ellentétesen visszaevezünk túránk kiindulópontjához, a szabadstrandra. A sodrás nem erős, így az utolsó néhány száz méter sem túlzottan megerőltető.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A vonattal érkezőknek a Budapest és Hegyeshalom között közlekedő járatokkal Mosonmagyaróvár vasútállomáson kell leszállni.

Megközelítés

 • A Mosonmagyaróvár vasútállomástól körülbelül 3 km, 40 perc sétával lehet elérni az Itató szabadstrandot. Útvonal: Soproni u., Szent István Király u., Erkel Ferenc u., Kiserdő u.

Parkolás

 • Az Itató szabadstrand mellett a parkolás kényelmes és ingyenes.

Koordináták

DD
47.875342, 17.291262
DMS
47°52'31.2"N 17°17'28.5"E
UTM
33T 671324 5304986
w3w 
///induló.polip.kiürül
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
10,6 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
4 m
Szintcsökkenés
4 m
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
119 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp