Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Kalandtúra a Mosoni-Dunán

Vízitúrák · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A beszállóhely az Aranykárász kempingben
  A beszállóhely az Aranykárász kempingben
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 125 120 115 25 20 15 10 5 km
Kalandos és vadregényes evezés Rajkától Halásziig a mozgalmasabb vizek kedvelőinek. Ez a kanyargós folyószakasz elkerüli a településeket, ezért a part menti dús növényzet háborítatlan rejteket kínál a gazdag madárvilágnak, kisebb-nagyobb emlősöknek és kétéltűeknek. A folyó sodrása néhol odafigyelést és koncentrációt kíván, néhol pedig belassul, és csendes szemlélődésre ad lehetőséget.
közepes
Hossz 27,1 km
5:30 óra
0 m
0 m
123 m
123 m

Az útvonal első felén a víz mozgása intenzív, a sodrás néhol határozott. Az íves kanyarok, a belógó növényzet és a helyenként bedőlt fák folyamatos odafigyelést és technikai tudást igényelnek, ezért ez tapasztaltabb vízitúrázóknak ajánlott útvonal. A kevés számú kiszálló és pihenő, valamint a partmenti települések hiánya és a sodrás miatt folyamatosan lehet haladni, ezért egy fél napos programmal számolhatunk. Az infrastruktúra hiánya miatt enni- és innivalót érdemes magunkkal vinni. A túra második felében a víz mozgása lelassul, kényelmesebb nézelődésre ad lehetőséget. Autóval a túra mindkét végpontja könnyen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Tapasztalt vízitúrázóknak ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, a kiindulóponton kajak és kenu is bérelhető
 • Kikötési lehetőségek:
  • Úszóstégek
  • Kavicsfövenyes partszakaszok

A szerző tippje

 • Az Aranykárász kempingnél csak a kemping bejárata melletti parkoló használható. Az út szemben lévő oldalán nem engedélyezett a parkolás.
 • A vízreszállási helyen a kemping recepciójánál vízreszállási díjat kell fizetni: 1000 Ft/fő.
 • Többféle szálláslehetőség közül választhatunk, ugyanitt kenu és kajak is bérelhető (díj ellenében a visszaszállítást is megoldják).
 • A kötelező felszerelésen felül a hajók kikötéséhez legyen még nálunk kötél is.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-11-30
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Aranykárász kemping, Rajkától Dunakiliti felé az 1408 számú úton 2 km-re keletre, a Mosoni-Duna partján (126 m)
Koordináták:
DD
47.990179, 17.238467
DMS
47°59'24.6"N 17°14'18.5"E
UTM
33T 667007 5317633
w3w 
///csigaház.létrehoz.olajos
Mutasd a térképen

Végpont

Halászi, a Mosoni-Duna bal partján a Party Csárda és Szabadidőpark melletti szabadstrand

Útleírás

Túránk kiindulópontján a vízreszállás kényelmes: széles, homokos-kavicsos, díj ellenében használható partszakasz áll rendelkezésünkre (a díj a kempingben fizetendő). A kemping és vízreszállóhely valójában egy szigeten van, amelyet a Duna csatornái és a Mosoni-Duna vize határol. A sziget déli csúcsa előtt 50 m-el kezdjük túránkat, itt még nyugodt a víz. A szigetcsúcsnál, a két ág találkozásánál azonban felgyorsul a folyó, és kellemesen intenzív sodrásban találjuk magunkat. A Mosoni-Duna mindkét partján végig buja növényzetet találunk. Fás-bokros ártéri erdősáv és partmenti nádasfoltok teszik változatossá az evezést. Figyelnünk kell a belógó ágakra, a bedőlt fákra és a rajtuk feltorlódott uszadékfákra, rőzsegátakra. A folyó sodrását kihasználva, figyelmes manőverezéssel azt előnyünkre fordítva, igazi élményevezés a túrázás.

A kiindulópontunktól mintegy 650 m-re, a jobb oldalon a Mosoni-Duna egy keskeny mellékága csatlakozik be. Körülbelül 7,5 km evezést követően a folyó íves jobb kanyarulata után a bal parton egy épített úszóstéget találunk, amelynek használata engedélyezett és ingyenes. Itt érdemes rövid pihenőt tartani, piknik-ebéd keretében elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát. Amennyiben van kedvünk sétálni egyet, bemehetünk Dunakiliti központjáig (a parttól kb. 1,3 km), itt a templom mellett, a Kossuth Lajos utcában presszó működik.

Folytatva túránkat, a stégtől mintegy 700 méterre egy szigetet érünk el. Fontos, hogy a folyó jobb ágát használjuk, a szigetet jobb oldalán kerüljük, mert ebben az ágban kevesebb a belógó ág. Persze itt is találunk bedőlt fát, feltorlódott ágakat, elkerülésük ügyességet és tapasztalatot igényel. A sziget után a Mosoni-Duna sodrása kilométerről-kilométerre egyre lassul, így evezés közben van időnk csendben szemlélődni. A folyó a 9157 hektáros Szigetközi Tájvédelmi Körzet része. Az 1987-ben alapított védett területen kanyargó Mosoni-Duna értékes partmenti keményfa ligeterdőiben és nádasaiban számos madár- és emlősfaj lelt otthonra. Evezés közben láthatunk szürkegémeket, nagykócsagot, bakcsót, és több helyen belebotlunk a mára már elszaporodott hódok rágta fák látványába is. A sziget után 8 km-t kanyargunk ebben a háborítatlan vízi világban, majd egy újabb úszóstéghez érkezünk. Itt is ki tudunk kötni, és partra is szállhatunk, hogy tagjainkat kinyújtóztassuk. Infrastruktúrát a parton nem találunk.

Továbbindulva a folyó jobb kanyarulatát követve áthaladunk egy közúti híd alatt, majd körülbelül 5 km evezés után a bal parton egy rövidke oldalág becsatlakozásánál kavicsos partszakaszt találunk, ami meleg idő esetén kiváló fürdőző helyszín, érdemes kikötni. Ettől a helytől 600 és 800 méterre is találunk lapos, kavicsos partszakaszokat a bal parton. Innen még 2,5 km túrázással egy közúti híd alatt áthaladva érjük el Halászit. Utunk végpontja a falu központjában, a hídtól 400 méterre, a bal parton található szabadstrandon található. A strand mellett étterem, büfék működnek, parkolójában ingyenes a parkolás.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Ez a túra tömegközlekedéssel csak nehezen megközelíthető.

Parkolás

 • Rajka Dunakiliti felé eső szélétől másfél kilométerre található az Aranykárász kemping és vízreszálló hely. A beszállónál kényelmes parkolási lehetőség az út másik oldalán, a kemping bejárata mellett található. Díja egyben a vízreszállási díj is, 1000,-/nap.
 • A túra végpontjánál parkolni az étterem parkolójában lehet, térítésmentesen.

Koordináták

DD
47.990179, 17.238467
DMS
47°59'24.6"N 17°14'18.5"E
UTM
33T 667007 5317633
w3w 
///csigaház.létrehoz.olajos
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
27,1 km
Időtartam
5:30 óra
Legmagasabb pont
123 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp