Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Evezzük körbe a Velencei-tavat!

Vízitúrák · Velencei tó
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csend és nyugalom vízen és levegőben
  Csend és nyugalom vízen és levegőben
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 102 100 98 14 12 10 8 6 4 2 km

Egy kör a Velencei-tavon kötelező kűr minden vízitúrázónak, legyen az kezdő vagy haladó. A jó hangulatú evezés tetszés szerint variálható: rövidíthető-hosszabbítható, nádasbeli tekergésekkel tarkítható, kikötésekkel fűszerezhető.

könnyű
Hossz 15,3 km
4:00 óra
0 m
0 m
102 m
102 m

Az ország harmadik legnagyobb természetes tava nem maradhat ki egyetlen vízitúrázó trófeagyűjteményéből sem. Az útvonal több helyről is indítható, mi ezt azért Agárdról tesszük, mert tömegközlekedéssel és autóval is kiválóan megközelíthető, szezonban felszerelés bérelhető, és szezonon kívül is biztosan vízre lehet szállni. Tóról van szó, tehát áramlás nem, de szél és hullámok azért okozhatnak nehézséget. A túra alapból félnapos, de nyári szép időben, strandolásokkal tarkítva egész naposra is tervezhetjük.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, Agárdon bérelhető
 • Kikötési lehetőségek:
  • Szúnyog-sziget
  • Sukorói szabadstrand

A szerző tippje

 • Az agárdi szabadstrand nyáron zsúfolt lehet, ilyenkor tervezzük az indulásunkat minél korábbra.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

 

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2022-07-06
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
102 m
Legalacsonyabb pont
102 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Agárd, a szabadstrand délnyugati vége (99 m)
Koordináták:
DD
47.200513, 18.605743
DMS
47°12'01.8"N 18°36'20.7"E
UTM
34T 318661 5230227
w3w 
///rózsaszín.mozgás.cikkely

Végpont

Agárd, a szabadstrand délnyugati vége

Útleírás

A starthely az agárdi szabadstrand délnyugati végénél, a csónakkikötő bejárata mellett kialakított fapallós rámpa, de szezonban választhatjuk a vízbe telepített lépcsőket is – már ha elég korán indulunk, különben a fürdőzőkkel kell megküzdenünk. Az irányt rögtön a szemben fekvő nádsziget felé vesszük, majd balra kezdjük kerülni azt. A sziget végén jobbra fordulunk, és egyenesen betérünk a nádasba. Ez az Agárd-Pákozd közötti hajóút is, figyelmesen haladjunk, és ha a hajó közeledik, adjunk neki elsőbbséget. Enyhe bal kanyarral követjük a jobb oldali nádast, majd a hajóútról leválva a jobbra szélesen nyíló, Császárvíz nevű öbölbe térünk. A Szúnyog-szigeti kikötőbe nem érdemes beeveznünk, mert egyrészt zsákutca, másrészt a magas falaknál nem tudunk kikötni. Menet közben éha érdemes a navigációra pillantani, de ha eltévedünk, az sem tragédia: némi úttévesztéssel járó nádasbeli tekergés a Velencei-tavi evezés sava-borsa.

Északnak tartva átvágunk a nádfoltok között, és balra fordulva a két oszlop már jelzi a Szúnyog-szigetet, ahol ha szeretnénk, kitaposott, füves kiszállókon tudunk partra szállni. Az itt található csárda nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni.

Továbbindulva kelet felé evezünk az északi-part mentén, balra a dombtetőn szépen látszik az 1848-as pákozdi csata emlékműve. Elhaladunk a sukorói kikötő kapuja előtt, majd megérkezünk a sukorói szabadstrandra. Itt pihenésképpen vagy nyáron fürödni ki is köthetünk, de infrastruktúra nincsen. Innen még mindig a partot követve, néhány nádfolt között átkelve még 250 méter, és az azt délről határoló, kopott betonoszlopok között átkelve megérkezünk a velencei-tavi evezős versenypálya alsó végéhez. A pálya kétezer méterén kipróbálhatjuk, milyen nyílegyenesen, csak a mozgásunkra, az ütemre és a csapásszámra koncentrálva evezni, de ha olyan kedvünk van, egy saját kis időfutamot is rendezhetünk, lemérve, mit tudunk 2000 m-en. Közben azért néha pillantsunk föl balra is: felismerhetjük a Velencei-hegység csúcsát, a Meleg-hegyet, majd a Bence-hegyi modern kilátótornyot.

A pálya felső végén található modern versenyközpont-torony magasságában jobbra fordulunk, és átvágunk a Velencei-sziget felé, amelyet közelebb érve onnan ismerünk fel, hogy fák is vannak rajta. Balra a nád fölött kiemelkedik a velencei Szent István-templom tornya. A Velencei-szigetet balról jobbra megkerüljük, majd a parttal párhuzamosan elindulunk Gárdony felé. Egy nyíltabb víztükrön egyenesen átvágva, és a túloldali nádaskapun áthaladva a gárdonyi kikötő hosszú hullámtörőjéhez érkezünk. Itt esetleges széliránytól függően evezhetünk tovább akár a belső, akár a külső oldalán. A túlsó végén újra nyíltabb vízfelületet szelünk át, a végén ismét némi náddal, majd kijutunk a nyílt tóra, és mintegy 2 km-es evezéssel visszajutunk a kiindulópontra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Agárd vasúton Budapest és Székesfehérvár felől is könnyen, gyorsan és kényelmesen megközelíthető, az Agárd vasúti megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • Az Agárd vasúti megállótól a starthely a Chernel István utcán át mindössze 300 m, 5 perc séta.

Parkolás

 • A starthelynél hatalmas, de szezonban fizetős parkoló található. Cserében a vízhez egészen közel is sikerülhet leparkolni.

Koordináták

DD
47.200513, 18.605743
DMS
47°12'01.8"N 18°36'20.7"E
UTM
34T 318661 5230227
w3w 
///rózsaszín.mozgás.cikkely
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

 

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
15,3 km
Időtartam
4:00 óra
Legmagasabb pont
102 m
Legalacsonyabb pont
102 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Flóra, fauna Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp