Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos kerékpártúra ajánlott túra

Zalai "dombérozó" kerékpártúra

Többnapos kerékpártúra · Zalai-dombság
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Göcseji Falumúzeum egyik hangulatos szeglete
  A Göcseji Falumúzeum egyik hangulatos szeglete
  Fénykép: Szigeti Ferenc, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 150 100 160 140 120 100 80 60 40 20 km
A Göcsej, a Hetés és Dél-Zala vadregényes, erdőkben, látnivalókban – na és dombokban - bővelkedő tájait fűzi fel ez a két- vagy többnapos bringatúra Zalaegerszeg és Nagykanizsa között. Jobban elmerülve az utunkba eső látnivalókban és a tájban, a túrát akár kerékpáros nyaralássá is bővíthetjük.
nehéz
Hossz 166,1 km
11:49 óra
1 481 m
1 488 m
326 m
142 m

Az ország egyik legkülönlegesebb szabadtéri múzeumában kezdjük meg a túrát Zalaegerszegen, ahol egyszerre ismerhetjük meg a Göcsej egykor gazdag népi építészetét és a környék különleges olajipari múltját. A Zalaegerszeg melletti TV toronyban végigpásztázzuk a végeláthatatlan göcseji dombokat, hogy aztán Gombosszeget és Kustánszeget is érintve bepillantsunk a Göcsej életébe. A Kustánszegi-tóban akár fürödhetünk is egyet!

Több falut és Csesztreget érintve tekerünk át Nemesnépre, ahol belekóstolunk az Őrség hangulatába: különálló porták, kaszálógyümölcsösök, hatalmas pajták, a környék egyik legszebb haranglába. Teszünk egy rövid kört Szlovéniában, hogy érezzük, ez a valaha együvé tartozó táj mennyire más lett az elmúlt évtizedekben. Zsitkóc és Bödeháza között a szimbolikus Barátság Parkban lépünk vissza Magyarországra, a mesés Hetésbe.

Lentin keresztül érjük el Szécsiszigetet, ahol szinte elénk tornyosul Dél-Zala hatalmas erdősége, benne a híres Vétyemi ősbükkössel. Míg a Budafai Arborétumnál a fenyvesek zúgását hallgathatjuk, a szomszédos Bázakerettye, a magyar olajipar bölcsőjének környékén mára elnémult olajfúró kutak hirdetik a dicső múltat. Bucsután újra bevetjük magunkat a zalai erdőségek egyikébe, de a túloldalon már a nagykanizsai TV torony uralja a tájat. A túrát Nagykanizsán fejezzük be, ahol az egykori MAORT-telep amerikai hangulatával búcsúzunk a sokszínű és vadregényes Zalától.

A szerző tippje

 • Az Őrséghez képest kevésbé ismert Göcsej népi hagyományainak megismerésére kiváló alkalom, ha a túrát összekötjük a Göcseji Dombérozó fesztivál meglátogatásával. Ha tehetjük, tervezzük erre a nyári hétre göcseji tekerésünket! Ebben az esetben fontoljuk meg, hogy a túrát egy többnapos bringás nyaralássá alakítjuk, strandolással, kulturális programokkal megszakítva a tekerést. Útközben sokrétű szálláskínálat vár ránk.
 • Ha nem tervezünk sok időt tölteni a látnivalókkal, akkor a túrát két nap alatt is be tudjuk járni.
 • A látnivalók gazdagsága miatt késő tavasztól őszig ajánljuk a túrát.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2020-02-04
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
326 m
Legalacsonyabb pont
142 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait, és közlekedjünk fokozott figyelemmel, még akkor is, ha zömében alsórendű utakon haladunk!
 • A túra egy része erdészeti magánutakon halad, ahol elvileg az autóforgalom tilos, de kisebb vagy nagyobb erdészeti járművek felbukkanására mindig számíthatunk!
 • A túra rövid szakaszon Szlovéniában halad, legyenek nálunk a szükséges okmányok!

Hasznos linkek és ötletek

Akár kettő vagy több napra tervezünk, Zala megye egyedi táj- és kulturális értékeinek megismerése érdekében érdemes kicsit felkészülni az internet segítségével. Az alábbi külső linkek mindenképpen hasznosak lesznek:

Kezdés

Zalaegerszeg, vasútállomás (154 m)
Koordináták:
DD
46.833275, 16.847781
DMS
46°49'59.8"N 16°50'52.0"E
UTM
33T 640913 5188294
w3w 
///bogár.baracklé.hűsítő
Mutasd a térképen

Végpont

Nagykanizsa, vasútállomás

Útleírás

Itiner:

 • Zalaegerszeg vasútállomásról a Göcseji Falumúzeumhoz és a Magyar Olajipari Múzeumhoz tekerünk.
 • Zalaegerszegről a Platán soron keresztül tekerünk át a Göcseji útra, majd a Becsali útnál jobbra térünk, és felkapaszkodunk a TV toronyhoz.
 • Bazita és Nagylengyel érintésével érjük el Gombosszeget, a Göcsej egyik legcsendesebb falvát.
 • Becsvölgyén át érkezünk meg Kustánszegre, ahol a Göcsej Kempingben vagy a Göcseji-tónál pihenhetünk meg, vagy akár meg is szállhatunk.
 • Becsvölgyére visszatérve Szilvágy, Pórszombat, Csesztreg érintésével érjük el Nemesnépet.
 • Nemesnépről a szlovéniai Kebeleszentmárton (Kobilje) felé tekerünk, majd Lendvavásárhely (Dobrovnik) érintésével Zsitkócra (Žitkovci) érünk.
 • Zsitkócon a templomnál balra fordulunk, a falut elhagyva kavicsos úton érjük el az országhatárt (a falun kívüli elágazásban jobbra tartunk) és az ott található Hetés Barátság Parkot.
 • Ezt követően a Hetés őrségi hangulatot árasztó falvait (Bödeháza, Gáborjánháza) karikázzuk be, majd Lentin és Kerkateskándon keresztül érkezünk meg Szécsiszigetre.
 • A szomszédos Tormaföldén bevetjük magunkat Zala legnagyobb erdőségébe, közben kitérőt teszünk a Vétyemi Ősbükköshöz.
 • Budafapuszta érintésével érkezünk meg Bázakerettyére.
 • Felsőborsfa, Bánokszentgyörgy, Szentliszló és Bucsuta településeken át érjük el utolsó nagyobb zalai emelkedőnket.       
 • Börzönce, Zalaszentbalázs, Bocska, Magyarszerdahely és Újudvar érintésével érkezünk túránk végéhez, Nagykanizsára.

A túra részletes leírása:

A Göcsejtől az Őrség sarkáig

A Göcseji Falumúzeum, az ország első szabadtéri múzeuma 1968 óta mutatja be a dimbes-dombos, girbe-gurba göcseji táj népi építészeti és néprajzi emlékeit. Maga a Göcsej szó is a dimbes-dombos, terméketlen vidék jelentésű szóból eredeteztethető.  A Göcsej az ország egyik legjellegzetesebb aprófalvas vidéke, ahol - hasonlóan az Őrséghez – a dombok tetején találjuk a pár házból álló falurészeket, az ún. szegeket, s több ilyen szeg alkot egy települést. Amellett, hogy az agyagos vidéken a vizenyős völgytalpak nem igazán kedveztek a letelepedésnek, a szerek egykoron védelmi funkciót is elláttak, hiszen az Árpád-korban ez is határőr-vidék volt, akárcsak az Őrség.

A skanzen egy elképzelt egyutcás göcseji falut mutat be, amelynek mintegy negyven különböző építményének (a lakóházaktól a fatemplomon át szőlőhegyi pincékig és útszéli keresztekig) többségét a Göcsej kis falvaiból hozták át ide (kivéve a vízimalmot, amely a Zala itteni holtága mellett állt). A helyszínt még különösebbé teszi, hogy ugyanazon telken találjuk a Magyar Olajipari Múzeum szabadtéri kiállítását is, amely az országos szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeit dolgozza fel és mutatja be. A hagyomány és a modernizmus ilyen találkozása valószínűleg világszenzáció, de Magyarországon mindenképpen egyedi.

A múzeumoktól a Platán soron keresztül térünk a Göcseji útra, ahol a panelházak közül már elő is kandikálnak a Göcsej első, meglehetősen meredek dombjai. Ide látszik már a Bazita mellett álló TV torony is, következő megállónk, ahova a kilátás érdekében feltétlenül érdemes felkapaszkodni (a toronyba szerény belépő ellenében tavasztól őszig fel lehet menni, sőt, kávézót is találunk odafent).

Bazitán és Nagylengyelen keresztül érkezünk Gombosszegre, az ország egyik legkisebb településére, ahol érdemes belehallgatni a göcseji csendbe. Ezt követően Becsvölgyén keresztül Kustánszeg a következő állomásunk, ahol a Göcsej Völgye Kemping csábít megállásra, különösen, hogy meg is szállhatunk itt, ha részletesebben akarunk megismerkedni ezzel az egyedi tájjal (a szomszédos Kustánszegi-tóban pedig akár csobbanhatunk is egyet - nem utolsó szempont egy nyári bringatúrán!).

Elhagyjuk a Göcsejt, és egy nagyobb tekeréssel Szilvágy, Pórszombat, Csesztreg érintésével Nemesnépre tekerünk, ahol a szétszórt portákkal és szerekkel, gyönyörű pajtákkal és a köztük lévő kaszálógyümölcsösökkel már az Őrség hangulatát érezhetjük. Megcsodálhatjuk a környék egyik legszebb haranglábát, a Göcsejre és Őrségre egyaránt jellemző szakrális építmények egyikét. És igen, Nemesnép gyönyörű és különleges nevét onnan kapta, hogy a középkorban kisnemessé vált királyi katonákat telepítettek itt le.

A mesés Hetés

Nemesnépről a szlovéniai Kebeleszentmártonon (Kobilje) és Lendvavásárhelyen (Dobrovnik) tekerünk át. Szlovénia legelmaradottabb vidéke ez, mégis, látványos a kis parcellákkal tagolt, intenzíven művelt terület és a magyarországi oldal igazi végvidéknek tűnő, tagolatlan nagyüzemi táblákkal és ugarokkal teleszórt tája közti különbség. Lendvavásárhelyen meglepő módon egy trópusi kertet és orchideafarmot találunk, míg az ezt követő, utolsó szlovéniai faluban, Zsitkócon (Žitkovci) a Deák-szobát érdemes megnézni, hiszen hosszú időn át itt élt a „haza bölcsének” családja. A falu központjában, az önkéntes tűzoltóság épületénél balra tartunk, és egy jó minőségű kavicsos úton érjük el a határon kialakított Barátság Parkot, ahol pihenőt, tűzrakót és az egykori vasfüggöny szögesdrótjából készített „határtalan” vasmadarat találjuk. A határ túloldalán a „lapos Őrség”, a kevésbé ismert, országhatár által kettészelt Hetés vár minket, amely a Göcsejhez hasonlóan szintén önálló néprajzi tájegységet alkot. Kerékpárral átsuhanva rajta igazi időutazásban lesz részünk. Ha több napra tervezzük a túrát, Hetésen is érdemes megállni, bejárni a négy magyar falut, és a Mesés Hetés Zöldúton ismerkedni a helyiekkel és szokásaikkal.

Zala legendás zöld szívében

Elhagyva a Hetés falvait Rédicsen, Lentin és Kerkateskándon keresztül tekerünk Szécsiszigetre, ahol hirtelen megváltozik a táj, és előttünk tornyosul Dél-Zala egyik legnagyobb erdősége, amely a híres Vétyemi ősbükköst is rejti. A hűvösebb, csapadékban gazdagabb zalai dombokon a bükk erdőalkotó fa, így a dombok között már-már hegyvidéki hangulat lesz urrá rajtunk. Szécsiszigeten amúgy érdemes megállni: a Kerka itt tör utat magának a dombok között a Mura felé, s bár az egykoron több ágra szakadt folyót mára „betörték” és szabályozták, a szépen felújított vízimalom mellett mintha visszarepülnénk a múltba. A vadregényes folyóparton bivalyok legelnek, az ősi fűzfák közül idelátszik a szép Andrássy-Szapáry kastély, a távolban pedig ott az erdőrengeteg – olyan, mintha megállt volna az idő.

Az előttünk fekvő erdőség is legendás a természetjárók- és kedvelők között, hiszen benne zakatol hazánk leghosszabb pályával rendelkező kisvasútja. A 109 km-nyi sínrendszeren működő Csömödéri Állami Erdei Vasúton rendhagyó módon a személyszállítás mellett még mindig a fát szállító vonatok jelentik a forgalom nagy részét.

Szécsisziget után már a bükkös árnyékában tekerünk, és Tormafölde központjában, a temető után fordulunk rá balra az erdészeti útra, amely mintegy 11,5 km-en keresztül vezet Zala zöld szívében. Egy elágazásban tábla jelöli a letérőt a Vétyemi Erdőrezervátum felé (P jelzés, 700-800 m erdei földút az ősbükkös kezdetéig). A Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátum program keretén belül kijelölt területek egyike, ahol a természetes erdei folyamatok vizsgálata céljából már több évtizede kerülik az emberi beavatkozást. Zalában, az ország erdőkben egyik leggazdagabb megyéjében a dél-dunántúli bükkösök "bemutatótermének” felkeresése szinte kötelező program.

A magyar olajipar bölcsőjében

Az erdőségből Kiscsehi mellett érünk ki, s egyenesen továbbhaladva nemsokára meg is érkezünk Budafapusztára, ahol a Zichy család által épített vadászkastély körül található, nagy kiterjedésű lucfenyves alkotja az arborétum magvát. Budafapusztát követően a fenyők és bükkök miatt már-már osztrák hangulatú táj gyorsan változik. Bázakerettye környékén már inkább akácosokat látunk az út mellett, na és persze olajfúrótornyokat. 1937-ben itt találták meg Magyarország első kőolajmezejét, amely az addig szerény falvak (Báza és Kerettye) életét gyökeresen megváltoztatta. A település aranykorában modernebbnek számított sok megyeszékhelynél, de ma már ez is csak a múlt. A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bázakerettyei kiállítóhelyét is érdemes beiktatni a programba, de strandot is találunk a településen.

Felsőborsfa, Bánokszentgyörgy, Szentliszló és Bucsuta határában igazi zalai végvidékkel, csendes falvakkal búcsúzunk Zala erdősebb részétől. Bucsutáról kiváló minőségű aszfaltút vezet át Börzöncére, ez az utolsó keményebb emelkedőnk. A dombtetőn kitekintve már a Nagykanizsa felett álló TV torony uralja a tájat, a domboldalban pedig szőlőt találunk. Zalaszentbalázs, Bocska, Magyarszerdahely és Újudvar érintésével érkezünk túránk végéhez, Nagykanizsára, ahol a hely szelleméhez méltón a MAORT-telep amerikai kertvárosi világával búcsúzunk Zala különleges, és szebb napokat látott világától.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve a Zalaegerszeg állomásnál kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra a vasútállomásánál kezdődik.

Parkolás

 • Amennyiben autóval érkezünk Zalaegerszegre, a vasútállomás mellett találunk parkolót. A túra végpontjából, Nagykanizsáról könnyen, közvetlen járattal visszajuthatunk Zalaegerszegre mind busszal, mind vonattal.

Koordináták

DD
46.833275, 16.847781
DMS
46°49'59.8"N 16°50'52.0"E
UTM
33T 640913 5188294
w3w 
///bogár.baracklé.hűsítő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • Őrség, Göcsej, Kemeneshát (Cartographia)
 • Dél-Zala turistatérképe

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A túra bejárására leginkább túrakerékpárt vigyünk magunkkal, különösen, hogy Zsitkóc és Bödeháza között egy kavicsos úton lépjük át a határt, illetve a Vétyemi ősbükköshöz is erdei földút vezet (bár ezt a rövid kitérőt gyalog is megtehetjük).
 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak, és ne hagyjuk otthon a lakatot sem!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, így a sisak viselete kötelező, de egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során!
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Habár az út során több helyen van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen nagy nyári melegben.
 • A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
166,1 km
Időtartam
11:49 óra
Szintemelkedés
1 481 m
Szintcsökkenés
1 488 m
Legmagasabb pont
326 m
Legalacsonyabb pont
142 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Egyirányú túra Növénytani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp