Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Zirc - Bodajk (OKT-09.)

· 4 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fehérvárcsurgói-víztározó
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 20. rész: Páncélossal a Bakonynál
  Videó: Index.hu
 • / Kéktúra, 21. rész: Kanyoning a legszebb bakonyi szurdokban
  Videó: Index.hu
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-szurdok
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Római-fürdő a Gaja-szurdokban
  Fénykép: Farkas Péter
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km Fehérvárcsurgói Vadászház Szentkút (Jásd) Zirci Arborétum Fehérvárcsurgói-víztározó Római-fürdő Burok-völgy Gaja-szurdok

A Bakony legváltozatosabb, karsztos jelenségekben gazdag táját szeli át a Kéktúra e szakasza. Érintünk hűs szurdokokat, tágas, kopár legelőket, sűrű erdőket, barlangokban és kultúrtörténeti értékekben gazdag fennsíkot.
nyitva
közepes
58,7 km
16:50 óra
1260 m
1495 m

Elhagyván az Öreg-Bakony hatalmas erdőségét ezúttal a hegyvidék másik arcaival ismerkedünk meg. Bakonynána határában körülnézünk a Római-fürdő festői szépségű, vad sziklaszurdokában, ezt követően csúnyán megzavart, letermelt erdőkön át felkapaszkodunk a Tési-fennsíkra. A kicsiny karsztplató mélyét szerteágazó barlangrendszer teszi mozgalmassá, felszíne pedig kiemelt helyzeténél fogva kiváló adottságokkal rendelkezik a szélenergia hasznosításához: erről tanúskodik két régi szélmalma is.

Tésről lefelé vezet utunk: erdei vándorlásunk során a hegység egyik legendás szurdoka, a Burok-völgy mellé szegődünk. Bakonykúti határában pedig a jellegzetesen kopár bakonyi dombok közé érkezünk, ahol végtelenül tágas terek nyílnak meg előttünk. Nyári hőségben csak néhány kabócadalos fenyőfacsoport árnya jelent enyhülést ezen a vidéken.

A következő erdőtömb után viszont  a Fehérvárcsurgói-víztároló és a Károlyi-kastély parkja mellett találjuk magunkat. Az utolsó szakaszon vadregényes szurdokkal búcsúzik a Bakony: a Gaja-patak völgyének alján helyenként szélesen szétterülő, máshol sebesen rohanó vízfolyás kanyarog. Végül régen kihasználtalan sípályán érkezünk meg Bodajkra, ahonnan már következő tájegységünk, a Vértes látványával barátkozhatunk.

A szerző tippje

 • „A Bakony fővárosa": a múzeumokban, látnivalókban bővelkedő Zirc
 • Érdemes felkeresni a Gaja-szurdokra panorámát kínáló Károly-kilátót, mielőtt leereszkednénk Bodajkra.
 • Ha módunkban áll, tegyünk kitérőt a csőszpusztai barlangkutatóházhoz.
 • Bár a Kéktúra elmegy mellette, nagyon rövid kitérő a Bakony talán legszebb vízesése, a Római-fürdő sziklaszorosa. Mindenképpen tervezzük bele túránkba!
 • Jásd és Tés között, ha időnk engedi, keressük fel a rövid kitérőt jelentő Gróf Széchenyi Zsigmond-kilátót, melyről nagyszerű a panoráma észak felé!
 • Kisgyónban páratlan létesítményt találunk: a természetbarát-telepen számos kulcsosház várja a túrázókat. Ideális hely az éjjeli pihenőre.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Zirc  10,2  Bakonynána  6,1  Jásd  4  Csőszpuszta  6,9  Kisgyón  11,7  Bakonykúti  9,4  Fehérvárcsurgó  10,4  Bodajk

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Bakonynána (OKTPH_44): Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló
 • Jásd (OKTPH_45_1, OKTPH_45_2): Jásd, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Tés, Csőszpuszta (OKTPH_46 közelében): Tési elágazás buszmegálló
 • Bakonycsernye (OKTPH_47_1, OKTPH_47_2 közelében): Bakonycsernye, kisgyóni elágazás buszmegálló
 • Bakonykúti (OKTPH_48): Bakonykúti, Szabadság utca buszmegálló
 • Fehérvárcsurgó (OKTPH_49): Fehérvárcsurgó, kastély buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-09-15

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
464 m
Legalacsonyabb pont
137 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Fehérvárcsurgói Vadászház

Kezdőpont

Zirc, vasútállomás (382 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.264986, 17.878440
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'53.9"N 17°52'42.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 717743 5238630
w3w (what3words) 
///szárnyak.halászik.kopog

Végpont

Bodajk - Csókakő, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Zircről műutat követünk Nagyesztergárig.
 • Nagyesztergártól a Gaja völgyén sétálunk át Bakonynánára.
 • Bakonynánáról a Római-fürdőt is érintve követjük tovább a Gaja folyását Jásdig.
 • Jásdot éppencsak érintjük, majd délkelet felé kapaszkodunk fel Tésre.
 • Tést kelet felé elhagyva Csőszpusztán pecsételünk, majd a Hamuház érintésével leereszkedünk Kisgyónra.
 • Kisgyónról délkelet felé tartunk, hosszas kanyargás után a Burok-völgy peremét követjük Bakonykúti határáig.
 • Pecsételés után elhagyjuk Bakonykútit délkelet felé. A Vaskapu-hegyet kerülve érkezünk meg a Fehérvárcsurgói-víztároló partjára.
 • A tó délkeleti végében a tóhoz induló utcán található Becsali büfében pecsételünk.
 • Keletről kerüljük a tavat Fehérvárcsurgó érintésével.
 • A víztárolót elhagyva végigsétálunk a Gaja-szurdokon
 • A szurdok végén fölkapaszkodunk Bodajk fölé, majd a településen egyenesen átvágva érkezünk meg Csókakő vasúti megállóhoz.

A túráról részletesen

Zirc - Bakonynána

Zircről aszfalton talpalunk át Nagyesztergárra. A falu utáni völgyben nyáron nem csak a párás meleg, hanem szakadatlan rovarinvázió is nehezíti a haladást. A patakon található kis tavacskákat, azaz „kálistákat" a legelőkön kószáló marhák kedvéért alakították ki, hogy enyhülést jelentsen számukra a tűző napon. Gazos rétek és sűrűn benőtt, vizes ösvényszakaszok váltják egymást, nehéz terepen járunk, ahol helyenként kihívást jelent a tájékozódás.

A Gaja-patak a Bakony keleti felének legjelentősebb, viszonylag nagy vízhozamú vízfolyása. Vizével egykor hatalmas mocsarakat táplált Székesfehérvár körül, melyek természetes akadályt képezve - a Gaja áradásakor - megvédték a várost a tatárjárás idején.

Hosszas bozótharc, több gázlóátkelés után kapaszkodunk fel a domboldalba. Aszfaltúton érkezünk meg Bakonynánára melynek csak a szélét érintjük. A község elágazásában találjuk a villanyoszlopra szerelt bélyegződobozt.

Bakonynána - Jásd

Kavicsos sétányon haladunk tovább, az egykori fűrészmalom épületét elhagyva betérünk az erdőbe. Nagyobb vízhozam idején hallhatjuk lentről az előretörő Gaját, melynek szurdokába helyenként belátunk. Egy kevésbé sziklás mederszakasz és néhány kanyar után, szépen felújított pihenőhelynél érkezünk meg a Római-fürdő elágazásához. A látvány lenyűgöző: barázdált sziklák folyosójában, lassan hömpölygő folyamként gyűlik fel a patak. Ha kicsit lejjebb ereszkedünk a sziklalépcsőn, szemből csodálhatjuk a Gaja hangosan dübörgő, többlépcsős vízesését. (A völgy oldalában található a Savanyó Jóska-barlang.) A mohától zöldellő falú, vad sziklasikátoron végig is sétálhatunk, hogy a túloldalt induló erdészeti úton visszataláljunk a Kéktúrára.

A patak völgye ezután megszelídül, tágas kaszálót keresztezünk. Oldalt a Szentkút kápolnája bújik meg a fák árnyékában, a helyszínt egykor csodatévőnek tartották. Tovább gyalogolva hamarosan elérjük Jásdot. Itt két bélyegzőhely közül is választhatunk: egyik a vegyesboltnál, másik a bisztrónál vár bennünket.

Jásd - Csőszpuszta (Tés)

A Patak utcán indulunk tovább. A gyalogút végén ismét érintjük a Gaja vízfolyását, majd felkapaszkodunk a Tési-fennsíkra. A szép bükkösből sajnos hatalmas részeket termeltek le - szomorú és kellemetlen élmény a durván felsebzett erdő. Rövid kitérővel felkereshetjük a 2014-ben átadott Széchenyi Zsigmond-kilátót. Az út végül Tés főutcájára érkezik, ahol érdemes felkeresni a szélmalmokat és a kovácsműhelyt. A Tési-fennsík kiemelt helyzeténél fogva különösen szeles vidék: a múltban ezt az adottságot malmok útján az élelmiszeripar szolgálatába állították, e malmok közül kettőt láthatunk a falu határában. Az utóbbi évtizedekben a modern szélenergia-hasznosítás lehetősége merült fel, de a szélerőművek állítását természetvédelmi okokból végül elvetették.

A kis kiterjedésű fennsíkot lösz fedi, mely alatt jól karsztosodó mészkő található. A szántókat nézve nem is gondolnánk, milyen kiterjedt barlangvilág rejtőzik a felszín alatt, rengeteg zsomboly és barlangnyílás lyuggatja a felszínt. A barlangok kutatására hozta létre az Alba Regia Barlangkutató Csoport a Csőszpusztai Barlangkutató Állomást. Itt a kutatóház bejáratánál került kihelyezésre a Kéktúra bélyegző.

Csőszpuszta (Tés) - Kisgyón

Bélyegzés után visszatérünk az Országos Kéktúra útvonalára, és továbbmegyünk a Hamuházig. A hamuzsírt üvegkészítésre használták - melynek alapanyagát a környék hatalmas bükkösei szolgáltatták. A Tűzköves-árok mentén rövidesen egy hatalmas irtásfolt felső peremére érkezünk - a távolban feltűnik a párafüggönybe burkolózó Vértes. Ereszkedés közben érintünk egy erdei szentélyt, majd rövidesen a Kisgyón Természetbarát-telephez érünk. Itt az OKT nyomvonala jobbra vezet. Dönthetünk, hogy pecsétért kis kitérővel (kb. 50 m) elmegyünk a Gyöngyvirág Kulcsosházhoz, vagy tovább a kéken egy nagy elágazásban a Kékkör információs táblájánál bélyegzünk.

Kisgyón - Bakonykúti

Lankás tájon folytatódik a K jelzés. Erdőszélre érve szembesülünk először azzal a látvánnyal, melyet a Bakony többi részén az Országos Kéktúráról nem tapasztalhatunk: többnyire fátlan dombsági táj hullámzik előttünk. Nyáron meleg mikroklímájú ez a szakasz, napverte, poros földútszakaszok követik egymást. Hamarosan a Burok-völgy peremére szegődik a turistaút: sajátos hangulatú, fenyves borította, meredek völgyfal rohan le a szurdok aljára. A völgy az Erdőrezervátum Program része, azaz a területet nem zavarja emberi beavatkozás. A program célja az erdők természetes folyamatainak megismerése. A szurdok alján futó P jelzésű turistaút a sok természetes akadály miatt nehezen járható - ennek ellenére érdemes aláereszkedni ebbe a sűrű vadonba. Megékrezve Bakonykútiba, a Polgármesteri Hivatallal szemben találjuk meg a bélyegzőhelyet egy villanyoszlopon.

Bakonykúti - Fehérvárcsurgó

Felkapaszkodunk a község fölé magasodó fennsíkra, elhaladunk egy tanya mellett. Mediterrán jellegű, nagyrészt fátlan tájon taposunk, amit itt-ott fenyvescsoportok tűzdelnek. A hepehupás terep menedékessége összekapcsolódva a nagy belátható távolságokkal katonailag jól hasznosítható: ne lepődjünk meg, ha rövid sáncok mögött, vagy gödrök mélyén évtizedekkel ezelőtt itt szolgált katonák apróbb használati tárgyaira bukkanunk!

Rövid erdei sétával érkezünk meg a Fehérvárcsurgóhoz tartozó Rákhegy kertes házai közé. Az 1970-es években létrehozott Fehérvárcsurgói tó előtt utunk elkanyarodik a Károlyi-kastély hangulatos parkja felé. Mielőtt azonban elkanyarodnánk, a tó felé továbbvezető utcában 50 méterre találjuk a Becsali büfét, ahol a bélyegző vár ránk.

Becsali büfé (Fehérvárcsurgó) – Bodajk

A víztárolót keletről kerüljük, üldülőházak közt érjük el a Bakony peremén megbújó Gaja-szurdokot. A völgy mágnesként vonzza a kirándulókat, ezért számos pihenőhelyet találunk végigjárása során. Változatos képű szurdokban gyalogolunk: alsó szakaszán még tavat is kialakítottak, följebb helyenként lassan hömpölygő patakot kísérünk, máshol sziklákon átbukó, sebes vízfolyás dübörög szűk ösvényünk alatt. Ligetes tisztások és zord sziklabércek követik egymást. Többször át is kelünk a patakon, végül egy hurokkal kapaszkodunk fel a Bodajk felőli magaslatra. Amikor ösvényünk derékszögben balra fordul, tegyünk rövid kitérőt jobbra, a Károly-kilátóhoz: a kis acélteraszról hosszában tekinthetünk be az imént végigjárt szurdokba.

Fagyosabb telekből itt ragadt, elhagyott sípálya gazos léniáján ereszkedünk le Bodajkra. Szemben már a Vértes falszerű nyugati pereme áll őrt a Móri-árok fölött. A “Melegedő” faház korlátján találjuk az első bodajki bélyegzőt. A településen áthaladva a Fenyő Bisztróban, valamint a Bodajk-Csókakő vasútállomás villanyoszlopánál szintén bélyegezhetünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Zirc vasútállomására a híres szépségű, hegyi jellegű Győr-Veszprém vasútvonal járataival juthatunk el.
 • Utazhatunk Zircre busszal is: szintén Győr és Veszprém felől, illetve a környező falvakból érkeznek a járatok a Zirc, autóbusz-állomásra.
 • Bodajk vasútállomása helyett válasszuk a Csókakő vasúti megállóhelyet! Ide Komárom és Székesfehérvár felől érkeznek (igen ritkán) járatok.
 • A Bodajk, lakótelepi elágazás buszmegállóba elsősorban Zirc és Székesfehérvár felől közlekednek autóbuszok.

Megközelítés

 • Zircen a vasút- és az autóbusz-állomás egymás mellett vannak. Induljunk bal felé az Állomás utcán, melynek végén, a keresztező úton érkezik meg a Kéktúra.
 • A csókakői vasúti megállóhelyen (mely Bodajk szélén van) áthalad a Kéktúra.

Autóval

 • Zircen a vasútállomás épülete előtt találunk ingyenes parkolót.
 • Bodajkon a városközpontban, a Május 1. utca és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél találunk ingyenes parkolóhelyeket.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.264986, 17.878440
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'53.9"N 17°52'42.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 717743 5238630
w3w (what3words) 
///szárnyak.halászik.kopog
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

3,2
(4)
Profilkép
Kicsiny Zsóka
2020-09-19 · Közösség
Zirc --> Bakonykúti Egynapos túra keretében egyelőre csak a fenti szakaszrész került bejárásra, de már most írom, hogy szuper az út! A Bakony egyáltalán nem a szívem csücske, és mondjuk gazos-csalános részek akadnak itt is, nagyon változatos a szakasz, sok a meglepő rész. A kedvenc egyértelműen a Kisgyón Bakonykúti közötti dombsag felvezetésével a Burok-volgy feletti fenyves! ♥️
Mutass többet!
Kardos Ilona
2020-05-04 · Közösség
Jásdon ideiglenes útvonal került kijelölésre, hogy a turázók elkerülhessék a falut a Covid-19 járvány alatt, ezt köszönjük!! Tést is jól el lehet kerülni, mert a kilátó felé vezető murvás út kétszer is keresztezi a túra útvonalát.
Mutass többet!
2020. május 4., hétfő 13:54:40
Fénykép: Kardos Ilona, Közösség
2020. május 4., hétfő 13:56:01
Fénykép: Kardos Ilona, Közösség
Veres Ibolya
2019-10-16 · Közösség
Valóban vannak hiányosságok a túraút jelölésében. Mi erre készültünk, és külön figyeltünk. Összesen egyszer sikerült egy 100m-en eltévedni"így is, de ennyi kellett is a jó hangulathoz. :D A csalánt-gazt a túra tavaszi megtételével cseleztük ki. ;) Összességében így élveztük, de információ hiányába valóban bosszantó lett volna.
Mutass többet!
Készült: 2019-04-22
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

2020. május 4., hétfő 13:54:40
2020. május 4., hétfő 13:56:01
+ 6

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
58,7 km
Időtartam
16:50óra
Szintemelkedés
1260 m
Szintcsökkenés
1495 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp