Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Zalalövő - Rádiháza (DDK-03.)

Többnapos gyalogtúra • Dunántúl
Ennek a tartalomnak a szerzője:
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Zalalövő - Rádiháza (DDK-03.)
0 150 300 450 m km 5 10 15 20 25 30 35 40 Kustánszeg (DDKPH_16) Kislengyel (DDKPH_17_2)
Időjárás

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra ezen szakasza Zalalövőtől a Göcsejen keresztül Rádiházáig vezet. Az Őrséghez hasonlóan a Göcsej is egy szelíd dombvidék. A túra nehézségét az adja, hogy minden utunkba eső dombhátát meg kell másznunk. Ez egy-egy túranapon jelentős szintemelkedés is összeadódhat.

nyitva
közepes
41,2 km
11:40 óra
803 m
814 m

A kétnapos gyalogtúra Zalalövőről indulva a Göcsejen keresztül Rádiházáig visz. Zalalövőről felkapaszkodunk Nagyfernekág dombjára, majd a völgybe visszaereszkedve keresztezzük a 86-os út új nyomvonalát. Feljutunk a Nagyhegyi zártkertekhez, majd a dombtetők között kanyargunk murvás, később keskeny aszfaltos utakon. Leereszkedünk Kustánszegre, majd sorra vesszük a szegeket: Kislengyelen, Kereseszegen, Barabásszegen, Győrfiszegen keresztül érkezünk Zalatárnokra. Innen már kisimul az utunk. A kicsi Szentkozmadombján keresztül érkezünk Rádiházára.

A szerző tippje

Feltétlenül sétáljunk el a kéktúra útvonaláról a Kustánszegi-tóhoz! A tóparthoz közel, A Göcsej kemping faházaiban meg is szállhatunk.

outdooractive.com User
Szerző
Horváth Béla
Frissítés: 2018-09-14

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
268 m
173 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két település között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. 

Felszerelés

 • Túracipő vagy túrabakancs
 • Hátizsák megfelelő mennyiségű étellel, itallal
 • Elsősegélynyújtó csomagocska
 • Térkép, tájoló, esetleg GPS
 • Évszaknak és az időjárásnak megfelelő túraruházat
 • Fényképezőgép, távcső

Kezdőpont

Zalalövő, vasútállomás (185 m)
Koordináták:
Geographic
46.843605 N 16.586224 E
UTM
33T 620944 5189006

Végpont

Rádiháza

Útleírás

Pecsételünk Zalalövő vasútállomásán a kerékpártároló oszlopán található Kéktúra bélyegzővel, majd elindulunk utunkra az állomástól a forgalmas 86-os főútig vezető Táncsics Mihály utcán. A sorompónál érünk ki a várost átszelő főútra. Rátérünk, keresztezzük a vasúti síneket, végigballagunk a Zala hídján is, végül egy-két perc elteltével jobbra ráfordulunk a Pörgölin nevű városrészbe vezető Bajcsy-Zsilinszky utcára. Amásodik kiágazó utcán, a Bartók Béla utcán balra, dél felé fordulunk, s lassan megkezdve a kaptatást a dombok közé vezető úton, magunk mögött hagyjuk a települést. Az utolsó házcsoportok után beérünk az erdőbe, majd körülbelül 200-250 lépés után balra letérünk a Szentkúthoz vezető útról.

Keréknyomokon érjük el a mezők szélét. Balra elmegyünk a szántó mentén az erdősarokig, majd derékszögben fordulva tovább gyalogolunk a mező keleti peremén. A túlsó sarok előtt körülbelül száz méterrel fordulunk be a fák közé, átvágunk az erdősávon. Kiérünk egy földútra, amin Jobbra tartva rátérünk százlépésnyire lévő volt 86-os főútra. Ezen balra indulunk el. Pár perc alatt elérjük Nagyfernekág jobbra nyíló bekötőútját. Erre térve az erős kaptatón felkapaszkodunk a faluba. A Dedesi vendégház emeletes épülete mellett elhaladva érjük el az első lakóházakat, majd jobbra törik az utunk, ahogy követni kezdi a dombgerincet. Itt balra fordulva pár lépéssel kiérhetünk a házak között egy kaszálóra, ahonnan szép a kilátás az alattunk elterülő Zalalövőre - sőt a távolban tiszta idő esetén még a Kőszegi-hegység is feltűnik.

Visszatérve a falu főutcájára, a harangláb melletti elágazásban balra térünk,s lassan magunk mögött hagyjuk a települést. Lejtő segíti a haladást: a faluszéli zártkertek között kezdjük meg az ereszkedést, pár perc alatt lejutunk a völgybe. Itt húzódik a 86-os főút új nyomvonala, ami keresztezi a Kéktúrát. Óvatosan keljünk át az úttesten! Alig kitaposott nyomunk becsatlakozik a völgy alján futó dűlőútba. Ezen jobbra indulunk el, majd ívesen balra fordulunk, és a fák között átvágva kiérünk a Metringes vizenyős völgyének rétjére. Az alig látható keréknyomokon végigballagunk a dúsfüvű réten; magaslesek mellett elhaladva érjük el a rét elkeskenyedő délkeleti végét. Ismét belépünk a fák közé, és a balra, délkelet felé nyíló oldalvölgyben kapaszkodni kezdünk a Nagy-hegyre.

Pár perces szuszogtató kaptató végén érjük el a dombtetőt. Alig járt keréknyomaink becsatlakoznak egy kátyús erdei földútba: ezen érjük el pár perces menet végén a nagyhegyi zártkerteket. Utunk minősége itt ugrásszerűen megjavul. Jó félórát gyalogolunk ezen a jól járható erdei úton egészen addig, amíg az bele nem csatlakozunk egy keskeny erdei aszfaltcsíkba.

Ez egy ideig a dombtetők között kanyarog, majd leereszkedik a Keresztúri-patak völgyébe. Egy kis átereszen keresztezzük a vízfolyást, majd rögtön utána jobbra, egy földútra térünk. 300 lépést a völgy alján haladunk, aztán egy pár éves irtásfolt és az öreg erdő határán, a gerincen haladva felkapaszkodunk egy dombhátra. Itt a gerincet követjük, alig-alig emelkedve. A kék jelzések balra letérve a jól kitaposott földútról annak egy már több éve felhagyott nyomvonalán haladnak tovább, ami a mostani úttal párhuzamosan vezet a fák között. Aztán ismét a gerincútra jutunk, s kiérünk egy hosszú, keskeny kaszáló végébe. Itt figyeljünk jobbra, hogy ne szalasszuk el a letérést!

Alig használt keréknyomokra térünk a fák között, és miközben kerülgetjük az úton heverő letört ágakat és a kátyúkat, útirányunk lassan megváltozik: a kezdeti keletiről lassan délkeletire, majd délire vált és leereszkedik a Keresztúri-patak völgyébe. A susnyás völgytalpon gyakorlatilag eltűnik alólunk az út. A ritkásan felfestett jelzéseket követve addig kell törtetnünk délnyugat felé, amíg rá nem akadunk az utunkat keresztező keréknyomokra. Ezeken balra, délkelet indulunk tovább, és egy keskeny nyiladékban felkapaszkodunk a mezők szélére. Megkerüljük a szántóföld déli sarkát, aztán jobbra betérünk a fák közé. Pár perc alatt kiérünk egy jól kijárt földútra, s jobbra indulunk el rajta. Hamarosan feltűnik az Erdeifalu tanyájának kapuja az út jobb oldalán. Elhaladunk előtte, aztán pár lépéssel később az útelágazásban balra fordulunk egy kaszáló felé.

Végigvonulunk a mező szélén; a sarkán mi is fordulunk, hogy nekiinduljunk a túlsó oldalának is, de innen már 60-80 lépés után balra, az erdőbe hívnak a kék jelzések. Erdei keréknyomokon ballagunk egy darabig, de az útminőség egyre romlik. Ahol ez a gyenge keréknyom jobbra, dél felé fordul, nekünk egyenesen, délkelet felé kell menni. Sajnos nem lesz sok támpont: törtetünk a dzsindzsában a szórványosan felfestett jelzéseket követve, már-már feladnánk a kilátástalan küzdelmet. Talán többnek véljük, de 300 lépés után ismét követhetőbb szakaszra bukkanunk.

Egy szántó sarkán érünk ki az erdőből, aminek végigbaktatunk a határán. Az erdősarkon egy jól kijárt földút fordul alánk jobbról. Innen már könnyű a dolgunk: csak ballagnunk kell a széles, keményre taposott ösvényen. Mezők és fenyőfa ültetvények között haladunk, aztán egy útelágazásban balra térünk. Átvágva egy erdősávon ismét mezők következnek, aztán meglátjuk magunk előtt a kustánszegi víkendházakat. Ezek között ereszkedünk le a dombhátról. Keskeny aszfaltra érünk le. Szemben velünk a Göcsej Camping kapuja nyílik; a kék jelzések itt jobbra fordítanak bennünket. Ha balra megyünk, pár perc sétával kijuthatunk a Kustánszegi-tó partjára. Érdemes pár percet rászánni, s megcsodálni a dombok közé zárt kis tavacskát. A partján álló Ho-ho Büfében akár ehetünk, ihatunk is.

A kemping előtt jobbra térve elérjük a dombon fekvő faluba felvezető utat. Újra jobbra térünk, s megkezdjük a hosszú kapaszkodást, ami a házakat elérve sem enyhül meg. Hegymenetben vonulunk végig a falun. Elhaladunk az élelmiszerbolt előtt, majd egy jobbra nyíló utca elején megpillantjuk a Lesz Vigasz presszót, a kustánszegi pecsételőhelyet. A bélyegző a presszó bejárata melletti előtető oldalára szerelt fémdobozában található. Miután beütöttük a stemplit a füzetünkbe, akár tovább is indulhatunk!

Visszatérünk Kustánszeg főutcájára, a Kossuth utcára, de a legelső balra nyíló utcába, a Béke utcába be is fordulunk, és hipp-hopp kiérünk a házak közül. A mezők közötti elágazásban jobbra térünk, és leereszkedünk a dombhátról egy kis völgybe. A mezők után fenyő csemetekertek mellett haladunk el.  Az ösvények egyre kevésbé kijártak, de legalább követhetők. A megművelt földeket elhagyva balra ível az utunk, keletnek fordul, majd a bokros-ligetes völgytalpon haladva elér egy köves makadámutat. Jobbra rátérünk, s nagyjából ezer lépésnyire, egy bólogató olajkút mellett elhaladva érjük el a Becsvölgye és Kislengyel közötti országutat. Balra, Kislengyel házai felé indulunk el rajta, aztán ott, ahol a kék jelzések jobbra letérnek az országútról, balra továbbindulva jutunk el pár lépéssel a kulcsosházhoz. Kislengyel és Kustánszeg úgynevezett alternatív pecsételőhelyek: ha már szereztünk bélyegzést Kustánszegen, itt felesleges elmennünk a kulcsosházig, ahol a pecsét doboza a bejárat mellett van felszerelve a falra.

Tehát Kislengyelt elérve jobbra letérünk az országútról a jelzéseket követve, és egy keskeny aszfaltozott utcán felkaptatunk a faluszéli elágazásba. Itt három út is indul tovább, de egyikre se térjünk rá: induljunk tovább egyenesen előre, kissé balra a velünk majdnem szemben nyíló úttól. A gazos, dzsindzsás sáv a pár lépésnyire lévő erdőbe belépve kitisztul, s erdei környezetben kapaszkodik fel a Gödör-hegyre. A dombtető szántóit elérve jobbra, dél felé fordulunk a mezőszéli elágazásban, hogy megkezdjük hosszú vándorlásunkat a Gödör-hegy gerincén.

Zártkertek között haladunk el. Ezeket elhagyva feltűnik, hogy a talpunk alatt a fű magasabbra nő: látszik, az útnak ezt a szakaszát csak ritkán használják. Ahogy kiérünk a gerinc meredeken leszakadó keleti oldalára, szép kilátás tárul elénk a szomszédos dombhátra. A fák közé térve, a lassan lejteni kezdő úton megérkezünk a kicsiny Kereseszegre. Már csak egy-két házban lakhatnak, a többi kertjét benőtte a gaz, a csalán. Villanyvezeték társul utunkhoz; ezt kell követnünk akkor is, amikor egyre lejtve magunk mögött hagyjuk a házakat és leérünk a dombgerinc ellaposodó végére.

A faoszlopokat követve kell átvágni a sásos, nádas mezőn. Egy-két percre még visszatérünk az erdőbe, végül egy bekerített tanyát érünk el, ami mellett elhaladva aszfaltra jutunk ki a buszmegálló mellett. Jobbra indulva átvágunk rajta a Kislengyeli-patak völgyén, aztán felkaptatunk a következő dombhátra, Barabásszegre. végiggyalogolunk a falun, aztán kiérünk a dombhát megművelt földjei közé. A mezei elágazásban balra térünk. Széles, jól kitaposott földúton vándorolva nagyjából másfél kilométeres menet végén térünk le róla balra, egy bekerített terület mellé. Kanyarogva végighaladunk a mező peremén a kerítés mentén, aztán 7-800 lépés után, a kerítés egy jobbra ívelő kanyarjában hagyjuk el azt, s térünk be az erdőbe.

A fák között haladva leereszkedünk a keréknyomokon a dombhátról, leérünk újra a Kislengyeli-patak völgyébe. Pár száz lépést a susnyás völgyfenéken teszünk meg, aztán egy rozzant fa átereszen keresztezzük a patakot (immár harmadszor). Felkaptatunk Győrfiszeg dombjára. Rátérünk pár tucat lépés erejéig a dombgerincen futó utcára, de aztán le is fordulunk róla, hogy a domb túlsó oldalán leereszkedjünk a kicsiny településről. Átvágva a Cserta-patak völgyén kitart alattunk a keskeny aszfaltút; ezen kaptatunk fel a következő dombra, Petrikeresztúrra. A település dombgerincen futó főutcáját egyszerűen csak keresztezzük, és már ereszkedünk is lefelé a túlsó oldalon.

Ismét egy völgybe értünk. Az utolsó házaknál az aszfaltozás véget ér. A köves, kavicsos földúton beérve az erdőbe keresztezzük a Nagylengyeli-patakot, s megkezdjük a soron következő kaptatót fel a Pató-hegyre. Egy erdei útelágazásban a jobb oldali utat választjuk, majd a kék jelzések nagyjából 150 lépés után balra térve gyalogúton folytatják a kapaszkodást. Kanyarogva emelkedünk, ösvényünk többször is irányt vált, aztán ráállunk egy már rég nem használt, elgazosodott földút nyomvonalára. Ezen törtetünk felfelé párszáz lépést, aztán beletorkollik abba az útba, ami az iménti Y-ban bal felé tért. Ezen gyorsan felérünk a Pató-hegy tetejére a szőlők és zártkertek közé.

Végigballagunk a telkek, présházak között kanyargó földúton, majd ezeket magunk mögött hagyva egy erdei úton bandukolunk tovább. Néhány perc múlva már a Csőszi-hegy zártkertjei tűnnek fel bal kéz felől. Egy bekerítetlen telken álló fakeresz és pihenőpadok után ismét betérünk az erdőbe. Később a fák közül kiérünk a Zalatárnok feletti bekerített szántóföldek peremére, átmászunk a kerítés feletti létrán, aztán a belső oldalon futó keréknyomokon balra térünk. Nagyjából 150 lépés után érjük el a mezőkön átvezető keréknyomokat; jobbra fordulva ezeken indulunk tovább. Kilométeres menet után a mezei elágazásban balra térünk, majd a közeli erdősarkot elérve jobbra: itt az erdő és a szántó határán indulunk tovább. Poroszkálunk vagy kilométernyit, mire megérkezünk a szántók túlsó szélén futó keresztúthoz. Balra, kelet felé indulunk el ezen a jól kijárt földúton. Bekerített területek és az erdő között végighullámvasutazva érjük el a mezőgazdasági géptelepet.

Rátérünk a kapujánál kezdődő útra, elérjük Zalatárnok első házait, majd a Rózsa utcán balra térve leereszkedünk a dombhátról. Követjük az utca jobbra ívelő kanyarját, és még mielőtt az beletorkollana a falun átvezető 75-ös útba, mi balra fordulunk, hogy egy kis füves térségen átvágva a templom háta mögött érkezünk ki a főút szélére. A járdán továbbindulva pillantjuk meg a Szentkozmadombjára vezető leágazást. Itt tudunk pecsételni az út jobb oldalán álló vegyesboltnál. A megszokott dobozkát a bolt melletti hirdetőtábla faoszlopán találjuk. Van Zalatárnokon egy másik bélyegző is a Koktél presszó fedett teraszán - ehhez tovább kell mennünk az elágazás után az országút szélén még nagyjából 300 métert, hogy a bal oldalon álló presszóhoz elérjünk.

Az útelágazásban rátérünk a Szentkozmadombjára vezető keskeny aszfaltútra. A mezők között átvágva nagyjából fél óra alatt érünk be a házak közé, a temető mellett elhaladva. A Dervarics kúria előtti elágazásban balra fordulunk, leereszkedünk az Arany János utcán a dombról a Béci-patak völgyébe, majd követve az utca jobbkanyarját dél felé indulunk rajta tovább. Egy kőkeresztnél balra térünk a Zrínyi Miklós utcára, majd az út végén álló utolsó épületek előtt jobbra fordulunk a vékonyka csapásra.

Innen térítenek a kék jelzések balra bennünket. Az akácosba beérve egy ösvényen felkapaszkodunk ismét a dombhátra. A mezők szélén bukkanunk ki az erdőből, s érjük el Görbőpusztán a rádiházi ménes istállóit. Keskeny aszfaltúton ballagunk el az épületek mellett, aztán egyre jobban lejtve leereszkedünk a soron következő völgybe. A lejtő vége a vasúti síneknél van. Az átjárónál jobbra pillantva észrevesszük Rádiháza vasúti megállójának kis várótermét és a peront. A pecsét dobozkáját egy villanyoszlopon találjuk a peron mellett. Itt ér véget a Göcsejen átvezető Kéktúra szakasz.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Zalalövő vasútállomás megközelítése:

 • Vasúttal az Ukk és Bajánsenye közötti 25-ös számú vasúti fővonalon Zalalövő vasútállomásig
 • Távolsági autóbusszal Zalalövő, vasútállomás bejárati út megállóig; onnan gyalog 5 perc gyalog a vasútállomás

Rádiháza vasúti megállóhely megközelítése:

 • Vasúttal az Zalaegerszeg és Rédics közötti 23-as számú vasúti szárnyvonalon Rádiháza vasúti megállóhelyig
 • Helyközi autóbusszal Gutorfölde, Rádiháza Lovarda bejárati út megállóig; onnan 10 perc gyalog a vasúti megálló

Megközelítés

Zalalövő vasútállomás megközelítése:

Rádiháza vasúti megállóhely megközelítése:

Autóval

Mindkét állomás mellett találunk parkolóhelyet.

Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Cartographia: Kéktúra III. Az Írott-kőtől Szekszárdig. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalkalauza. http://www.cartographia.hu/orszagos-kektura-turistakalauz-iii.html

 

A szerző által javasolt térképek:

Cartographia: Kéktúra III. Az Írott-kőtől Szekszárdig. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalkalauza. http://www.cartographia.hu/orszagos-kektura-turistakalauz-iii.html

 

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Mégsem X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!
Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
41,2 km
Időtartam
11:40 óra
Szint +
803 m
Szint -
814 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Egyirányú túra

A mai időjárás

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!