Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Városlőd - Zirc (OKT-08.)

· 4 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 40 35 30 25 20 15 10 5 km Zirci Arborétum Pannon Csillagda … (Bakonybél) Zirci Ciszterci Apátság Erdők Háza (Bakonybél) Szépalmapuszta Szent Mauríciusz Monostor

A Kéktúra ezen a szakaszon megérkezik a Bakony leginkább hegyvidéki jellegű részére. Ennek megfelelően meredek és hosszú kaptatók, hatalmas bükkösök, álmos kis falvak váltják egymást túránk során.
nyitva
közepes
40,9 km
12:10 óra
1095 m
1005 m

Hosszú erdei vándorlás veszi kezdetét az Országos Kéktúra 8. szakaszán. A Bakony központi, legmagasabb részének kiterjedt erdőségéhez érkezünk. Vadban gazdag erdőket keresünk fel, miközben rendezett, szép településképű falvakba lesünk be. Érintjük a hegyvidék turisztikai adottságait egyre látványosabban hasznosító Bakonybélt, amelynek számos attrakciója közül kiemelkedik az űrt közelebb hozó Pannon Csillagda.

Ezután a bükkösök birodalmába lépünk, és felkapaszkodunk a Bakony legmagasabb régiójába, a 709 méter magas Kőris-hegyre. A csúcsról szemügyre vehetjük a jellegzetes bakonyi tájat, majd átvágunk az ország egyik legszebb montán bükkösén. Az öles, idős fák a hegy keleti oldalát sajnos már csak részben fedik, de a kilátás pazar következő állomásunkra, Szépalmapusztára. A széles legelőkön lovak kószálnak, a háttérben a Kőris-hegy erdős oldala emelkedik. A táj alpesi benyomást kelt, valószínűleg a Bakony legbájosabb részén járunk. Innen Borzavárra vezet a kék ösvény, majd röviden leereszkedünk az ország legmagasabban fekvő városába, Zircre.

A szerző tippje

 • Ha időnk engedi, térjünk ki Hölgykő várának erdőkeretezte romjaihoz Városlőd után!
 • Csillagtúrák az Öreg-Bakonyban: Bakonybélből bármerre!
 • Bakonybél a Bakony közepe: Csillagda, Erdők Háza, Szent Mauríciusz Monostor, jó szálláshelyek nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget akár több napra is.
 • Zirc múzeumaira és arborétumára szintén érdemes időt szánni.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Városlőd  12,9  Németbánya  8,1  Bakonybél  7,9  Kőris-hegy  7,5  Borzavár  5,2  Zirc

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Németbánya (OKTPH_39): Németbánya, forduló buszmegálló
 • Bakonybél (OKTP_40_1, OKTPH_40_2): Bakonybél, Petőfi utca; Bakonybél, üdülő, bejárati út buszmegállók
 • Borzavár (OKTPH_42_1, OKTPH_42_2, OKTPH_42_3): Borzavár, posta; Borzavár, vegyesbolt buszmegállók
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-09-15

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kőris-hegy, 709 m
Legalacsonyabb pont
262 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdőpont

Városlőd-Kislőd, vasútállomás (283 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.134826, 17.631206
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°08'05.4"N 17°37'52.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 699530 5223506
w3w (what3words) 
///álmodó.óvatosan.huhogás

Végpont

Zirc, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Városlőd-Kislőd vasútállomásról Városlődre sétálunk, melyet főutcáján szelünk át. A következő településig először legelőkön, majd hosszas völgyön keresztül vezet az út.
 • Németbánya széle előtt a Kéktúra jobbra tér, és nekivág a hegyoldalnak. Újabb hosszú erdei menetelés van előttünk.
 • Bakonybélbe érkezve megkerüljük a Gerence Fogadót, a falu első utcáján balra fordulunk, és átszeljük a települést.
 • A Száraz-Gerence völgyében egy éles balkanyar után balra, ösvényre lépünk, ezen kapaszkodunk fel a Kőris-hegyre.
 • A csúcsról ösvényen, végül erdészeti úton kanyargunk le Szépalmapusztára. Innen betonon közelítjük Borzavárt, az utolsó métereket ösvényen tesszük meg.
 • Borzavár főutcáján végigsétálva kiérünk a faluból. Az autóút 90 fokos jobbkanyarja után 100 méterrel balra, földútra lépünk.
 • A Kéktúra délről kerüli a Pintér-hegy csúcsát, és beér Zircre.
 • A Deák Ferenc utcán érkezünk meg Zirc központjába, ahonnan a Köztársaság utcán érjük el a vasútállomást.

A túráról részletesen

Kislőd - Németbánya

A Városlőd-Kislőd vasútállomásról rövid aszfalttaposással érkezünk meg Városlődre, melynek településképében nyomokban még felfedezhető az egykor itt élt bajor lakosság hatása. A főtér számos emlékmű otthona, érdemes elidőzni pár percig a falu fordulatos történelmét végiggondolva. A Német Nemzetiségi Tájháznál, a sarkon találjuk a Fenyves kocsmát, s benne a bélyegzőt (amennyiben a Városlőd-Kislőd vasútállomáson nem pecsételtünk volna).

Városlődről kisforgalmú autóúton indulunk kifelé. Kétszer is keresztezzük a síneket, mivel a pálya a domborzati viszonyokra tekintettel csak egy méretes hurok éles kanyarjával képes ráfordulni Városlőd irányára. A második (ezúttal felüljárós) átkelés után hirtelen balra, földútra térünk. Itt tehetünk jobb felé kitérőt Hölgykő várának romjaihoz.

Faluszéli mezőkön vágunk át, melyeket hosszában követ egy nagyfeszültségű távvezeték. Egy ponton a Kéktúra balra leereszkedik a Pince-forráshoz. Hidak és gázlók teszik lehetővé az átkelést a patakon, melynek szűk, sűrűn benövényesült völgyét követjük. Hamarosan belefutunk a Vámos-patak völgyébe, melyben már kicsit magasabban kísérjük a medret.

Ezen a szakaszon figyelmesebbek felismerhetik, hogy mintha vasúti töltésen gyalogolnánk. És valóban: az egykori Franciavágás-Királykapu-Városlőd kisvasút zakatolt erre régen. A hatalmas erdőtömb faanyagának kitermeléséhez épített vasútvonal kiágazásaival fénykorában elérte a 36 km-es hosszt. A ’60-as évek első felében egy szakaszán még személyszállítás is folyt. Amint más tájainkon is, az 1960-as évek végén a nagyobb teherautók szükségtelenné tették a vasútvonal fenntartását, ezért megkezdődött a pálya felszedése.

Szép, sűrű gyertyános-bükkös erdő által fedett völgyben emelkedünk a Töredék-árok fölött. A Szénpajta tisztásán fedett pihenőt találunk, és keresztezzük a bauxitszállító utat. Németbánya felé a patakvölgy alján lépdelünk tovább, a gyéren járt ösvényt nyáron olykor egészen be tudja fedni az aljnövényzet. Újabb utat keresztezünk, és egy vadászház után rá is térünk a faluig vezető murvacsíkra: ezen gyalogolunk el Németbánya széléig. A bélyegzéshez kicsit térjünk be a faluba: a településtábla mellett találjuk a bélyegzőt.

Németbánya - Bakonybél

Visszatérve a K jelzésre nekivágunk a Szállás-tető oldalának. Meredeken, szép bükkösben kapaszkodunk fölfelé, végül újra keresztezzük a bauxitszállító utat. A fölénk tornyosuló hegyoldalban található Savanyó Jóska bakonyi betyár egykori rejtekhelye, a Pénzlyuk-barlang (amely nagyjából 3/4 órás kitérővel köthető be túránkba). Az emelkedés enyhül, egy fenyvesnél újabb erdészeti út csatlakozik, ezen sétálunk tovább. Érezhetően hatalmas erdő vesz körül minket, az oldalt induló szűk völgyecskék vadregényessé festik a tájat, feledhetetlen szakaszon járunk. A sűrű, oszlopcsarnokszerű bükkös ritkásabb pontjain besüt a nap a talajra, ezért dús az aljnövényzet is. Hamarosan megérkezünk a Bakonybél melletti mezőkre: látszik a település kis hegyközi medencéje, illetve az erdős hegységkeret szemben a Parajos-tetővel és a Kőris-heggyel. Érdemes néhány percet szánni az út mellett látható, helyreállított mészégető kemencére, mely a hegység ipartörténetének egy fontos emléke.

A Gerence-fogadót megkerülve szép ligetben jutunk át a Gerence-patakon. Az egyik bélyegzőt a fogadó bejáratánál az ablakban, a másikat a Vadszőlő étterem ajtajánál találjuk. (Utóbbihoz a Fürdő utcán kell kicsit továbbmennünk, amikor a Kéktúra balra fordul). Bakonybélben több okból is érdemes elidőzni: a Pannon Csillagda egy izgalmas, interaktív ismeretterjesztő központ, de van a faluban működő monostor is, illetve déli határában érdemes felkeresni a Szent-kút meghitt tavacskáját.

Bakonybél - Kőris-hegy

A bakonybéli búcsút az Országos Kéktúra dunántúli szakaszának egyik legszebb erdőélménye követi. A Száraz-Gerence völgye igazából ritkán jutalmaz a víz látványával: amint a neve is utal rá, a mészkőtérszín elnyeli, hasadékain a mélybe vezeti a kőzetet oldó esővizet. Amikor lefordulunk a hangulatos aszfaltútról, hosszú és meredek kaptató veszi kezdetét, de a Barátok útjának ösvénye meseszép, páratlan bükköst szel át. Hosszas emelkedés végén érkezünk meg a Parajos-tető és a Kőris-hegy közti tágas nyeregbe. Innen még egy rövid, de izzasztó kapaszkodás vár ránk a csúcsig – melynek egy részét már a radarállomás aszfaltútján tesszük meg.

Mielőtt felmásznánk a toronyba, ne felejtsünk el bélyegezni! A stempli a kilátó lábára van szerelve. A Kőris-hegy változatos panorámával jutalmaz: a Tési-fennsíktól a Kab-hegyen át a közeli kismedencékig látjuk a bakonyi tájat. Kisebb fennsíkok közé ékelődött erdős hegycsoportok jellemzik a térséget, de kilátunk a jóval alacsonyabb Kisalföldre is, illetve a pannonhalmi apátságot is azonosíthatjuk.

Kőris-hegy - Zirc

A túra hátralévő szakasza már „jutalomséta”, lefelé tartunk a Magas-Bakonyból. Gyönyörű montán, azaz hegyvidéki bükkösben ereszkedünk a hegyoldalban – egy darabig. Hamarosan ugyanis függönyként nyílnak szét a fák, és bár a kilátás Szépalmapuszta és Zirc felé szép, az erdő hiánya nem esik jól a szemnek. Egy tájékoztatótábla szerint az faállomány kivágására egy betegség miatt volt szükség. Sajnos egyre szárazabbá váló, melegedő éghajlatunkon a bükkösök élettere várhatóan visszaszorul. A hűvös, csapadékos helyeket kedvelő erdők életkörülményeik romlása miatt legyengülnek és kártevők martalékává lesznek – esetleg megelőző jelleggel, védve a környező, egészséges állományokat, az erdészet vágja ki őket, ahogy itt, a Kőris-hegy oldalában is történt.

A hegy tövében szállítóutat taposunk, melyről rövidesen balra lefordulunk. Szépalmapusztára érkeztünk, mely a Bakony egyik kis ékköve. Lovak karámjai közt vezet a kavicsos út, a szerte legelésző patások mögött fenséges látványt nyújt a Kőris-hegy – még a vágásoktól szabdalt erdővel is. A bájos réten hotel üzemel, a K jelű turistaút viszont továbbterel Borzavár felé. Dimbes-dombos tájon, a hotel bekötőútján sétálunk. A falu fölötti dombról látjuk a templom keresztjét, itt kell jobbra, ösvényre váltanunk, hogy megközelítsük a települést.

Borzaváron három helyen is találunk pecsétet: a Polgármesteri Hivatal, a vegyesbolt, és a presszó utcafrontján. A főutcán sétálunk ki a faluból, majd az út jobbkanyarja után, felhagyott mészégetők mellett lépünk rá egy balunkon kiágazó földútra. Ez vezet le a Pintér-árok völgyébe, ahonnan kikapaszkodva már a Pintér-hegy parkerdejében járunk. Némileg hullámzó utunk bekalauzol Zircre, a „Bakony fővárosába". Egyenesen követve az utcát a központba jutunk. Innen balra fordulva érjük el a vasútállomást, ahol a váróteremben kell keresnünk a bélyegzőt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Városlőd vasúti megállóhelyére viszonylag kevés, míg a Városlőd-Kislőd vasútállomásra jóval több (távolsági) vonat érkezik Veszprém és Szombathely, ill. Ajka irányából.
 • A Városlőd, forduló autóbusz-megálló a település központjában található. Ide főként Veszprémből vagy Pápáról érkeznek az autóbuszok.
 • Zirc vasútállomására a híres szépségű, hegyi jellegű Győr-Veszprém vasútvonal járataival juthatunk el.
 • Utazhatunk Zircre busszal is: szintén Győr és Veszprém felől, illetve a környező falvakból érkeznek a járatok a Zirc, autóbusz-állomásra.

Megközelítés

 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás előtt a kis bekötőúton kisétálva találjuk a Kéktúrát.
 • Városlőd vasúti megállóhelyéről sétáljunk le a síneket átszelő úton a falu felé: az első keresztező aszfaltcsík a főutca, ezen fut az Országos Kéktúra.
 • Zircen a vasút- és az autóbusz-állomás egymás mellett vannak. Induljunk bal felé az Állomás utcán, melynek végén, a keresztező úton érkezik meg a Kéktúra.

Autóval

 • Városlődön a vasúti síneket átszelő Petőfi utcán parkolhatunk: az állomásépülettel átellenben füves placcot találunk.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás épülete előtt betonkockás parkolóban hagyhatjuk az autót.
 • Zircen a vasútállomás épülete előtt találunk ingyenes parkolót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.134826, 17.631206
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°08'05.4"N 17°37'52.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 699530 5223506
w3w (what3words) 
///álmodó.óvatosan.huhogás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,2
(4)
Profilkép
Kicsiny Zsóka
2020-07-27 · Közösség
Zirc --> Városlőd. Zircről a Kőris-hegyi kilátóig jobban tetszett a szakasz, a hegyre felmászva gyönyörű a bükk. Bakonybél Németbánya között egy kicsit monoton az út, Németbányától Városlőd felé eső után nehéz a közlekedés, saras, az első kilométerek alatt sokszor gazos, magas az aljnövényzet. Városlőd előtt a legelők hoznak egy kis változatosságot a szakasz második felére, a hosszas erdő után kinyílik a tér, a legelők után Városlőd előtt viszont megint van olyan erdős rész, ahol magas az aljnövényzet, és egészen járatlannak tűnik a ösvény. Itt történt, hogy egy vaddisznó családdal szívinfarktus-közeli élményeket okoztunk egymásnak az utolsó pár kilométeren, és én még másnap sem tértem magamhoz:D
Mutass többet!
Készült: 2020-07-26
Borzavár
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Borzavár után, Bakonybél felé - szemben a Kőris-hegy, és a golflabla-radaállomás
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Borzavár után, Bakonybél felé
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Szépalmapuszta
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Kőris-hegyi erdő
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Kilátás a Vajda Péter kilátóból
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Kilátás a Vajda Péter kilátóból
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Kőris-hegy - Bakonybél felé
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Németbánya-Városlőd között, Csehbánya magassága, völgy
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Városlőd közelében legelő
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
:)
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Városlőd közelében, két villanypásztorral szegélyezett legelő között
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
György Máté
2020-07-21 · Közösség
Gyönyörű tájakon vezetett minket a Kék, kilátásokból sem volt hiány. Nagyon szerettük ezt a szakaszt, az indokolatlanul sok beton vagy erdészeti poros autóutak ellenére is.
Mutass többet!
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Fénykép: György Máté, Közösség
Kis-Jakabné Tóth Ibolya
2020-06-22 · Közösség
Segítséget kérek azoktól, akik már végigjárták ezt a szakaszt. Van olyan rész, ahol létrán kell átmászni pl. kerítés fölött? Kutyával mennék, és ez még akadályt jelent neki. Köszönöm, ha megosztjátok a tapasztalatokat! 😊
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

Borzavár
Borzavár után, Bakonybél felé - szemben a Kőris-hegy, és a golflabla-radaállomás
Borzavár után, Bakonybél felé
Szépalmapuszta
+ 19

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
40,9 km
Időtartam
12:10óra
Szintemelkedés
1095 m
Szintcsökkenés
1005 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet Csúcstúra

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!