Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Alpannonia osztrák-magyar túra, Fischbach-Kőszeg

Többnapos gyalogtúra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1500 1000 500 120 100 80 60 40 20 km

A 125 kilométer hosszú, osztrák-magyar alpannonia az alpesi hegyekből indul, és a magasdombos vidéken át a Pannon-síkságra vezet.

közepes
Hossz 124,5 km
37:10 óra
3 816 m
4 536 m
1 780 m
275 m

Az alpannoniának két verziója van: az alapváltozat a stájerföldi Fischbach településről indul, majd Alsó-Ausztrián és Burgenlandon át érkezik Magyarországra, Kőszegre. A másik 22 kilométerrel rövidebb: ez Semmering fölött csatlakozik be a fő útvonalba, aztán onnantól ugyanúgy vezet a célig. Mi az alap verziót követjük, amelyet hivatalosan hét napi szakaszra osztottak. Saját turistajellel rendelkezik, a piros alapon fehér "a" betűt tartalmazó négyzetet kell követni. 

Erre számíthatsz az úton: két hosszú panorámagerinc 1500-1700 méter magasan, szélpark, látványos sziklák, kilátók, hangulatos menedékházak, barátságos emberek, fenyőerdők, hegyi legelők rengeteg tehénnel, tiszta források, hegyi tavak, a "púpos vidék", várak, kastélyok, fürdők - és egy hét nyugalom...

A túra a a Telex.hu-n is olvasható.

A szerző tippje

 • Az Írottkő Naturpark kőszegi irodájában a túrához ingyen adnak papírtérképet, amelybe pecsételhetünk, ha jelvényt szeretnénk kapni.
 • A szállásokat érdemes jó előre lefoglalni a megállópontokon.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2023-01-06
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
1 780 m
Legalacsonyabb pont
275 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A túra nem veszélyes, nincsenek nagyon meredek sziklafalak. Viszont elég sok alpesi legelő mellett megy el, a legelésző tehenekre pedig ügyelni kell, mert volt már rá példa, hogy megvadulva komoly balesetet okoztak.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Fischbach, Fő tér (995 m)
Koordináták:
DD
47.441696, 15.651338
DMS
47°26'30.1"N 15°39'04.8"E
UTM
33T 549108 5254455
w3w 
///falka.kamionok.pottyan

Végpont

Kőszeg, Fő tér

Útleírás

Itiner:

 • 1. szakasz: Fischbach - Rosegger menedékház az alpannonia jelzésű úton (22,3 km)
 • 2. szakasz: Rosegger menedékház - Feistritz-nyereg az alpannonia jelzésű úton (13 km)
 • 3. szakasz: Feistritz-nyereg - Mönichkirchen az alpannonia jelzésű úton (18,3 km)
 • 4. szakasz: Mönichkirchen - Höhwirt fogadó az alpannonia jelzésű úton (18,1 km)
 • 5. szakasz: Höhwirt fogadó - Bernstein az alpannonia jelzésű úton (12,7 km)
 • 6. szakasz: Bernstein - Geschreibenstein Passhöhe az alpannonia jelzésű úton (23,6 km)
 • 7. szakasz: Geschreibenstein Passhöhe - Kőszeg az alpannonia jelzésű úton (16,3 km)

A túra részletes leírása:

1. szakasz

A túra Fischbach főteréről, a háborús emlékműtől indul egy jelentősebb kaptatóval. Az első érdekes pont a Teufelstein, azaz az Ördögkő-szikla. A 3-4 méter magas kőalakzat eléréséhez le kell térni az alpannonia útvonaláról, de megéri azt az egy órát.

A Teufelstein (1499 m): három keményebb sziklából áll, amely mellett az idők során erodálódott a talaj, így látványosan kiemelkedett. A legenda szerint a nagy sziklákat maga az ördög dobálta egymásra, hogy tornyot építsen a Mennybe, de a torony összeomlott a nagy sietségben, az ördög pedig maradt ott, ahol volt. A sziklára fel lehet mászni, szép a kilátás róla.

Az Ördögkőtől hosszabb ereszkedés jön a völgybe, Alpl településhez. Alplban született az Ausztriában nagy becsben tartott Peter Rosegger (1843–1918) stájer népi író, költő és természetjáró. Szülőháza, az egykori Waldschule (Erdei iskola) most múzeum, amit a túra során meg lehet nézni. (Aki olvasna tőle, magyar nyelven 2005-ben adták ki Rosegger könyvét Tandori Dezső fordításában, Karácsony éjszakáján címmel.) Róla nevezték el azt a menedékházat is, amiben aznap a szakasz végén megszállunk. Alpl településtől folyamatos, de nem meredek emelkedő visz fel a Hauereck menedékházhoz.

Lassan felérünk az 1500 méter magasan húzódó hegygerincre, ahol a füves hegyi legelőkön tehenek legelésznek békésen a Steinriegel Szélpark komótosan forgó szélturbinái alatt. A kilátás minden irányba látványos  a gerincről. Észak felől a Hohe Veitsch, a Schneealpe, a Rax és a Schneeberg kétezres fennsíkjai sorakoznak, dél felé pedig a kelet-stájerföldi Joglland középhegysége domborodik, ahonnan a túra indul. A gerincről már messziről látjuk a Pretul hegyen álló Rosegger menedékházat.

A 2. szakasz

A második etap a maga 13 kilométerével pihenőnapnak számít, igaz, itt érjük el a túra legmagasabb pontját, a Stuhlecket (1782 m). És ezen a szakaszon van az alpannonia két szép és hosszú panorámagerincének egyik, a Pretul (indulópontunk) és a Stuhleck között. Az öt kilométeres panorámaszakasz önmagában is elég kedvelt, csak néhány része van az alpannoniának, ahol ennyi túrázót és hegyi kerékpárost látni.

A panorámaút egy széles, füves gerinchát kettős hasznosítással: legelő és szélpark egyben. A legelőn tehéncsordák emésztgetnek békésen, és bámulják merően az arra túrázókat. Az állatok általában el vannak kerítve, de előfordul, hogy egy-két méterre kell elmenni mellettük.

Az első látványos pont a Pretul csúcsánál (1656 m), egy szép magaslaton álló Peter-Bergner-Warte. A kilátótorony a Rosegger-menedékház első gondnokának állít emléket, akit 1904. június 24-én egy rablógyilkos egy kevés pénzért megölt a házban. A toronyból szinte akadálytalan a kilátás nyugatra a Veitsch, az Ötscher, a Schneealpe, a Rax és a Schneeberg irányába, kelet felé pedig jól látni a következő napi túraszakasz legszebb részét, a Hochwechsel gerincét. A szélturbinák tövében továbbhaladva, kb. 5 kilométeres enyhe emelkedőn értünk fel a Stuhleck csúcsára (1782 m).

A háztól egy ösvény kígyózik le elég meredeken (400 méternyi szintet) a Pfaffensattelhez (Pap-nyereg), ahonnan ismét kaptatós az emelkedő az erdővel borított Kleiner Pfaff (1539 m) és a sziklás Grosser Pfaff (1555 m) mellett, a derékig érő füves Harterkogel hegyháton át a végállomásra, a Feistritz-nyereg aszfaltozott parkolójába.

A 3. szakasz

Másnap a nyeregből emelkedővel kezdünk, igazi, tüchtig alpesi fenyőerdőben ballagunk felfelé a széles, kényelmes erdei úton a Wechsel hegygerincének irányába. Felfelé menet a kellemes árnyékban csak úgy illatoznak a magas fenyőfák. Az erdőből kiérve újabb széles alpesi legelő következik, ahogy az osztrákok mondják: schwaig. A schwaig nemcsak a füves mezőt jelenti, hanem a komplett nyári gazdaságot, hegyi kunyhóval.

Az első utunkba akadó gazdaság, a Kranichberger Schwaig a szezonban inkább vendéglátóhely, mint tehenészet: a gazda a pajtában méri a limonádét, a radlert, meg a sört, a kerti rönkasztalokon többféle finom falusi kaját lehet fogyasztani. A fapadok között tyúkok kotkodácsolnak a fűben kaparászva, a kerítésen túl tehenek kérődznek. A schwaigtól felfelé északi irányban kinyílik a táj, közeledik a kopár gerinc és a csúcs. A csúcsplatóra érve kitágul a panoráma mindenfelé. A lapos hegytetőn hütte, csúcskereszt, csúcsos kápolna osztozik a helyen. A Wetterkoglerhaus menedékházban étel, ital, szállás várja az embereket. Az 1742 méteres csúcsról jól belátható szinte a teljes alpannonia útvonal: a Teufelsteintól a Stuhlecken át a Magyarország felé eső részekig, sőt egészen az Írott-kőig.

A Hochwechseltől aránylag szélesen elterülő, 3 kilométeres gerinc vezet a hegy másik, kissé alacsonyabb csúcspontjáig, a Niederwechselig. Ez a gerinc az alponnonia valószínűleg legszebb szakasza: nyugodt, természetes, pompás panorámájú. A Niederwechsel nyugodtan nevezhető az alpesi magashegyek peremének, innentől keletre már csak a Bucklige Welt magasdombsága, a Kőszegi-hegység, azon túl pedig a pannon síkság terül el.

Lefelé, Mönichkirchenhez közeledve ismét megélénkül az élet: a télen sípályáknak használt füves lejtő nyáron is nyüzsög. A sífelvonókon szállítják fel például azokat a rollereket, amikre felpattanva be lehet gurulni a faluba a szerpentinen, egészen a szakasz végállomásáig.

A 4. szakasz

A következő nap Mönichkirchenből indul és egy más jellegű tájon folytatódik. Az osztrákok Bucklige Weltnek, azaz Púpos vidéknek nevezik ezt a térséget. Ez az ezer domb vidéke, kicsit a magyar Csereháthoz vagy a zalai dombsághoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ezek a dombok akár a 900 méter magasságot is meghaladhatják, mert az egész régió 500 méterrel magasabban fekszik.

A hegyi ösvények, fenyvesek elmaradoznak, felváltják őket a mezőgazdasági földutak és a kisforgalmú aszfaltutak - valamint a buckák, halmok. A panoráma a magasabb, lágyan emelkedő dombokról kitűnő a környékre, a távolban a Hochwechsel és a Stuhleck búcsúzik. Három kisebb településen is átvisz az út, de Schlag, Pichl és Hoisen utcái általában üresek.

Pichlnél a falu mellett szép épület áll, az 1896-ban épült neobarokk Ziegersberg-kastély. Bemenni sajnos nem lehet, a kastély magántulajdonban van, a család nyári rezidenciaként és a birtokigazgatás székhelyeként használja. A hivatalos aznapi útvonal az útmenti Höhwirt fogadónál végződik.

Az 5. szakasz

Az ötödik napot a Höhwirt mellől kezdjük, és rövid kaptató után fent is vagyunk a 896 méter magas csúcson, melyek tetején a környék kalapjaként ül a faszerkezetű Hutwisch-kilátótorony. A kilátó tetején a Himalája és a Mont Blanc mellett Magyarországot és a Balatont is külön kitáblázták. Innen erdei ösvényeken, mezei utakon gyaloglunk Habich, majd Kalteneck faluig, a kettő között pedig átlépjük a tartományi határt.

Burgenland rögtön egy érdekes kilátóval fogad minket: a Guglhupf (Kuglóf) nevű és formájú dombocskáról is szép kilátás nyílik a környékre. Innen már jól láthatjuk a Fertő-tó csíkját és Szlovénia hegyeit is. A Kuglóf után még egy kisebb hegy, a Steinstückl következik, amelynek a tetején fekvő kis tisztáson egy romantikus pad van, majd szép lassan becsorgunk Bernstein (Borostyánkő) városkába, aznapi célunkba. Már a városba vezető lejtőről egész közelről látjuk a Burgot, azaz Bernstein várát. Az 1800-as évektől az Almásyak (korábban a Batthyányiak) tulajdonában álló erődítményben ma szálloda működik. A kicsit már düledező vár minden téglájában autentikus (oké, kivéve a luxus fürdőszobákat), patinás arisztokrata elegancia ötvöződik a hippis romkocsma-hangulattal.

A 6. szakasz

A következő túranapon, Bernsteint elhagyva, még a város szélén elsétálunk a Naturschwimmbad egy kis természetes tó mellett, amit fürdőhellyé alakítottak. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes fürdőruhát vinni az alpannoniára. A tó után árnyékos erdei ösvény kanyarog egy darabig versenyt egy erdei patakkal, majd 3-4 km-re a várostól, a túraút melletti kis táblán ez áll: Energiakert. Ez egy külön kis ösvény megálló pontokkal, ahol nagyobb szerpentinköveknél energiát szívhat magába a földcsakrából/gyíkember-tankstelléből az abban hívő túrázó.

A középhegységi táj, az erdők egyre jobban kezdenek hasonlítani az otthon ismert bükki vagy mátrai környékhez, de azért belefutunk még pár szép fenyvesbe is. Az első útba eső település Goberling (Góborfalva), utána az erdős-hegyes terep mezős-szántós dombvidékké szelídül. A következő falut, Unterkohlstättent (Alsószénégető) éppen csak érinti az útvonal. Jó tudni, hogy a Bründl tábla után 20-30 méterrel természetes kút van, amiből halkan csörgedezik a finom forrásvíz. Innen a következő állomás a közeli Oberkohlstätten (Felsőszénégető).

A faluból felfele indul el az út, itt kezdődik a Günser Gebirge, azaz az Ausztriába is átlógó Kőszegi-hegység. Hosszas kaptatón indultunk el a teteje felé. Az erdő első fái előtt szép kilátópontot alakítottak ki, visszanézve elbúcsúzhatunk Burgenland és a Púpos vidék dombjaitól és a mögöttük feszítő hegyektől. Az utolsó osztrák csúcson, a Grosser Hirschensteinen (862 m) szinte végig hegygerincen haladunk a Geschreibenstein Passhöhe parkolóig, az aznapi végpontig.

A 7. szakasz

Utolsó nap már csak másfél kilométernyit gyalogolunk osztrák területen, mielőtt odaérünk az Írott-kőhöz (osztrák nevén Geschreibenstein). A parkolótól a határig kényelmes, murvás erdei út vezet a gerincen. Az Írott-kő csúcsán áll az 1913-ban épült kőkilátó, amit pont kettészel a (trianoni, 1922-es) határ, ezt az épület közepén jelzi egy határkő. A II. világháború után a kilátót drótkerítéssel az osztrák oldalra kerítették, csak arról az oldalról lehetett megközelíteni, de a rendszerváltás óta ismét teljesen szabadon látogatható.

Az Írott-kőn találkozik az alpannonia a leghosszabb magyar túraúttal, az Országos Kéktúrával, amelynek itt van a végpontja. Azaz, aki a Kéktúrát teljesítve az Írott-kőig elér, folytathatja az alpannonián, új kalandok, új tájak és új kihívások felé. A nemrég rendbe hozott Stájer-házakig (4-5 kilométert) egymás mellett megy Magyarországon a Kéktúra és az alpannonia, de onnan az alpannonia a Z jelzésű túrautat követi, egészen a kőszegi végállomásig. Az út a 14 kilométeres magyar szakaszon végig hasonló a Kőszegi-hegység osztrák oldalán megismerthez, kicsit kevesebb fenyővel, több bükkössel és tarvágással. A magyar rész talán legszebb pontja a Zeiger-nyereg lenne: a szép tisztáson pihenőhely van, esőházzal, szalonnasütő-hellyel, de egy magasfeszültségű vezeték bezavar a képbe. Az Óház-kilátónál rövid időre ismét összetalálkozik az alpannonia és a Kéktúra.

A 609 m magas Óház-tetőn épült a XIII. században Kőszeg első vára, a Felsővár vagy Óvár. A XIV. században az Alsóvár (Jurisics vár) létrejöttével a Felsővár fokozatosan elvesztette jelentőségét. A rom helyére 1896-ban egy kőből készült kilátót építettek, majd az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira emelték 1996-ban a mai kilátót. A végcél elérése előtt még át kellett hatolni Szabóhegyen, a város kiskertes nyaralóterületén, és besétálni Kőszeg utcáin a központba, ahol a Tourinform és az Írottkő Natúrpark irodájában a végigpecsételt térképért cserébe átvehetjük az alpannoniás jelvényt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Fischbach elérése Magyarországról tömegközlekedéssel roppant nehézkes, de Kőszeg egyetlen taxisa 100 euróért elvisz a városból Fischbachig, ami négy főre szétosztva már egy tűrhető összeg.

Parkolás

 • A fischbachi startpontot autóval Kőszeg felől érdemes megközelíteni, A száz kilométeres út körülbelül másfél óra.

Koordináták

DD
47.441696, 15.651338
DMS
47°26'30.1"N 15°39'04.8"E
UTM
33T 549108 5254455
w3w 
///falka.kamionok.pottyan
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Zárt cipő, esőkabát, tavasszal-ősszel a szeles gerincekre meleg öltözet ajánlott.
 • Hideg élelem és naponta minimum egy liter víz is jó, ha van, mert hosszú erdei-hegyi szakaszokat is tartalmaz az út.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
124,5 km
Időtartam
37:10 óra
Szintemelkedés
3 816 m
Szintcsökkenés
4 536 m
Legmagasabb pont
1 780 m
Legalacsonyabb pont
275 m
Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp