Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 11

Szárliget - Dorog (OKT-11)

· 7 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 60 50 40 30 20 10 km Vértes-Gerecse kisvasút emlékhely Gerecse Natúrpark Látogatóközpont Tardosi vörösmárvány-bánya Pusztamarót Nagy-Gete Zuppa-tető Hegyes-kő
A Gerecse kilátópontokban bővelkedő, igen változatos vidékén kalauzol végig az Országos Kéktúra 11. szakasza. Mészkőgöröngyös ösvények, vadban bővelkedő erdők, sziklakilátók és barátságos, rendezett települések gyors váltakozása teszi színessé a gerecsei vándorlást.
nyitva
közepes
Hossz 66,7 km
20:20 óra
2 130 m
2 235 m
499 m
120 m

A Gerecse neve az egyik elmélet szerint a szláv „grics", azaz meredély szóból eredeztethető. Valóban igen mozgalmas felszínű, kilátásokban bővelkedő terület: változatos méretű, szigetszerűen elkülönülő rögök, bércsorok jellemzik a tájat. Köztük árkok, hullámos felszínű medencék terülnek el. A mészkőszirtek pereméről pazar kilátások nyílnak a falvakkal pettyezett vidékre. Külön kiemelendő az északi bércek dunai panorámája, melyben a Börzsöny valódi óriásként emelkedik környezete fölé.

Bebarangolni a Gerecsét bármely évszakban szép élményeket tartogat - a legideálisabb viszont mégis a tavasz, amikor a hegyoldalakban nyílik és illatozik a medvehagyma-szőnyeg, elvegyülve a rügyező fák és a szántóföldek friss zöldjével. A Gerecse híres a „vörös márványnak" titulált jura ammoniteszes mészkövéről, a Megalodus-kagylókat tartalmazó és barlangokat rejtő triász dachsteini mészkövéről. Külön világot képeznek azok a medencék, melyek eocén, oligocén üledékes rétegeinek kőszéntelepeire számos bányát nyitottak a múltban. A felhagyott bányászkodás településképi hatásait máig azonnal felismerni.

Bár viszonylag kis szintkülönbségeket kell leküzdenünk, hiszen az 500 méteres magasságot is csak egyszer érjük el, lényegében folyamatos „hullámvasutazásra" készüljünk! A rengeteg emelkedő, a sok kis bércmászás miatt fárasztó útvonal vár ránk, melynek első 50 kilométerén települést sem érintünk, ezért ha egyben járnánk végig, jelentős mennyiségű élelmiszerrel kell felszerelkeznünk.

A szerző tippje

 • Nagyszerű hangulatú, kiváló kilátást nyújtó csúcs a Somlyó (435 m), melyet a Somlyóvári kulcsosháztól érhetünk el a K▲ jelzésen.
 • A Mogyorósbánya feletti Jankovich-barlang hatalmas, felszakadt tetejű kupolacsarnokához foghatót az egész országban keveset találni.
 • Nem sok forrást érintünk a túra során, ezért tárazzunk be ivóvízből! Csak a lakott területek környékén fogunk vízhez jutni.

Hosszabb kitérővel megközelíthető látnivalók:

 • A Szelim-barlang Tatabánya felett a Jankovich-barlanghoz hasonló látványosság
 • Látványos via ferrata utakat találunk a Tatabánya feletti falban
 • A tatai Kálvária-domb Természetvédelmi Terület egy szabadtéri geológiai múzeum

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Szárliget  12,2  Somlyóvár  8,2  Koldusszállás  11,4  Bánya-hegyi eh.  4,4  Gerecse üdülő  2,5  Pusztamarót  8,2  Péliföldszentkereszt  5,4  Mogyorósbánya  2,7  Tokodi pincék  3,4  Tokod  9,2  Dorog

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Tatabánya (OKTPH_57_1, OKTPH_57_2 közelében): Tatabánya vasútállomás vagy Tatabánya autóbusz-állomás buszmegálló
 • Tardos (OKTPH_58 közelében): Tardos, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Mogyorósbánya (OKTPH_62): Mogyorósbánya, községháza buszmegálló
 • Tokod (OKTPH_63_B): Tokod, Hősök tere vagy Tokod, Községháza buszmegállók
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Gerecse északi oldala, 499 m
Legalacsonyabb pont
Únyi-patak völgye, Tokodi pincéknél, 120 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Club Leonardo Étterem és Panzió

Hasznos linkek és ötletek

Gerecse Natúrpark

Tatabányai via ferrata

Tatai szabadtéri geológiai bemutatóhely

Kezdőpont

Szárliget, vasútállomás (226 m)
Koordináták:
DD
47.518552, 18.496221
DMS
47°31'06.8"N 18°29'46.4"E
UTM
34T 311503 5265829
w3w 
///kémények.síkság.félreáll

Végpont

Dorog, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Szárliget vasútállomásáról indulva átvágunk az autópálya alatt, és érintjük a kisegyházapusztai tavakat.
 • Felkapaszkodunk a Somlyóvár kulcsosházhoz, majd leereszkedünk Tornyópusztára.
 • Onnan erdei sétával érjük el a koldusszállási vadászházat.
 • Koldusszállástól a Pes-kő megkerülésével közelítjük meg Vértestolnát, ahová azonban a Kéktúra nem tér be.
 • Hegyi ösvényen keressük fel a bánya-hegyi erdészházat.
 • Megkerüljük a Nagy-Gerecsét észak felől, és a Serédi-kastély érintésével érjük el Pusztamarótot.
 • Pusztamarótról hosszú gyalogtúrával Péliföldszentkeresztre tartunk.
 • Felkapaszkodunk a bajóti Öreg-kő alá, majd betérünk Mogyorósbányára.
 • A Kő-hegy megmászásával érünk be a tokodi pincék közé.
 • Felkapaszkodunk a Hegyes-kőre, majd lekanyarodunk Tokodra.
 • Tokodról nekiveselkedünk a Nagy-Gete megmászásának.
 • A Getéről lejtős úton érjük el Dorog vasútállomását.

A túráról részletesen

Szárliget - Koldusszállás

Gerecsei szakaszunkat Szárliget vasútállomásától kezdjük, ahonnan keleti irányban keresztezzük a Hajagos gerincét. Ha van egy kis időnk, érdemes a Zuppa-tetőre felmászni: jellegzetes ördögszántást és karsztbokorerdőt láthatunk vértesi panorámával. A túloldalon leereszkedve áthaladunk az autópálya alatt, majd Nagyegyháza érintésével megérkezünk a halastavakhoz. A hangulatos, somogyi hangulatot idéző tavacskákat elhagyva nekivágunk a Somlyóra vezető útnak. Sűrű ösvényszakasz és ligetes erdő kísér a Váli-patak keresztezéséig. Irtásfoltokon vágunk át, meleg mikroklímájú, napsütötte erdőkön keresztül, a csúcsot kerülve érünk a Somlyóvár kulcsosházhoz. A hangulatos környezetben álló kis épület kiváló pihenőhely - ha nem bérelnénk ki, mindig nyitva álló, fedett verandája is alkalmas az éjszaka eltöltésére. A bélyegzőhely a kulcsosház bejáratánál található.

A csúcsot semmiképp se hagyjuk ki! A helyenként derékig érő füvű, száraz tetőről  - mivel a hegység peremén helyezkedik el - széles panoráma nyílik: előttünk hullámzik a Vértes, de feltűnik a Tatabánya fölötti hegy is a turulszobortól ékes meredélyével. A Gerecse jellegzetes tájképe is jól felmérhető: erdős, többnyire meredek oldalú röghátak, illetve települések, valamint az őket körülölelő szántók, legelők szövete alkotja a látványt. Észak felé fordulva, a Nagy-Gete mögött a Börzsöny is feltűnik.

A Somlyótól elbúcsúzva leereszkedünk a völgybe, onnan a murvás úton Tornyópusztára. Egy darabig aszfalton haladunk, majd rövid erdei szakasz után keresztezzük a forgalmas tarjáni autóutat. Szép erdőből bukkanunk ki a Bodza-völgy bájos, de autópályazajtól hangos tisztására. Az út közelében éles jobbkanyart veszünk, és hosszas erdei sétával közelítünk Koldusszállás felé. Átkelünk a Tarjáni-malomárok patakján, a Hallgató bércnyaka után pedig jobbra fordulva érkezünk meg a tóval is ellátott Koldusszállásra. Mielőtt kiérnénk az erdőből, egy útjelző táblán találjuk az egyik bélyegzőt; a másikat a vadászlak után egy útszéli villanyoszlopon. 

Koldusszállás - Pusztamarót

A következő kilométerek a Gerecse legvadregényesebb szakaszát rejtik: a Pes-kő sziklás oldalának bükköse a Bükk erdőinek hangulatára emlékeztet. Végigtalpalunk a Pes-kő-hegy letörésének tövében, és megközelítjük Vértestolnát. Egy mező széléről rálátunk a hosszú, keskeny szerkezetéről felismerhető falura, ellenkező irányban pedig felbukkan a Nagy-Gerecse hegyének bálnaszerű alakja. A Pörös-hegyen szép, mohos mészkögörgetegek mellett vezet el a Kéktúra. Ösvényünk feltekereg a Halyagos és a Bánya-hegy közti nyeregbe, hogy megkerülje a hatalmas „vörösmárványbányát". A mészkő - a mélybe kerülve - nagy nyomás és hő hatására, igen hosszú idő alatt márvánnyá alakul. Azonban az itt, a Gerecsében bányászott kőzetnek valójában nem jutott erre elegendő ideje, metamorfózisa csak részlegesen ment végbe, ezért csak megjelenése miatt, illetve hagyományból szokás márványnak nevezni - valójában mészkő. Egy tisztáson áll a Bánya-hegyi erdészház; a bélyegződobozt szemben, az útjelző táblán találjuk.

Jobbra egykori kisvasút felismerhető töltése kísér az erdőben, még hídromot is találunk rajta. Már a terület névadó tömbjének, a Nagy-Gerecsének az oldalában járunk. A K jelzés nem kapaszkodik fel a geodéziai mérőtornyot is hordozó csúcsra, hanem észak felől, a hegylábon megkerüli azt. Változatos, itt-ott sziklabkibukkanásokkal tarkított erdőben járunk. Az ízlésesen díszes Serédi-kastély kerítésén találjuk a következő bélyegzőt.

A K jelzést követve rövidesen Pusztamarótra érkezünk. Az út az erdei pihenőháznál jobbra fordul - mi átvágunk egyenesen az erdőszéli pihenőpadokig. A kéktúrás tájékoztató táblán látjuk meg a bélyegzőt - mögötte pedig az öreg temető húzódik. Kis kitérővel a Sólyomfészek Ifjúsági Tábor büféjénél is igazolhatjuk ottjártunkat. Egykor falu állt e helyen, de történelmi szerepéről híres a kis erdei tisztás: a mohácsi csata után menekülő magyar sereget semmisítette itt meg a török haderő.

Pusztamarót - Mogyorósbánya

A Vaskapu szurdokvölgye felé folytatjuk sétánkat; közben lényegében el is búcsúzhatunk a gerecsei erdőélményektől - innentől csak kisebb erdőfoltokon vágunk át. A szurdokkerülést követően hosszan taposunk egy távvezeték gazos folyosóján. Egy útkeresztezés és újabb erdei ösvény után Péliföldszentkereszt irtásainak szegélyén emelkedünk egyre feljebb. A tetőről látszik a Hegyes-kő sziklás és a Nagy-Gete erdős kúpja. Innen enyhe ereszkedéssel, a végén aszfaltozott úton érjük el Péliföldszentkereszt kis templomának feljáróját. Az épület mögötti kávézó teraszán kihelyezett bélyegzővel igazolunk - vagy ha elsétálunk a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontig, ott az épület egyik oszlopán találjuk a pecsétet. 

Az erdőkkel ölelt, tavától is bájos kis medencében ülő épületegyüttest magunk mögött hagyva hamarosan eljutunk a Szent-kút forrásához. Kaptatónk a markáns sziklaletörés, a bajóti Öreg-kő mészkősziklasora alá visz. A kilátás és a Jankovich-barlang impozáns sziklacsarnoka miatt is érdemes vállalni egy rövid kitérőt. A K jelzést nem vezet fel a csúcsra, hanem alatta egy pihenőhelynél fordul jobbra.

Ösvényen ereszkedünk, majd egy kis utcán toppanunk be Mogyorósbányára. A bélyegzőhely a Kakukk söröző bejáratánál található, így kitérőt kell tennünk hozzá az Alkotmány utcába.

Mogyorósbánya - Tokod

Visszatérünk a község főterére, és a buszmegálló mellett nyíló keskeny utcán indulunk tovább. Elhagyva a települést egyre feljebb haladunk a Kő-hegy oldalában. Ahol a K jelzés lefelé indul, kilátóhelyet rejt az erdő által bújtatott sziklafal: kicsit térjünk balra, hamarosan látni fogjuk a lapos tetejű mészkőpadokat. Parádés a kilátás a Gerecse keleti rögeire, utunk további szakaszára, azaz a Hegyes-kőre és a Nagy-Getére. A háttérben a Pilis meredek lejtői látszódnak, bal felé pedig az Esztergomi Bazilika mögött emelkedik a hatalmas börzsönyi hegyvidék. Egyre vadabb látványok tűnnek fel a Kéktúra mentén: ahogy a Dunakanyarhoz közelítünk, fokozatosan magasabb, kiterjedtebb hegyvidékek emelkednek a távolban.

A tető után ereszkedni kezdünk Tokod pincéinek völgyében. A Balaton-felvidékre emlékeztető hangulatú dűlőutunkon pecsétet is lelünk: a tokodi pincéknél, a Kavics-laknál kihelyezett bélyegzővel igazoljunk! Innen a Hegyes-kő sziklabérce a cél. Rövid, de megerőltető kaptató végén szép, füves hátra érünk, ahonnan minden irányba gyönyörű a kilátás. A Hegyes-kő alá érve mindenképpen vegyük a fáradságot, és kapaszkodjunk fel a csúcsra! A kopár mészkőfelszínű bércről körpanorámát élvezhetünk: egyik oldalt a hullámos gerecsei táj néhány hegycsoporttal, másik égtáj felé pedig a Börzsöny és a Duna uralja a látképet. Keleten a Pilis sziklakibúvásos oldala mutatkozik. Tokodra ereszkedve még jó darabig csodálhatjuk a panorámát. Bélyegzőt a városba beérve, a Hősök tere és Szabadság utca sarkán található OKK információs táblán is találunk, amennyiben a Tokodi-pincéknél kihagytuk volna azt.

Tokod - Dorog

A falu után különösen megterhelő emelkedő következik. A hatalmas kúpként ég felé szökő Nagy-Gete sziklás-murvás ösvénye nem csak meredeksége, hanem csúszós talaja miatt is igénybe veszi kitartásunkat. Izzasztó kaptatás végén érjük el a hegytetőn álló, több méter magas fakeresztet. A csúcs tisztásairól emlékezetes panoráma nyílik a rögökkel szabdalt, többnyire szelíden hullámzó gerecsei tájra. Szembetűnő a magasságkülönbség: a szomszédos gerecsei rögök apró, sziklás oldalú domboknak tűnnek innen.

A Getéről hosszan ereszkedünk Dorogig. Kezelt, kihasznált erdőket és irtásokat érintünk, elhaladunk egy bányatelep mellett. A szebb napokat látott bányászváros központját átszelve a vasútállomás a végcélunk. Az aluljáróból az állomásépületekhez felérve, a jobbra lévő OKK-táblára kihelyezett doboznál bélyegzünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A szárligeti vasútállomásra Budapest, Tatabánya, Komárom és Győr felől érkeznek vonatok.
 • A Szárliget, vasútállomás bejárati út buszmegállót a tatabányai buszok érintik.
 • A dorogi vasútállomást a Budapest, Nyugati pályaudvar és Esztergom közt közlekedő vonatok érintik.
 • A Dorog, városháza buszmegállóba Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról, Esztergomból és sok környékbeli faluból érkeznek járatok.

Megközelítés

 • Szárliget vasútállomását közvetlenül érinti a Kéktúra.
 • Dorog vasútállomását érinti a K jelzés.
 • Ha busszal érkezünk a dorogi városházához, az Esztergomi útból kiágazó Hantken Miksa utcán érjük el a vasútállomást. (Ez már a Kéktúra útvonala.)

Parkolás

 • A szárligeti vasútállomás épülete mögött, a szupermarket hátsó parkolójában ingyenesen parkolhatunk.
 • A dorogi vasútállomás állomásépülettel átellenes oldalán találunk ingyenes P+R parkolót. Ehhez a városközponti körforgalomból leágazó Esztergomi úton kell haladnunk, amíg át nem jutunk a vasúti sínek túloldalára. A vonatkeresztezés után az első utcán, az áruháznál forduljunk jobbra, majd az áruház túloldalán, a Bányász köröndön ismét jobbra! Ez az utca Köztársaság útként folytatódik, és első jobb felé eső elágazása, a Brikettgyári utca vezet a parkolóhoz.

Koordináták

DD
47.518552, 18.496221
DMS
47°31'06.8"N 18°29'46.4"E
UTM
34T 311503 5265829
w3w 
///kémények.síkság.félreáll
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Amennyiben a tatabányai via ferrata utakat ki szeretnénk próbálni, használatukhoz via ferrata-felszerelés szükségeltetik, amit a pályák üzemeltetőitől is be tudunk szerezni, ha nem állna rendelkezésünkre.

Kérdések és válaszok

Dr. Borbás Géza kérdése · 2021-06-13 · Közösség
Nem jelenik meg a térképen a túrajelzés. A lányomén látszanak a turistautak jelzései. Mi kell tennem? dr. Borbás Géza
Mutass többet!
Siklodi Ferencz válasza · 2021-06-13 · Közösség
Tisztelt Géza Nem tudom melyik aplikációt használja A terészetjárót használom az tökéletesen mutatja Még akkor is ha nincs mobilnet A lényeg hogy a GPS legyen be kapcsolva Üdvözlettel Siklodi Ferencz
Frányó Kriszta kérdése · 2021-04-09 · Közösség
Kedves Túrázók! A koldusszállási pecsét közelében szeretnénk hagyni az autónkat, tudtok esetleg parkolási lehetőséget ajánlani? Nagyon köszönjük előre is.
Mutass többet!
Bánhidi György  válasza · 2021-04-09 · Közösség
Szia Kriszta, a Kolduszállás felé induló út elején (Tatabánya, Fagyűjtőtelep Bejárati út buszmegállónál), még a sorompó előtt kb 8 autó számára van hely az út szélén megállni. Ha ezt írod be, Google Street View-val meg tudod nézni... Szép túraidőben azért elég hamar betelik. Onnan kb 1 km a közelebbi pecsét és a Kéktúra.
Még 1 hozzászólás

Értékelések

4,4
(7)
Péter Adrienn
2021-05-16 · Közösség
Mogyorósbánya-Dorog szakaszt teljesítettük, és az app nélkül bizony 2-3 helyen is rossz irányba mentünk volna. A jelzések néhol hiányosak, illetve nem az elágazásnál vannak. A túra maga fantasztikus! Vadregényes kis ösvények, egy combos kaptatóval a Nagy Getére. Megéri!!!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 16

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
66,7 km
Időtartam
20:20 óra
Szintemelkedés
2 130 m
Szintcsökkenés
2 235 m
Legmagasabb pont
499 m
Legalacsonyabb pont
120 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egészséges környezet Tipp Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 33 Útpontok
 • 33 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp