Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra Tipp Szakasz

Szárliget - Dorog (OKT-11)

· 2 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  Videó: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 18. rész: Mindenki rémálma, hogy eltéved az éjszakai erdőben
  Videó: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 60 50 40 30 20 10 km Vértes-Gerecse kisvasút emlékhely Gerecse Natúrpark Látogatóközpont Tardosi vörösmárvány-bánya Pusztamarót Nagy-Gete Zuppa-tető Hegyes-kő
A Gerecse kilátópontokban bővelkedő, igen változatos vidékén kalauzol végig az Országos Kéktúra 11. szakasza. Mészkőgöröngyös ösvények, vadban bővelkedő erdők, sziklakilátók és barátságos, rendezett települések gyors váltakozása teszi színessé a gerecsei vándorlást.
nyitva
közepes
66,7 km
20:25 óra
2 135 m
2 235 m

A Gerecse neve az egyik elmélet szerint a szláv „grics", azaz meredély szóból eredeztethető. Valóban igen mozgalmas felszínű, kilátásokban bővelkedő terület: változatos méretű, szigetszerűen elkülönülő rögök, bércsorok jellemzik a tájat. Köztük árkok, hullámos felszínű medencék terülnek el. A mészkőszirtek pereméről pazar kilátások nyílnak a falvakkal pettyezett vidékre. Külön kiemelendő az északi bércek dunai panorámája, melyben a Börzsöny valódi óriásként emelkedik környezete fölé.

Bebarangolni a Gerecsét bármely évszakban szép élményeket tartogat - a legideálisabb viszont mégis a tavasz, amikor a hegyoldalakban nyílik és illatozik a medvehagyma-szőnyeg, elvegyülve a rügyező fák és a szántóföldek friss zöldjével. A Gerecse híres a „vörös márványnak" titulált jura ammoniteszes mészkövéről, a Megalodus-kagylókat tartalmazó és barlangokat rejtő triász dachsteini mészkövéről. Külön világot képeznek azok a medencék, melyek eocén, oligocén üledékes rétegeinek kőszéntelepeire számos bányát nyitottak a múltban. A felhagyott bányászkodás településképi hatásait máig azonnal felismerni.

Bár viszonylag kis szintkülönbségeket kell leküzdenünk, hiszen az 500 méteres magasságot is csak egyszer érjük el, lényegében folyamatos „hullámvasutazásra" készüljünk! A rengeteg emelkedő, a sok kis bércmászás miatt fárasztó útvonal vár ránk, melynek első 50 kilométerén települést sem érintünk, ezért ha egyben járnánk végig, jelentős mennyiségű élelmiszerrel kell felszerelkeznünk.

A szerző tippje

 • Nagyszerű hangulatú, kiváló kilátást nyújtó csúcs a Somlyó (435 m), melyet a somlyóvári kulcsosháztól érhetünk el a K▲ jelzésen.
 • A Mogyorósbánya feletti Jankovich-barlang hatalmas, felszakadt tetejű kupolacsarnokához foghatót az egész országban keveset találni.
 • Nem sok forrást érintünk a túra során, ezért tárazzunk be ivóvízből! Csak a lakott területek környékén fogunk vízhez jutni.

Hosszabb kitérővel megközelíthető látnivalók:

 • A Szelim-barlang Tatabánya felett a Jankovich-barlanghoz hasonló látványosság.
 • Látványos via ferrata utakat találunk a Tatabánya feletti falban.
 • A Tatai Kálvária-domb Természetvédelmi Terület egy szabadtéri geológiai múzeum.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Szárliget  12,3  Somlyóvár  8,2  Koldusszállás  11,4  Bánya-hegyi eh.  4,4  Gerecse üdülő  2,5  Pusztamarót  8,2  Péliföldszentkereszt  5,4  Mogyorósbánya  2,7  Tokodi pincék  3,4  Tokod  9,2  Dorog

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Tatabánya (OKTPH_57_1, OKTPH_57_2 közelében): Tatabánya vasútállomás vagy Tatabánya autóbusz-állomás buszmegálló
 • Tardos (OKTPH_58 közelében): Tardos, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Mogyorósbánya (OKTPH_62): Mogyorósbánya, községháza buszmegálló
 • Tokod (OKTPH_63_B): Tokod, Hősök tere vagy Tokod, Községháza buszmegállók
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Gerecse északi oldala, 499 m
Legalacsonyabb pont
Únyi-patak völgye, Tokodi pincéknél, 120 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Club Leonardo Étterem és Panzió

Javaslatok és linkek

http://www.gerecsenaturpark.eu/

http://viaferrata-tatabanya.hu/

http://www.tata.hu/4888/geologus_kert

Kezdés

Szárliget, vasútállomás (226 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.518552, 18.496221
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°31'06.8"N 18°29'46.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 311503 5265829
w3w (what3words) 
///kémények.síkság.félreáll

Végpont

Dorog, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Szárliget vasútállomásáról indulva átvágunk az autópálya alatt, és érintjük a kisegyházapusztai tavakat.
 • Felkapaszkodunk a Somlyóvár kulcsosházhoz, majd leereszkedünk Tornyópusztára.
 • Onnan erdei sétával érjük el a koldusszállási vadászházat.
 • Koldusszállástól a Pes-kő megkerülésével közelítjük meg Vértestolnát, ahová azonban a Kéktúra nem tér be.
 • Hegyi ösvényen keressük fel a bánya-hegyi erdészházat.
 • Megkerüljük a Nagy-Gerecsét észak felől, és a Serédi-kastély érintésével érjük el Pusztamarótot.
 • Pusztamarótról hosszú gyalogtúrával Péliföldszentkeresztre tartunk.
 • Felkapaszkodunk a bajóti Öreg-kő alá, majd betérünk Mogyorósbányára.
 • A Kő-hegy megmászásával érünk be a tokodi pincék közé.
 • Felkapaszkodunk a Hegyes-kőre, majd lekanyarodunk Tokodra.
 • Tokodról nekiveselkedünk a Nagy-Gete megmászásának.
 • A Getéről lejtős úton érjük el Dorog vasútállomását.

A túráról részletesen

Szárliget - Koldusszállás

Gerecsei szakaszunkat Szárliget vasútállomásától kezdjük, ahonnan keleti irányban keresztezzük a Hajagos gerincét. Ha van egy kis időnk, érdemes a Zuppa-tetőre felmászni: jellegzetes ördögszántást és karsztbokorerdőt láthatunk vértesi panorámával. A túloldalon leereszkedve áthaladunk az autópálya alatt, majd Nagyegyháza érintésével megérkezünk a halastavakhoz. A hangulatos, somogyi hangulatot idéző tavacskákat elhagyva nekivágunk a Somlyóra vezető útnak. Sűrű ösvényszakasz és ligetes erdő kísér a Váli-patak keresztezéséig. Irtásfoltokon vágunk át, meleg mikroklímájú, napsütötte erdőkön keresztül, a csúcsot kerülve érünk a Somlyóvár kulcsosházhoz. A hangulatos környezetben álló kis épület kiváló pihenőhely - ha nem bérelnénk ki, mindig nyitva álló, fedett verandája is alkalmas az éjszaka eltöltésére. A bélyegzőhely a kulcsosház bejáratánál található.

A csúcsot semmiképp se hagyjuk ki! A helyenként derékig érő füvű, száraz tetőről  - mivel a hegység peremén helyezkedik el - széles panoráma nyílik: előttünk hullámzik a Vértes, de feltűnik a Tatabánya fölötti hegy is a turulszobortól ékes meredélyével. A Gerecse jellegzetes tájképe is jól felmérhető: erdős, többnyire meredek oldalú röghátak, illetve települések, valamint az őket körülölelő szántók, legelők szövete alkotja a látványt. Észak felé fordulva, a Nagy-Gete mögött a Börzsöny is feltűnik.

A Somlyótól elbúcsúzva leereszkedünk a völgybe, onnan a murvás úton Tornyópusztára. Egy darabig aszfalton haladunk, majd rövid erdei szakasz után keresztezzük a forgalmas tarjáni autóutat. Szép erdőből bukkanunk ki a Bodza-völgy bájos, de autópályazajtól hangos tisztására. Az út közelében éles jobbkanyart veszünk, és hosszas erdei sétával közelítünk Koldusszállás felé. Átkelünk a Tarjáni-malomárok patakján, a Hallgató bércnyaka után pedig jobbra fordulva érkezünk meg a tóval is ellátott Koldusszállásra. Mielőtt kiérnénk az erdőből, egy tölgyfán találjuk az egyik bélyegzőt; a másikat a vadászlak után egy útszéli villanyoszlopon. 

Koldusszállás - Pusztamarót

A következő kilométerek a Gerecse legvadregényesebb szakaszát rejtik: a Pes-kő sziklás oldalának bükköse a Bükk erdőinek hangulatára emlékeztet. Végigtalpalunk a Pes-kő-hegy letörésének tövében, és megközelítjük Vértestolnát. Egy mező széléről rálátunk a hosszú, keskeny szerkezetéről felismerhető falura, ellenkező irányban pedig felbukkan a Nagy-Gerecse hegyének bálnaszerű alakja. A Pörös-hegyen szép, mohos mészkögörgetegek mellett vezet el a Kéktúra. Ösvényünk feltekereg a Halyagos és a Bánya-hegy közti nyeregbe, hogy megkerülje a hatalmas „vörösmárványbányát". A mészkő - a mélybe kerülve - nagy nyomás és hő hatására, igen hosszú idő alatt márvánnyá alakul. Azonban az itt, a Gerecsében bányászott kőzetnek valójában nem jutott erre elegendő ideje, metamorfózisa csak részlegesen ment végbe, ezért csak megjelenése miatt, illetve hagyományból szokás márványnak nevezni - valójában mészkő. Egy tisztáson áll a Bánya-hegyi erdészház; a bélyegződobozt egy öreg tölgyfa törzsén találjuk.

Jobbra egykori kisvasút felismerhető töltése kísér az erdőben, még hídromot is találunk rajta. Már a terület névadó tömbjének, a Nagy-Gerecsének az oldalában járunk. A K jelzés nem kapaszkodik fel a geodéziai mérőtornyot is hordozó csúcsra, hanem észak felől, a hegylábon megkerüli azt. Változatos, itt-ott sziklabkibukkanásokkal tarkított erdőben járunk. Az ízlésesen díszes Serédi-kastély kerítésén találjuk a következő bélyegzőt.

A K jelzést követve rövidesen Pusztamarótra érkezünk. Az út az erdei pihenőháznál jobbra fordul - mi átvágunk egyenesen az erdőszéli pihenőpadokig. A kéktúrás tájékoztató táblán látjuk meg a bélyegzőt - mögötte pedig az öreg temető húzódik. Kis kitérővel a Sólyomfészek Ifjúsági Tábor büféjénél is igazolhatjuk ottjártunkat. Egykor falu állt e helyen, de történelmi szerepéről híres a kis erdei tisztás: a mohácsi csata után menekülő magyar sereget semmisítette itt meg a török haderő.

Pusztamarót - Mogyorósbánya

A Vaskapu szurdokvölgye felé folytatjuk sétánkat; közben lényegében el is búcsúzhatunk a gerecsei erdőélményektől - innentől csak kisebb erdőfoltokon vágunk át. A szurdokkerülést követően hosszan taposunk egy távvezeték gazos folyosóján. Egy útkeresztezés és újabb erdei ösvény után Péliföldszentkereszt irtásainak szegélyén emelkedünk egyre feljebb. A tetőről látszik a Hegyes-kő sziklás és a Nagy-Gete erdős kúpja. Innen enyhe ereszkedéssel, a végén aszfaltozott úton érjük el Péliföldszentkereszt kis templomának feljáróját. Az épület mögötti kávézó teraszán kihelyezett bélyegzővel igazolunk - vagy ha elsétálunk a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontig, ott az épület egyik oszlopán találjuk a pecsétet. 

Az erdőkkel ölelt, tavától is bájos kis medencében ülő épületegyüttest magunk mögött hagyva hamarosan eljutunk a Szent-kút forrásához. Kaptatónk a markáns sziklaletörés, a bajóti Öreg-kő mészkősziklasora alá visz. A kilátás és a Jankovich-barlang impozáns sziklacsarnoka miatt is érdemes vállalni egy rövid kitérőt. A K jelzést nem vezet fel a csúcsra, hanem alatta egy pihenőhelynél fordul jobbra.

Ösvényen ereszkedünk, majd egy kis utcán toppanunk be Mogyorósbányára. A bélyegzőhely a Kakukk söröző bejáratánál található, így kitérőt kell tennünk hozzá az Alkotmány utcába.

Mogyorósbánya - Tokod

Visszatérünk a község főterére, és a buszmegálló mellett nyíló keskeny utcán indulunk tovább. Elhagyva a települést egyre feljebb haladunk a Kő-hegy oldalában. Ahol a K jelzés lefelé indul, kilátóhelyet rejt az erdő által bújtatott sziklafal: kicsit térjünk balra, hamarosan látni fogjuk a lapos tetejű mészkőpadokat. Parádés a kilátás a Gerecse keleti rögeire, utunk további szakaszára, azaz a Hegyes-kőre és a Nagy-Getére. A háttérben a Pilis meredek lejtői látszódnak, bal felé pedig az Esztergomi Bazilika mögött emelkedik a hatalmas börzsönyi hegyvidék. Egyre vadabb látványok tűnnek fel a Kéktúra mentén: ahogy a Dunakanyarhoz közelítünk, fokozatosan magasabb, kiterjedtebb hegyvidékek emelkednek a távolban.

A tető után ereszkedni kezdünk Tokod pincéinek völgyében. A Balaton-felvidékre emlékeztető hangulatú dűlőutunkon pecsétet is lelünk: a tokodi pincéknél, a Kavics-laknál kihelyezett bélyegzővel igazoljunk! Innen a Hegyes-kő sziklabérce a cél. Rövid, de megerőltető kaptató végén szép, füves hátra érünk, ahonnan minden irányba gyönyörű a kilátás. A Hegyes-kő alá érve mindenképpen vegyük a fáradságot, és kapaszkodjunk fel a csúcsra! A kopár mészkőfelszínű bércről körpanorámát élvezhetünk: egyik oldalt a hullámos gerecsei táj néhány hegycsoporttal, másik égtáj felé pedig a Börzsöny és a Duna uralja a látképet. Keleten a Pilis sziklakibúvásos oldala mutatkozik. Tokodra ereszkedve még jó darabig csodálhatjuk a panorámát. Bélyegzőt a városba beérve, a Hősök tere és Szabadság utca sarkán található OKK információs táblán is találunk, amennyiben a Tokodi-pincéknél kihagytuk volna azt.

Tokod - Dorog

A falu után különösen megterhelő emelkedő következik. A hatalmas kúpként ég felé szökő Nagy-Gete sziklás-murvás ösvénye nem csak meredeksége, hanem csúszós talaja miatt is igénybe veszi kitartásunkat. Izzasztó kaptatás végén érjük el a hegytetőn álló, több méter magas fakeresztet. A csúcs tisztásairól emlékezetes panoráma nyílik a rögökkel szabdalt, többnyire szelíden hullámzó gerecsei tájra. Szembetűnő a magasságkülönbség: a szomszédos gerecsei rögök apró, sziklás oldalú domboknak tűnnek innen.

A Getéről hosszan ereszkedünk Dorogig. Kezelt, kihasznált erdőket és irtásokat érintünk, elhaladunk egy bányatelep mellett. A szebb napokat látott bányászváros központját átszelve a vasútállomás a végcélunk. Az aluljáróból az állomásépületekhez felérve, a jobbra lévő OKK-táblára kihelyezett doboznál bélyegzünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A szárligeti vasútállomásra Budapest, Tatabánya, Komárom és Győr felől érkeznek vonatok.
 • A Szárliget, vasútállomás bejárati út buszmegállót a tatabányai buszok érintik.
 • A dorogi vasútállomást a Budapest, Nyugati pályaudvar és Esztergom közt közlekedő vonatok érintik.
 • A Dorog, városháza buszmegállóba Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról, Esztergomból és sok környékbeli faluból érkeznek járatok.

Megközelítés

 • Szárliget vasútállomását közvetlenül érinti a Kéktúra.
 • Dorog vasútállomását érinti a K jelzés.
 • Ha busszal érkezünk a dorogi városházához, az Esztergomi útból kiágazó Hantken Miksa utcán érjük el a vasútállomást. (Ez már a Kéktúra útvonala.)

Parkolás

 • A szárligeti vasútállomás épülete mögött, a szupermarket hátsó parkolójában ingyenesen parkolhatunk.
 • A dorogi vasútállomás állomásépülettel átellenes oldalán találunk ingyenes P+R parkolót. Ehhez a városközponti körforgalomból leágazó Esztergomi úton kell haladnunk, amíg át nem jutunk a vasúti sínek túloldalára. A vonatkeresztezés után az első utcán, az áruháznál forduljunk jobbra, majd az áruház túloldalán, a Bányász köröndön ismét jobbra! Ez az utca Köztársaság útként folytatódik, és első jobb felé eső elágazása, a Brikettgyári utca vezet a parkolóhoz.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.518552, 18.496221
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°31'06.8"N 18°29'46.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 311503 5265829
w3w (what3words) 
///kémények.síkság.félreáll
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Amennyiben a tatabányai via ferrata utakat ki szeretnénk próbálni, használatukhoz via ferrata-felszerelés szükségeltetik, amit a pályák üzemeltetőitől is be tudunk szerezni, ha nem állna rendelkezésünkre.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,5
(2)
Siklodi Ferencz
2021-01-12 · Közösség
Tetszett változatos terep😊
Mutass többet!
2021. január 08.
Fénykép: Siklodi Ferencz, Közösség
2021. január. 08
Fénykép: Siklodi Ferencz, Közösség
2021. január. 08
Fénykép: Siklodi Ferencz, Közösség
2021. január. 08
Fénykép: Siklodi Ferencz, Közösség
Juhász Kristóf
2020-10-24 · Közösség
Mogyorósbánya - Dorog szakaszon kevés a jelzés a kanyarokban.
Mutass többet!
Kicsiny Zsóka
2020-08-11 · Közösség
Mogyorósbánya --> Dorog (15 km helyett 19) Csodaszép szakasz!:) Három felfelé menetel, a harmadik Nagy-Getére a leginkább embert próbáló, de a teljesen kezdő öcsém is meg tudta csinálni. Aki szereti a nagy, nyitott, panorámás tereket, imádni fogja aljnövényzetestül, szúnyogostul és hőségben is:) Viszont eltévedős, nagyon résen kell lenni, ha nincs végig GPS a kezedben, a plusz 4 kili nekünk így jött össze.
Mutass többet!
Készült: 2020-08-09
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség
Fénykép: Kicsiny Zsóka, Közösség

A többiek fényképei

2021. január 08.
2021. január. 08
2021. január. 08
2021. január. 08
+ 12

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
66,7 km
Időtartam
20:25óra
Szintemelkedés
2 135 m
Szintcsökkenés
2 235 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet Tipp

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp