Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 3

Sümeg - Keszthely (OKT-03)

· 13 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Marcal-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Zalaszántó
  Zalaszántó
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 40 30 20 10 km Őskori kovabánya, geológiai bemutatóhely Sarvalyi erdő Festetics-kastély, Keszthely Hévízi-tó
A sümegi Vár-hegy a Bakony őrtornyaként távolodik, ahogy az Országos Kéktúra hegyvidéki szakaszához érkezünk. A síkságot fokozatosan felváltják a Keszthelyi-hegység emelkedői, az egyhangú aszfaltút hűvös lombok alatt kanyargó köves ösvényekre visz minket. A hajdani vulkanizmus bazaltsziklái sötét kőszobrokként őrzik a hegycsúcsokat, némelyiken komor várromok meredeznek. Az út végén ismét felpezsdül az élet, érezhetővé válik Hévíz és a Balaton vonzereje.
nyitva
könnyű
Hossz 44,9 km
12:40 óra
820 m
895 m
357 m
109 m

Az Országos Kéktúra e szakaszának sajátos atmoszféráját a három teljesen eltérő táj találkozása adja: síkvidéket hagyunk a hátunk mögött, hogy belekóstoljunk a Dunántúli-középhegység erdős magaslatainak világába, végül a Balaton sűrűn beépített partvidékén zárjuk a menetelést. A változatos élményt sűrűn sorakozó történelmi emlékek tűzdelik: Sümegen kívül két elhagyatott várromra kapaszkodhatunk fel, de megcsodálhatunk egy több száz éves vízimalmot is. A Zalaszántó határában emelkedő Kovácsi-hegyre érdemes legalább egy fél napot szánni, ez a szerény méretű kis magaslat ugyanis gazdag geológiai formakincset és izgalmas kulturális látnivalót rejt.

Jellegében az útvonal első néhány kilométere még sík területen, szilárd útburkolaton visz minket, de már hegyek között vagyunk. Hamarosan elérjük a Balatont kísérő hegyvidék meleg klímájú erdőit. Első magaslatunk, amelyre felhágunk, a Tátika, majd onnan Zalaszántóra ereszkedünk. Az Országos Kéktúra elhalad ugyan Rezi alatt, de érdemes felkapaszkodni a romok őrizte panorámáért. Ezt követően gyakorlatilag hosszan elnyúló, gyakran szőlőkkel fedett dombokon keresztül visz az út Hévízre, ahonnan rövid gyaloglással érkezünk meg a Balaton partjára, Keszthelyre.

A szerző tippje

 • A rendszeresen megtartott Sümegi várjátékokon megtapasztalhatunk valamennyit a táj történelmi múltjának hétköznapjaiból.
 • A bazaltvulkanizmusról számos forma tanúskodik: a legizgalmasabb a Kovácsi-hegy bazaltutcája, melyet 2 órás kitérővel járhatunk végig.
 • Számos, különböző állapotban fennmaradt várromot érintünk ezen a szakaszon: Sümeg vára szépen őrzi az épület eredeti fomáját, Rezi és a Tátika esetében viszont már a fantáziánkra is szükség van, ha magunk elé akarjuk képzelni az eredeti látványt.
 • Egyedülálló látványosság a 14. Dalai Láma által felavatott buddhista sztúpa Zalaszántó fölött.
 • Kontinensszerte ismert, maradandó élményt nyújtó látványosság Hévíz gyógyvizű termáltava.
 • Keszthely „a Balaton fővárosa" becenevéhez méltó kulturális kínálattal várja a tó partjára érkező túrázókat: ne hagyjuk ki a Festetics-kastély forgatagát, illetve a Balaton Múzeum tárlatát!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sümeg  6,4  Sarvaly erdészház  15,1  Zalaszántó  6,4  Rezi  2,6  Gyöngyösi csárda  7,9  Hévíz  7  Keszthely

 

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Zalaszántó (OKTPH_20_1, OKTPH_20_2): Zalaszántó, Ádám utca buszmegálló
 • Rezi (OKTPH_21_1, OKTPH_21_2): Rezi, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Hévíz (OKTPH_23): Hévíz, autóbusz-állomás buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
357 m
Legalacsonyabb pont
109 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Turul Vendéglő és Panzió
Árpád borozó
Hofbräu Vendéglő

Biztonsági előírások

 • Az útvonal több helyen megközelít felhagyott és működő kőbányákat. A geológia iránt érdeklődők fokozottan ügyeljenek a sziklafalak közelében, mert a természetes kialakulású, de emberi beavatkozás által instabillá tett felületek omlásveszélyesek lehetnek!
 • Az útvonal forrásokban szegény, vízhez többnyire csak a településeken juthatunk hozzá. A forró nyári időszakokban ennek megfelelően nagy mennyiségű vízutánpótlással készüljünk!

Hasznos linkek és ötletek

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kezdés

Sümeg, vasútállomás (168 m)
Koordináták:
DD
46.981292, 17.271265
DMS
46°58'52.7"N 17°16'16.6"E
UTM
33T 672731 5205589
w3w 
///jégcsap.alig.faházak

Végpont

Keszthely, Vén Bakter Söröző

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A sümegi vasútállomástól a Darnay Kálmán utcán kelet felé indulunk, amíg el nem érjük a Lukonich Gábor utcát. Ezen jobbra fordulunk, majd az első sarkon balra térünk, és becsatlakozunk a Kossuth Lajos utcába.
 • Az Országos Kéktúra K jelzése a Kossuth Lajos utcát követi a város széléig. Átvág a Mogyorós-dombon, keresztezi a vasútvonalat, majd egy aszfaltozott erdei úton folytatódik a Sarvaly-forrásig (pecsételőhely).
 • A Sarvaly-forrás után 1 km-rel jobbra fordulunk, és hosszú erdei vándorlás közben emelkedünk fel a Tátika romja alá.
 • A jelzés keresztezi a zalaszántói autóutat, majd felkapaszkodik a sztúpájáról híres Kovácsi-hegyre. Rövid ereszkedést követően érkezünk meg Zalaszántóra, ahol a Kotsy-vízimalomtól 100 méterre, a Tátika presszóban pecsételhetünk.
 • Zalaszántót dél felé hagyjuk el a főutcán, az elágazásnál balra térünk. A K jelzés 700 méteren keresztül követi az aszfaltutat, mielőtt lefordul arról, és nekivág a Keszthelyi-hegységnek.
 • Apró fennsíkra kanyargunk, ahol elérjük Rezi parányi települését (pecsételőhely a faluközpontban).
 • Rezit délnyugat felé hagyja el az Országos Kéktúra K jelzése, átsétálunk az Almás-dombon, és a Gyöngyösi csárdánál pecsételés után rátérünk az országútra, amelyet 1 km-en keresztül követünk.
 • Egy vizenyős területet megkerülve élesen dél felé fordulunk, végül egy nyugati irányú hurkot téve megérkezünk Hévízre.
 • Hévízen hosszan követjük a Zrínyi utcát, amelyről a Széchenyi utcára fordulunk. Ezen 300 métert gyaloglunk, mígnem elérjük a Rákóczi utcát.
 • Megkerüljük a Hévízi-tavat, ezt követően hosszú, egyenes szakaszon jutunk el Keszthelyig.
 • Keszthelyen a Hévízi útról a Soproni utcára térünk, elhaladunk a Festetics-kastély előtt. Az Erzsébet Királyné útjára fordulunk, aztán a Helikon utcán jutunk el a Helikon parkig.
 • A Helikon parkból kiérve forduljunk jobbra, hogy a Kazinczy Ferenc utcán megérkezzünk a keszthelyi vasútállomásra, amely pecsételőhely is egyben.

A túráról részletesen

Sümeg - Zalaszántó

A Bakony-vidék bejárását Sümeg vasútállomásán kezdjük, ahol a sümegi bélyegzőt is találjuk. Itt egy rövid szakaszon együtt halad mind a négy főjelzés: a K, a P, a S és a Z. A település házait magunk mögött hagyva hamarosan a 84-es főúthoz érkezünk, s az onnan néhány méterre húzódó párhuzamos utcán indulunk tovább. Rátérünk a főútból kiágazó és a védett geológiai bemutatóhelyre vezető keskeny aszfaltútra, majd néhány lépés után egy balra induló földútra fordulunk. Lassan leereszkedünk a Mogyorós-domb fennsíkjáról, ahonnan könnyed sétával érjük el a Sümegi bazaltbánya vasútállomást. Az épületek után jobbra fordulva érkezünk a Sümeg és Sümegprága közötti országút elágazásához. Nem térünk rá az országútra, hanem balra megyünk tovább az itt kezdődő keskeny aszfaltúton, mely elhalad a Sarvaly erdészház előtt, ami a következő bélyegzőhelyünk.

Az erdészháztól kezdődő gesztenyefasorban néhány perc alatt elérjük a Sarvaly-forráshoz letérő ösvényt. Továbbra is az aszfaltúton haladunk bő 3 kilométert, majd egy elágazásban balra, murvás földútra váltva haladunk tovább. Nagyjából egy kilométer után a romos erdészház mellett jobbra letérünk egy szűk nyiladékba, amely szinte hullámozva halad alattunk. A murvás útról élesen jobbra egy ösvényre fordulunk, ahol meredek kapaszkodó vár ránk. Felérkezve a kis platóra megpillantjuk a Fekete-tavat.

Keskeny ösvényt követve, kalandos útvonalon jutunk el a Tátika bazaltos bércére épült vár romjai alá. Egy elágazásban jobbra, a KL jelzésre áttérve tudunk a várromokhoz indulni. A jelenlegi megépülése előtt már a tatárjárás idején is állt itt egy másik vár, ami nem azonos a jelenlegi rommal - mégis Tátika a Balaton környékének egyik legrégebbi vára. Érdemes vállalnunk ezt a kis ráadást, mert a Kéktúra dunántúli-középhegységi szakaszának egyik legszebb panorámája tárul elénk. Innen egy földúton lefelé indulva jutunk a hegy lábánál lévő pihenőhelyre, ahol  jó minőségű forrásvíz is fakad. Jobbra tartva a műúton elhaladunk a Hideg-kút közelébe települt majorság épületei előtt, aztán balra fordulva átvágunk a mezőn, s betérünk az erdőbe. Hamarosan egy kavicsos útra érünk, amely déli irányban haladva a híres zalaszántói sztúpa közelébe vezet. Körülbelül 200 méterrel a sztúpa előtt az Országos Kéktúra K jelzései letérnek a köves útról - ezért ha a sztúpához is el szeretnénk jutni, barla kell fordulnunk. Az árusoknál a helyszín saját bélyegzőlenyomatát is begyűjthetjük.

Az Országos Kéktúra K nyomvonalán továbbhaladva hamarosan elérjük a Zalaszántó feletti kerteket. Balra egy mélyúton ereszkedünk le a községbe; a Kotsy-vízimalomnál térünk rá a település főutcájára. A faluban két bélyegzőhely közül is választhatunk: az egyik a Tátika presszó ablakában van, a másik a Fő utcán továbbhaladva a K jelzésen, az Ódor élelmiszerbolt lépcsőjének fakorlátjára van felerősítve.

Zalaszántó - Rezi

A templom után balra fordulunk Várvölgy irányába, majd az aszfaltról hamarosan jobbra egy földútra váltunk. Ezen leereszkedünk a Nagy-séd völgyébe. A vízfolyáson átkelve egy hosszú, meredek emelkedő vezet fel Rezi várának parkolójához. Innen murvás út kalauzol a mészkőoromra épített, karbantartott romokhoz és az előtte kialakított pihenőhelyhez. Visszatérve a parkolóhelyre a túloldalon jól kijárt földutakon ereszkedünk le a Rezit övező dűlők közé, majd murvás gazdasági utakon érjük el a község házait. Beérve a faluba a Petőfi utca és az Arany János utca találkozásánál lévő OKK információs táblánál vagy a szemközti italboltnál bélyegezhetünk.

Rezi - Keszthely

A központ után egy útszéli festett keresztnél fordulunk jobbra. A K jelzés egy ösvényre terel. Hamarosan egy kis horhos társul az utunk mellé; mi a jobb partján ereszkedünk sokáig, elérve a Keszthely és Sümeg közötti országutat. Balra már látható a Gyöngyösi csárda épülete, jobbra a szomorúfűz alatt vannak a betyársírok. Mielőtt kiérünk a műútra, balra találjuk az információs táblára szerelt bélyegző dobozt, ahol pecsételhetünk. 

A műútról egy útszéli kőkeresztnél balra térünk, azután a Vas-hegy lankáin fordulunk Egregy felé. A településen hamarosan elérjük az Árpád-kori Szent Magdolna-templomot, majd Hévíz szélső házait. A Kéktúra bélyegzőt közvetlenül az útvonal mellett, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház információs tábláján, a Tófürdő Deák téri bejáratától balra találjuk. 

A Deák teret elhagyva a mocsárciprus erdő és a Hévízi-tó közötti sétányon haladunk. A tó gyógyhatású termálvize egy barlang mélyén fakad, hőmérséklete télen-nyáron melegen tartja a vízbe merészkedőket. A sétány után a zebrán átkelve a Hévízt és Keszthelyt összekötő kerékpárút kezdetéhez jutunk, ahonnan a nyílegyenes aszfaltúton alig egy óra alatt Keszthelyre is érkezünk. Megkerülve a Kastélyparkot, majd a Helikon Parkot átszelve, a Kazinczy utcánál a K jelzésről kis kitérőt kell tennünk, ugyanis az utolsó bélyegzőhely a vasútállomáson található.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Sümeg vasútállomása Tapolca, Celldömölk és Zalaegerszeg felől érhető el vonattal, mindegyik irányból számos távolsági járat közlekedik a településre.
 • Sümeg, autóbusz-állomásra szintén több távolsági járat érkezik, közvetlen összeköttetése van például a fővárossal is.
 • Keszthely, vasútállomása a Balaton déli partja felől érhető legegyszerűbben, de Tapolca felé is biztosított az összeköttetés.
 • Keszthely, autóbusz-állomás a Balaton nyugati részének regionális csomópontja, ennek megfelelően számos távolsági busz érkezik ide.

Megközelítés

 • Sümegen az Országos Kéktúra K jelzése érinti a vasútállomást.
 • Sümeg, autóbusz-állomást szintén érinti a K jelzés.
 • Keszthelyen a vasútállomás, illetve buszállomás mellől induljunk északkelet felé a Kazinczy Ferenc utcán! 300 méter sétát követően elérjük az Országos Kék jelzést.

Parkolás

 • Sümegen ingyenes parkolási lehetőség van a vasút mellett, de a város más pontjain is gondmentesen letehetjük járművünket. 
 • Keszthelyen szintén a vasútállomás mellett üzemel ingyenes parkoló.

Koordináták

DD
46.981292, 17.271265
DMS
46°58'52.7"N 17°16'16.6"E
UTM
33T 672731 5205589
w3w 
///jégcsap.alig.faházak
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Országos Kékkör Térképes Túrakalauz

Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)

Felszerelés

Az út jelentős része bejárható könnyű sportfelszerelésben - a köves és sziklás szakaszokon ilyen öltözékben óvatosabban közlekedjünk!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,5
(13)
Tóth Csaba
2023-01-08 · Közösség
Igaz köd volt, de igy is sok csodát láttam és hallottam!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-01-07
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
Fénykép: Tóth Csaba, Közösség
János Papp
2022-11-01 · Közösség
Sajnos mind a 3 nap ködben voltunk és semmi kilátásban nem volt részünk.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-30
Tátika vára ködben
Fénykép: János Papp, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 42

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
44,9 km
Időtartam
12:40 óra
Szintemelkedés
820 m
Szintcsökkenés
895 m
Legmagasabb pont
357 m
Legalacsonyabb pont
109 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 42 Útpontok
 • 42 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp