Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Sárvár - Sümeg (OKT - 02.)

· 2 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Zalai-dombság · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisalföldi táj
  Fénykép: Szabó Zoltán, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szajki-tavak
  Fénykép: Szlatki Gabriella, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 10 20 30 40 50 60 70 Sárvári vár és Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvári arborétum Millenniumi Boldogasszony Emlékmű (Sárvár) Csónakázó-tó (Sárvár) Kalapos-kút Kálvária kápolna (Sitke) Sitkei kastély Alginitbánya Gérce mellett Scherg Lőrinc síremléke Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna Szajki-tavak Püspöki Palota (Sümeg)

A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén kell leküzdenünk közben. A Kisalföld hosszú, sík területén apró települések sorát járjuk végig, amelyek rengeteg, felfedezésre váró kulturális emléket tartogatnak a vándorok számára.

nyitva
könnyű
72 km
18:40 óra
450 m
450 m

Sárvár fürdőkben gazdag történelmi belvárosát és a tavakat elhagyva aszfaltút kalauzol bennünket a városon kívülre. Onnantól kezdve elterülő síkságok, hatalmas erdők nyiladékai között bolyongunk. A horizonton a Kisalföld vulkánjai sorakoznak; a talpunk alatt eltemetve néhol egykori vulkáni működés geológiai nyomait fedezhetjük fel.

A Mária-úttal szinte együtt haladva, kis erdei kápolnákat érintve jutunk Gércére. Az országos viszonylatban is híres Farkaserdőben két tanösvény hívogat minket egy rövid kitérőre, hogy a körülöttünk lévő élővilágról meséljenek. Két erdészház mellett is elhaladunk, mielőtt Káldra érünk. 

Hosszúperesztegen át érjük el a Szajki-tavak üdülőközpontját, ahol horgászat, fürdőzés, a vízpart nyugalma csábít maradásra bennünket a tíz gáttal felduzzasztott, hosszan elnyúló tórendszernél. Sümeg felé közeledve megpillantjuk a Vár-hegyet, amely egyben hegyvidéki kalandozásaink kezdetének, a Bakony bejárásának első színtere.

A szerző tippje

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Sárvár: a vár a Nádasdy-múzeummal, arborétum, Csónakázó-tó, gyógyfürdők
 • Sitke: Kálvária-kápolna
 • Alginitbánya Sitke és Gérce között
 • Kissomlyó: vulkanológiai tanösvény
 • Sümeg: triász sasbérc, várjátékok, csülök

Kisebb kitérővel elérhető látnivalók:

 • Kalapos-kút (forrás), mellette a kissitkei fogolytábor emlékhelye
 • Sitkei kastély
 • Farkaserdő: gombaismereti tanösvény, Scherg Lőrinc sírja, Banyafák, erdőismereti tanösvény
 • Káld-hidegkúti kápolna
 • Káld: Scherg Lőrinc kilátó
 • Borgáta: termál- és élményfürdő
 • Szajki-tavak

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sárvár  12,1  Gérce  2,5  Rózsákerti eh.  4,7  Hidegkúti vadászház  6,5  Káld  10,8  Hosszúpereszteg  5,8  Szajki erdészház  15,1  Ötvös  8  Kisvásárhely  6,2  Sümeg

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Gérce (OKTPH_10_1, OKTPH_10_2): Gérce, könyvtár vagy Gérce, autóbusz-váróterem buszmegállók
 • Káld (OKTPH_13_1, OKTPH_13_2): Káld, pusztalánci utca buszmegálló
 • Hosszúpereszteg (OKTPH_14): Hosszúpereszteg, iskola; Hosszúpereszteg, autóbusz-váróterem; Hosszúpereszteg, Hunyadi u. buszmegállók
 • Szajk (OKTPH_15): Szajki tavak buszmegálló
 • Kisvásárhely (OKTPH_17): Kisvásárhely, autóbusz-forduló

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
220 m
Legalacsonyabb pont
134 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Fokozott óvatossággal közlekedjetek a Kisalföld aszfaltozott útszakaszain és a forgalmasabb, magasabb rendű útkereszteződésekben!

Felszerelés

A kisalföldi nyár száraz és forró, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ivóvíz. A sík területek bejárásához a könnyű, sportos felszerelés a legalkalmasabb. Csapadékosabb évszakokban ne maradjon otthon az esővédő felszerelés sem! A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Sárvár, Nádasdy-vár (158 m)
Koordináták:
Geographic
47.253054, 16.935896
UTM
33T 646479 5235103

Végpont

Sümeg, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 A túra folyamán végig a K jelzést kell követni. 

 • Sárvártól Sitkéig útvonalunk szinte végig együtt halad a Mária-út  jelzéseivel 
 • Gércétől Káldig a K kerékpárút jelzései is kísérnek bennünket egy kisebb szakasz kivételével
 • a Szajki-tavakhoz érve balra kell térnünk (a jobbra tartó P jelzések a három legészakibb tó felé vezetnek)

A túra részletes leírása

Sárvár - Gérce

A sárvári várat elhagyva a lakótelepen át a Gyöngyös-patak partjára érkezünk, majd a fürdő és kórház területe mögötti kis tavak hídjain sétálunk át. Újabb forgalmas útszakasz következik: rövidesen átkelünk a Rába-hídon, és a főút szélén haladó kerékpársávon ballagunk a Hegyközség határában lévő útelágazásig. Itt balra térünk Ostffyasszonyfa felé. Az útelágazásból felkaptatunk az Alsó-Kemeneshát egyik dombtetejére, majd hamarosan elérjük a várost elkerülő 84-es út forgalmas kereszteződését. Körültekintően áthaladunk rajta, és továbbindulunk az aszfalton. Jobbra térve végigsétálunk az allé végtelennek tűnő nyiladékán, majd a mezők szélén kelet felé tartunk. Később földúton bandukolva mezőket, erdősávokat keresztezünk, aztán átmegyünk a felszámolt Sárvár–Zalabér–Batyk-vasútvonalon is.

A következő erdőszélen jobbra kanyarodunk, majd a Sitke felé vezető országút után újból jobbra térünk az itt kezdődő földútra. Ezen balra tartunk a sitkei Kálvária-kápolna tornyainak irányába. A templom mellett elhaladva jól kiépített gazdasági utakon érjük el Gérce határát. A településen két bélyegzőhely közül is választhatunk. Az egyiket a Polgármesteri Hivatal épülete előtt , a másikat a Kismackó italbolt teraszán találjuk.

Gérce - Hosszúpereszteg

A főutcától jobb kéz felé keskeny aszfaltúton kaptatunk fel a domboldalra. Elhaladunk a katolikus és az evangélikus temető között, majd a főút keresztezése után elérünk a Farkas-erdő peremén álló Rózsáskerti erdészházhoz, mely egyben bélyegzőhely is.

A Scherg házaspár síremlékének érintésével továbbra is aszfaltúton jutunk a Banya-fák tisztáshoz. A Farkas-erdőben hosszú kilométereken át szilárd burkolaton haladhatunk - szerencsére itt nincs túl sűrű forgalom. Egy útelágazáshoz érve a Csikászó-pataknál pillantjuk meg a Hidegkúti erdészház épületét, kerítésén a pecsételő dobozzal. Aszfaltburkolatú utunk jobbra tér, mi pedig balra, földutakon haladunk tovább. Több helyen villanypásztorral őrzött területeket keresztezünk. A drótok szigetelt fogantyúkkal kiakaszthatók az áthaladás időtartamára. Rövidesen elérjük Káldot.

Itt a Korona büfében vagy az iskola épületénél kihelyezett dobozoknál bélyegezhetünk. A Dózsa György utcán hagyjuk el a községet. Erdőszélen haladva, szántóföldeken átkelve érkezünk meg Hosszúperesztegre, ahol a bélyegzőt a templom kerítésén leljük meg.

Hosszúpereszteg - Sümeg

Enyhe emelkedő után lassan elérjük a Szajki-erdőt. A Szajki-tavakat jelölő jelzőtábláknál jobbra térünk egy földútra; így jutunk a fák között a kis üdülőfalu központjához. A Szajki erdészház bélyegző az erdészházzal szemben, a villanyoszlopra van felszerelve.

Kanyargós úton haladunk tovább. A nyiladékokat egy rövidebb országúti szakasz követi. Elérjük a Kávás-kúti-erdő hosszú, délkelet felé vezető nyiladékait, időnként villanypásztorral elzárt pagonyokat keresztezve. Az erdő végén balra indulunk a volt vasútállomás bekötőútján. Elérjük az Ötvös és Szalapa közötti országutat. Jobbra egy felüljárón keresztezzük a vasutat, aztán a Veszprém és Zala megye határát jelző tábla után nem sokkal balra fordulunk az erdei keréknyomokra, amin haladva körülbelül 100 méter múlva megtaláljuk a következő, ötvösi bélyegzőhelyet.

A műutat elhagyva egy ideig a Dergecsi-erdőben haladunk; később kiérünk a Dabroncra vezető országútra. Bő egy kilométer után, még a derékszögű kanyar előtt jobbra térünk. A keréknyomok nyílegyenesen vágnak át a mezők között. Az országutat elérve balra fordulunk. Innen már hamarosan megpillantjuk Mihályfa házait. Még a község előtt balra letérünk az aszfaltról, és földúton indulunk Kisvásárhely felé, ahol a bélyegzőt a haranglábnál találjuk. A törpefalut elhagyva hamarosan megtaláljuk a Sümegre tartó közutat, ahol aztán az országút hosszú egyenesébe befordulva a távolban már megpillanthatjuk a közelgő hegyvidék első sasbércén a sümegi várat. Az állomáson a forgalmi irodával szembeni oszlopon kell keresnünk a bélyegzőhelyet.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Sárvár vasútállomására Győrből, Szombathelyről, Veszprémből, Budapestről és Celldömölkről indulnak közvetlen járatok. 
 • A sárvári autóbusz-állomásra az ország számos pontjáról futnak be járatok. Ha az OKT útvonalához legközelebb eső megállókban szeretnénk leszállni, válasszuk a Termálfürdő, a Batthyány utca vagy a Kórház nevűt! A legelső az OKT nyomvonalán van; a másodikból 300, a harmadikból 400 méternyi sétával tudunk a K jelzéshez csatlakozni. 
 • Sümeg vasútállomása Tapolca, Celldömölk és Zalaegerszeg felől érhető el vonattal; mindegyik irányból számos távolsági járat közlekedik a településre. 
 • Sümeg, autóbusz-állomásra szintén több távolsági járat érkezik, közvetlen összeköttetése van például a fővárossal is.

Megközelítés

 • A sárvári vasútállomásról a K+ jelzéseket kövessük! Ha nyugat felé indulunk, 1,3 km sétával csatlakozunk a K jelzéshez a külvárosban. Ha keleti irányba megyünk, 1 km múlva a belvárosban találjuk az OKT nyomvonalát. 
 • Sárváron a Batthyány utca megállóból kelet felé induljunk a Batthyány Lajos utcán, majd tartsunk jobbra a Kossuth Lajos térre! Ennek túlsó végén találjuk a K jelzést. 
 • A Kórház nevű megállóból északnyugat felé indulva 300 méteres sétával a városközpontban tudunk az OKT nyomvonalhoz csatlakozni, délkelet felé pedig 200 métert kell sétálni a városból kivezető szakaszhoz. 
 • Sümegen az OKT útvonala érinti a vasútállomást és az autóbusz-állomást is. 

Autóval

 • Sárvár vasútállomásán ingyenes a parkolás, de a KRESZ szabályainak megfelelően a belvárosban is le tudjuk tenni az autót. 2017-ben a fizetős rendszert eltörölték, de maximum egy órát lehet várakozni. 
 • Sümegen ingyenes a parkolás. 
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,5
(2)
Béla Szabó
2019-05-24 · Közösség
Tetszett ez a túra a szajki tavak volt a legszebb hely annyi baj volt vele hogy a fele túra aszfalton ment végig és fájt tőle a talpam de ezt el tekintve tetszik.
Mutass többet!
Kellemeset a hasznossal. :-)
Fénykép: Béla Szabó, Közösség
Aschenbrenner Dávid
2018-08-16 · Közösség
Ebben a szakaszban az egyetlen, ami megerőltető volt, az a hosszú táv, mert szintemelkedés az nincs. Káld és Hosszúpereszteg között először hallottam élőben szarvasbőgést és még látni is lehetett az eseményeket. A Szajki-tavaknál szálltunk meg, ahonnan hajnali 3-kor indultunk, hogy Sümegen elérjük a 10 órás Pesti vonatot. Még 1 km-t sem tettünk meg mikor a fejlámpák fényére 3 db lódarázs jelent meg, ezért fény kikapcsol és spuri a vak sötétben :D. Kisvásárhely előtt a réteken nagyon hangulatos az őszi napfelkelte a hajnali ködös-párás időben, a bagolyhuhogással és a repkedő fácánokkal együtt.
Mutass többet!
Készült: 2017-09-22

A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
72 km
Időtartam
18:40 óra
Szint +
450 m
Szint -
450 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!