Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 18

Nógrád - Becske (OKT-18)

· 6 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km Naszály Megvilágosodás-sztúpa, Becske Prónay-kilátó (Romhány)

A Börzsöny és a Mátra között szelídebb domborzatú vidékre kalauzol a Kéktúra: a Cserhát nyugati fele igazi dombsági táj. Komolyabb magasságot csak a Naszály sasbérce ér el, ezen kívül alacsony hátakon és kis völgyeken át hullámzik utunk.

nyitva
közepes
Hossz 59,2 km
18:00 óra
1 885 m
1 880 m
652 m
153 m

Nógrádról még a Börzsöny vulkanikus vidékéhez tartozó Nagy-Kő-hegyre kapaszkodunk, ahonnan pazar panorámát élvezhetünk a Dunakanyarra és a Visegrádi-hegységre, no meg a Magas-Börzsöny vadregényes erdőrengetegére. Itt búcsút is intünk a vulkáni formakincsnek, és átlépünk a Cserhát uralkodóan üledékes kőzetekből felépülő (nyugati) térségébe. Felkaptatunk a Naszály hatalmas sasbércére, mely érdekes módon egyébként a Pilishez tartozik: felépítő mészköve a Duna túloldalán a tűzhányók által szétterített visegrádi-hegységi andezit alatt van, de itt a felszínre bukkan. A Naszályt elhagyva már igazán cserháti vidékre érkezünk: alacsony dombhátak hullámain vágunk át, és a völgyekben lévő apró falvakat keressük fel. A települések megsínylették az utóbbi évtizedeket, a bányászat és kitermelt anyagainak feldolgozása megszűnt, a lakosság pedig egyre inkább magára hagyja a jövőkép nélkül tengődő falvakat.

Az erdős dombok, a hosszan felsorakozó lankákra nyíló kilátások, és a völgyekben ülő, kissé elhanyagolt falvak együttese határozza meg a nyugat-cserháti kéktúrázások hangulatát.

A szerző tippje

 • Katalinpusztánál érdemes felkeresni a Rockenbauer Pál emlékére állított kopjafát.
 • A Naszályon kis kitérőt tehetünk a Násznép-barlanghoz.
 • Becske felett, a Csiga-hegyen található a buddhista Megvilágosodás-sztúpa, ami nem csupán látványában érdekesség, de hangulatában is hozzáad valami újat utunkhoz. A magaslatról pazar kilátásban lehet részünk a környékre.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nógrád  4,4  Lokó-pihenő  3,9  Magyarkút  6,7  Katalinpuszta  13,8  Ősagárd  6,7  Felsőpetény  4,4  Alsópetény  7  Romhány  2,8  Kétbodony  10,3  Becske

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Magyarkút (OKTPH_85_1): Magyarkút vasúti megállóhely
 • Szendehely (OKTPH_86_1, OKTPH_86_2): Szendehely, általános iskola buszmegálló
 • Ősagárd (OKTPH_87_1, OKTPH_87_): Ősagárd, Rákóczi u. 51. és Ősagárd, orvosi rendelő buszmegállók
 • Felsőpetény (OKTPH_88): Felsőpetény, szövetkezeti italbolt buszmegálló
 • Alsópetény (OKTPH_89_1, OKTPH_89_2): Alsópetény, községháza buszmegálló
 • Romhány (OKTPH_90_1, OKTPH_90_2): Romhány, vasútállomás és Romhány vasútállomás bejárati út buszmegállók
 • Kétbodony (OKTPH_91): Kétbodony, községháza buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2023-01-02
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Naszály, 652 m
Legalacsonyabb pont
Romhány, Sós-patak-völgye, 153 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Fáradt Vándor Panzió

Kezdés

Nógrád, vasútállomás (216 m)
Koordináták:
DD
47.902595, 19.045954
DMS
47°54'09.3"N 19°02'45.4"E
UTM
34T 353965 5307322
w3w 
///jelenlét.átesik.süvít

Végpont

Becske, faluközpont

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Nógrádról a Nagy-Kő-hegyen át jutunk el Magyarkútra.
 • Völgyi úton sétálunk fel Szendehelyre.
 • Szendehelyről meghódítjuk a Naszály csúcsát, majd Ősagárdra érkezünk.
 • Erdős úton Felsőpetény széléig megyünk, majd onnan egy völgyön közelítjük meg Alsópetényt.
 • Alsópetényből Romhányra, onnan pedig aszfalton Kétbodonyba gyalogolunk.
 • A túra zárószakasza újabb erdőben vezet át Becskére.

A túráról részletesen

Nógrád - Szendehely

Nógrádot elhagyva domboldalban emelkedünk. A háttérben a Börzsöny hosszú hegysora zöldell, de még nem kell elbúcsúznunk a hegyvidéktől: talpunk alatt olyan vulkanikus kőzetek alkotják a dombot, melyek a Börzsönyt is felépítik. A Morgó-patak rétláncolatos völgyében átkelünk a vasútvonalon is, és nekikezdünk a Nagy-Kő-hegyre vezető kaptatónak. Az utolsó szakaszon bájos, kanyargós ösvényen lépdelünk, mígnem elérjük a 383 méteres bércorrot. Valójában nem is csúcson állunk, de a Nagy-Kő-hegy lapos teteje olyan meredeken törik le északon és nyugaton a bevágódott patakvölgy felé, hogy valóban átélhetünk némi magasságélményt. A Lokó-pihenő esőbeállós panorámapontján pecsétet is találunk.

A sziklagyepes hegyperemről egészen a Dunakanyarig látunk. Érdemes a girbegurba fák közt futó csapást követni a meredély szélén, mert kicsivel odébb, egy kopjafánál még tágabb panoráma tárul föl: az egész Magas-Börzsöny erdős tömege megmutatkozik, felismerhetjük a Csóványos kilátóját is. A hegyek közé szorult Duna kanyarjába mélyen benézünk, közvetlenül alattunk pedig a szokolyai vasútállomás látszik. A Szokolyának otthon adó kis medencében kaszálók váltják fel az erdőrengeteget. A turistaút kissé monoton, alig kanyarodó vonala vezet le Magyarkút üdülőtelepére. Az Irma-forrás melletti kocsma kapujánál keressük a bélyegzőt!

Az alacsony hegycsoportot áttörő Keskeny-bükki-patak völgyébe fordulunk, hogy a széles makadámutat követve Szendehelyt vegyük célba. Elhaladunk a 19. században épült, huszártornyos Szentháromság-kápolna felújított épülete mellett, majd cikkcakkban közelítjük meg a település nyomasztóan nagy forgalmat bonyolító főutcáját. A Szepi fogadó bejáratánál tudunk pecsételni, de találunk bélyegzőt a Katalinpusztai Kirándulóközpont pénztáránál is.

Szendehely - Ősagárd

A falu szélén haladunk a völgyben fekvő Katalinpusztai Kirándulóközpont irányába. A szórakoztatóelemekben gazdag attrakció körül még kisvasutazhatnak is a gyerekek, a Kéktúra viszont már újabb tájegységre, a mészkőből felépülő Naszály hegyre terel. A Gyadai tanösvény a magaslat északi oldalának hűvös erdőjében lassan emelkedik. Átkelünk egy mély vízmosás fölött kifeszített függőhídon és érintjük a Bik-kút pihenőhelyét. Hosszú gyaloglás után utunk élesen jobbra fordul, és nekivág a meredek, szinte falszerű hegyoldalnak. Vadregényes, mészkősziklás ösvényen harántolunk, átvágunk a sötét, szélvédett bükkös egy apró törmeléklejtőjén is.

A fárasztó kapaszkodást egyelőre nem koronázza a megérkezés öröme, de elérjük a hegytömb kicsiny oldalsó platóját. Jobbra víznyelőbarlang adja jelét a hegy belsejét átjáró karsztjelenségeknek. A Szinlő-barlang homokkő és mészkő határán alakult ki, telente fontos pihenőhelye a denevéreknek. Amikor a K jelzés balra hajlik, a jobbra kiágazó K▲ jelű úton érdemes rövid kitérőt tennünk a Látó-hegy panorámás sziklabércéhez: a szabdalt hegyvidéken áttörő Duna kanyarjának egyik legszebb kilátása kerül a szemünk elé!

A Kéktúra újra meredek emelkedőre kényszerít: ennek végén azonban már a Naszály 652 méter magas csúcsán állunk. Ahogy a leromlott állapotú geodéziai torony betonhengere is. A merészebbek - vállalva a rozsdás vaslétrák nyikorgó lélekvesztőjét - a tetőről korlátozott kilátást szemlélve pihenhetnek meg: a fák koronája még éppen nem takarja ki a Dunakanyar egy szakaszát, és szintén látjuk a Börzsöny hullámzó vonalait.

A 652 méteres Naszály túránk legmagasabb pontja, Ősagárdig már csak ereszkednünk kell. Egy szép, karsztbokorerdős résznél mészkőfal szakad le észak felé, innen kapjuk az utolsó kilátást a nógrádi lankákra, melyek közé utunk tart. Leérve a meredek, csúszós ösvényen balra fordulunk és erdei úton folytatjuk a gyaloglást. Végül ösvényen hagyjuk el a Naszály erdőtömbjét, hogy egy hosszanti rétet keresztezve, majd egy dombot megkerülve Ősagárdra érkezzünk. A pecsétet a Rákóczi utca és Szabadság u. sarkán  az OKK útjelzőoszlopán vagy a Rákóczi és Dózsa György utca sarkánál lévő útjelző oszlopon keressük!

Ősagárd – Alsópetény

Elhagyjuk Ősagárdot, és a falu melletti dombról visszakémlelve szemrevételezhetjük a falu helyzetét: a Naszály szikár bástyaként emel falat a háttérben, a település pedig az alig hullámzó dombok satujába szorulva tűnik el szemünk elől. Szántóföldön taposunk – amikor utunk megközelíti a domb fasoros peremét, nézzünk ki a ritkásan álló fák közül: szokatlan panorámát találunk a szigethegységként magasodó Börzsönyre.

Megkerüljük a Bogárdi-patak völgyfőjét, és erdőben túrázunk tovább. Ahogy a Cserhátban mindenhol, a legmagasabb hátakat itt is erdők borítják, a falvakhoz szegélyét azonban messze fölnyúló legelők, szántók alkotják. Nincs ez másképp Felsőpetény mellett sem: a lejtőn már nem takarja el növényzet a települést. Az egykori Almásy-kastély kerítésénél leljük a pecsétet.

Nem megyünk be a központba, helyette kelet felé indulunk, hogy a két Petényt összekötő patak túloldalára kerülve a Homok-hegyre gyalogoljunk. Az alacsony domb homokját megkötő fenyvesek mentén bandukolunk, hátrapillantva pedig ismét rácsodálkozhatunk a Börzsöny impozáns méretű, háromszögszerűen csúcsosodó vonulatára. Alsópeténybe érkezve a buszmegálló táblájánál vagy a Retro Man söröző bejáratánál lehet pecsételni.

Alsópetény – Kétbodony

A Kéktúra felkalauzol a falu fölé magasodó, meredek lejtőjű Korpa-hegyre, melynek pereméről szép a kilátás a völgyre és a hullámzó dombhátak mögött őrködő Naszályra. Rövid ereszkedést követően megpillantjük a Kékesi vadászház verandás épületét - mintha egy kőházra valakik répítettek volna egy faházat. Újabb dombra kapaszkodunk fel, majd szép gyertyánosban hullámvasutazunk északkelet felé. Egy pihenőhely után kiérünk az erdőből, előttünk, széles medencében terül el a szocialista iparosítástól nagyra nőtt Romhány. A város a rendszerváltás előtt a hazai kerámiaipar fontos központja volt, a gyártás alapanyagát, a tűzálló agyagot Felsőpetény közelében bányászták. Mára az egykori gyártókapacitás túlnyomó része és az általa kínált munkahelyek megszűntek, csak jóval kisebb volumenű gyártás zajlik. A település nevezetessége a kitérővel felkereshető, kb. 200 éves törökmogyorófa, melyet Rákócziról kereszteltek el. A legenda szerint a romhányi csata idején a fejedelem innen követte figyelemmel az ütközetet, de a fa kora kizárja ennek valószerűségét.

A városon átsétálva a tönkrement ipar jelei kísérik lépteinket. Romhányon a virágboltnál, illetve a Fáradt Vándor Panzió és Étterem teraszán lévő oszlopánál pecsételhetünk. Forgalmas aszfaltúton kell átsétálnunk Kétbodonyba, ahol pedig a kocsmában pecsételhetünk.

Kétbodony – Becske

Bár a Kéktúra nem érinti, ha időnk engedi, érdemes felkeresni a barátságos hangulatú, dombsági környezetben fekvő víztározót, a falu ékességét. Kétbodonyból újabb hátra kaptatunk, ennek két nevezetessége is van: a fenyőfoltokkal, akácosokkal, tölgyesekkel benőtt domb 349 méteres magaslata (Cser-hát) a tájegység névadója, ráadásul alacsony mivolta miatt nem is gondolnánk, de a Zagyva és az Ipoly vízválasztója is itt húzódik. Ligetesre változik a szántókkal tarkított táj, amikor elérjük, majd átlépjük a Galga mentén futó vasútvonalat. Zsombékos meder és fás-bokros legelők közül kanyarodik fel a Kéktúra a Becske melléki dombtetőre, melyről már jól látszik a közeli Szanda bányászattal felsebzett csúcsa. A faluba érkezve a kis ABC-ben (Ady E. u. 8/A), a Galga presszóban vagy a Máder fagyizónál lehet bélyegezni.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Nógrád vasútállomására Vác és Drégelypalánk, illetve Balassagyarmat felől érkeznek a vonatok.
 • A Nógrád vasútállomás buszmegállót kell keresnünk Nógrád településén.
 • Becske alsó vasúti megállóhelyen az Aszód és Balassagyarmat közt közlekedő szerelvények állnak meg.
 • A Becske, nógrádkövesdi elágazás buszmegálló a település központjában van.

Megközelítés

 • Nógrádon a vasútállomás melletti közúti átkelőn halad a Kéktúra.
 • A gazos becskei vasúti peront Becskével az autóút aszfaltja köti össze, a séta kb. 2 km.
 • A buszmegálló Becskén a Kéktúra mentén található.

Parkolás

 • Nógrádon a vasútállomás mellett találunk ingyenes parkolóhelyeket.
 • Becskén szintén a faluközpontban érdemes hagyni az autónkat.

Koordináták

DD
47.902595, 19.045954
DMS
47°54'09.3"N 19°02'45.4"E
UTM
34T 353965 5307322
w3w 
///jelenlét.átesik.süvít
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Országos Kékkör Térképes Túrakalauz
 • Kéktúra I. turistakalauz (Északi-középhegység)
 • Cserhát turistatérkép (figyeljünk rá, hogy nem minden Cserhát-térkép ábrázolja a hegység teljes területét!)

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

István Krasznai kérdése · 2021-11-10 · Közösség
Ősagárdon hol érdemes sátrazni ? a kék útvonalon ,Ősagárd előtt van valami vagy utána ahol lehet ?
Mutass többet!
Fehér Ágnes válasza · 2021-11-11 · Közösség
Nem sátraztam a környéken, nem tudom, hol lehet.

Értékelések

4,7
(6)
Zsalakó Norbert
2022-02-28 · Közösség
Mi három részletben csináltuk meg ezt a szakaszt (Nógrád/Katalinpuszta/Felsőpetény/Becske), különböző évszakokban. Nagyon változatos útvonal, legtöbb helyen kellemes dombok, egyedül a Naszály megmászása jelent komolyabb kihívást. Jelzések végig könnyen követhetők. Becskéről vasárnaponként este közvetlen busz van Budapestre
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 31

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
59,2 km
Időtartam
18:00 óra
Szintemelkedés
1 885 m
Szintcsökkenés
1 880 m
Legmagasabb pont
652 m
Legalacsonyabb pont
153 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 36 Útpontok
 • 36 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp