Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 17

Nagymaros – Nógrád (OKT-17)

· 13 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nagymaros és a szentendrei szigetspicc is látható a Julianus-kilátóból
  Nagymaros és a szentendrei szigetspicc is látható a Julianus-kilátóból
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 -200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Szent Kereszt … Nagymaros Toronyaljai pálos … emlékhely
A Kéktúra 17. szakasza átvezet a vadregényes Magas-Börzsöny hatalmas erdővidékén, felkapaszkodik annak legmagasabb csúcsára, de ellátogat a Dunakanyar emlékezetes kilátóhelyére, a Szent Mihály-hegyre is.
nyitva
közepes
Hossz 40,3 km
13:00 óra
1 740 m
1 630 m
938 m
103 m

Hazai hegységeink közül terepviszonyait illetően talán a Börzsöny hasonlít leginkább az északabbra található kárpáti tájakra. Az egykori óriásvulkán hatalmas kalderája (azaz összeomlott, beroskadt krátere) még a laikus szem számára is jól láthatóan kirajzolódik a műhöldképeken. A meredek peremek övezte katlan belsejében és külső lejtőin találjuk Magyarország legnagyobb lakatlan, összefüggő erdőségét.

Dacára kis méreteinek, a Börzsöny valódi hegyvidéki élmény: változatos erdőiben vendégeskedve igen nagy távolságba juthatunk a lakott területektől, panorámáit erősen szabdalt, tompa formájú hegygerincek látványa tölti ki. De nem hiányoznak a méretes sziklaalakzatok sem. A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A szerkezet meghatározza a turistaúthálózat futását is, a jelölt utak a legmagasabb régióban csomózódnak, ezért a hegység zugainak bejárása hosszú, megerőltető gyaloglást követel, ha egy nap alatt ki is akarunk jutni az erdővidékről.

A hegyvidék belsejéből a vízfolyások csak a Fekete-patak segítségével, egyetlen völgyön keresztül törnek ki. A sugaras alakot öltő vízhálózat szépen felszabdalta a hegységet, melynek kemény, vulkanikus kőzetei magas gerinccel ölelik körbe a belső mélyedést, a kalderát. Az amúgy kis kiterjedésű Börzsöny épp emiatt zárt, hazánkban szokatlanul kiterjedt vadont rejt. Ráadásul a 700-900 méter magas, nagyjából kör alakú kalderaperem szembetűnően a belső és külső oldalgerincek fölé emelkedik, ezért a valóságosnál magasabb hegység képét kelti. Talán nincs Magyarországon még egy olyan táj, ahol ennyire vad hegyvidéki panorámákat találhatnánk.

Nagymaros macskaköves, itt-ott kopott, színes utcáiról indítjuk túránkat, mely során elsőként a „szökevény" Szent Mihály-hegyre kaptatunk föl - ami földtanilag a Visegrádi-hegységhez tartozik.

A Julianus-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a hegyet körbefogó Dunakanyarra. Törökmezőre tartunk, hogy aztán a hegységperemi falvak egyikét, Kóspallagot vegyük célba. A Kisinóci Turistaházat elhagyva kezdődik az igazi kihívás: a Magas-Börzsöny meghódítása. Hosszas kapaszkodással érkezünk meg Nagy-Hideg-hegyre, a menedékháznak is otthont adó kopár tetőre. Innen a kalderaperemen, varázslatos erdőkben, merész sziklakibukkanások érintésével tartunk a Csóványos felé.

A 938 méteres csúcson álló kilátóból körbekémlelünk a szigetszerűen környezet fölé magasodó hegység közepéből, hogy aztán hosszas gyalogmenettel leereszkedjünk a peremterületekre. Nógrádon, a vár alatti vasútállomáson fejezzük be túránkat.

A szerző tippje

 • A túrát megszakíthatjuk Nagy-Hideg-hegyen, ahol a turistaházban éjszakázva reggel abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Börzsöny közepén ébredünk.
 • Szintén éjszakázási lehetőséget kínál a Kisinóci Turistaház Kóspallag szélén.
 • Nógrádban érdemes másfél órát szánni a várra is.
 • A csóványosi túrára szerelkezzünk fel étellel-itallal, mert a nagy-hideg-hegyi turistaházon kívül más töltekezési lehetőségre nem számíthatunk!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagymaros  10,9  Törökmező tursitaház  9,5  Kisinóci turistaház  5,7  Nagy-Hideg-hegy  14,8  Nógrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Törökmező (OKTPH_81 közelében): Kismaros, Törökmezei turistaház bejárati út buszmegálló
 • Kóspallag (OKTPH_82 közelében): Kóspallag, Kisinóci turistaház vagy Kóspallag, templom buszmegállók
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-06-24
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Csóványos, 938 m
Legalacsonyabb pont
Nagymaros, kompkikötő, 103 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Törökmező turistaház
Tóvik vendégház
Kisinóci Turistaház
Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Nagymaros, kompkikötő (103 m)
Koordináták:
DD
47.789150, 18.961533
DMS
47°47'20.9"N 18°57'41.5"E
UTM
34T 347323 5294877
w3w 
///művirág.kopogtat.érzékelő
Mutasd a térképen

Végpont

Nógrád, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Nagymarost a Templom-völgyön keresztül hagyjuk el, hogy felkapaszkodjunk a Hegyes-tetőre.
 • A Julianus-kilátót elhagyva a K a törökmezői turistaházhoz vezet.
 • Török-mezőről hosszú erdei séta következik Kóspallagra.
 • Kóspallagról a Kisinóci Turistaházhoz gyalogolunk.
 • A turistaháztól nekivágunk a hosszú kaptatónak, ami a Nagy-Hideg-hegyre vezet.
 • Innen kb. 1 órás gerincsétával jutunk föl a Csóványosra.
 • A csóványosi kilátótól ereszkedésbe kezdünk délkelet felé a Fultán-keresztig.
 • A kereszttől a Cseresnyés-völgy átszelésével keressük fel Nógrád vasútállomását.

A túráról részletesen

Nagymaros - Törökmezői turistaház

Nagymaroson a pecsétet a vasútállomás peronján találjuk. A 14. századi, gótikus jegyektől izgalmas templom oldalán különböző formájú, eltérő korokból származó ablaknyílásokra lehetünk figyelmesek. A települést a szűk Templom-völgyön hagyjuk el. Mély vízmosást kísér a szűk ösvény, gyönyörű, sötét bükkösben haladunk. Érdekes, hogy a megszokottal ellentétben itt a hűvöset kedvelő bükkök telepedtek meg alacsonyabban, de ahogy fölfelé kaptatunk, a napsütötte hegyoldalban már tölgyes vesz körül. Meredek utunk hamarosan gerincre ér, és élesen jobbra, visszefelé kanyarodik, hogy megcélozza a hegytetőt. A bekerített lyukak a földben kutatóaknák, melyet a nemesfém-bányászat lehetőségének jegyében ástak. Keresztezzük az Ürmös-rétet, majd felérünk a Hegyes-tető kilátójába, a Julianus barát-toronyba.

Elképesztő a panoráma a bástyaszerű építmény tetejéről: két irányban is látjuk a hegyet megkerülő Dunát, minden irányban hegyvidékek vesznek körül. Feltűnik a Naszály, a Visegrádi-hegység, az Ipoly túloldalán a Burda és észak felé hegyóriásként magasodik a Börzsöny középen a Csóványossal. Remekül kirajzolódik a Börzsöny szigethegység jellege, ahogy a környező síkvidék fölé tornyosul.

A mindössze 482 méteres csúcsról meredek lejtőn indulunk el következő állomásunk, Törökmező felé. Többször keresztezzük az erdei szállítóutat, a Köves-mező tisztásáról kilátunk a Dunára és a visegrádi várra. Érintjük a Csapás-rétet, melynek pihenőjénél a távolban ismét felbukkannak a Börzsöny távoli, magasabb csúcsai. Innen erdei úton érkezünk meg Törökmezőre, a takaros turistaházhoz. A pecsét az étterem bejáratánál, a falon található.

Törökmezői turistaház - Nagy-Hideg-hegy

A ház mögötti völgyecskében szép források fakadnak, érdemes őket meglátogatni. Leereszkedünk a völgybe, ahol bájos, nyugodt erdei környezetben piciny, duzzasztott horgásztavat találunk. Fiatal erdőben emelkedünk, kiérünk a Békás-rét szélére. Utoljára látjuk a Magas-Börzsöny panorámáját, mielőtt nekivágunk a hegyvidék központi térségének. Egyelőre maradunk alacsonyan: patakot követünk, majd a Kóspallag-Márianosztra útelágazáshoz érkezünk. Szemközt, az erdei úton megyünk tovább, így egy kis kerülővel érünk be Kóspallagra. Átsétálunk a hegység legfiatalabb faluján, melyet a XVIII. században erdőmunkás tótok letelepítésével hoztak létre. A templomtól a kálváriára kaptatunk, mögötte erdőbe lépünk. Perceken belül leereszkedünk, és kis, csalános patakvölgyben fordulunk rá a Kisinóci turistaházhoz vezető méterekre. A sörkert faoszlopán találjuk a szükséges pecsétet.

A ház mögött kezdődik a túra legizgalmasabb szakasza. Nógrádig településnek nyomát sem látjuk, a nagy-hideg-hegyi turistaház lesz az egyetlen lakott terület, amit érintünk. Egy hosszú, egyenes lénián, az Inóci-vágáson kezdünk neki a megerőltető hegymenetnek. Közben elhaladunk egy kis kőkereszt és tábla mellett: egy 1935-ben itt halálos síbalesetet szenvedett fiatal, Barna Feri emlékhelyénél járunk. Szűk gerincszakaszról kőmezős hegyoldalban harántoló erdészeti útra térünk, végül sötét fenyvesfolt köszönt a Magas-Börzsönyben. Egy erdőirtás széléről kiszúrhatjuk az egyelőre távoli Csóványos kilátóját. Átkelünk a szállítóúton, majd annak utolsú kanyarján érkezünk meg a Nagy-Hideg-hegy turistaházához. A bélyegzőt az épület teraszán találjuk.

Nagy-Hideg-hegy - Csóványos

A 865 méter magas csúcs oldalában sípályák cikáznak az erdőben. A különleges hangulatú, pázsitos csúcsról nagyszerű látványt csodálhatunk: a Naszály, a Szentendrei-sziget csúcsa, a Visegrádi-hegység és a Budapest környéki síkság mind-mind jóval alattunk vannak. A menedékház mögött a Gerecse rögeit is kiszúrhatjuk, a visegrádi hegyek hátterében pedig a János-hegy kéklik. Érdemes kisétálni az északi sípálya tetejét keresztező dózerútra, mert onnan érzékelhetjük legjobban a Börzsöny méreteit és a kalderabelső zártságát: hatalmas erdővidék hullámzik előttünk, a közeli gerinc mögött magasodó Csóványos-Magosfa vonulat mellett minden más eltörpül.

A Nagy-Hideg-hegyről célba vesszük a hegyvidék legmagasabb csúcsát, a Csóványost. Páratlan atmoszférájú, vadregényes ösvény kalauzol át a kilátóhoz. A kaldera peremén, keskeny gerincen járunk érezhetően távol mindentől. A sziklaformációkkal tűzdelt, szeles, őserdőszerűen háborítatlan gerincszakasz a Felvidék jóval magasabb vulkanikus hegységeinek világát idézi. Érdemes kisétálni a panorámás Hangyás-bércre, de később, a Szabó-kövekről is kilátunk: a kemény vulkáni kőzetek úgy kerültek felszínre, hogy körülük lekoptak kevésbé ellenálló társaik. Hatalmas, érintetlen erdejű hegyoldal tetején ül a Csóványos, bal felé pedig a kalderaperem túlsó felének sziklás gerince, a Holló-kő vonulata hullámzik.

A Korona-kő sziklatornya mellett kaptatunk föl a Csóványos 938 méter magas csúcsára. A 2014-ben felújított kilátóból az ország egyik legvadabb hegyvidéki kilátása nyílik: a Börzsöny közepéről szemlélődünk, alattunk a háborítatlan katlan erdővidéke hullámzik. Hosszában látjuk a Holló-kő gerincét, közvetlenül a Csóványos oldalában a Fekete-patak ágas szerkezetű völgyhálózata szabdalja a hegyoldalakat. A Dunakanyarban szinte apró dombnak tűnik a Szent Mihály-hegy, a Visegrádi-hegység innen szerény magasságú vidék csupán. A hegyek alatt jóval alacsonyabb térszín terül el, a Cserhát lankáin túl gyakran megmutatja magát a Mátra. Különösen tiszta időben a Magas-Tátra sziklacsipkéit (és az egyéb felvidéki hegységeket) is kiszúrhatjuk a horizonton. Az erdőkben látható, hatalmas területeket érintő fakidőlések a 2014 decemberi ónos eső okozta jégkár pusztításának mementói.

Csóványos - Nógrád

Gyors szintvesztéssel indulunk lefelé a Csóványosról. Mesés bükkösben, a Fultán-vágás folyosóján közelítünk a Három-hárs gerincéhez. A Szén-patak mély völgyének oldalában erdőirtás nyit kilátást a katlanszerű mélyedésre, a másik oldalon, öles, idős bükkmatuzsálemek kísérik lépteinket a szélfútta bércvállon. Egy ponton rálátunk Szokolya medencéjére és a Duna kanyarjára. Elérjük a Fultán-kereszt tisztását: egy 19. században orvvadászok által megölt erdőőrnek állít emléket a kis kőkereszt.

A tisztást dél felé hagyjuk el, de legyünk figyelmesek: az erdészeti út jobbra kanyarodik, nekünk pedig hirtelen balra, dél felé kell letérnünk róla! A Saj-kút-bérc alacsonyodó gerincén baktatunk, beereszkedünk a Cseresnyés-völgybe. Keresztezünk egy szállítóutat, majd a patak gázlójától utolsó kapaszkodásunkba kezdünk, hogy átszeljük a Börzsöny peremi hegyláncát. Itt-ott sáros, sarjerdős, vaddisznótúrásoktól hemzsegő szakaszon járunk. Az enyészet méterei ezek: egyik oldalunkon elhagyott honvédségi terület omladozik, a másikon valamikor turistaház állt. Végül legelőkre érkezünk, ahonnan már jól látszik Nógrád falu kis vulkanikus hegyecskéje tetején a várrommal. Elhagyjuk a régi zsidótemetőt és a bájos hangulatú kálvária dombját, végül a vasút mentén érkezünk meg Nógrádra. A pecséthez a sínek mentén az állomásépületig kell sétálnunk, ahol az információs táblán találjuk a bélyegződobozt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen a Szob - Budapest, Nyugati pályaudvar vonal járatai állnak meg.
 • A Nógrád, vasútállomás buszmegállóba Vác vagy Rétság felől utazhatunk.
 • Nagymarosra érkezhetünk a komppal is Visegrád felől (ahová Esztergomból és Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról közlekednek buszok).

Megközelítés

 • Nagymaroson a kompkikötőtől indul a Kéktúra, és a Nagymaros-Visegrád megállóhely aluljáróján indul a Börzsöny felé.
 • Nógrádon a vasútállomás melletti közúti átkelőnél találjuk a K jelzéseket.

Parkolás

 • Nagymaroson a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely mellet találunk ingyenes parkolót.
 • Nógrádon a vasútállomás épülete mellett ingyen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.789150, 18.961533
DMS
47°47'20.9"N 18°57'41.5"E
UTM
34T 347323 5294877
w3w 
///művirág.kopogtat.érzékelő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Presser Elisabeth kérdése · 2022-06-13 · Közösség
I have been ringing the Nagyhideg hegy turistahaz with no answer. Nowhere in the Blue Trail app, nor on the website is there any mention of operating hours. Do they only operate on weekends?? If so, this is ridiculous - I am doing the whole Blue trail hike & the site is useless if they only cater to casual weekend jaunters. What do I do now? There’s not enough accommodation along this stage (like many other stages!) to break up the walks evenly. I’ll have to do a 3 hour + hard hike up to the Hideg hegy, then another 14kms to Nograd all in one go. A bit of a killer for the not so young.
Mutass többet!
Péter Adrienn kérdése · 2021-08-29 · Közösség
hogyan lehet a navigációt megfordítani?
Mutass többet!
Fehér Ágnes válasza · 2021-08-31 · Közösség
Szia Adrienn! Nem tudom, de nem is szükséges szerintem. Kis matek kell hozzá. Az útvonal azonos, csak a hátralevő idő változik. Ági
Duhay Daniel kérdése · 2019-09-27 · Közösség
Szia! A kérdésem nem is a túráról magáról szól, hanem, hogy hogyan lehet ezeket az útpontokat beágyazni a túrába? Az appikációt és a webes felületet is használom, néztem, de nem találtam meg ezt a funkciót.
Mutass többet!

Értékelések

4,9
(13)
Fejérvári Sámuel
2022-11-03 · Közösség
A túrát 3 részletben csináltam meg. 1. Nagymaros - Törökmező th. (11,5 km + 1,8 km Törökmezőnél a buszmegállóig). Azzal kezdődött, hogy leszálltunk a Nagymaros állomásnál. Ott láttuk a kiírást: a pecsét a Nagymaros-Visegrád állomásnál van. Így összejött még 1 km. Tehát írom mindenkinek, hogy nehogy ők is így járjanak, a pecsét a NAGYMAROS-VISEGRÁD állomásnál van. Ezen a részen a Julianus-kilátóban nagyon szép a kilátás, és a végén egy füves területen is szépen rálátni a Börzsönyre. 2. Törökmező th. - Kóspallag ( a törökmezei buszmegállóval együtt kb. 9 km). Ezt a részt ködös időben csináltam meg, és nem baj hogy a szántóföldek mellett semmilyen hegyet nem láttunk, mert a fák ilyenkor ősszel gyönyörű színekben pompáztak(és a ködnek is megvan a szépsége). Kóspallagon volt a szállásunk. 3. Kóspallag - Nógrád ( kb. 23 km). Másnap folytattuk a túrát. Ez volt a legkeményebb része, de megérte! Már a kálváriához is emelkedni kellett, és utána fel a Nagy-Hideg-hegyre.. Ez a kaptatás is meredek volt, de nem ez volt a fő nehézsége, hanem az, hogy 6 kilométeren keresztül folyamatosan emelkedett. Ezt a részt is ködben kezdtük el, aztán a Nagy-Hideg-hegy csúcsa felé már nagyjából kitisztult az idő. Aztán a Csóványosra nagyon kemény volt a kaptató! Itt találkoztunk az erdőben pár szarvasünővel... A Csóványos tetején a kilátóból nem sokat láttunk, de az nagyon szép volt, látszott, hogy a felhők fölött vagyunk. Lefele belementünk egy felhőbe, de Nógrádra már ígyis- úgyis ködben értünk le.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-31
Orsolya Juhász
2022-11-01 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-10-31
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 13

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
40,3 km
Időtartam
13:00 óra
Szintemelkedés
1 740 m
Szintcsökkenés
1 630 m
Legmagasabb pont
938 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 27 Útpontok
 • 27 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp