Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 17

Nagymaros – Nógrád (OKT-17)

· 13 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nagymaros és a szentendrei szigetspicc is látható a Julianus-kilátóból
  Nagymaros és a szentendrei szigetspicc is látható a Julianus-kilátóból
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 -200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Szent Kereszt … Nagymaros Toronyaljai pálos … emlékhely
A Kéktúra 17. szakasza átvezet a vadregényes Magas-Börzsöny hatalmas erdővidékén, felkapaszkodik annak legmagasabb csúcsára, de ellátogat a Dunakanyar emlékezetes kilátóhelyére, a Szent Mihály-hegyre is.
nyitva
közepes
Hossz 40,3 km
13:00 óra
1 740 m
1 630 m
938 m
103 m

Hazai hegységeink közül terepviszonyait illetően talán a Börzsöny hasonlít leginkább az északabbra található kárpáti tájakra. Az egykori óriásvulkán hatalmas kalderája (azaz összeomlott, beroskadt krátere) még a laikus szem számára is jól láthatóan kirajzolódik a műhöldképeken. A meredek peremek övezte katlan belsejében és külső lejtőin találjuk Magyarország legnagyobb lakatlan, összefüggő erdőségét.

Dacára kis méreteinek, a Börzsöny valódi hegyvidéki élmény: változatos erdőiben vendégeskedve igen nagy távolságba juthatunk a lakott területektől, panorámáit erősen szabdalt, tompa formájú hegygerincek látványa tölti ki. De nem hiányoznak a méretes sziklaalakzatok sem. A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A szerkezet meghatározza a turistaúthálózat futását is, a jelölt utak a legmagasabb régióban csomózódnak, ezért a hegység zugainak bejárása hosszú, megerőltető gyaloglást követel, ha egy nap alatt ki is akarunk jutni az erdővidékről.

A hegyvidék belsejéből a vízfolyások csak a Fekete-patak segítségével, egyetlen völgyön keresztül törnek ki. A sugaras alakot öltő vízhálózat szépen felszabdalta a hegységet, melynek kemény, vulkanikus kőzetei magas gerinccel ölelik körbe a belső mélyedést, a kalderát. Az amúgy kis kiterjedésű Börzsöny épp emiatt zárt, hazánkban szokatlanul kiterjedt vadont rejt. Ráadásul a 700-900 méter magas, nagyjából kör alakú kalderaperem szembetűnően a belső és külső oldalgerincek fölé emelkedik, ezért a valóságosnál magasabb hegység képét kelti. Talán nincs Magyarországon még egy olyan táj, ahol ennyire vad hegyvidéki panorámákat találhatnánk.

Nagymaros macskaköves, itt-ott kopott, színes utcáiról indítjuk túránkat, mely során elsőként a „szökevény" Szent Mihály-hegyre kaptatunk föl - ami földtanilag a Visegrádi-hegységhez tartozik.

A Julianus-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a hegyet körbefogó Dunakanyarra. Törökmezőre tartunk, hogy aztán a hegységperemi falvak egyikét, Kóspallagot vegyük célba. A Kisinóci Turistaházat elhagyva kezdődik az igazi kihívás: a Magas-Börzsöny meghódítása. Hosszas kapaszkodással érkezünk meg Nagy-Hideg-hegyre, a menedékháznak is otthont adó kopár tetőre. Innen a kalderaperemen, varázslatos erdőkben, merész sziklakibukkanások érintésével tartunk a Csóványos felé.

A 938 méteres csúcson álló kilátóból körbekémlelünk a szigetszerűen környezet fölé magasodó hegység közepéből, hogy aztán hosszas gyalogmenettel leereszkedjünk a peremterületekre. Nógrádon, a vár alatti vasútállomáson fejezzük be túránkat.

A szerző tippje

 • A túrát megszakíthatjuk Nagy-Hideg-hegyen, ahol a turistaházban éjszakázva reggel abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Börzsöny közepén ébredünk.
 • Szintén éjszakázási lehetőséget kínál a Kisinóci Turistaház Kóspallag szélén.
 • Nógrádban érdemes másfél órát szánni a várra is.
 • A csóványosi túrára szerelkezzünk fel étellel-itallal, mert a nagy-hideg-hegyi turistaházon kívül más töltekezési lehetőségre nem számíthatunk!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagymaros  10,9  Törökmező tursitaház  9,5  Kisinóci turistaház  5,7  Nagy-Hideg-hegy  14,8  Nógrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Törökmező (OKTPH_81 közelében): Kismaros, Törökmezei turistaház bejárati út buszmegálló
 • Kóspallag (OKTPH_82 közelében): Kóspallag, Kisinóci turistaház vagy Kóspallag, templom buszmegállók
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-06-24
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Csóványos, 938 m
Legalacsonyabb pont
Nagymaros, kompkikötő, 103 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Törökmező turistaház
Tóvik vendégház
Kisinóci Turistaház
Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Nagymaros, kompkikötő (103 m)
Koordináták:
DD
47.789150, 18.961533
DMS
47°47'20.9"N 18°57'41.5"E
UTM
34T 347323 5294877
w3w 
///művirág.kopogtat.érzékelő

Végpont

Nógrád, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Nagymarost a Templom-völgyön keresztül hagyjuk el, hogy felkapaszkodjunk a Hegyes-tetőre.
 • A Julianus-kilátót elhagyva a K a törökmezői turistaházhoz vezet.
 • Török-mezőről hosszú erdei séta következik Kóspallagra.
 • Kóspallagról a Kisinóci Turistaházhoz gyalogolunk.
 • A turistaháztól nekivágunk a hosszú kaptatónak, ami a Nagy-Hideg-hegyre vezet.
 • Innen kb. 1 órás gerincsétával jutunk föl a Csóványosra.
 • A csóványosi kilátótól ereszkedésbe kezdünk délkelet felé a Fultán-keresztig.
 • A kereszttől a Cseresnyés-völgy átszelésével keressük fel Nógrád vasútállomását.

A túráról részletesen

Nagymaros - Törökmezői turistaház

Nagymaroson a pecsétet a vasútállomás peronján találjuk. A 14. századi, gótikus jegyektől izgalmas templom oldalán különböző formájú, eltérő korokból származó ablaknyílásokra lehetünk figyelmesek. A települést a szűk Templom-völgyön hagyjuk el. Mély vízmosást kísér a szűk ösvény, gyönyörű, sötét bükkösben haladunk. Érdekes, hogy a megszokottal ellentétben itt a hűvöset kedvelő bükkök telepedtek meg alacsonyabban, de ahogy fölfelé kaptatunk, a napsütötte hegyoldalban már tölgyes vesz körül. Meredek utunk hamarosan gerincre ér, és élesen jobbra, visszefelé kanyarodik, hogy megcélozza a hegytetőt. A bekerített lyukak a földben kutatóaknák, melyet a nemesfém-bányászat lehetőségének jegyében ástak. Keresztezzük az Ürmös-rétet, majd felérünk a Hegyes-tető kilátójába, a Julianus barát-toronyba.

Elképesztő a panoráma a bástyaszerű építmény tetejéről: két irányban is látjuk a hegyet megkerülő Dunát, minden irányban hegyvidékek vesznek körül. Feltűnik a Naszály, a Visegrádi-hegység, az Ipoly túloldalán a Burda és észak felé hegyóriásként magasodik a Börzsöny középen a Csóványossal. Remekül kirajzolódik a Börzsöny szigethegység jellege, ahogy a környező síkvidék fölé tornyosul.

A mindössze 482 méteres csúcsról meredek lejtőn indulunk el következő állomásunk, Törökmező felé. Többször keresztezzük az erdei szállítóutat, a Köves-mező tisztásáról kilátunk a Dunára és a visegrádi várra. Érintjük a Csapás-rétet, melynek pihenőjénél a távolban ismét felbukkannak a Börzsöny távoli, magasabb csúcsai. Innen erdei úton érkezünk meg Törökmezőre, a takaros turistaházhoz. A pecsét az étterem bejáratánál, a falon található.

Törökmezői turistaház - Nagy-Hideg-hegy

A ház mögötti völgyecskében szép források fakadnak, érdemes őket meglátogatni. Leereszkedünk a völgybe, ahol bájos, nyugodt erdei környezetben piciny, duzzasztott horgásztavat találunk. Fiatal erdőben emelkedünk, kiérünk a Békás-rét szélére. Utoljára látjuk a Magas-Börzsöny panorámáját, mielőtt nekivágunk a hegyvidék központi térségének. Egyelőre maradunk alacsonyan: patakot követünk, majd a Kóspallag-Márianosztra útelágazáshoz érkezünk. Szemközt, az erdei úton megyünk tovább, így egy kis kerülővel érünk be Kóspallagra. Átsétálunk a hegység legfiatalabb faluján, melyet a XVIII. században erdőmunkás tótok letelepítésével hoztak létre. A templomtól a kálváriára kaptatunk, mögötte erdőbe lépünk. Perceken belül leereszkedünk, és kis, csalános patakvölgyben fordulunk rá a Kisinóci turistaházhoz vezető méterekre. A sörkert faoszlopán találjuk a szükséges pecsétet.

A ház mögött kezdődik a túra legizgalmasabb szakasza. Nógrádig településnek nyomát sem látjuk, a nagy-hideg-hegyi turistaház lesz az egyetlen lakott terület, amit érintünk. Egy hosszú, egyenes lénián, az Inóci-vágáson kezdünk neki a megerőltető hegymenetnek. Közben elhaladunk egy kis kőkereszt és tábla mellett: egy 1935-ben itt halálos síbalesetet szenvedett fiatal, Barna Feri emlékhelyénél járunk. Szűk gerincszakaszról kőmezős hegyoldalban harántoló erdészeti útra térünk, végül sötét fenyvesfolt köszönt a Magas-Börzsönyben. Egy erdőirtás széléről kiszúrhatjuk az egyelőre távoli Csóványos kilátóját. Átkelünk a szállítóúton, majd annak utolsú kanyarján érkezünk meg a Nagy-Hideg-hegy turistaházához. A bélyegzőt az épület teraszán találjuk.

Nagy-Hideg-hegy - Csóványos

A 865 méter magas csúcs oldalában sípályák cikáznak az erdőben. A különleges hangulatú, pázsitos csúcsról nagyszerű látványt csodálhatunk: a Naszály, a Szentendrei-sziget csúcsa, a Visegrádi-hegység és a Budapest környéki síkság mind-mind jóval alattunk vannak. A menedékház mögött a Gerecse rögeit is kiszúrhatjuk, a visegrádi hegyek hátterében pedig a János-hegy kéklik. Érdemes kisétálni az északi sípálya tetejét keresztező dózerútra, mert onnan érzékelhetjük legjobban a Börzsöny méreteit és a kalderabelső zártságát: hatalmas erdővidék hullámzik előttünk, a közeli gerinc mögött magasodó Csóványos-Magosfa vonulat mellett minden más eltörpül.

A Nagy-Hideg-hegyről célba vesszük a hegyvidék legmagasabb csúcsát, a Csóványost. Páratlan atmoszférájú, vadregényes ösvény kalauzol át a kilátóhoz. A kaldera peremén, keskeny gerincen járunk érezhetően távol mindentől. A sziklaformációkkal tűzdelt, szeles, őserdőszerűen háborítatlan gerincszakasz a Felvidék jóval magasabb vulkanikus hegységeinek világát idézi. Érdemes kisétálni a panorámás Hangyás-bércre, de később, a Szabó-kövekről is kilátunk: a kemény vulkáni kőzetek úgy kerültek felszínre, hogy körülük lekoptak kevésbé ellenálló társaik. Hatalmas, érintetlen erdejű hegyoldal tetején ül a Csóványos, bal felé pedig a kalderaperem túlsó felének sziklás gerince, a Holló-kő vonulata hullámzik.

A Korona-kő sziklatornya mellett kaptatunk föl a Csóványos 938 méter magas csúcsára. A 2014-ben felújított kilátóból az ország egyik legvadabb hegyvidéki kilátása nyílik: a Börzsöny közepéről szemlélődünk, alattunk a háborítatlan katlan erdővidéke hullámzik. Hosszában látjuk a Holló-kő gerincét, közvetlenül a Csóványos oldalában a Fekete-patak ágas szerkezetű völgyhálózata szabdalja a hegyoldalakat. A Dunakanyarban szinte apró dombnak tűnik a Szent Mihály-hegy, a Visegrádi-hegység innen szerény magasságú vidék csupán. A hegyek alatt jóval alacsonyabb térszín terül el, a Cserhát lankáin túl gyakran megmutatja magát a Mátra. Különösen tiszta időben a Magas-Tátra sziklacsipkéit (és az egyéb felvidéki hegységeket) is kiszúrhatjuk a horizonton. Az erdőkben látható, hatalmas területeket érintő fakidőlések a 2014 decemberi ónos eső okozta jégkár pusztításának mementói.

Csóványos - Nógrád

Gyors szintvesztéssel indulunk lefelé a Csóványosról. Mesés bükkösben, a Fultán-vágás folyosóján közelítünk a Három-hárs gerincéhez. A Szén-patak mély völgyének oldalában erdőirtás nyit kilátást a katlanszerű mélyedésre, a másik oldalon, öles, idős bükkmatuzsálemek kísérik lépteinket a szélfútta bércvállon. Egy ponton rálátunk Szokolya medencéjére és a Duna kanyarjára. Elérjük a Fultán-kereszt tisztását: egy 19. században orvvadászok által megölt erdőőrnek állít emléket a kis kőkereszt.

A tisztást dél felé hagyjuk el, de legyünk figyelmesek: az erdészeti út jobbra kanyarodik, nekünk pedig hirtelen balra, dél felé kell letérnünk róla! A Saj-kút-bérc alacsonyodó gerincén baktatunk, beereszkedünk a Cseresnyés-völgybe. Keresztezünk egy szállítóutat, majd a patak gázlójától utolsó kapaszkodásunkba kezdünk, hogy átszeljük a Börzsöny peremi hegyláncát. Itt-ott sáros, sarjerdős, vaddisznótúrásoktól hemzsegő szakaszon járunk. Az enyészet méterei ezek: egyik oldalunkon elhagyott honvédségi terület omladozik, a másikon valamikor turistaház állt. Végül legelőkre érkezünk, ahonnan már jól látszik Nógrád falu kis vulkanikus hegyecskéje tetején a várrommal. Elhagyjuk a régi zsidótemetőt és a bájos hangulatú kálvária dombját, végül a vasút mentén érkezünk meg Nógrádra. A pecséthez a sínek mentén az állomásépületig kell sétálnunk, ahol az információs táblán találjuk a bélyegződobozt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen a Szob - Budapest, Nyugati pályaudvar vonal járatai állnak meg.
 • A Nógrád, vasútállomás buszmegállóba Vác vagy Rétság felől utazhatunk.
 • Nagymarosra érkezhetünk a komppal is Visegrád felől (ahová Esztergomból és Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról közlekednek buszok).

Megközelítés

 • Nagymaroson a kompkikötőtől indul a Kéktúra, és a Nagymaros-Visegrád megállóhely aluljáróján indul a Börzsöny felé.
 • Nógrádon a vasútállomás melletti közúti átkelőnél találjuk a K jelzéseket.

Parkolás

 • Nagymaroson a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely mellet találunk ingyenes parkolót.
 • Nógrádon a vasútállomás épülete mellett ingyen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.789150, 18.961533
DMS
47°47'20.9"N 18°57'41.5"E
UTM
34T 347323 5294877
w3w 
///művirág.kopogtat.érzékelő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Presser Elisabeth kérdése · 2022-06-13 · Közösség
Mutass többet!
Péter Adrienn kérdése · 2021-08-29 · Közösség
hogyan lehet a navigációt megfordítani?
Mutass többet!
Fehér Ágnes válasza · 2021-08-31 · Közösség
Szia Adrienn! Nem tudom, de nem is szükséges szerintem. Kis matek kell hozzá. Az útvonal azonos, csak a hátralevő idő változik. Ági
Duhay Daniel kérdése · 2019-09-27 · Közösség
Szia! A kérdésem nem is a túráról magáról szól, hanem, hogy hogyan lehet ezeket az útpontokat beágyazni a túrába? Az appikációt és a webes felületet is használom, néztem, de nem találtam meg ezt a funkciót.
Mutass többet!

Értékelések

4,9
(13)
Fejérvári Sámuel
2022-11-03 · Közösség
A túrát 3 részletben csináltam meg. 1. Nagymaros - Törökmező th. (11,5 km + 1,8 km Törökmezőnél a buszmegállóig). Azzal kezdődött, hogy leszálltunk a Nagymaros állomásnál. Ott láttuk a kiírást: a pecsét a Nagymaros-Visegrád állomásnál van. Így összejött még 1 km. Tehát írom mindenkinek, hogy nehogy ők is így járjanak, a pecsét a NAGYMAROS-VISEGRÁD állomásnál van. Ezen a részen a Julianus-kilátóban nagyon szép a kilátás, és a végén egy füves területen is szépen rálátni a Börzsönyre. 2. Törökmező th. - Kóspallag ( a törökmezei buszmegállóval együtt kb. 9 km). Ezt a részt ködös időben csináltam meg, és nem baj hogy a szántóföldek mellett semmilyen hegyet nem láttunk, mert a fák ilyenkor ősszel gyönyörű színekben pompáztak(és a ködnek is megvan a szépsége). Kóspallagon volt a szállásunk. 3. Kóspallag - Nógrád ( kb. 23 km). Másnap folytattuk a túrát. Ez volt a legkeményebb része, de megérte! Már a kálváriához is emelkedni kellett, és utána fel a Nagy-Hideg-hegyre.. Ez a kaptatás is meredek volt, de nem ez volt a fő nehézsége, hanem az, hogy 6 kilométeren keresztül folyamatosan emelkedett. Ezt a részt is ködben kezdtük el, aztán a Nagy-Hideg-hegy csúcsa felé már nagyjából kitisztult az idő. Aztán a Csóványosra nagyon kemény volt a kaptató! Itt találkoztunk az erdőben pár szarvasünővel... A Csóványos tetején a kilátóból nem sokat láttunk, de az nagyon szép volt, látszott, hogy a felhők fölött vagyunk. Lefele belementünk egy felhőbe, de Nógrádra már ígyis- úgyis ködben értünk le.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-31
Orsolya Juhász
2022-11-01 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-10-31
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 13

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
40,3 km
Időtartam
13:00 óra
Szintemelkedés
1 740 m
Szintcsökkenés
1 630 m
Legmagasabb pont
938 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 27 Útpontok
 • 27 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp