Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 27

Nagy-nyugodó - Hollóháza (OKT-27)

· 7 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Hollóházi Porcelán … Kiállítóterem Zempléni Kalandpark … Pont Zemplén Kalandpark (Sátoraljaújhely)
A Tokaji-hegység északi részére vezető Kéktúra-szakasz a jellegzetes völgyi falvakból az ország egyik legszebb várának felkeresésével kapaszkodik föl a Milic-csoport felvidéki hangulatú csúcsaira, hogy aztán a határról visszakanyarodva Hollóházán érjen véget.
nyitva
közepes
Hossz 44,4 km
13:50 óra
1 485 m
1 530 m
896 m
136 m

Az Eperjes-Tokaji-hegylánc déli, Tokaji-hegységként ismert része Magyarország egyik legszínesebb formakincsű, legkiterjedtebb hegyvidéki tája. Ennek középső szakasza (melyet a Kéktúra is felkeres) összefüggő, zárt erdőséget, élénk domborzatú középhegységi terepet alkot. Az ettől északra eső Milic-csoport hordozza az országhatárt, és itt, a Nagy-Milic 893 méteres csúcsában emelkedik a legmagasabbra a hegység magyarországi oldala.

A Tokaji-hegység a Kárpátok belső vulkáni övezetéhez tartozik, kialakulásáért a hegységet felgyűrve lemeztöredékek mozgása felelős. A megindult vulkanizmus sok kisebb kitörési központja mára alaposan roncsolódott, az eredeti formák az erózió hatására eltűntek, de a korábbi tűzhányók struktúrája által meghatározott szerkezetek itt-ott még felismerhetők: az egyes vulkánok dómjai helyenként szépen elkülönülnek egymástól.

A Tokaji-hegység keleti és északi részén járunk a Kéktúra 27. szakaszán. A Sátoros-hegyek geológiai jelenségekben gazdag vidékéről indulva átvágunk a hegységrész keleti, alacsonyabb hegyei közt, és felkeressük a völgyekben ülő, nagyrészt egyutcás falvakat. A Nagy-Milic felé tartva a magaslatok közé ékelődő Hegyköz tágas medencéjének hangulatát a füzéri vár hófehér falainak látványa határozza meg. A vad sziklaszirten ülő várrom és a hátterében emelkedő erdős hegyoldal festői tájképéhez foghatót nem találunk máshol az országban.

A füzéri vár alatt elkanyarodó Kéktúra végül a Kis-Milic kilátójához kapaszkodik, ahonnan a hatalmas, kiterjedt tömegként hullámzó Tokaji-hegység panorámája koronázza utunkat. A Nagy-Milicen átbukva meseszép szálbükkösben ereszkedünk a felvidéki kilátást nyújtó Bodó-réten át Hollóházára, ahol az Országos Kéktúra emlékműve jelzi a hosszú vándorlás szimbolikus kezdő- vagy végpontját.

A szerző tippje

 • Kishuta környékén hosszabb időt is tartalmasan tölthetünk: itt jár a pálházai kisvasút, illetve megszállhatunk Kőkapu hotelként üzemelő kastélyában.
 • A felújított füzéri vár panorámájára és tárlataira mindenképpen szánjunk legalább egy fél napot!
 • Hollóházán a Porcelángyár, és a hozzá tartozó bemutató- és mintabolt éri meg a falut átszelő kitérőt.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagy-nyugodó  10,7  Vágáshuta  5,5  Nagyhuta  6  Bózsva  9,3  Füzér  9,1  Bodó-rét  4,4  Hollóháza

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Vágáshuta (OKTPH_144): Vágáshuta, autóbusz-forduló buszmegálló
 • Nagyhuta (OKTPH_145): Nagyhuta autóbusz-forduló buszmegálló
 • Bózsva (OKTPH_146_1, OKTPH_146_2): Bózsva (Nagybózsva), autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Füzér (OKTPH_147_1, OKTPH_147_2): Füzér, községháza buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-06-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Milic, 896 m
Legalacsonyabb pont
Fehér-patak völgye, 136 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Kőbérc Étterem és Bisztró

Kezdés

Nagy-nyugodó nyerge (vagy a közeli Sátoraljaújhely) (361 m)
Koordináták:
DD
48.392191, 21.623978
DMS
48°23'31.9"N 21°37'26.3"E
UTM
34U 546191 5360080
w3w 
///cirógat.válogat.gépsor

Végpont

Hollóháza, Országos Kéktúra emléktábla

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Nagy-Nyugodótól a hegyeken át gyalogolunk Vágáshutára.
 • Vágáshutáról a következő célpontunk Nagyhuta.
 • Nagyhutáról a következő falun, Kishután keresztül érkezünk Bózsvára.
 • Bózsváról Füzérkomlósra vezet túránk.
 • Füzérkomlósról a váráról nevezetes Füzérre tartunk.
 • Felkapaszkodunk a Nagy-Milicre.
 • A Milicról a Bodó-rétre ereszkedünk.
 • Túránkat Hollóházán fejezzük be.

A túráról részletesen

Nagy-Nyugodó – Vágáshuta

A Nagy-nyugodó nyergéből a Kékkör-tábla indít útnak. A szabályos háromszög formájú Sátoros-hegyek közrefogta medence szélén emelkedünk, amikor ösvényünk a Kecske-hát lejtőjén oldalazva emelkedik. A Vörös-nyeregbe érkezve még dönthetünk úgy, hogy a szerteágazó turistaúthálózat adta lehetőségekkel élve többet is felfedezünk a hegycsoportból, innen kapaszkodhatunk föl például a kilátóval, bobbal, libegővel felszerelt Magas-hegy csúcsára, ahonnan zipline-pályán is átcsúszhatunk a szomszédos, alacsonyabb Szár-hegyre.

A Kéktúra hosszú, térdfárasztó lejtőn indul le a Körtefa-nyereg tisztása felé. Eleinte gyönyörű szálbükkös von tetőt az útvonal fölé, majd változik a társulás, ahogy a rudabányácskai aszfaltútra érünk. Ezen csak egy keveset kell gyalogolnunk, hogy a Vöröskő vendégház erdei szálláshelyéhez jussunk (ez régebben erdészház volt). A Kéktúra itt balra tér, és követve a jeleket dombvidéken átvágva indulunk Vágáshuta felé. Felkaptatunk egy alacsony gerincre, ezen kerüljük a Tarda-völgy mellékvölgyeit. Horhosokat, vízmosásokat kell leküzdenünk, melyektől a vizes aljú Mocsár-réten vehetünk végre búcsút. Egy utolsó, nagy kanyarral már a Vágáshuta melletti útcsomópontba érünk, erdei földutunk lefelé tart. A faluszéli egyik irtásrétről feltűnik a Nagy-Milic óriásinak tűnő, erdős tömbje, alatt ott „világít” fehér falaival a füzéri vár.

Vágáshután a telefonfülke előtti OKT-táblán keressük a pecsétet! A falu, mint neve is mutatja, régi hegyi település, melynek lakói üveggyártással foglalkoztak. A szűk völgyben csak a Dolina nevű (szláv nyelveken völgyet jelent), egyutcás településrész fért el, a Kispart és a Nagypart magasabb részekre épült. Utóbbiban jellemzően sok az üdülőház – az idegenforgalom a kis híján elnéptelenedett Vágáshuta jelene, az érkezőknek a kicsiny falu teljes nyugalmat és gondozott, barátságos környezetet kínál.

Vágáshuta – Bózsva

A szomszédos település felé betonúton indulunk. Dombok keretezte, kiszélesedő völgyben sétálunk, melyet a Margit-kút mellett, bal felé hagyunk el. Egy mellékvölgybe hatolunk be, nyáron böglyök felhője űz át az erdőn. Végül a Nagyhuta fölötti dombra kapaszkodunk, és egy szűk utcán érkezünk meg az újabb, a hegyek által az előzőnél is jobban összepréselt faluba. A bélyegzőt a Községháza kerítésén találjuk.

Kellemes erdei aszfaltúton gyalogolunk át Kishutára. Mindkét falu a 18. század elején jött létre, szlovák lakosságuk üveget készített a környező erdők felhasználásával, a későbbiekben pedig drótos és üveges vándoriparosaik az ország egészen távoli szegleteibe is eljutottak. Kishuta meglepően hosszú település, jó ¾ óra alatt talpalhatunk végig főutcáján, melyet keresztez a Pálházai Erdei Vasút vonala. A kisvasút érdekes ipartörténeti emléke a Tokaji-hegységnek: ma Pálháza és Rostalló közt szállítja a turistákat, de az 1980-as évek elejéig Sárospatakig értek a sínek Füzérkomlóstól, sőt, egy időben egészen Nyíregyházáig nyúlt a hálózat.

Völgyi vándorlásunk Kishuta elhagyásával folytatódik, erdei ereszkedővel közelítünk Bózsva felé. Mélyen a földbe vágott, réges-régi úton érkezünk meg a falu szélére. A „fogadóbizottság” egy hatalmas, vulkanikus sziklatömb a helyi mondák szerint az itt megpihenő IV. Béla király lovának patkónyomait őrzi. A központban kis tavat, a mellette lévő villanyoszlopon pecsétet találunk, de választhatjuk a Kőbérc Panzió bélyegzőjét is.

Bózsva – Füzér

Bózsván átvágva már a Hegyköz medencéjében járunk. A patakok hordalékától hullámos felszínű, tágas medencében járva a füzéri vár szirten ülő sziluettje és a mögötte magasodó Milic-csoport felé haladunk. A felvidéki jellegű hegyvidéki látvány már a Bózsva melletti alacsony dombháton kibontakozik az aszfaltútról. Lejjebb jutva az egykori kisvasút nyomát követő, helyenként benőtt ösvényre fordulunk. A sűrű, bozótos erdősáv kitakarja előlünk egy időre a tájképet, de helyenként nyílt terep váltja fel a zárt „növényalagutat”. A Nyíri-patakot követjük egészen Füzérkomlósig, ahol a kisvasút régi végállomása fogad egy kőfejtő alatt. A kiállított dízelmozdony régen ezen a hálózaton koptatta a síneket, mögötte a füzéri vár és sziklamagaslata jelzi az útirányt.

A falu után a térségi Kéktúra egyik leghangulatosabb szakasza következik: a hegyközi vasút bicikliútként újjászületett betoncsíkjáról hosszan gyönyörködhetünk a magasba szökő dácitszirtben, és a rajta ülő füzéri várban a Milic-csoport nyújtotta erdős háttérrel. Bár a látvány a rekonstruált várral a Felvidéket idézi, itt az épület mégsem fehér mészkősziklát koronáz. A várhegyet felépítő kemény, ellenálló dácittest nem jutott a felszínre, hanem magmaként rekedt meg a tűzhányó kürtőjében. Később az erózió lepusztította a puhább fedőkőzeteket, így került napvilágra a remek kilátást biztosító, jól védhető, fedetlen szirtekben leszakadó sziklaformáció.

Hátrafelé pillantva pedig a Tokaji-hegység középső tömege hullámzik a Hegyköz peremén. Füzérre egy mellékutcán érkezünk, bélyegzőt a Koronaőr vendégháznál vagy a központban lévő bolt előtt találunk.

Füzér – Kis-Milic

A Várhegy alatt kanyarodó aszfaltúton hagyjuk el Füzért. Túloldalán, a parkolónál (ahol étterem is van) tehetünk kitérőt a várhoz. Már a fölvezető, sziklalépcsős-sziklagyepes ösvény is különleges, de a rekonstruált, nagy részében újjávarázsolt épület szinte kötelező kitérő. A mohácsi csatavesztés után néhány hónapra Perényi Péter itt helyezte el a szent koronát. A felújítási munkálatoknak köszönhetően rom helyett gyakorlatilag egy teljes, igazi várat járhatunk körbe kívül-belül, miközben számtalan interaktív elem gazdagítja a felfedezés örömét. A falakról körpanorámát élvezhetünk a Tokaji-hegységre.

A Vár-forrás bővizű kifolyója után az egész Kéktúra egyik legfárasztóbb emelkedőjének veselkedünk neki. A Magas-hegy oldalában még szintben fut a hangulatos turistaút, egy pontról kilátunk Pusztafalu medencéjére. Egy völgybe fordulva azonban kezdetét veszi a hosszú kapaszkodás. Szurdokszerű mélyedést kísér az Kéktúra, szép bükkösben érkezünk az Alsó-Csata-rét faverandás erdészháza alá. Szálbükkösben hatolunk egyre magasabbra, vadregényes csapás kanyarog föl a Kis-Milic különösen meredek oldalában.  Elhagyunk egy éles peremű andezitfogat is – a Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozatban is láthatjuk ezt az alakzatot, az érdekes különbség csupán annyi, hogy akkoriban óriási fátlan terület, tarvágás vette körül.

Most erdőben érkezünk a Kis-Milic kilátójához, melynek felső szintjéről fantasztikus panoráma tárul föl: a hegység magyarországi szakaszának teljes tömege felsorakozik előttünk. A másik oldalról, lentről hatalmas szirtnek látszó füzéri Várhegy aprócska dombnak tűnik csupán, a Hegyközön túl pedig szabdalt, kiterjedt hegyvidékként hullámzik a Tokaji-hegység. Tiszta időben Szlovákia keleti síkja mögött azonosíthatjuk a Vihorlát gerincét és a vele szomszédos vulkánroncsokat. Nehéz elszakadni a mesés kilátástól, pedig a Kéktúra még hosszan folytatódik. Az államhatár léniáján emelkedünk fel a közeli Nagy-Milic 893 méteres csúcspontjára, ahol nagy betonobeliszket találunk.

Kis-Milic – Hollóháza

Mielőtt elhagyjuk a határsávot, még találkozunk egy jellegzetes, sárga, kalapos szlovák információs táblával, majd lefelé indulunk. Mesés, különösen hűs szálbükkösben kanyargunk le a Lászlótanya kerítéséig. A bent álló Károlyi-vadászkastély elzárt magánterület, régebben kertjében volt a Kéktúra startpontja. Aszfaltra lépünk, de a Bodó-rétig még csodálhatjuk a vadregényes erdőt. A tisztáson néhány üdülőház áll, a fák közt szűken kilátni Kassára és a fölötte magasodó Kojsói-havasok vonulatára. Ne felejtsünk el bélyegezni az esőbeálló oszlopán található pecséttel!

Hamarosan jobbra térünk az autóútról, és a fák alatt, vele párhuzamosan haladunk. Egy ponton keresztezzük az aszfaltcsíkot, hogy aztán köves aljú úton, meredeken ereszkedve érkezzünk meg a Dög-tér vizenyős, bokros tisztására. Nyári hőségben kellemetlenül meleg, párás lehet itt a levegő, ráadásul a bozóton áthatoló ösvény sem könnyíti meg a dolgunkat. Az utolsó kilométert ismét erdőben, széles szállítóúton tesszük meg, végül a házak közé érve a főútra kanyarodunk, és célba vesszük Hollóháza egyik nevezetességét, az Országos Kéktúra vég- vagy kezdőpontját jelző emlékművet. Párját a Kőszegi-hegységben találjuk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Sátoraljaújhely vasútállomása a fővárossal is közvetlen összeköttetésben áll.
 • A Sátoraljaújhely, Hősök tere, vagy a Sátoraljaújhely, vasútállomás buszmegállók is ideális záró- vagy indítópontjai a túrának.
 • A Hollóháza, Szent László út, autóbusz-forduló megállóból Pálháza és Sátoraljaújhely felé utazhatunk.

Megközelítés

 • A Nagy-Nyugodót a K+ jelzés köti össze Sátoraljaújhely belvárosával, ahonnan az Alföldi Kéktúra K jelzésén kell elindulnunk a vasútállomásról.
 • Hollóházán a buszvégállomásnál (forduló) találjuk a Kéktúra vég- vagy indítópontját.

Parkolás

 • Sátoraljaújhelyen a vasútállomásnál van kialakítva parkoló.
 • Hollóházán ingyenesen parkolhatunk a buszforduló (és az emlékmű) környékén.

Koordináták

DD
48.392191, 21.623978
DMS
48°23'31.9"N 21°37'26.3"E
UTM
34U 546191 5360080
w3w 
///cirógat.válogat.gépsor
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Zemplén (északi rész) turistatérkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(7)
János Papp
2022-11-01 · Közösség
Ha itt kezded a túrát, "Hajrá" feliratú, ha itt fejezed be "Gratulálunk" feliratú Országos Kéktúra minicsészét kapsz.
Mutass többet!
Fénykép: János Papp, Közösség
Krisztina Bárdossy
2022-08-08 · Közösség
Vágáshután van a Fő utcán egy Büfé és állatsimogató, ami az egész szakasz egyik legkedvesebb meglepetése volt, iszonyú kedvesek voltak velünk, mindenféle van: kávé, jégkrém, üditő. Az egész szakasz csodaszép, sok az erdő, változatos a domborzat. Bózsva előtt (Hollóháza felől) egy szakasz a dzsumbujban visz a csalánoson keresztül, azt jó lett volna kihagyni - pár méterrel mellettünk egy mező megy, lehet érdemes oda átvágni.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 13

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
44,4 km
Időtartam
13:50 óra
Szintemelkedés
1 485 m
Szintcsökkenés
1 530 m
Legmagasabb pont
896 m
Legalacsonyabb pont
136 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 27 Útpontok
 • 27 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp