Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra Tipp Szakasz 4

Keszthely - Tapolca (OKT-04)

· 5 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Balaton · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Keszthely partjáról
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
  Videó: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Első panoráma élményünk a Kő orra nevű magaslatról
  Fénykép: Szabó Zoltán, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Drónnal készült 360 fokos panoráma, rajta a Láz-tetői kilátó, balra lent Vállus, mögötte a távolban a Rezi-hegy. Megfigyelhetjük a horizonton feltűnő tanúhegyeket, köztük a Badacsonyt, sőt a messze a Somlót is.
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
m 400 300 200 100 25 20 15 10 5 km Alsó-szőlőhegyi kilátóhely Kő orra Láz-tetői kilátó Festetics-kilátó Malom-tó (Tapolca)
A Balaton-felvidék tanúhegyeinek látványa szinte szimbóluma a Kéktúra e szakaszának. A szigetszerűen kiemelkedő hegykoronák szoknyáján zöldellő szőlőstelkek közül a pazar kilátást kínáló hegytetőkre is felkapaszkodunk, és közben leereszkedhetünk a borospincék hűvös mélyére is.
nyitva
könnyű
27,2 km
7:50 óra
550 m
530 m

Talán nincs is még egy olyan része az országnak, amelynek életét ennyire szélsőségesen befolyásolják a szezonális változások: a nyáron szakadatlanul pezsgő forgatag olyan látványos ellentétben áll a télen fagyos, kihalt vízparti üdülősáv hangulatával, hogy a két évszakban szinte más-más terepet járhatunk végig.

Az Országos Kéktúra 4. szakaszával lépünk a Balaton-felvidék területére. Nekivágunk a „keszthelyi riviérának", bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység erdőrengetegébe, hogy az északi oldalon Vállusra érkezzünk meg. Felkapaszkodunk a Kő orrára, ahonnan megmutatja magát későbbi szakaszunk, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek látványa. Bőséggel termő szőlősök között sétálunk Lesenceistvándra, majd innen egy kíméletlen aszfaltos szakaszon érünk be Tapolcára.

A szerző tippje

 • Pazar kilátás nyílik a vulkáni tanúhegyekre a Kő orra elnevezésű magaslatról, mely csupán pár perces kitérő Lesenceistvánd fölött.
 • Barlangtúra másképp: a Tapolcai-tavasbarlang csónaktúrával és látogatóközponttal vár.
 • Vállusra érkezve, ha időnk engedi, látogassuk meg a Láz-tetőn álló kilátót, amelyről a Keszthelyi-hegységre és a Tapolcai-medencére kapunk panorámát.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Keszthely  13,2  Vállus  7,1  Lesenceistvánd  7  Tapolca

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Vállus (OKTPH_25): Vállus, autóbusz-forduló buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
356 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Tapolcát megközelítő műúton nagy a forgalom, fokozott óvatossággal gyalogoljunk!

Javaslatok és linkek

Kezdés

Keszthely, vasútállomás (111 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
46.759964, 17.249656
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°45'35.9"N 17°14'58.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 671793 5180947
w3w (what3words) 
///eltesz.édesapa.áfonyák

Végpont

Tapolca, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Keszthelyen a vasútállomás előtt a Kazinczy utcára térünk, és azon indulunk el. Ennek neve hamarosan Apát utcára változik, amikor pedig keleti irányba áll, Toldi Miklós utcaként folytatódik.
 • Gyenesdiást elérve a K balra fordul a Balaton utcán és azt követi egy körforgalomig. Itt egy saroknyi távig jobbra folytatjuk a 71-es úton, majd letérünk balra, előre a Hunyadi János utcára.
 • Földúton érjük el a Nagy-mezőt.
 • Az erdei tornapálya mellett indulunk tovább. Elhagyjuk a tornapályát, kavicsos útról kanyarodunk balra egy erdei földútra, majd jobbra, egy kis völgybe térünk.
 • A völgy alján futó szekérúton a K jelzés jobbra fordul. Elhaladunk a Hatlábú pajta, aztán a csider-kúti pihenőhely mellett. Hamarosan újra balra fordulunk egy szekérúton, melyen 1000 métert teszünk meg az aszfaltútig.
 • Az aszfaltozott erdészeti úton bal felé néhány lépést teszünk meg, és elérjük az Országos Kéktúra régi jelzését.
 • A K jobbra folytatódik, északnak tartva hosszú séta után erdőbe ér, majd megérkezik egy rét szélére, ahol 90 fokos jobbkanyart vesz.
 • Ismét elérve az erdészeti aszfaltot, balra fordulunk, és ezzel megérkezünk Vállusra (pecsételőhely). A falu központjáig sétálunk, ott jobbra fordulunk, és elhagyjuk a települést.
 • Keresztezzük Lesencefalu szőlőskertjeit, felkapaszkodunk a Kő orra bércére, ahonnan hosszú kertek alatti sétát követően érkezünk meg Lesenceistvándra (pecsételőhely).
 • A falut dél felé hagyjuk el, aztán Lesencetomajt elérve északkelet felé fordulunk, és forgalmas autóúton sétálunk át Tapolcára, ahol a vasútállomáson fejezzük be a szakaszt.

A túráról részletesen

Keszthely - Vállus

Keszthelyen a vasútállomáson pecsételhetünk. Visszatérve az Országos Kéktúra útvonalára a Kazinczy utcán haladunk tovább. Az út bal szélén ballagva magunk mögött hagyjuk a várost. Hamarosan feltűnnek Gyenesdiás házai. A legelső keresztutcán balra térünk, majd a szélső házsor mellett haladva egy körforgalomhoz érkezünk. Jobbra fordulunk, s száz méter megtétele után balra tartunk a kápolna felé. Rövid sétát követően beérünk a fenyvesbe.

Felhagyott murvabányák udvarai mellett elhaladva a Nagy-mező kirándulóközpontjához érünk. Ha szeretjük a szép körpanorámát, akkor mindenképpen kapaszkodjunk fel a Festetics-kilátóhoz! Az épület legfölső szintjéről csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre és a névadó városra, nem nagy kihívás megkeresni a Festetics-kastélyt. A többi irányban meredek hegyoldalakat és hasonló szerkezetű kilátókat látunk. A terület ugyan nem ér el hegységi magasságot, de a táj formavilágát szemlélve könnyen megérthetjük, miért lenne félrevezető dombságként címkézni a Keszthelyi-hegységet. Amely egyébként az egykori Pannon-tenger üledékeiből épül föl, és számos szurdokszerű, mély völgy tagolja. Körbenézve szembetűnő a sok elszáradt vagy kiirtott fenyves, a beavatkozást az erdő megbetegedése indokolta.

A kirándulóközpontot előzőleg egy aszfaltcsíkon hagytuk el, az új nyomvonalon azonban már a rét nyugati oldalából, az erdei tornapálya kiindulópontjától haladunk tovább. Ezzel rálépünk a Keszthelyi-hegységen átvágó turistaútra. Kezdetben a tornapálya nyomvonalán, majd egy kavicsos úton emelkedünk. Hamarosan balra fordulunk egy földútra, amelyen pár tíz méter után jobbra, egy völgyecskébe kanyarodunk. A gyalogút nem túl meredeken vezet le a völgy aljába futó széles, homokos szekérútra. Ezen jobbra kell fordulnunk. Végig a széles völgy alján haladva előbb a Hatlábú pajta, aztán a Csiderkút pihenőhelye mellett haladunk el. Röviddel később balra, egy agyagos szekérútra térünk rá, amelyen pontosan ezer méter kellemes megtétele után érkezünk meg a Büdös-kúti erdészeti aszfaltútra. Itt balra fordulva pár tíz méter alatt az Országos Kéktúra régi útvonalán találjuk magunkat. Enyhe ereszkedésbe kezdünk az Iván-hát tisztása mellett.

Hamarosan elérjük Vállus meredeken ereszkedő főutcáját. Egészen apró zsákfaluban járunk: a település alig számlál többet 100 főnél, és mivel a hegység torkába épült, csak egy irányból van közúti összeköttetése. A templom melletti - jelenleg bezárt - élelmiszerbolt homlokzati oldalán, lemezszekrénybe rejtve találjuk a bélyegzőt.

Vállus - Tapolca

Továbbmegyünk az utcán egészen a buszfordulóig, letérünk az aszfaltos főutcáról, majd jobbra, kelet felé indulunk a község melletti mezőkön keresztül. Az erdőből a Lesencefalu feletti mezőkre jutunk, aztán pár perc alatt elérjük a szőlőskerteket. A kerítések mellett folytatjuk a sétát. Néhány száz méter után keresztezzük a Várvölgy és Lesencefalu közötti aszfaltcsíkot, ahonnan előttünk már látható a Kő orra.

Kerítések között kezdjük meg a kapaszkodást a tető felé. Összetéveszthetetlenül balaton-felvidéki hangulatú szőlőskertek közé érkeztünk. Egy kanyarból csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére és a vulkáni tanúhegyekre. Érdemes pár percre megállni, s gyönyörködni a látványban. Tapolca városa egy lesüllyedt medencében épült fel, melyet koronaként vesznek körül a tanúhegyek. A pihenő után tovább kapaszkodunk, majd kertek, présházak között haladva érjük el utunk legmagasabb pontját. Egy elágazásnál a K▲ jelzés hív balra, egy kaptatóra. Vállaljuk ezt a kis kitérőt, ha körülnéznénk a domboldalról! A látvány nagyjából megegyezik az előzőleg látottal, de valamivel magasabban vagyunk annál.

A Kéktúra nyomvonala itt egy darabig még a hegyoldalban tekereg, mielőtt az erdős részen egy fordulóval gyors ereszkedésbe kezd. Alul, a fák közül kiérve már a Lesenceistvánd feletti szőlőkbe érkezünk. Széles úton érjük el a községet. A falu két bélyegzőhellyel is rendelkezik: egyik a Fapados, a másik a száz méterre onnan nyíló Fatehén kocsmában lelhető.

Lesenceistvándról komoly megpróbáltatás vár minket: végig aszfaltúton kell eljutnunk egészen Tapolcáig. Először a Lesenceistvánd és Lesencetomaj közötti összekötő úton ballagunk, aztán balra térve keresztezzük a 84-es utat, majd egy forgalmas bekötőúton Tapolca vasútállomása felé vesszük az irányt. Az állomás épületéhez közel, a Lokomotív Büfé teraszán találjuk a bélyegzőt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Keszthely vasútállomását elsősorban a déli part felől érkező távolsági vonatokkal érhetjük el, de az északi part, Tapolca irányából is érkezhetünk.
 • Keszthely autóbusz-állomása az ország számos városából közvetlen járattal közelíthető meg. 
 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.

Megközelítés

 • Keszthelyen a vonatról leszállva vagy a buszt elhagyva északkelet felé kell indulnunk a Kazinczy utcán, hogy 5 perc sétával csatlakozzunk az Országos Kéktúra K jelzésébe.
 • Tapolcán a K jelzés érinti a vasútállomást.
 • A tapolcai autóbusz-pályaudvarról a P jelzés nyugati ága csatlakozik a K turistaútba a vasútállomásnál.

Parkolás

 • Keszthelyen és Tapolcán is ingyenes parkolót használhatunk a vasútállomás előtt.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.759964, 17.249656
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°45'35.9"N 17°14'58.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 671793 5180947
w3w (what3words) 
///eltesz.édesapa.áfonyák
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Országos Kékkör Térképes Túrakalauz
 • Balaton-felvidék turistakalauz
 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Keszthelyi-hegység turistatérkép
 • Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,0
(5)
Gábor Tamás
2020-09-28 · Közösség
Keszthely - Vállus között csak simán kellemes. Lesenceistvánd előtt a hegyen már nagyon szuper. Fent a panoráma gyönyörű. Külön öröm volt az Önkiszolgáló büfé a hegyről leereszkedve. A pecsét a kocsma rácsára van kihelyezve. Bent a pultnál van a hivatalos doboz, de gondolom a szélsőséges nyitvatartási idő miatt ez a túrázóknak nem annyira komfortos. Lesencetomaj és Tapolca között az út kész horror. Főúton haladni, miközben minden irányból száguldoznak az autók nem annyira jó ötlet (alternatíva sajnos nincs).
Mutass többet!
Krisztián Selmeci
2020-08-03 · Közösség
A szakasz remek, de az utolsó 7 km mehetne az M7-es autópálya belső sávjában is. Remek volt a 100 km/h sebességgel haladó autók mellett 50 centire menni, az árokban, a macskatetemeket és a pet palackokat kerülgetve. Ezt lehetne okosabban is szerintem. Amúgy a szakasz többi része gyönyörű.
Mutass többet!
2020. augusztus 3., hétfő 19:00:46
Fénykép: Krisztián Selmeci, Közösség
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:01
Fénykép: Krisztián Selmeci, Közösség
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:21
Fénykép: Krisztián Selmeci, Közösség
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:47
Fénykép: Krisztián Selmeci, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

2020. augusztus 3., hétfő 19:00:46
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:01
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:21
2020. augusztus 3., hétfő 19:01:47
+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
27,2 km
Időtartam
7:50óra
Szintemelkedés
550 m
Szintcsökkenés
530 m
Tömegközlekedéssel elérhető A-ból B-be Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp