Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 4

Keszthely - Tapolca (OKT-04)

· 24 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Balaton-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 25 20 15 10 5 km Alsó-szőlőhegyi kilátóhely Láz-tetői kilátó Kő orra Festetics-kilátó Malom-tó (Tapolca)

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek látványa szinte szimbóluma a Kéktúra e szakaszának. A szigetszerűen kiemelkedő hegykoronák szoknyáján zöldellő szőlőstelkek közül pazar kilátást kínáló hegytetőkre is felkapaszkodunk, és közben leereszkedhetünk a borospincék hűvös mélyére is.

nyitva
könnyű
Hossz 29,2 km
8:20 óra
560 m
540 m
356 m
105 m

Talán nincs is még egy olyan része az országnak, amelynek életét ennyire szélsőségesen befolyásolják a szezonális változások: a nyáron szakadatlanul pezsgő forgatag olyan látványos ellentétben áll a télen fagyos, kihalt vízparti üdülősáv hangulatával, hogy a két évszakban szinte más-más terepet járhatunk végig.

Az Országos Kéktúra 4. szakaszával a Balaton-felvidék területére lépünk. Nekivágunk a „keszthelyi riviérának", bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység erdőrengetegébe, hogy az északi oldalon Vállusra érkezzünk meg. Felhágunk a Kő orrára, ahonnan megmutatja magát későbbi szakaszunk, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek látványa. Bőséggel termő szőlősorok között sétálunk Lesenceistvándra, majd innen vándorlunk át Tapolcára.

A szerző tippje

 • Pazar kilátás nyílik a vulkáni tanúhegyekre a Kő orra elnevezésű magaslatról, mely csupán pár perces kitérő Lesenceistvánd fölött.
 • Barlangtúra másképp: a Tapolcai-tavasbarlang csónaktúrával és látogatóközponttal vár.
 • Vállusra érkezve, ha időnk engedi, látogassuk meg a Láz-tetőn álló kilátót, amelyről a Keszthelyi-hegységre és a Tapolcai-medencére kapunk panorámát.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Keszthely  13,5  Vállus  7,1  Lesenceistvánd  9,1  Tapolca

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Vállus (OKTPH_25): Vállus, autóbusz-forduló buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
356 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Kristály Hotel Keszthely****

Biztonsági előírások

 • A Tapolcát megközelítő műúton nagy a forgalom, fokozott óvatossággal gyalogoljunk!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Keszthely, vasútállomás (111 m)
Koordináták:
DD
46.759964, 17.249656
DMS
46°45'35.9"N 17°14'58.8"E
UTM
33T 671793 5180947
w3w 
///eltesz.édesapa.áfonyák

Végpont

Tapolca, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Keszthelyen a vasútállomás előtt a Kazinczy utcára térünk, és azon indulunk el. Ennek neve hamarosan Apát utcára változik, amikor pedig keleti irányba áll, Toldi Miklós utcaként folytatódik.
 • Gyenesdiást elérve a K balra fordul a Balaton utcán és azt követi egy körforgalomig. Itt egy saroknyi távig jobbra folytatjuk a 71-es úton, majd letérünk balra, előre a Hunyadi János utcára.
 • Földúton érjük el a Nagy-mezőt.
 • Az erdei tornapálya mellett indulunk tovább. Elhagyjuk a tornapályát, kavicsos útról kanyarodunk balra egy erdei földútra, majd jobbra, egy kis völgybe térünk.
 • A völgy alján futó szekérúton a K jelzés jobbra fordul. Elhaladunk a Hatlábú pajta, aztán a csider-kúti pihenőhely mellett. Hamarosan újra balra fordulunk egy szekérúton, melyen 1000 métert teszünk meg az aszfaltútig.
 • Az aszfaltozott erdészeti úton bal felé néhány lépést teszünk meg, és elérjük az Országos Kéktúra régi jelzését.
 • A K jobbra folytatódik, északnak tartva hosszú séta után erdőbe ér, majd megérkezik egy rét szélére, ahol 90 fokos jobbkanyart vesz.
 • Ismét elérve az erdészeti aszfaltot, balra fordulunk, és ezzel megérkezünk Vállusra (pecsételőhely). A falu központjáig sétálunk, ott jobbra fordulunk, és elhagyjuk a települést.
 • Keresztezzük Lesencefalu szőlőskertjeit, felkapaszkodunk a Kő orra bércére, ahonnan hosszú kertek alatti sétát követően érkezünk meg Lesenceistvándra (pecsételőhely).
 • A falut dél felé hagyjuk el, aztán Lesencetomajt elérve északkelet felé fordulunk, és forgalmas autóúton sétálunk át Tapolcára, ahol a vasútállomáson fejezzük be a szakaszt.

A túráról részletesen

Keszthely - Vállus

Keszthelyen a vasútállomáson pecsételhetünk. Visszatérve az Országos Kéktúra útvonalára a Kazinczy utcán haladunk tovább. Az út bal szélén ballagva magunk mögött hagyjuk a várost. Hamarosan feltűnnek Gyenesdiás házai. A legelső keresztutcán balra térünk, majd a szélső házsor mellett haladva egy körforgalomhoz érkezünk. Jobbra fordulunk, s száz méter megtétele után balra tartunk a kápolna felé. Rövid sétát követően beérünk a fenyvesbe.

Felhagyott murvabányák udvarai mellett elhaladva a Nagy-mező kirándulóközpontjához érünk. Ha szeretjük a szép körpanorámát, akkor mindenképpen kapaszkodjunk fel a Festetics-kilátóhoz! Az épület legfölső szintjéről csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre és a névadó városra, nem nagy kihívás megkeresni a Festetics-kastélyt. A többi irányban meredek hegyoldalakat és hasonló szerkezetű kilátókat látunk. A terület ugyan nem ér el hegységi magasságot, de a táj formavilágát szemlélve könnyen megérthetjük, miért lenne félrevezető dombságként címkézni a Keszthelyi-hegységet. Amely egyébként az egykori Pannon-tenger üledékeiből épül föl, és számos szurdokszerű, mély völgy tagolja. Körbenézve szembetűnő a sok elszáradt vagy kiirtott fenyves, a beavatkozást az erdő megbetegedése indokolta.

A kirándulóközpontot előzőleg egy aszfaltcsíkon hagytuk el, az új nyomvonalon azonban már a rét nyugati oldalából, az erdei tornapálya kiindulópontjától haladunk tovább. Ezzel rálépünk a Keszthelyi-hegységen átvágó turistaútra. Kezdetben a tornapálya nyomvonalán, majd egy kavicsos úton emelkedünk. Hamarosan balra fordulunk egy földútra, amelyen pár tíz méter után jobbra, egy völgyecskébe kanyarodunk. A gyalogút nem túl meredeken vezet le a völgy aljába futó széles, homokos szekérútra. Ezen jobbra kell fordulnunk. Végig a széles völgy alján haladva előbb a Hatlábú pajta, aztán a Csiderkút pihenőhelye mellett haladunk el. Röviddel később balra, egy agyagos szekérútra térünk rá, amelyen pontosan ezer méter kellemes megtétele után érkezünk meg a Büdös-kúti erdészeti aszfaltútra. Itt balra fordulva pár tíz méter alatt az Országos Kéktúra régi útvonalán találjuk magunkat. Enyhe ereszkedésbe kezdünk az Iván-hát tisztása mellett.

Hamarosan elérjük Vállus meredeken ereszkedő főutcáját. Egészen apró zsákfaluban járunk: a település alig számlál többet 100 főnél, és mivel a hegység torkába épült, csak egy irányból van közúti összeköttetése. A bélyegzőt ideiglenesen a Rákóczi u. 1. szám alatti magánház kerítésén találjuk.

Vállus - Tapolca

Továbbmegyünk az utcán egészen a buszfordulóig, majd letérünk az aszfaltos főutcáról, ahol a bélyegzőt találjuk. Innen kelet felé indulunk a község melletti mezőkön keresztül. Az erdőből a Lesencefalu feletti mezőkre jutunk, aztán pár perc alatt elérjük a szőlőskerteket. A kerítések mellett folytatjuk a sétát. Néhány száz méter után keresztezzük a Várvölgy és Lesencefalu közötti aszfaltcsíkot, ahonnan előttünk már látható a Kő orra.

Kerítések között kezdjük meg a kapaszkodást a tető felé. Összetéveszthetetlenül balaton-felvidéki hangulatú szőlőskertek közé érkeztünk. Egy kanyarból csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére és a vulkáni tanúhegyekre. Érdemes pár percre megállni, s gyönyörködni a látványban. Tapolca városa egy lesüllyedt medencében épült fel, melyet koronaként vesznek körül a tanúhegyek. A pihenő után tovább kapaszkodunk, majd kertek, présházak között haladva érjük el utunk legmagasabb pontját. Egy elágazásnál a K▲ jelzés hív balra, egy kaptatóra. Vállaljuk ezt a kis kitérőt, ha körülnéznénk a domboldalról! A látvány nagyjából megegyezik az előzőleg látottal, de valamivel magasabban vagyunk annál.

A Kéktúra nyomvonala itt egy darabig még a hegyoldalban tekereg, mielőtt az erdős részen egy fordulóval gyors ereszkedésbe kezd. Alul, a fák közül kiérve már a Lesenceistvánd feletti szőlőkbe érkezünk. Széles úton érjük el a községet. A faluban két bélyegzőhely is található: az egyik a sarki kiskocsmával szemben, a másik pedig a buszfordulóban, az információs táblán.

Bélyegzés után balra fordulunk a Kossuth Lajos utcára, és végigsétálunk Lesenceisvánd térköves járdáin. A falut észak felé elhagyva először egy kis forgalmú bekötőútra térünk jobbra, majd hamarosan balra tartunk a régi állomáshoz vezető felhagyott úton. Keresztezzük a vasúti sínt és a 84-es főutat, majd a főúttal párhuzamosan egy kellemes, kavicsos útra kanyarodunk. Hosszan, végig a sínek mellett haladunk az erdő szélén, míg a kavicsbánya szállítóútjához érkezünk. Röviden átvágunk az úton, majd a réteken át hamarosan egy tehénlegelőhöz érkezünk. Bemegyünk a kiskapun, majd átvágunk a túloldalra egy kavicsos szervizúton. Tapolca peremére érkezünk, ahol a közút mellett hamarosan a régi laktanyákhoz jutunk, majd járdákon és átjárókon keresztül haladva hamarosan és biztonságosan érkezünk meg a vasútállomás épületéhez. Az állomás épületéhez közel, a Lokomotív Büfé teraszán találjuk a bélyegzőt.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Keszthely vasútállomását elsősorban a déli part felől érkező távolsági vonatokkal érhetjük el, de az északi part, Tapolca irányából is érkezhetünk.
 • Keszthely autóbusz-állomása az ország számos városából közvetlen járattal közelíthető meg. 
 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.

Megközelítés

 • Keszthelyen a vonatról leszállva vagy a buszt elhagyva északkelet felé kell indulnunk a Kazinczy utcán, hogy 5 perc sétával csatlakozzunk az Országos Kéktúra K jelzésébe.
 • Tapolcán a K jelzés érinti a vasútállomást.
 • A tapolcai autóbusz-pályaudvarról a P jelzés nyugati ága csatlakozik a K turistaútba a vasútállomásnál.

Parkolás

 • Keszthelyen és Tapolcán is ingyenes parkolót használhatunk a vasútállomás előtt.

Koordináták

DD
46.759964, 17.249656
DMS
46°45'35.9"N 17°14'58.8"E
UTM
33T 671793 5180947
w3w 
///eltesz.édesapa.áfonyák
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Országos Kékkör Térképes Túrakalauz
 • Balaton-felvidék turistakalauz
 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Keszthelyi-hegység turistatérkép
 • Kéktúra II. turistakalauz (Dunántúl, Nyugat-Magyarország)

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Petronyák László kérdése · 2021-09-07 · Közösség
Most kezdeném az első túrát,a 4-s szakasszal.Az okt.4-i dátum konkrétan jelent valamit?
Mutass többet!
Somogyi Gabriella  válasza · 2021-09-07 · Közösség
Szia ! Okt- mint Országos Kék Túra , 4- azaz 4.szakasz 😃
2 további hozzászólás

Értékelések

4,2
(24)
Rajnoha Andrea Mária
2023-03-17 · Közösség
Kedves Túratársak! A 4. szakaszról a Festetics-kilátóhoz viszonylag közel lévő, a kék túraútvonaltól kb. 800 m kitérővel elérhető Berzsenyi-kilátóra nem lehet felmenni, lezárták. Sajnos erre utalás a jelzőoszlopon nincs.
Mutass többet!
Fejérvári Sámuel
2022-10-11 · Közösség
A szakasz legtöbb része nagyon szép, a Festetics kilátóhoz tegyen kitérőt, aki arra megy! Csak az a baj hogy a 29 km-en belül túl sok az aszfaltos út.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-07-05
Nyúl Ildikó
2022-10-10 · Közösség
Csodás a panoráma a Kő orr tetőről.Jó,hogy már nem a forgalmas főúton kell menni Tapolcáig,még ha hosszabb is ,de biztonságos.Jópofa,ahogy a legelőn a láncos kiskaput nyitni-csukni kellnehogy a tehénKéK kimenjenek.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-10
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 20

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
29,2 km
Időtartam
8:20 óra
Szintemelkedés
560 m
Szintcsökkenés
540 m
Legmagasabb pont
356 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 30 Útpontok
 • 30 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp