Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 1

Fjällräven Vándortúra, 2019 - 1. nap

Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Hegyestűről
  Kilátás a Hegyestűről
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Gyógynövény-völgy, … Oktatóközpont Kossuth-kilátó és … Mencshely Hegyestű Geológiai Bemutatóhely
A nomád vándortúra első napján az indulók Zánkától Mencshelyig jutnak el, kisebb-nagyobb hegyek megmászásán keresztül, de fantasztikus panorámák kíséretében. A félbevágott bazalthegyről, a Hegyestűről belátjuk az egész Káli-medencét, amit a következő napokban be is járunk majd. A Nivegy-völgybe beérve több Árpád-kori templomromot is útba ejtünk, sajátos időutazást téve a Balaton-felvidéken. A napot a Halom-hegy megmászásával zárjuk, melynek tetején a Kossuth-kilátóból összegezhetjük az utunkat, belátva szinte az egész, aznap megismert csodálatos tájat.
közepes
Hossz 19,7 km
6:00 óra
655 m
464 m
389 m
144 m
 • Időpont: 2019. július 29., hétfő
 • Útvonal: Zánka, Gyógynövény-völgy - Hegyestű - Tagyon - Szentantalfa - Dörgicse - Halom-hegy - Kossuth-kilátó - Mencshely
 • Indulás: tömegrajttal 9:00-kor
 • Szintidő: 19:00-ig be kell érni a mencshelyi táborba

A Fjällräven Vándortúra 2019 esemény kezdőoldala a temeszetjaro.hu-n

A szerző tippje

 • Nyugodtan szánjunk időt a kiállításra is a Hegyestűnél: az egykori alsó bányaudvar egyik üzemépületében ma állandó kiállítás működik, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének természeti értékeit, földtani felépítését, a Hegyestű kialakulását és a bazaltbányászat emlékeit láthatjuk. A szabadtéri kőparkban pedig a Dunántúl jellegzetes kőzeteit mutatják be.
 • Ha korán érkezünk a Hegyestűre, még mögülünk fog sütni a nap, így jobban látjuk a panorámát, és ez a fotózást is megkönnyíti.
 • A Halom-hegyen, ha jól állunk az idővel, járjuk be az egész tanösvényt!
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2019-05-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
389 m
Legalacsonyabb pont
144 m

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Jó, ha van nálad:

 • Iránytű / tájoló
 • Térkép
 • Kisméretű LED fejlámpa (új tartalék elemekkel)
 • Napszemüveg
 • Elsősegély csomag, napvédő krém
 • Szúnyog- és kullancsriasztó
 • Telefon tartalék akkumulátorral

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Zánka, Gyógynövény-völgy (144 m)
Koordináták:
DD
46.878015, 17.669116
DMS
46°52'40.9"N 17°40'08.8"E
UTM
33T 703377 5195067
w3w 
///átnéz.sündisznó.képes

Végpont

Mencshely

Útleírás

Zánka kivételes helyzetben van, hiszen amellett, hogy a Balaton partján található, egyben a Káli-medence és a Nivegy-völgy kapujának is nevezhetjük. Innen indul a túránk, pontosabban a település északnyugati végéből, ahol a zánkai "füvesember", Takács Ferenc kertészmérnök, tanár 2015-ben megnyitotta a Gyógynövény-völgyet. A látogató- és oktatóközpontként is működő intézmény fő célja a gyógynövényismeret elmélyítése és a gyakorlatban való alkalmazásának megismertetése. Bemutatja a teljes folyamatot a gyűjtéstől, szárítástól, válogatástól kezdődően a csomagoláson, tároláson át a felhasználásig. A szabadtéri bemutatókert 7000 négyzetméteres, ahol több mint 500 gyógynövényfajjal ismerkedhettek meg.

A félbevágott bazaltkúp

Szántóföldek mentén indulunk északnak, előttünk jól látszik a Hegyestű szabályos kúp formája. Legalább is innen nézve szabályos, sőt, ez az egyetlen irány, ahonnan eredeti formájában láthatjuk ezt a vulkáni tanúhegyet. Amint felérünk a tetejére, rögtön megértjük, miért. Addig azonban még van időnk a hegyoldalban apró pöttyökként elterülő házak látványában elmerülni. Szerencsére a hegy nincsen teljesen beépítve, így a szőlőültetvények és az erdős foltok között kivillanó, fehérre meszelt házak szépen illeszkednek a hegyoldal déli lankáiba.

Fokozatosan emelkedünk, szőlők és házak között érjük el a hegy északi, erdővel borított oldalát, ahol balra fordulva becsatlakozunk a Balaton-felvidéki Kéktúra K jelzésébe. Ez vezet föl egészen a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyhez, ahol hirtelen megértjük, miért nevezik félbevágott hegynek a Hegyestűt. A tanúhegy északi felét az 1930 és 1970 között folytatott bazaltbányászat során lefejtették, és csak az 1960-as évek környezetvédelmi tiltakozásainak köszönhető, hogy - mint a Balatonon több helyen -, itt is felhagytak a tájromboló bányászattal. A Hegyestű esetében azonban tájseb helyett egy időutazást kaptunk cserébe: a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal feltárja előttünk a több millió évvel ezelőtt működött vulkán belsejét. A kürtőben rekedt, megdermedt láva látványos, öt- és hatszögletű, oszlopos formáit ennek köszönhetően láthatjuk szabadon, ráadásul egészen közelről. Az erózió tovább alakította a hegyet, míg a puhább kőzeteket gyorsabban, addig az ellenállóbb, kemény kőzeteket - így a bazaltot is - lassabban bontva le. Így váltak ki környezetükből a Balaton-felvidék jellegzetes tanúhegyei, köztük a Hegyestű is.

Az egykori bánya teraszáról pazar panoráma tárul elénk. Mivel a hely, ahol állunk, a Káli-medence keleti kapuja, nyugat felé belátjuk a teljes kistérséget, a háttérben pedig a – kihelyezett térkép segítségével – könnyen beazonosíthatjuk a Tapolcai-medence tanúhegyeit. Innen lépcsősor vezet fel a hegy tetejére, ahonnan a Balaton, illetve Zánka felé merenghetünk el a táj szépségében.

A nyugalom völgyében

Visszaindulunk a K jelzésen, ugyanarra, ahonnan jöttünk, de ezúttal maradunk is a kéken. A Tagyon-hegy oldalában rendezett szőlők, takaros présházak között haladunk. Balra az erdőt látjuk, jobbra pedig, ahogy a növényzet engedi, rá-rálátunk a Balaton víztükrére. Murvás úton érünk el Tagyon határába, az út egyes pontjairól kitekintünk a szemközti Szent Balázs-hegyre és az előtte elterülő völgyben meghúzódó két kis településre, Tagyonra és Szentantalfára.

A Cserkúti-patakkal párhuzamosan érkezünk Szentantalfára, a focipálya után átkelünk egy kis hídon, és mielőtt a kanyargós Kút utcába érnénk, megnézhetjük, hol mostak egykor a falu lakói. A kiskút és a mosóház épületét 2002-ben újították fel. Érdekes, hogy a Balaton-felvidéken több hasonló mosóház is fennmaradt, nekünk sem ez az utolsó, amelyet a vándortúra során érinteni fogunk.

A szomszédos Káli-medencénél kevésbé ismert Nivegy-völgyben már a rómaiak is szőlőt termesztettek, ez az ősi hagyomány ma is él az itt működő borászatok által. Mencshelytől Óbudavár, Szentjakabfa, Balatoncsicsó, Szentantalfa és Tagyon falvain keresztül Zánkáig húzódik az észak-déli irányú völgy, melynek legnagyobb kistelepülése az alig ötszáz fős Szentantalfa. A gyönyörű környezetben fekvő, apró településen három felekezetnek is épült temploma, mindhárom késő-barokk stílusú.

A falu főutcájáról az utolsó házaknál a K jelzésről letérünk jobbra a Z jelzésre, ezen indulunk neki a Szent Balázs-hegynek. Szőlők és pincék között haladunk, majd letérünk a turistajelzésről a Gergely Borház irányába. Innen délre fordulunk, és hamarosan a szemünk elé tárul a középkorban elpusztult Szentbalázs falu román stílusú templomának romja, a Nivegy-völgy jelképévé vált Szent Balázs-templomrom.

A 13. században épült, román stílusú templomot a 14. században, a gótika korában átépítették, de a törökök idején a falu elnéptelenedésével a templom is elhagyatottá vált. Szerencsére így is megmaradt a torony, és épen átvészelte az évszázadokat több falszakasz is. Az egyik legszebb részlet a romtemplom román kori szentélyének bélletes kapuzata. A 2002-ben helyreállított templomrom előtt, a fügefák alatti padról elmerülhetünk a csodás panorámában: előttünk a nyugalmat árasztó Nivegy-völgy és az azt övező szőlőhegyek, azon túl pedig a Balaton terül el. Nyugat felé a Hegyestű és szép időben a Badacsony is látható.

Mivel ez a vándortúra ellenőrzőpontja is, pecsételjünk a füzetünkbe, mielőtt továbbindulnánk!

Árpád-kori romok közt

A Z jelzésre visszatérve kétszáz méter után átváltunk a piros L jelzésre, ami egyenesen az alsódörgicsei templomromhoz vezet. A több kis település egyesítésével létrejött Dörgicse a településről elnevezett medencében fekszik, néhány száz méteres „hegyek” közé ékelődve. A falu igencsak el van látva templomokkal, hiszen a négy ma is működő templom mellett három Árpád-kori romot is tartogat.

Leereszkedünk a hegyről, a Szent Balázs utcán érünk Dörgicsére. A főúton jobbra fordulunk, majd a P jelzést figyelve balra hagyjuk el azt nagyjából 400 méter múlva. Hamarosan megérkezünk az egykor Boldogasszonydörgicsének nevezett település templomának maradványaihoz. Dörgicse templomromjai közül ez a leglátványosabb, a szépen kialakított piknikezőhellyel és a balatoni kilátással együtt. A 13. században épült templom hatalmas tornya mellett szinte eltörpül a hajó.

A P sávon haladunk tovább, így jutunk el a felsődörgicsei Szent Péter-templom romjához. Az evangélikus templom mögött álló romot először 1082-ben említik; ez a legrégebbi a környékbeli templomok közül. A szépen konzervált maradvány építészetileg is különleges. Feltehetően a tatárjárás után bővítették a templomot úgy, hogy hozzáépítettek egy másikat, így két hajó és két szentély is tartozott hozzá.

Pazar kilátás a kőbalatontól 

A Csicsói utcán hagyjuk el Dörgicsét, továbbra is a P sávot követve. Emelkedve haladunk először a közúton, majd egy kanyarban letérve arról nekivágunk az első napi szakasz legmagasabb pontjának, a Halom-hegynek. Szép, rendezett dűlők között érünk fel az egykori kráter tetejére.

A hegy tetején az eredeti kilátót 1962-ben építették, a mai torony 2015 óta várja a látogatókat. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja. A Kossuth-kilátóból észak felé a déli Bakonyt, dél felé pedig a Balatont és a köztünk elterülő tájat láthatjuk. A névadást az magyarázza, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége.

A kilátó újjáépítésekor alakították ki a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt is, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. Láthatunk helyi kőzetekből épített tűzhányó-maketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszik jól igazán. A „kőbalaton” mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.

A kilátótól visszatérve a tanösvény útvonalát követve még a kialudt vulkán gyomrába is besétálhatunk. A tanösvény T jelzését, majd a P jelzést követve érünk be az első nap pihenőhelyére, Mencshelyre

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal a Zánka-Köveskál megállóig utazzunk.
 • Ha a Veszprém és Tapolca között közlekedő buszokkal utazunk a helyszínre, akkor a Zánka, Rákóczi út megállónál szálljunk le!

Megközelítés

 • A vasútállomástól a sínekre merőleges Rákóczi utcán induljunk el felfelé, a parttól távolodva. Átkelünk a Balatoni úton, és hosszan megyünk egyenesen. Az utca végén balra kanyarodunk, ahogy a tábla is jelzi a Gyógynövény-völgyet, és a következő kanyarban találjuk a rajthelyszínt (1,75 km).
 • A buszmegállóktól egy kanyarnyira találjuk a rajthelyet (100 m).

Parkolás

 • Zánkán, a Gyógynövény-völgyben parkolhatunk ingyen.

Koordináták

DD
46.878015, 17.669116
DMS
46°52'40.9"N 17°40'08.8"E
UTM
33T 703377 5195067
w3w 
///átnéz.sündisznó.képes
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

A "Mit vigyek magammal?" az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik. A túra útvonalán esetlegesen szeles, csapadékos idő is várható, tehát mindenféleképpen készülj változékony időjárásra!

 • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
 • Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
 • Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál vagy félcipő
 • A hátizsákra külső esővédő huzat, de belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),
 • Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, amely kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
 • Biztonság: fejlámpa (pótelemmel), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral és/vagy vésztöltővel
 • A túrabot használata segíti a haladásodat és tehermentesít
 • Szúnyog- és kullancsriasztó

Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít! 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
19,7 km
Időtartam
6:00 óra
Szintemelkedés
655 m
Szintcsökkenés
464 m
Legmagasabb pont
389 m
Legalacsonyabb pont
144 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp