Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Berettyóújfalu – Létavértes (AK-09.)

Többnapos gyalogtúra · Alföld
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A határ túloldalán dombok jelzik a Kárpátok közelségét
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Berettyó partján fekvő Gáborjánon keresztül vezet a Kéktúra
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gáborjáni utcakép
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pocsaj és Létavértes között az Alföldi Kéken
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pocsaj és Létavértes között is mezőgazdasági területek mentén halad az Alföldi Kék
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
ft 1600 1400 1200 1000 800 600 400 25 20 15 10 5 mi Szentpéterszeg (AKPH_42_B) Pocsaj (AKPH_46_2) Pocsaj (AKPH_46_1) Pocsaj (AKPH_46_3) Berettyóújfalu (AKPH_42) Cserekert (AKPH_47) Hencida (AKPH_43)

Az Alföldi Kéktúra 9. szakaszán a Berettyó mentén jutunk el Pocsajig, majd az Érmelléki löszös hátra felkapaszkodva érjük el a szakasz végén Létavértest.
közepes
44,8 km
11:20 óra
65 m
40 m
Berettyóújfalut elhagyva még egy darabon a Berettyó gátján túrázunk, csak Pocsaj után hagyjuk ott a folyót. Innen északra fordulva Létavértesre látogatunk.

A szerző tippje

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Berettyóújfalu  7,1  Szentpéterszeg  8,6  Hencida  12  Pocsaj  8,6  Cserekert  8,4  Létavértes

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Hencida (AKPH_43): Hencida, templom buszmegálló (Berettyóújfalu és Debrecen felé)
 • Pocsaj (AKPH_46): Pocsaj-Esztár vasútállomás (Debrecen–Nagykereki viszonylat)

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
129 m
Legalacsonyabb pont
88 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Kezdőpont

Berettyóújfalu, Berettyó híd (92 m)
Koordináták:
DD
47.209459, 21.537594
DMS
47°12'34.1"N 21°32'15.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 540710 5228581
w3w 
///gördít.pecabot.gombol

Végpont

Létavértes (Nagyléta, Művelődési Ház)

Útleírás

Pecsételünk Berettyóújfalu határában a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) kapuja mellett a kerítésre szerelt kéktúra bélyegzővel, aztán visszatérünk a 47-es főútra. A hídra felvezető út bal oldali, keskeny járdáján indulunk el. A szalagkorlát a 38-as kilométertáblánál szűnik meg pár méter hosszan, hogy egy kavicsos út kiágazhasson az országútból. Itt térünk le mi is: ráfordulunk a Berettyó gátjára. Hosszú gátmenet kezdődik, ami egy kisebb megszakítással egészen Hencidáig fog tartani.

Nagyjából húsz perc múlva érkezünk meg a Berettyó felett átvezető vasszerkezetes vasúti hídhoz. A gát átbújik alatta, aztán továbbra is rajta folytatjuk az utunkat. Jobbról a Berettyó kanyarog mellettünk, balról lassan elmaradnak mellőlünk Berettyóújfalu utolsó házai, kertjei. Tízpercnyire innen a 42-es főút keresztezi a folyót és a gátat egy szintbeli kereszteződéssel. Keljünk át a forgalmas aszfaltúton, aztán folytassuk az utat a töltésen! Ha bal felé tekintünk, a távolban egy magányosan álló templomtornyot vehetünk észre.

Csonkatorony az egykori Herpály település 12. században épült monostorának egyetlen, még álló maradványa, s egyben Hajdú-Bihar megye legrégibb építménye is. A monostor feltételezhetően a tatárdúláskor, 1658-ban rongálódott meg annyira, hogy sorsára hagyták, de a 19. század elején még a templom mindkét tornya és a falai is álltak a feljegyzések szerint. Az északi tornyot 1842-ben bontották le; anyagát Berettyóújfalun a Kálvin téren álló református templomba építették be. A fennmaradt déli torony megsínylette a II. világháborút, a harcok során több belövés is érte, de a hetvenes években helyreállították, és régészeti feltárást is végeztek a környékén. Így kerültek elő a templom falai, illetve a pillérek alapozása. Ezeket kissé visszaépítve már van némi rálátásunk, mekkora is lehetett a monostor mellé épített templom a fénykorában. A romot legegyszerűbben a 42-es főúton közelíthetjük meg mintegy félórás gyaloglással.

Néhány perc alatt magunk mögött hagyjuk a forgalom zaját, s újra zavartalan csendben ballaghatunk a gát koronáján. Egy bal oldali erdőfolt után megpillantjuk a távolban Szentpéterszeg templomtornyát. A sík vidéken messzire ellátunk: a harangtoronytól jobbra feltűnik a következő falu, Gáborján templomának teteje, a Berettyón túlra pillantva pedig a szemünkbe ötlik a túlparti Váncsod templomának tornya is.

A 42-es főúttól továbbindulva több mint egyórás menet után kerülünk a legközelebb Szentpéterszeghez a gáton egy zsilipnél. Ezzel a falu határában található horgásztó vízszintjét tudják szabályozni. 6-8 perces kitérővel érhetjük el a tóparton álló, kissé jurtaszerű, fedett pihenőhelyet, ami nem csak hűsölésre kiváló helyszín, de itt gyűjthetjük be a következő pecsétünket, amit a pihenőhely filagóriáján találunk. Folytatva utunkat a hátunk mögé kerülnek Szentpéterszeg házai, s egy íves balkanyarral Gáborján felé fordulunk; egy óra alatt oda is érünk.

A töltésen futó keréknyomok egyszerűen beleszaladtak a Rákóczi utcába; ezen indulunk tovább a központ felé. A falu nem pecsételőhely, de érdemes megállni egy percre az út szélén álló fafaragásoknál és a református templomnál is. A Fő utcára rátérve gyorsan átvágunk a településen, aztán a faluvégi „T” elágazásban jobbra, dél felé fordulva visszakanyarodunk a Berettyó gátjára.

Újabb háromnegyedórás menet végén érkezünk meg Hencida határába. A kéktúra rátér a település szélső utcájára, a Liszt Ferenc utcára, de ha pecsételni is szeretnénk, akkor bizony a falu későbarokk református templománál balra kell térnünk, s be kell ballagnunk a hosszú Kossuth utcán egészen a faluközpontig! Itt találjuk a Kossuth tér 8. szám alatt azt a kis Reál vegyesboltot, ahol a kéktúra bélyegző dobozkája fel van szerelve az ajtó belső oldalán. Ezt a mintegy ezer lépésnyi kitérőt sajnos meg kell tennünk! Az igazolás és készleteink feltöltése után visszatérünk a faluvégre, magunk mögött hagyjuk az utolsó házakat is. 

--------------

2019 márciusától az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagyvárad között épülő szakasza miatt a Magyar Természetjáró Szövetség a körülményekre való tekintettel úgy döntött, hogy a Hencida-Bojt-Nagykereki-Kismarja-Pocsaj szakaszt ideiglenesen lerövidíti 17,5 kilométerrel, továbbá a rövidítés miatt az útvonalból kieső nagykereki és a kismarjai ellenőrző pontokon 2020. augusztus 31-ig nem kötelező a bélyegzés. Az ideiglenes nyomvonal szerint Hencidáról kiérve kelet felé a túraútvonal nem keresztezi a közúti hídon át a Berettyót, hanem az országútról balra letérve ismét a töltésen át jut el az onnan 9,9 kilométerre fekvő Pocsajig. 

--------------

A Berettyóval párhuzamos töltésen érünk el Pocsajig. Az Ady Endre utcán át érkezünk be a településre, ahol a Rákóczi utcán balra fodulunk, majd rögtön az első keresztutcán (Piac utca) jobbra térünk. Hosszasan fogunk egyenesen menni, közben a jobb oldalon találjuk a háromból az egyik kéktúra bélyegzőt: a Papa sörözőben a pult mellett. A következőt majd' másfél kilométerrel tovább, a Kikelet óvoda kerítésén találjuk, a harmadik pedig a Sinka Miska vendégház fedett teraszának oszlopára van felszerelve. Ez utóbbi 350 méterre kiesik az útvonalunkból. A falu túlsó végén lévő óvoda után letérünk jobbra a főútról, és a Berettyóból kiágazó Ér-főcsatorna gátján haladunk Létavértes irányába.

Feltűnik előttünk a Laponya-halom erdős oldalú fennsíkja a tetején álló geodéziai mérőtoronnyal. A Laponya-halom tövében futó földúton elhaladunk a tetején álló betontorony alatt. A hídtól ezer lépésnyire balra fordulunk a csatornaparttól, s a keréknyomokon a közeli erdő felé tartunk.

Csak a fák között bontakozik ki előttünk a ritkán használt erdei út nyomvonala. Kissé benőtte már ezt is a gaz, de azért még járható. Egy, a két oldalán löszös falú eróziós árokban kapaszkodunk fel a fennsíkra, ahol kiérve a fák közül a szántóföldek között vezető földúton folytatjuk az utunkat. Szinte végtelen megművelt táblák között haladunk, aztán egy kis erdőfoltot elérve balra térünk, és hamarosan megérkezünk Cserekert szélső házaihoz. A bélyegzőt rögtön az egyik bal oldali ház kerítésén (Hajnal utca 22.) találjuk.

Cserekert egyike a lassan elnéptelenedő magyar falvaknak. Már csak néhányan lakják, azok is többnyire idős, magányos emberek. Pecsételés után a Hajnal utcán indulunk tovább, aztán a buszfordulónál balra térünk az itt kezdődő nagyon keskeny aszfaltútra. Ezen vágunk át kanyargósan a lazán települt falun, még a legelején egy kettes számot viselő kilométerkő jelzi, hogy ennyire vagyunk a Pocsaj és Létavértes közötti országúttól. Magunk mögött hagyjuk a csendesen halódó települést, és a mezők közötti alléban futó aszfaltúton kitalpalunk az országútig. Észak-északkelet felé indulunk el rajta. Egy és negyed órányi menettel érjük el rajta Létavértest, szakaszunk végpontját.

Az országút folytatása a Nagyváradi utca, ami a központba, az Árpád-térre kalauzol bennünket. A háromszögletű terület délkeleti sarkáról indul jobbra, kelet felé a Rózsa utca. Itt találjuk pár lépés után a Korona presszót, ahol a szakasz utolsó pecsételőhelyét találjuk. Az Árpád téren, a Margaréta üzletházban egy jól felszerelt Reál élelmiszerbolt található, a buszvégállomás büféjében pedig olcsón ehetünk hamburgert vagy melegszendvicset. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • Vasúttal a  Biharkeresztes – Püspökladány vonalon a Berettyóújfalu megállóig utazzunk.
 • Távolsági és helyközi busszal Berettyóújfalu, autóbusz-állomás megállóig utazzunk, majd onnan helyi busszal a Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati út megállóig.

Létavértes:

 • Debrecen felől busszal érkezve a Létavértes, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le.

Megközelítés

Berettyóújfalu, Berettyó híd:

 • A vasútállomástól a Vasút utcán kijutunk a Dózsa György utcára. A túloldali járdára átmenve jobbra indulunk tovább. Keresztezzük a síneket, majd az út alatt folytatódó utcán érjük el a pecsétet. Onnan egyenesen továbbmemnve csatlakozunk be a Kéktúrába (850 m). 
 • A Berettyóújfalu, vasútállomás bejárati úttól a folyó felé 300 métert gyalogolva találjuk a pecsétet. Onnan további 200 méter, és elérjük a K jelzést.

Létavértes:

 • A buszmegállóból elindulva a keresztben futó Nagyváradi utcán halad a Kéktúra. A szemközti Rózsa utcában, a Korona presszó bárpultjánál pecsételhetünk.

Autóval

 • Berettyóújfalun a vasútállomás előtt találunk parkolót.
 • Létavértesen a nagylétai Művelődési Ház körüli utcákban tudunk parkolni (Árpád utca, Rózsa utca).

Koordináták

DD
47.209459, 21.537594
DMS
47°12'34.1"N 21°32'15.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 540710 5228581
w3w 
///gördít.pecabot.gombol
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
44,8 km
Időtartam
11:20óra
Szintemelkedés
65 m
Szintcsökkenés
40 m
Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!